ZEVS Forum

Napoved vremena (01.02. - 15.02.2008)

Začel/a paradolf, 01. Februar 2008, 07:16:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŽUPMART

Hm, v nedeljo bo izgleda zaškripalo najkasneje tule (osr. Slo), vsaj po Wrf-ju sodeč:

Prehod v sneg pa tule...pozno izgleda.  :icon_exclaim:

Prihod fronte, v višinah še vedno močah JZ (nekje na sredini prereza je meja med Lj kotlino in Štajersko)..

ne vem...ostajam pesimist...bomo videli.  :icon_surprised:

matootam

No, lepo, zdaj nas je še UKMO 12z postavil na realna tla. Vse tiste enormne količine padavin, ki so jih kazali še prejšni zagoni, so zdaj močno manjše, na žalost... in vse se obrača na slabše. Klinac! :banghead:

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 01. Februar 2008, 18:58:58no ASTRA jaz sem bil osebno tam na ARSO in zgodba je dokaj podobna. On pravi da dvomi tudi da bi LJ pobelilo, Štajerska in Prekmurje brez snega sploh, morda Notranjska in Kočevsa okoli 10cm.
Zadnji modeli so čisto porazni kar se tiče snega...dejansko tudi kar se padavin tiče, tako da je g.Velkavrh rekel več sreče prihodnjič. :shrug: No jaz sem mu vseeno dejal da za LJ manj kot 10 ne pričakujem in da sem siguren v to... Malo smo se nasmejali in bežno preleteli situacijo po 10.2, saj so naznake da bi se morda kaj lahko dogajalo

Jst pa vztrajam pri svojem optimizmu, sploh za južne Dinaride, kjer bo max... zakaj sedaj iz strani ARSO tak pesimizem in sneg "večinoma do nižin"...wtf?! Nevem no, zakaj bi že bilo tko malo snega? :surprised: Pa saj so temp ugodne, na ECMWF ENS-ih je potrjena T850 od -4 do -6 od poznega večera in čez noč nad osrednjo SLO, po GFS pa kaže isto! Nad mano običajno -2 pomeni obrat sneg z burjo, sedaj je še ugodneje. Torej kje je sedaj problem... aladin 12z je bolj mejen kot 00z in ni porazen; UKMO-ta ignoriram, ker so na kratki rok ponavadi jajca...; običajno malo bolj zanesljiv BOLAM ponovno kaže (verjetno rahlo pre-) velik optimizem, GME isto...

Komaj čakam začetek jutrišnjega dne in popolno pokrivanje tega dogodka v Analizi, ker če nas bo po nevem kakšni varianti nategnil, se bomo vsaj iz tega verjetno na koncu naučili precej :icon_wink: Klanjal bi se mARSOvcem v nedeljo, če se jim tole, kar danes pišejo, uresniči. A se s tem ne strinjam, po mojem bo sneg povsod; najmanj na SV in severu (par cm), glavnina pa JJZ SLO in deloma lahko tudi osrednja SLO (10-30cm ali več malce višje, kjer bo hladneje).

Da vidimo, kdo je kratko potegnil oz. če se mi sploh optimizem izplača, ali je bolje ostat realen pesimist :icon_haha: Pa srečno in obilo užitkov ju3, fantje :buttrock:

medovreme

Takle optimizem pa z veseljem berem, upam, da imaš prav.
Kaj je na obzorju?

blazek

Dejansko tut karte to potrjujejo. Jaz ne vidim razloga, zakaj ste eni v trenutku ratali taki pesimisti. Ohladit bi se moglo hitro, ravno takrat ko naj bi ble padavine najmočnejše. PA vrjetno bo tudi nenaden obrat vetra. Ni hudič, da ga na Dolenjkem zapade manj kot 5cm. Jaz bi prej rekel okrog 10cm mogoče. Kajti padavin v obliki snega nam GFS namenja kar nekaj. Sicer pa pustimo se presenit, upam da v pozitivno smer. Pa upam da bo Maretovemu sosedu prišla prav tista freza za oranje snega. :icon_haha:

Elessar

Citat od: blazek dne 01. Februar 2008, 22:34:03
Dejansko tut karte to potrjujejo. Jaz ne vidim razloga, zakaj ste eni v trenutku ratali taki pesimisti. Ohladit bi se moglo hitro, ravno takrat ko naj bi ble padavine najmočnejše. PA vrjetno bo tudi nenaden obrat vetra. Ni hudič, da ga na Dolenjkem zapade manj kot 5cm. Jaz bi prej rekel okrog 10cm mogoče. Kajti padavin v obliki snega nam GFS namenja kar nekaj. Sicer pa pustimo se presenit, upam da v pozitivno smer. Pa upam da bo Maretovu sosedu prišla prav tista freza za oranje snega. :icon_haha:

Verjetno zato ker vsi potihem,  verjamemo ARSOtu ki pa je res prišel ven z zelo pesimistično napovedjo, vsaj pri meni je tako, to pa verjetno zato ker si mislm ah tam so itak sami strokovnaki menda pa le nekaj vedo! :shrug:
Lp, Tilen

blazek

Tokrat pa ARSO-tu ne vrjemem kaj preveč. Vedno jih ECMWF dobro okrog prnese. Kar se tiče količine snega ga rado mimo pihnejo. Škoda da najprej dajejo tako optimistične napovedi, potem pa tik pred zdajci spremenijo. To se je že velikokrat dogajalo. Pa jih še ni izučilo. :icon_surprised:

georges

Citat od: blazek dne 01. Februar 2008, 22:34:03
Dejansko tut karte to potrjujejo. Jaz ne vidim razloga, zakaj ste eni v trenutku ratali taki pesimisti. Ohladit bi se moglo hitro, ravno takrat ko naj bi ble padavine najmočnejše. PA vrjetno bo tudi nenaden obrat vetra. Ni hudič, da ga na Dolenjkem zapade manj kot 5cm. Jaz bi prej rekel okrog 10cm mogoče. Kajti padavin v obliki snega nam GFS namenja kar nekaj. Sicer pa pustimo se presenit, upam da v pozitivno smer. Pa upam da bo Maretovu sosedu prišla prav tista freza za oranje snega. :icon_haha:

Bomo jutri videli kaj se bo zgodilo v našem koncu.

Cumulonimbus

Mislim da tele karte malce podcenjujejo situacijo in da bo jutri potek vremena drugačen od predvidenega :shrug: ker tole, da nas 18Z pelje scat z ohladitvijo in padavinami večer pred dogajanjem, pa tud ne morem verjeti, da se je izničilo v dveh zagonih :banghead: kot so že nekateri povedali, sneg bo količinsko bi jaz na pretekle dneve rekel od 10-20 lokalno več... karte je brezveze gledat, ker je itq brezveze ker tako mejne situacije same karte povsem napačno predvidijo... zdaj pa uprašanje za mareta, TWISTERja oz Pihe/ta kolk je kej šans da tale sekundarc ne obere poti na vzhod, ampak jo mahne dol proti kvarnerju in se usidra nekje nad severnim jadranom? zaradi višinskih vetrov so to verjetno le sanje, ali pač ne  :icon_question:

lp
Član ZEVS :)

MIHAJLO 86

stog

GFS 18 mi pa izgleda najslabše v zadnjih dneh.
Ne vem, ne vem, bojim se, da bodo imeli pesimisti spet prav.  :icon_exclaim:
Jaz bi za 15cm tule takoj podpisal, ker se bojim, da bo manj.

markokorosec.net

Kot je omenil že stog, 18z GFS je najslabši od vseh zagonov zadnjih nekaj dni... res upam, da je tole zabluzil, ker je žal porazen :icon_exclaim: Ne bi zdej rad začel pesimistično gledat na dogajanje...ker je to lih tisto, kar sm včer omenjal... da kako lepo na vseh modelih kaže idealno postavitev, da me je kr strah kaj se dogaja :icon_biggrin: Nervoza ostaja... kljub ugodnemu Aladinu 18z  :shrug: :icon_mrgreen:

Citat od: Cumulonimbus dne 01. Februar 2008, 23:10:03zdaj pa uprašanje za mareta, TWISTERja oz Pihe/ta kolk je kej šans da tale sekundarc ne obere poti na vzhod, ampak jo mahne dol proti kvarnerju in se usidra nekje nad severnim jadranom? zaradi višinskih vetrov so to verjetno le sanje, ali pač ne  :icon_question:

Običajno ob takem splošnem JZ toku ni variante, sam sej v bistvu je tale sekundarc le prehodna zadeva in gre proti Kvarnerju. Gre pa tokrat za en mini odcepljenček, ki ga že v nedeljo "popapca" vpliv tiste obsežne doline nad zahodno EU in dogajanje se postavi nazaj v smer splošnega vetra zgoraj. Je pa zanimivo, da bo v noči na nedeljo snežilo pri pritisku okoli 1025hPa, kar ni lih običajno. Prav očitno je, kako je tole le lokalna in prehodna zadeva.

georges

Je kdo poslušal Velkavrha danes zjutraj? Rekel je da se sneženje vedno bolj odmika in, da dvomi da bo sploh snežilo povsod v nižinah in da si ne obeta kaj veliko padavin v obliki snega. Zgleda da je res vse šlo nekam. :icon_sad: :icon_sad:

stog

Ko človek misli, da slabšega zagona od GFS 18 več ne more biti pa pride še malo slabši 00.  :surprised:
Velkavrh je bil danes na radiu (se mi zdi) prav slabe volje.  :icon_sad:
Na Vojskem dežuje, tako da v tistih koncih sneži šele na 1200m.

alexkp

neverjetno....ves čas je kazalo na idealno situacijo in dva najbolj odločilna zagona pa sta pokazala zelo slabo situacijo :suspicious:

No nekaj snega bomo vseeno dobili...čeprav ne kaže na nič posebnega :icon_haha: :icon_exclaim: