ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Capillatus

@Kuncci: Vprašanje je kam bo padel efekt, in ja če bo blok ali pa vsaj močnejše anticiklonsko območje nad polom, da se ali deli polarna masa ali pa "izbije" po domače povedano v nižje geo. širine. Potem so tu tudi vprašanja blokov okoli Grenlandije in/ali Aljaske. Seveda SSW ne naredi zdaj 180° obrata postavitev, ampak malo premeša karte, po domače povedano. Navadni grebeni lahko postanejo blokade, odcepljenci pa ciklonska območja za vikat. Na grobo rečeno.

Capillatus

Nekaj hitre statistike glede SSWjev.

SSW se deli na 2 glavni kategoriji, Dispozicijo in split. Zgoraj primer evolucije SSW dispozicije, in spodaj SSW split. Dispozicija ima še 2 podkategoriji, to sta Kanadska in Evrazijska. Klasificira se bolj ali manj po tem, kaj zada P.V.ju "usodni udarec", oz. s katero obliko pride do SSW-ja. Ko je enkrat vrtinec oslabljen, imamo razne split-e, na 3 ali več delov, fragmentacijo, dispozicije, itd...

Od leta 1958 do 2012, smo imeli 36 SSW dogodkov. Od tega je bilo 20 SSW vortex-dispozicij in 16 SSW vortex-split. Tako da povprečje za SSW je 0.66 na zimo, kar seveda pomeni vsako drugo zimo v povprečju. So odstopanja ko imamo SSW dogodke tudi 3 ali več let zapored in 2 ali 3 leta brez SSW dogodka v zimski sezoni.
Razmerje med dispozicijo in split-i, je 1,25 v prid dispozicije.

Nedaven primer SSW Split-a. Barva je geopotencialna višina 10mb ploskve, ki nam pove en del zgodbe. Prikazana je dinamika med SSWjem in kaj se dogaja z Polar vortex-om.

Primer SSW Dispozicije.

Še kaj več, pa mogoče prihodnjič.

p.s.:
Citat od: GregorS dne 28. December 2012, 09:44:20Glede ensa je to popolnoma različno in nima na ssw velikega vpliva.Torej el nino, la nina, ali nevtralen ENSO, sem dobil popolnoma različne rezultate.
Glede tega se pa ne strinjam. Vse kar ima veze s Pacifikom, ima veze in vpliv na stratosfero. Mogoče kakšna študija prihodnjič. Tako ali tako si rekel da si dobil različne rezultate, poleg tega pa bi moral gledat stanje skozi vsaj zadnjih 40 let, da bi dobil kakšen pravi vzorec.

lp

GregorS

GFS danes kaže split vortex:

tudi EC je vedno bližje temu, velik porast je videt tule:

Bomo videli kakšen učinek bo to imelo na troposfero in če bo prišlo do propagacije kar je po mojem ključno!

GregorS

Citat od: Capillatus dne 28. December 2012, 14:56:20

p.s.: Glede tega se pa ne strinjam. Vse kar ima veze s Pacifikom, ima veze in vpliv na stratosfero. Mogoče kakšna študija prihodnjič. Tako ali tako si rekel da si dobil različne rezultate, poleg tega pa bi moral gledat stanje skozi vsaj zadnjih 40 let, da bi dobil kakšen pravi vzorec.

lp

Imaš prav, se spomnim da je pri meni pokazalo nekako takole:

9-El Nino
8-La Nina
4- nevtralno

In tudi moji rezultati kažejo na to, kar sem prebral...

Sem našel študijo na to temo, namreč rezultati so pokazali da ima ENSO velik vpliv na dogajanje na severni polobli oz. stratosferi, ko ga imamo je približno dvakrat večja možnost da se zgodi SSW.Sploh to velja za El Nino, takrat je v povprečju polarni vrtinec šibkejši.

Med leti 1958-2010 je bilo 34 ssw-jev.

El Nino 13
La Nina 14
Neutral 7

Tako da letos imamo srečo, ker je neutral. ;D

VIR:http://www.columbia.edu/~lmp/paps/butler+polvani-GRL-2011.pdf

Capillatus

Ja, s tem da je tu govora samo o ENSO, morali bi še narediti QBO primerjave, še kako solarno aktivnost dodati, itd... :)

Btw, lahko se tudi kaj oglasiš na netweather.tv, če misliš da si "up to the challenge".  :P  :icon_biggrin:

Capillatus

En update kaj se dogaja v stratosferi. :icon_biggrin:

Vse po planu, GFS je še enkrat dokazal da ima dobro zanesljivost na daljši rok (300h-384h) v srednji in zgornji stratosferi., recimo nad 30mb (23km). Sicer seveda to ne pomeni da zadane s 100% natančnostjo, ampak da ima tisto splošno idejo kaj se bo zgodilo, recimo dispozicija, vdor toplega zraka, itd... Detajlov kot so kam točno se bo postavil P.V. do kilometra natančno ali pa točna temperatura, seveda ne more zadeti na tak rok. Ampak če ima prav že splošno idejo, potem tudi ostalo približno sledi. Govorim za zagone pred SSW-jem. Trenutno smo v obdobju ko je začetek SSWja tik pred vrati, modeli pa računajo še kak teden naprej od SSWja. Tako da se v takem obdobju malo zniža natančnost na daljši rok, ko se SSW še ni materializiral.

Glede na ECMWF, bi SSW lahko "uradno" razglasili med 6.1 in 7.1. Seveda govora je ob pogoju da je zonalni obrat na 10mb na 60° severne širine in določen dvig temperature. Glede na pogoje zgleda to kot "Major SSW".

Seveda, kot že kar nekaj časa čivkam na 5 forumih in v 3 jezikih, bo glavna stvar vse te kolobocije, kakšen bo "downwelling" iz tega SSWja in kako se bo poznala ta oslabitev in dispozicija (ter kasneje razdelitev) v spodnji stratosferi in v troposferi.
Namreč SSW je eno, drugo je pa potem efekt. Do sedaj sem vedno govoril temu "propagacija". Gre se pač za "propagiranje kolapsa" navzdol. Bom tokrat nekaj o tem napisal.

Imamo veliko SSWjev ki so lepi "downwellerji". Se pravi so prenesli efekt v srednji in spodnjo troposfero. Če podam eno praktično analogijo, recimo imate okrogla drva ki jih cepite s sekiro. Postavite drvo pokonci in zamahnete s sekiro, ki pade na vrh drva. Drvo se najprej razcepi na vrhu kjer pade sekira, potem se pa energija razcepa hitro prenese navzdol in celo drvo gre na pol. To je sedaj bolj primer za split-SSW, ampak je isto pri dispoziciji, ker se zaradi segrevanja in zaradi wave1 anticiklona dvigne geopotencialna višina najprej na vrhu in se po domače povedano "izpodbija" vpliv P.V.ja. Recimo kot da bi iz vrha stratosfere spustili "kamen", in kam pade tam bo blokada. (samo primer) :)
Zelo lep primer je recimo SSW 1998.

Takrat smo šli iz tega:

Na tole. Se pravi glavni "efekt" je padel direktno na S. pol.

Imamo tudi primere ko je bil močan SSW, a v troposferi ni bilo efekta, ali pa je bil ta zelo minimalen.

Letos še seveda SSWja ni na vidiku na tej analizi, ker se še ni materializiral. Vidimo pa zadnji wave1 ki je dispozicioniral P.V.

Zdaj spet tisto vprašanje vseh vprašanj, kaj bo efekt tega SSWja na našo zimo. Bom rekel takole, Če hočemo imeti kaj od zime s pomočjo SSWja, potem mora biti kot efekt greben ali blok v severnem atlantiku. S tem se skozi "zadnja vrata" iz S/SV/V prenaša hladen zrak v naše kraje. Zdaj stvar ni tako enostavna. Dobro vemo doline malo levo desno in je razlika lahko ogromna. Šanse za blok Grenlandije vsekakor so. Predvsem statistične in tudi "realno -časovne".

Tole je moja statistična slika za Januar, če se še kdo spomni, iz teme "Statistični model Capillauts..." v kategoriji "Splošno". Seveda kot sem tam omenil, sem imel SSW vkalkuliran, ker je bilo zelo verjetno in očitno da so letos šanse dobre za SSW (in ne zaradi pomanjkanja ledu na S. polu, kot sem slišal včeraj).

Tudi CFSv2 se je v mesečni napovedi prilagajal. Sredi meseca je kazal neko XY sliko.

Zadnje dni se je pa malo "zresnil".  :icon_biggrin:

Na prvi pogled sta si "najini" napovedi sedaj podobni, a je še kar velika razlika, predvsem kar se tiče orientacije dolin in s tem temperaturne anomalije. In pa seveda postavitev nad ZDA.

Ok glede naše situacije. Na prvi pogled na zadnje zagone, zgleda da zna biti ta SSW hitro odziven. Se pravi hiter prenos navzdol.

Najprej slika 30mb na 372h. P.V. praktično razdeljen, oslabljen, toplota še kar naprej "doteka" nad pol, in nad območjem Grenlandije se dela novo anticiklonsko območje v negativni vrtinčnosti. Naj vas ne zavede ta slika, ker je to na 30mb, se pravi cca 23km višine. Dokaj višje od troposfere.

Po SSWju bo čez pol nastala vrzel. Kot sedaj kaže, se bo kanadski center premaknil še nižje v Kanado, kar bi pomenilo še dodatni dvig geopotenciala okoli Grenlandije in skozi pol.

Če gremo nižje.
Naj povdarim da so GFS napovedi za spodnjo stratosfero manj kredibilne kot za srednjo in zgornjo, predvsem zaradi tega ker so bližje troposferi in je zato v tem delu vpliv stratosfere od zgoraj in troposfere od spodaj. Zato bomo pogledali samo GFS idejo, in ne kakšna bo dejanska slika. Lahko da bo res takšna, a moramo vzeti malo "rezerve" pri napovedi, za voljo kompleksne dinamike.

Na 100mb na 312h se seveda pozna post-SSW delitev, a ni še pa tistega dviga geopotenciala povezanega z "downwelling"-om. Oz. kot sem zgoraj rekel, stratoferska "sekira" še ni padla tako nizko.  :icon_biggrin:

Na 336h se vidi ta dvig geopotenciala na 50mb.

In na 372h še nižje na 100mb, še posebej ko se enkrat P.V. "subvorticity" oz. "podvrtinčnost" premakne globlje v Kanado.

Zdaj kar se tiče potem efekta v troposfero, nam modeli zaenkrat še nič kaj ne pomagajo, ker teh nekaj dneh ne bodo vedeli koliko bo efekta iz stratosfere in koliko bo troposferksega efekta. Enostavno je termin predaleč in fizika preveč komplicirana.
Lahko gledamo bolj ali manj trende in znake.

Sklepna beseda: Recimo da je trenutni trend v prid grebena/blokade nad Grenlandijo oz. Severnim Atlantikom in s tem v podporo mojemu statističnemu modelu. CFSv2 pa tako ali tako skače okoli kot kokoš brez glave.
Tole je zadnjih 25 zagonov CFSv2 za 500mb anomalijo za Januar. Se pravi za 1 mesec naprej skače iz ene skrajnosti v drugo. Sramota za tako "napreden" model.

Počasi prihaja v modele termin ko bi se morali videti prvi znaki SSWja v troposferi. Naj še enkrat povdarim da SSW zdaj ni "kralj" troposfere, ker ne zdominira postavitev, ampak "premeša karte". Včasih bolj, včasih manj. Troposfera kot takšna ima svojo mehaniko, dinamiko in faktorje ki vplivajo na postavitve, poleg določenega dela iz stratosfere. Tako da SSW se samo vmeša v celo sliko in je kar je. :icon_biggrin:

Še kak update glede efekta v prihodnjih dneh.

LP

johnb

Zanimive in poučne analize, ampak na tem forumu se skoraj pogovarjamo samo še o stratoseferi in v vsakem sestavku je omenjeno, da pa VPLIVA na troposefero pa ne poznamo še dobro. Saj so tudi mene iz začetka impresionirali teji grafi, karte in učeni strokovni izrazi,  zdaj pa vse bolj vidim da prave napovedne moči za našo troposfersko vreme (s pomočjo stratosferskega dogajanja) pravzaprav ni in vedno težje razumem fascinacijo nekaterih s stratosfero. Pa ne tega razumet kot napad ali provokacijo.
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

walter76

Citat od: johnb dne 02. Januar 2013, 16:21:20
Zanimive in poučne analize, ampak na tem forumu se skoraj pogovarjamo samo še o stratoseferi in v vsakem sestavku je omenjeno, da pa VPLIVA na troposefero pa ne poznamo še dobro. Saj so tudi mene iz začetka impresionirali teji grafi, karte in učeni strokovni izrazi,  zdaj pa vse bolj vidim da prave napovedne moči za našo troposfersko vreme (s pomočjo stratosferskega dogajanja) pravzaprav ni in vedno težje razumem fascinacijo nekaterih s stratosfero. Pa ne tega razumet kot napad ali provokacijo.

Ti je tudi razloženo, da do efekta pride 10 do 20 dni po efektu v stratosferi, ki se bo zgodil okoli 6.1/7.1, torej pričakuj bilanco v razmaku 10-15 dni po tem datumu, prvi sramežljivi znaki pa pred 15.1.
Prijatelj vremena !

TgT

Seveda je govora o stratosferi, poglej skozi okno! Zelo dinamičnoin monotono dogajanje a ne, že 3 tedne!

medovreme

Citat od: TgT dne 02. Januar 2013, 22:07:04
Seveda je govora o stratosferi, poglej skozi okno! Zelo dinamičnoin monotono dogajanje a ne, že 3 tedne!

Zgolj prijazno opozorilo. Tole je tema "Dolgoročne napovedi". Tale komentar je bolj na mestu v drugi temi - "Plundra". :wavey:

lp, Medovreme (Administrator)
Kaj je na obzorju?

Capillatus

Citat od: johnb dne 02. Januar 2013, 16:21:20

Vpliv je seveda poznan. Ne pozna se mogoče tistih detajlov, ki tako pomembno vplivajo na lokalno dogajanje, in ki je za vas zanimivo, da se lahko potem kregate v kateri luknji je sneg in v kateri ne. Zato pa cel čas povdarjam da moramo še čakati da bodo bolj znani detajli. Jaz lahko mirne duše sedaj rečem, da imamo trenutno dispozicijo polarnega vrtinca, ko stisne SSW ga bo oslabelo in razbilo, deformiralo in skoraj likvidiralo, in kot rezultat tega bo preko sukcesije dvig geopotenciala na osi Atl-Pac vse v srednjo troposfero, kar ECMWF in GESF že pobirata. Se pravi tendenca grebenov v Atlantiku in Pacifiku, v vrzeli po umiku dveh močnejših centrov pozitivne vrtinčnosti s priklučitvijo grebenov in prenosom energije nad polom. In kaj ti ta zadnja dva stavka pomagata? Prav nič. Zavedam se da vas zanima končna slika, oz. kdaj boste končno dobili sneg. Zato bi lahko že kar nekaj dni nazaj napisal ta dva stavka, a seveda nikomur nič ne pomenita, in sem raje rekel da še počakajmo da bodo znani detajli. Stratosfera ima precej dobro moč v napovedovanju, toda detajli so še vedno detajli. In glede na to da informacije dobimo iz modelov (razen če si delamo statistične slike in verjetnosti), moramo počakati da modeli dobro poberejo dogajanje.
Torej če se citiram:
Citat od: Capillatus dne 31. December 2012, 15:47:01Naj še enkrat povdarim da SSW zdaj ni "kralj" troposfere, ker ne zdominira postavitev, ampak "premeša karte". Včasih bolj, včasih manj. Troposfera kot takšna ima svojo mehaniko, dinamiko in faktorje ki vplivajo na postavitve, poleg določenega dela iz stratosfere.
Treba je vedeti da modeli nad 8 ali nad 10 dni že tako ali tako težko poberejo pravilno dogajanje brez kakega vmešavanje stratosfere, ne pa da bodo sedaj pravilno "sešteli"  dinamiko troposfere+efekte in sukcesijo iz stratosfere na 10-15 dni. Zato pa pravim da lahko zaenkrat spremljamo trende. Ko bo dogajanje bolj znano bodo modeli vse pravočasno začeli obračati. In dejansko že obračajo počasi. Toda, kot sem rekel, detajli so detajli.

Dejstvo je tudi, ta imaš takšen vtis, ker sam ne razumeš teh povezav in medsebojnih vplivov. Jaz sem se trudil z nekimi dolgimi posti približat zadeve, a kot si sam rekel "grafi, karte in učeni strokovni izrazi", ti nič ne pomagajo če ni vsaj neke osnove, že o sami stratosferi, seveda pa mora biti osnova splošne meteorologije. Tako da nekaj krivde je mogoče na moji strani da sem se sploh spuščal delat te razlage in analize, ki si jih veliko ljudi ne zna pravilno raztolmačiti ker nimajo prave osnove. Poleg tega je pa to tematika ki je hudičevo zakomplicirana in nikoli ne bom mogel tako razložiti zadeve da bi lahko rekli "Aha, v tem je torej fora...", recimo.

P.S.: Že od samega začetka, ko se je prvič kazal obris SSWja kakšnih 14 dni nazaj, se ni slika nič kaj veliko spremenila, in smo še vedno na isti poti kot je kazalo takrat. Sem danes zjutraj nekaj na kratko že pisal o tem. Ne da se mi spet prevajat, ker zadnje 3 tedne pišem o stratosferi na 5 forumih in v 3 jezikih, tako da tule je link, za tiste ki razumete angleško.

http://forum.netweather.tv/topic/74587-stratosphere-temperature-watch-20122013/page__st__1720#entry2461580

johnb

Ne razumeti to kot napad nate @Capillatus, bolj razumi kot željo in provokacijo, da razložiš bolj podrobno o čem govoriš. Jaz priznam da razumem približno polovico, s tem da najprej nisem razumel pa prav nič. Zdaj vsaj približno vem kaj polarni vrtinec pa nenadno stratosfersko segrevanje. Ko govoriš o dinamiki energije pa sem že bolj bos.
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

Capillatus

Ne gledam na to kot napad. Brez skrbi.
Samo hočem povedat to, da mi je s tvojim postom "kapnilo" da mogoče pa le ni bila dobra ideja da sem delal te dolge poste in analize. Zakaj: Zato ker veliko ljudi (sploh kdo ki nima neke splošne osnove iz meteorologije) mogoče ne bo razumelo kaj točno sem želel povedat, lahko pride do napačnega razumevanja in glede na to da sem določene stvari malo zakompliciral, še do kakšnih dezinformacij naprej. In seveda ljudje lahko takoj dobijo vtis, da zdaj ko je SSW zagotovljen pa samo čakamo tistih 10-15 dni da pade pol metra snega. Tako da zavoljo tega raje neham delat te dolge analize in razlage. To kar sem napisal je mogoče dovolj za kakšne osnove, če pa koga res zanima ta tematika pa se naj sam poda v raziskovanje. Bo še najboljše, ker se tako potem uvidi tisto pravo bistvo vsega, in ne z nekimi površnimi razlagami. To kar sem jaz pisal je tako ali tako praskanje površja.

lp

grajbos

Meni osebno je ravno predvsem zaradi takih zadev, kot so te analize in podobne zadeve iz strani @capillatusa in še nekaterih, tale forum zanimiv.
Saj ne rečem, "Trenutno vreme" je osnova vremenskega foruma, koristna je pa le za zgodovino in statistiko, v veliki meri pa ne. Koristne so pa tiste stvari, od katerih se vsak lahko kaj novega nauči...

Upam le, da se nekateri uporabniki ne bodo umaknili zaradi nekaj posameznikov, katerim je težko "poguglat" in se kaj v lastni režiji naučit. So pač taki, ki jim je potrebno vse prinest na pladnju, pa še takrat so nezadovoljni...   :icon_cry:

Capillatus

Zdaj ko se modeli bolj jasnijo, se že bolj kaže realnost dinamike.

Najprej, temperatura se že dviga in čez 2 dni ko bo tudi zonalni obrat, bomo datum 6.1 zabeležili kot dan "nastopa" tehničnega SSW-ja.

Če probam na kratko obrazložiti moj point.

Dinamika v teh dneh, bo dejansko pripomogla k razdelitvi P.V.ja, seveda preko wave2 in troposferske delitve. Zelo podobno tistemu kar smo imeli konec Novembra in v začetku Decembra. Govorim o podobnosti dinamike in procesov.

Ne bom iskal v mojih starejših postih en stavek da bi ga citiral, ampak bom kar še enkrat povdaril: V začetku decembra smo imeli split-vortex, kot posledico dogajanja spodaj in propagiranja navzgor, wave 2 aktivnost, "wave breaking", itd... Zadeva je vsaj spodaj zgledala kot ponavadi po kakšnem močnejšem SSW-ju, a ker tega seveda ni bilo, se je stanje hitro normaliziralo, oz. se je P.V. (tako troposferksi kot tudi stratosferski) reformiral in ostal dokaj močan vse do nedavnega, ko je začel nabijati wave 1.

Sedaj gremo po podobni poti, s tem da tokrat pa imamo SSW zraven v igri, kar pomeni da ko enkrat spet spravimo vortex v ta "mat" položaj (seveda s pomočjo SSWja ki je oslabel P.V. in ga deformiral. Brez SSWja ta wave2 nebi nikoli razdelil vrtinca) si ne bo opomogel kot si je takrat. In tukaj tudi leži en del pomembnosti SSWja, v kombinaciji s troposfero.

Še kak GEFS trend ali dva:

lp