ZEVS Forum

Globalno segrevanje

Začel/a Ledeni, 17. Maj 2007, 18:41:29

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TgT

Ponovno, nekdo omeni globalno segrevanje/onesnaževanje in na tapeto stopi jest24. Ne vem, kje si bil zadnjič ko je bilo srečanje? Bi se lahko pogovoril z meteorologi in debata bi bila zelo zanimiva.  :suspicious:

jest24

Kaj jaz morem, če imate srečnja ko nimam časa. Recimo zadnje je bilo sredi izpitov...
Sicer pa če je nekdo meteorolog še ne pomeni, da ima dosti pojma glede teh zadev in da se jemlje njegove besede za suho zlato. Eno je spremljanje sprememb, drugo je pa razumeti/odkrivati vzroke za spremembe.
Dokler bodo nasprotniki man made segrevanja tako uspešno in brez večjih težav spodbijali ves kraval okoli CO2, me ne bo nihče prepričal v to, da je človek kriv. Pač hočem imeti neizpodbiten dokaz! Škoda je le, da mediji favorizirajo le eno stran in pumpajo ljudi z "neizpodbitno resnico", ki pa je daleč od tega.

TgT

In glede Kajžefove pa to, ona vedno reče da je najtopleje od kadar merimo temperature. Torej je to od 1960 uradno in  v teh letih so zadnja leta res najtoplejša. Nikoli nisem zasledil da bi govorila za čas pred tem.

Capillatus

@Jest24, vsi poznamo tvoje mišljenje.
Jaz sem dobil občutek da ti misliš da bo zemlja trajala večno in da lahko ljudje živijo gor, in delajo kar hočejo 6 miljard let.(takrat naj bi sonce ugasnilo, ampak tudi tega verjetno ne verjameš).
Dejstvo je da ima človek vpliv na vreme, in ta vpliv je žal prevelik.
Spoštujem tvoje mnenje do katerega ima vsak pravico :icon_wink:

Sorry za off :icon_redface:

ŽUPMART

Sedaj to niti ni več off, ker sem prispevke prastavil v pravo temo. Tu lahko o globalnem segrevanju pišete kolikor vas je volja. :icon_wink:

Cumulonimbus

CitatDokler bodo nasprotniki man made segrevanja tako uspešno in brez večjih težav spodbijali ves kraval okoli CO2, me ne bo nihče prepričal v to, da je človek kriv. Pač hočem imeti neizpodbiten dokaz! Škoda je le, da mediji favorizirajo le eno stran in pumpajo ljudi z "neizpodbitno resnico", ki pa je daleč od tega.

Vredu, ker že mi nimamo nobenega trdnega dokaza (po tvoje), ki bi potrdil naše besede, toliko bolj lahko iz tvojih besed sklepamo da ga imaš ti, zatorej čakam da podaš ti kak trden dokaz o tem, da so naše trditve in trditve večine strokovnjakov in meteorologov po vsem svetu napačne :icon_question:

čakam tvoje dokaze...

lp
Član ZEVS :)

jest24

Ne, jaz nimam neizpodbitnih dokazov. Prav tako, kot jih tudi ti nimaš.
To da je večina svetovnih strokovnjakov za man made segrevenje so pa le tvoje(in še nekaterih) pobožne želje. CO2 je velik biznis in dokler se bodo zaradi tega obračale velike količine denarja, bodo meniji naklonjeni strani, ki jim prinaša zaslužek. Zaradi tega trenutno izgleda, kot da so si znanstveniki enotni, saj mediji v 99% primerov objavljajo le apokaliptične novice, kako je človek bla, bla, bla...
Realnost pa ja zelo drugačna. Znanstveniki si niso niti slučajno enotni. Pravzaprav zadnja leta vedno bolje kaže tistim, ki so proti man made segrevanju-meritve so na njihovi strani.

Smučar

Tudi jaz mislim,da ne ena ne druga stran nima trdnih dokazov. Tako da jst ne bi upal kar tako trditi, da če bomo pa nehal z emisijami CO2, da pa kar ne bo več katastrof. Že to to ni dokazano, da se segreva zaradi človeških vplivov, kaj šele da segrevanje tako vpliva na porast katastrofalnih vremenskih dogodkov. Pa ne govorit o onesnaževanju, kajti CO2 ni onesnaževalec. Je brezbarven plin brez vonja in okusa, ki je praktično nereaktiven in človeku neposredno neškodljiv.

Poleg tega: ali se sploh ozračje globalno segreva? Vprašanje je tudi, katere plasti se segrevajo. Meritve imamo pri zemeljski površini. Jaz bi zaupal meritvam, če bi bile 3D, torej mreža meritev od tal do nekje 10km višine. Potem bi lahko šele vlekli neke grafe spreminjanja temperatur. Potem po mojm če se vse plasti enako segrejejo, ne pride do bolj ekstremnega vremena - to bi lahko povzročile večje razlike v temperaturi plasti, kajti temp. razlike so gonilo vremena. Če imaš ozračje segreto magari do 500°C - če ni temp. razlik, pa bo vreme čisto mirno.

Druga stvar, ki mi je zanimiva, je pa teorija zasičenja CO2 - torej da koncentracija do npr. 300ppm CO2 povzroči recimo 10°C večjo temperaturo ozračja, naslednja podvojitev recimo do 600ppm pa le še nekaj stopinj višjo temp. Gre za zasičenje absorbcijskega spektra CO2.

Skratka, po mojm ne moremo kar kategorično trditi, da je zdaj človek kriv za vse vremenske neprilike na svetu. Lahko, da je samo več medijskega pokrivanja, ali pa gre pač za naravne spremembe podnebja, kot so vedno bile.

ŠTROMAR

Nima se smisla sprenevedati in si zatiskati oči pred dejstvom, da človek še kako vpliva na naravno okolje. Kdo najbolj onesnažuje vodotoke, polja, njive s kemikalijami, pesticidi, fungicidi, ....?
Kdo odlaga raznovrstne odpadke(prepogosto tudi nevarne) v naravno okolje(ob in v potoke, gozdove)?
Ne mi govorit, da danes zrak ni bistveno bolj onesnažen kot pred recimo  desetimi, dvajsetimi, tridesetimi leti!!!
Razlog je enostaven-podeseterjen promet v samo teh nekaj desetletjih. Ali vsi ki trdite, da človek ne vpliva na spremembe podnebja hodite po svetu z zaprtimi očmi?
Zaradi česa je v slabih tridestih letih izginil Triglavski ledenik t.i. ZELENI SNEG?

Kdor hoče pač vidi posledice silovitega "razvoja" v zadnjih recimo tridesetih-štiridestih letih. 
Vsi ostali pa si bodo(boste) še naprej zatiskali oči in se sprenevedali v smislu našega ni bilo zraven in jaz(človeštvo) ni nič krivo!

jery_slo

Jaz ne bom trdil da se zaradi človeštva segreva ozračje, toda dejstvo ostaja da se segreva in lep dokaz za to so ledeniki. Recimo pred 2 letoma sem bil na Grossglockner-ju in sem bil šokiran za koliko se je skrčil ledenik v zadnjih 30-40 letih. Tudi stanje na Arktiki je letos katastrofalno, odprtih je že veliko poti.

jest24, predlagam ti da se registriraš na slo-meteo, kjer nekdo na vsake toliko časa podrobno predstavlja stanje na Arktiki in bosta lahko tako naredila eno dobro debato :icon_wink:.

jest24

Citat od: ŠTROMAR dne 18. Avgust 2008, 11:51:03

Zaradi česa je v slabih tridestih letih izginil Triglavski ledenik t.i. ZELENI SNEG?

Kdor hoče pač vidi posledice silovitega "razvoja" v zadnjih recimo tridesetih-štiridestih letih. 
Vsi ostali pa si bodo(boste) še naprej zatiskali oči in se sprenevedali v smislu našega ni bilo zraven in jaz(človeštvo) ni nič krivo!

Zaradi česa že izginja Triglavski ledenik vse od konca male ledene dobe, ko je nastal? :icon_rolleyes:
Nekateri imate res izrazit sindrom "matere narave" in občutek krivde zaradi človeškega razvoja(ker se človek razvija, SE TO MORA poznati na podnebju).

paradolf

Ugotavljanje vzrokov za segrevanje ozračja prepuščam "strokovnjakom".
Sam lahko le rečem da se ozračje trenutno globalno segreva in to je dejstvo ki nas lahko skrbi.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

jest24

Ali pa ne. Toplejše podnebje ima med drugim tudi veliko pozitivnih stvari, ne samo negativne.
Bolj bi nas moralo skrbeti, če bi se ozračje hladilo.

Smučar

Citat od: ŠTROMAR dne 18. Avgust 2008, 11:51:03
Nima se smisla sprenevedati in si zatiskati oči pred dejstvom, da človek še kako vpliva na naravno okolje. Kdo najbolj onesnažuje vodotoke, polja, njive s kemikalijami, pesticidi, fungicidi, ....?
Kdo odlaga raznovrstne odpadke(prepogosto tudi nevarne) v naravno okolje(ob in v potoke, gozdove)?
Ne mi govorit, da danes zrak ni bistveno bolj onesnažen kot pred recimo  desetimi, dvajsetimi, tridesetimi leti!!!
Razlog je enostaven-podeseterjen promet v samo teh nekaj desetletjih. Ali vsi ki trdite, da človek ne vpliva na spremembe podnebja hodite po svetu z zaprtimi očmi?

Jaz nisem trdil, da človek ne onesnažuje, ampak tu govorimo o CO2 emisijah in morebitni človekovi krivdi za globalno segrevanje.
In namesto miljonov, ki se porabijo za omejitve emisij CO2, bi bilo po mojm VELIKO bolje ta denar porabiti za preprečitev onesnaževanja vode, zemlje s pesticidi in ostalo svinjarijo. To je resnični problem!
Ni pa treba zdej mešat CO2 in onesnaževanja vode, prsti. Ali pa morda trdiš, da imajo mogoče pesticidi in ostala svinjarija v vodi, prsti tudi vpliv temperaturo zraka?  :icon_eek:

ŽUPMART

Človek pač pove svoje mnenje. Upam, da bo šlo v prihodnje brez žaljivk! :icon_arrow: