ZEVS Forum

Napoved vremena (15.02. - 29.02.2008)

Začel/a robi14, 15. Februar 2008, 07:49:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Hehe Robi, od vsega, kar si napisal v zadnjem postu, se strinjam samo v napovedi veselice za srednjo Evropo za jutri.Izobare na kartah so narisane tako skupaj, da bo to resnično en viharni oz.orkanski veter tam gor.Nas bodo seveda Alpe spet rešile pred najhujšim. :icon_wink:
In tako, kot nas bodo jutri rešile pred odkritimi strehami, podrtimi drevesi in najbrž še čim, nas bodo v drugem tednu prikrajšale za sneg, ki se bo ustavil na njihovi severni strani. :shrug:
Kar se pa nas tiče, pa jaz ciklona skoraj da ne vidim več.Samo prehod fronte. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

evo ena moja hitra ocena GFSja je taka, v ponedeljek čez dan se bodo začele najprej v Z sloveniji pojavljati padavine, po nižinah seveda kot dež, ki se bo hitro širil proti V sprva bo še pihal JZ veter ki bo proti večeru oslabel... v prvem delu noči na torek se bodo padavine okrepile in zajele vso državo, ker se bo iznad SV precej ohladilo, se bo meja sneženja hitro spuščala proti nižinam, ampak snega po nižinah ne pričakujem, morda le nekaj prehodnega sneženja, ki pa ne bo pustil nobenih sledi na tleh... padavine se bodo nato hitro pomaknile nad osrednji balkan, kjer bo večinoma snežilo... čaka pa kraje S od alp po vsej verjetnosti precej zimski teden, alpe bi se lahko odebelile krepko čez meter suhega snega ki bo zelo povečal nevarnost snežnih plazov v hribih... pri nas se bo ohladilo za nekaj dni, jutra bodo ledena, medtem ko bodo dnevi nekaj nad nulo... ker bo v višinah vsaj prve dni dotekal precej mrzel zrak iz severa, bo možnost nastajanja snežnih ploh v popoldanskem in večernem času predvsem v alpskem in predalpskem svetu dokaj velika... :icon_arrow:

za jutri pa nebom kaj preveč komentiral, kajti sta že kolega vse povedala... nekje sem bral da naj bi veter v sunkih dosegal hitrosti tudi do 200km/h v goratih predelih ter do 150 v ravninskih predelih :shrug:

lp
Član ZEVS :)

Ciklon

GFS18Z kaže pravega genovca - pravo zimsko bombo za SLO :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: Tole moram prilepit...

Tole sem prilepil, da še ostali,ki so zamudili ta zagon, vsaj na kartah vidijo tole situacijo, ki predstavlja snežno bombo za SLO. Tole me je kar malo presenetilo. Izgleda res carsko za snegoljubce - cca 40mm v snegu za osrednjo SLO. :icon_wink:

Prodor hladnega zraka  po zahodni strani Alp v Sredozemlje, kar je pogoj za nastenek genovca; ta nastane na pravem mestu in stacionira cca 12 ur, vmes pa se še dodatno poglablja medtem ko fronta leze čez SLO

SV od SLO nastane manjši AC, kar pomeni dodatno poglobitev C-ja

Tole je že v obliki snega :icon_wink:...

V višinah pa kar pošteno vleče JZ veter...

v nižjih plasteh pa že zdavnaj obrat vetra na SV-V smer...

Ciklon počasi leze proti vzhodu, kar je zelo ugodna smer :icon_wink:...

Padavin še vedno veliko...

Ciklon ima še vedno pravo pot :icon_wink:...

spodnje plasti okrog ciklona preplavi hladen zrak in ciklon preide k svojemu koncu...

padavine počasi pojenjajo...

Še ENS-i:
Podpora ENS-ov je zelo dobra. Le 3-4 ne sledijo glavnemu zagonu. Ti imajo manj padavin in manj izrazito ohladitev brez snega. Vsi ostali ki sledijo glavnemu zagonu pa imajo vsaj nekaj ur sneženja.

Tako. Jaz sem samo na kratko pokomentiral ta zagon, kateri je res predober, da bi bilo res glede na to, kaj so kazali vsi prejšnji. Upam da bo šlo sedaj vse v to smer kar pa dvomim.
Ostajam pa pri napovedi, da se za sneg po nižinah tudi to rundo ne bo izšlo. Bomo videli. :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

meni se je pa zbrisala napoved oz komentar na 18Z... pa tolk dolgo sem jo pisal... uglavnem trenutni zagon je količino snega krepko popravil za v torek... namenja nam 40-50mm. padavin v snegu stvar pa naj bi izgledala nekako takole...padavine naj bi kot sem že post prej povedal začele pojavljati v ponedeljkovem popoldnevu najprej na zahodu nato proti V... v drugem delu noči na torek naj bi se padavine okrepile in zajele vso državo meja sneženja bi bila sprva še dokaj visoko a naj bi se nato hitro spustila do nižin v dopoldanskem času... ker bi se veter obrnil v SV smer tako v nižinah kot v višinah bi fronta nad nami upočasnila in zarotirala točno nad nami v nasprotni smeri urinega kazalca, padavine naj bi se še bolj okrepile, po nižinah bi snežilo... sneženje bi bilo najmočnejše v torkovem popoldnevu in pa v prvem delu noči na sredo, nato bi padavine počasi oslabele a še ne ponehale... ker vemo da GFS velikokrat podcenjuje količino padavin, ker ne upošteva reliefa in s tem pri nas pogostega orografskega tipa padavin je o količini nesmiselno govorit... še vedno pa ne izključujem možnosti da fronta zbezlja hitro čez naše kraje in pusti samo nekaj beline na JV drugje pa nič :shrug: ne zganjajte evforije, do dogajanja je še najmanj 72h in do takrat se bo še marsikaj spremenilo... majhna sprememba v postavitvi ciklona bo pomenila veliko v količini padavin, obliki le teh in smeri vetra... tak da jaz puščam še vse te navedene varijante odprte in ne bom zganjal navdušenja, navsezadnje smo letos že prevečkrat izviseli ravno zadnjih v zadnjih trenutkih... se pa spet prileže pogled na zimske karte :drool:

lp
Član ZEVS :)