ZEVS Forum

Napoved vremena (01.02. - 15.02.2008)

Začel/a paradolf, 01. Februar 2008, 07:16:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TWISTER

Citat od: ŠTROMAR dne 01. Februar 2008, 09:53:32
Dajte že nehat enkrat s temi pobožnimi željami smetit teme

no tukaj pa bi se tudi jaz malo ustavil... glede na trenutne karte je čisto realno 15cm za LJ. Govorimo seveda o max oddeji. Sploh pa za dneve od nedelje do torka je še vse odprto, tista meja s hladnejšim zrakom se premika gor dol...ENS-i imajo slabo resolucijo in niti ne zaznajo teh padavin, tako da se na njih ne moremo ravno zanesti.
No to je pač moje mnenje...situacija je res podobna tisti z konca marca in smo videli kako so jo podcenili na ARSO že zadnjič... ALADIN je pa po moje itak čist mim, tako kot velikokrat :icon_wink:

Pihe

Citat od: TWISTER dne 01. Februar 2008, 12:04:17
no tukaj pa bi se tudi jaz malo ustavil... glede na trenutne karte je čisto realno 15cm za LJ. Govorimo seveda o max oddeji. Sploh pa za dneve od nedelje do torka je še vse odprto, tista meja s hladnejšim zrakom se premika gor dol...ENS-i imajo slabo resolucijo in niti ne zaznajo teh padavin, tako da se na njih ne moremo ravno zanesti.
No to je pač moje mnenje...situacija je res podobna tisti z konca marca in smo videli kako so jo podcenili na ARSO že zadnjič... ALADIN je pa po moje itak čist mim, tako kot velikokrat :icon_wink:

Točno to sem napisal jaz spodaj v smeteh @twister! :clap: :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Citat od: Pihe dne 01. Februar 2008, 12:11:14
Točno to sem napisal jaz spodaj v smeteh @twister! :clap: :icon_haha:

UF ko se pa midva pri nečem strinjava, pol pa že res more biti tako :clap: :icon_lol:

Cumulonimbus

jaz vidim situacijo v naslednjih dneh nekako takole... počasi se bodo začele na Z slovenije pojavljati prve padavine, ki bodo predfrontalnega tipa, nad 900m. bo rahlo snežilo... nato pa se bodo jutri v drugem delu dneva, ko nas bo dosegla fronta okrepile in razširile nad večji del slovenije, ker bo v višinah pihal JZ veter ki bo vlažen zrak narival na grebene gora, bodo padavine na priveterni strani gora obilne! popoldne se bo začelo hitro ohlajati in pozno popoldne bo dež že lahko prešel v sneg ponekod na S-SV slovenije, drugje šele proti večeru... sneženje bo v prvem delu noči na nedeljo obilno, tako da tistih 15cm. v osrednji sloveniji nebi smelo predstavljati kake večje težave... nato se bo sneženje proti jutru umirilo in ponekod tudi ponehalo, bojim pa se da bi se prehodno delno zjasnilo, ker ko pa posije sonce in dvigne temperaturo za tistih par desetink, ni več vrnitve nazaj... na 850hPa pa se bo z jutranjih -6, -7 otoplilo nad ničlo in ravno v tem je problem... bojim se da se bo meja sneženja dvignila nad 700m, ker potem nam živ bog več ne pomaga da se spusti meja sneženja spet nižje :icon_arrow: za dogajanje od nedeljskega popoldneva dalje sem zelo skeptičen in kot sem že nekajkrat povdaril, je precej verjetno da bo šla stvar prej na slabše kot na boljše, če pa nas preseneti v pozitivnem smislu, pa toliko boljše za nas snegoljubce :shrug: opozoril bi na precej verjetne obsežne snegolome v višjih predelih Z- JZ slovenije kjer bi moker in težak sneg lahko povzročil precejšnjo škodo na gozdovih...

lp
Član ZEVS :)

paradolf

Kolikor sem jaz nekako zračunal glede na gfs karte bi okolica Lj dobila lahko približno 15-20mm padavin v snegu. Sliši se veliko vendar ker te padavine ne bodo zares obilne , temveč razporejene enakomerno v daljšem časovnem obdobju je torej realno pričakujem še vedno le Arsovih 5-10cm mokrega snega.
Tukaj bi bilo bolje kot je že Twister napisal če bi imeli te padavine v 6 urah kot pa v 12-ih. Na hitro bi pokrilo tla in ga ne bi šlo toliko v nič. Tako pa se bo že sproti precej topil. :icon_sad:
Za moj konec pričakujem prehod dežja v sneg okoli 21h zvečer če ostane nekako tako kot trenutno kaže. Nato pa prehod nazaj v dež v nedeljo okoli 12h ko bodo padavine slabele. Vse naprej jaz vidim kot dež :shrug:

Zato pa še vedno z veseljem pogledujem na dneve po 10.februarju ko se riše za moje pojme precej boljša situacija kot je ta. Tudi bolj sigurna ker ni toliko dileme ali bo dež ali sneg pač pa le koliko bo snega. Mi je pa zanimivo da ob tem poslabšanju glavni zagon zelo konstantno kaže lep ciklon okoli nas, ENS-ji pa skoraj nič podobni. V glavnem vdore rišejo vzhodno. Kar malo čudno :icon_confused:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

ablak

black_rider

Citat od: paradolf dne 01. Februar 2008, 12:54:29
Kolikor sem jaz nekako zračunal glede na gfs karte bi okolica Lj dobila lahko približno 15-20mm padavin v snegu. Sliši se veliko vendar ker te padavine ne bodo zares obilne , temveč razporejene enakomerno v daljšem časovnem obdobju je torej realno pričakujem še vedno le Arsovih 5-10cm mokrega snega.
Tukaj bi bilo bolje kot je že Twister napisal če bi imeli te padavine v 6 urah kot pa v 12-ih. Na hitro bi pokrilo tla in ga ne bi šlo toliko v nič. Tako pa se bo že sproti precej topil. :icon_sad:
Za moj konec pričakujem prehod dežja v sneg okoli 21h zvečer če ostane nekako tako kot trenutno kaže. Nato pa prehod nazaj v dež v nedeljo okoli 12h ko bodo padavine slabele. Vse naprej jaz vidim kot dež :shrug:

Zato pa še vedno z veseljem pogledujem na dneve po 10.februarju ko se riše za moje pojme precej boljša situacija kot je ta. Tudi bolj sigurna ker ni toliko dileme ali bo dež ali sneg pač pa le koliko bo snega. Mi je pa zanimivo da ob tem poslabšanju glavni zagon zelo konstantno kaže lep ciklon okoli nas, ENS-ji pa skoraj nič podobni. V glavnem vdore rišejo vzhodno. Kar malo čudno :icon_confused:

misliš 11 feb...ja res dobro kaže za vzhodno slovenijo (Dolenjska, Bela Krajina, Ljubljana, Celje etc...)

Sm kaže da bi padavine hitr oslabele  :icon_sad:

Največ padavin bi dobila Bosna  :icon_biggrin: :icon_biggrin: :icon_eek: :icon_eek:

domenz

Citat od: black_rider dne 01. Februar 2008, 13:52:59
misliš 11 feb...ja res dobro kaže za vzhodno slovenijo (Dolenjska, Bela Krajina, Ljubljana, Celje etc...)

offT, ampak brez zamere. Ali imate geografijo v šoli??  :icon_question: :shrug:

"tuti-fruti"

Vremenska postaja Miklavž na Dravskem polju

www.miklavz.vremenskapostaja.com

matejček

No Osmer se je odločil:

Nedelja:
Cielo coperto con piogge abbondanti su pianura e costa e nevicate oltre i 300 m circa al mattino, a quote più elevate nel pomeriggio e in serata, quando dovrebbero interessare solo la zona montana oltre i 600-800 m. Sulla costa soffierà Bora forte al mattino, in attenuazione poi nella seconda parte della giornata. Le precipitazioni probabilmente saranno intervallate da pause anche lunghe.

Skratka: zjutraj sneženje nad 300 metrov, popoldne pa dvig meje sneženja...Zjutraj močna burja, ki bo popoldne oslabela. Mogoča daljša obdobja brez padavin..

black_rider

Citat od: domenz dne 01. Februar 2008, 14:01:27
offT, ampak brez zamere. Ali imate geografijo v šoli??  :icon_question: :shrug:

lol vem kaj mislš dau sm mesta v pokrajine, se opravičujem !! :icon_haha: :icon_haha: :icon_haha: :icon_haha: :icon_lol: :icon_lol:

paradolf

Citat od: black_rider dne 01. Februar 2008, 13:52:59

Sm kaže da bi padavine hitr oslabele  :icon_sad:

Največ padavin bi dobila Bosna  :icon_biggrin: :icon_biggrin: :icon_eek: :icon_eek:

Ta tokrat kaže na težišče in položaj ciklona in njegovega vpliva bolj vzhodno, je pa tudi ta ciklon bil postavljen bolj zahodno z več padavinami v snegu pri nas. No ampak okoli tega lahko le rečemo da se morda nekaj nakazuje. Ob takem scenariju bi bil v igri lahko spet kak windchase  :icon_biggrin: Precej globok ciklon nad Balkanom in močan AC nad britanskim otočjem. Če bi bilo še sneženje...uf...temu bi jaz rekel vrhunec zime  :clap:
Ecmwf tudi voha podobno situacijo v istem terminu :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

umetnik

Ja, kaže, da bo sneženje bolj kratke sape. Ampak potem mi ni najbolj jasna tale karta, ki vendarle kaže, da bo temperatura na 1500 m vse do konca padavin ostala pod ničlo. Se pravi je zdaj večje vprašanje do katere višine (oziroma nižine) bo segel topel zrak. Kje se da to videti?

Jovi

Po mojem mnenju bo snežilo do nedelje dopoldan.GFS za nedeljo po nižinah ob 12 riše -1 za osrednjo slovenijo.Ni slabo.Pa bodimo še vseeno optimisti na 10-15cm snega.Vrjamem da bo,
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

mmovrin

Zanimiva je nova slikovna napoved arsa na http://www.rtvslo.si/
:icon_question:
Mislim, da so pomešali dneve, ker manjka sobota! V torek pa se nam po tej napovedi zgleda obeta dež :icon_cry:

walter76

Sneg bo !
To je definitivno ,če ga bo 10 cm bomo roko na srce veseli...glede na zadnje tedne.
No osebno pričakujem med 5 in 10 cm na S.
Okoli 10 na V.
Na Z med 10 in 15cm.
Za osrednjo in južno Slovenijo bi pa moralo namest do 20cm ali celo čez.
Mislim ,da bo največ snežilo jutri zvečer oz v noči na nedeljo.
Oslabelo v nedeljo dopoldan,ponekod ponehalo,a za nekaj cm se bo izšlo še.
Potem sledi otoplitev ,ki bo ponedeljkove padavine dvignile za nekaj m,recimo med 500 in 800m.
No rad bi še je jaz omenil dogajanje po 10.2,takrat se nam obeta nekaj dni res prave zime po vsej Sloveniji ,celo ob morju nekaj cm..no o tem ,čez kak dan ko bo bolj jasno...
Prijatelj vremena !