ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Capillatus

Aja sej res.  :icon_mrgreen: Se opravičujem, sem kopiral napačnega.  :icon_redface:

GregorS

Pogumna napoved, za mesec ali več dni naprej je vse podobno šloganju, vsaj po mojih izkušnjah je tako, vreme gre vedno svojo pot in se ne ozira na razne statistike, čeprav sem tudi sam med tistimi ki napoveduje slabo zimo.

"Po sedanjih projekcijah kaže, da bo letošnja zima pri nas v glavnem nadpovprečno topla. Pozitivni odklon temperature, bo po sedanjih projekcijah najbolj občuten v decembru in januarju, ko naj bi dosegal do okrog 1 stopinje Celizija. V nadaljevanju, od januarja dalje, pa naj bi bil pozitivni odklon nekoliko manjši, do okrog 0,5 stopinje Celzija. Predvsem pa je razvidno, da bodo temperature občutno višje od povprečja nad evropskim severom in severovzhodom, kjer naj bi lahko dosegal do okrog 2 stopinji Celzija.

Na kratko povedano, če se bo to uresničilo, razen morebitnih prehodnih epizod, občutnejšega in dolgotrajnejšega mraza pri nas ne bo. Toliko bolj, ker je naravni rezervoar mrzlega zraka za naše kraje ravno nad evropskim severovzhodom in severom. Po takih izgledih je bolj malo verjetno, da bi lahko tam nastajali dolgotrajnejši solidnejši anticikloni, ki bi preusmerjali proti nam v nižjih plasteh zelo mrzel zrak. Torej, celinski vdori mrzlega zraka bodo, če bi sodili po teh projekcijah, bolj malo verjetni in v vsakem primeru kratkotrajni."

VIR: http://www.slomedia.it/vremenske-projekcije-za-letosnjo-zimo-ne-hvala

Oblak69

Zanimivo, tvoj prispek na drugem portalu, ki si ga sicer samo povzel, govori ravno nasprotno,  najhujšo zimo tega stoletja v Evropi, predvsem pa za Anglijo in sever

Kot sem pa že zadnjič omenil: Obstajajo samo tri napovedi: mila, srednja in dobra zima, nekdo od treh napovedovalcev se bo lahko na koncu trkal po prsih  :police:

Mi pripravlajmo smučišče, kakor da bo zima, potem pa, kakor že bo  :icon_bird:  :angel:

GregorS

Ko si bo PV nekoliko opomogel, sledi nov subtropski napad s pacifika in kasneje z Rusije in nov split vortex, odcep od evroazijskega PV in spet izjemno negativne anomalije zračnega tlaka nad EU.

GregorS

Nekako sem pričakoval tole(glej prejšnji post, širitev AC iz Azije in Pacifika kar nakazujeta obe puščici) kar so napovedali Italijani in napovedujeta oba modela GFS in ECMWF v svoji skupinski napovedi, rojstvo ruskega medveda, čez teden dni.

Z rojstvom medveda se bo višje zgoraj v troposferi začelo segrevati, to pomeni za nižje sloje seveda še izdatno ohlajevanje.Že sedaj so ponekod v Sibirji temperature padle pod -50°C.Hladen sibirski ac pomeni "mini ledeno dobo" za Sibirijo, srednjo Azijo, srednjo in vzhodno Evropo.Polarni vrtinec se bo tako prisiljen umakniti v Kanado.

Za nas to pomeni nadaljevanje hladnega vremena, pričakujem pa postopno aktivacijo Sredozemlja tam po 10.12!

GregorS

Zdaj bo šlo pa počas zares  ;D Očitno bo res prišlo do aktivacije Sredozemlja, kar je bila po tistem grafu od temperatur stratosfere tudi pričakovati.Glede na padec temperature je v igri spet krepitev vrtinca in sibirski anticiklon se je očitno odločil da se bo premaknil nad severno Evropo, oz. Skandinavijo.Kar pomeni za nas še dodatni padec temperatur in vdor mrzlega celinskega zraka.Kako in kje bodo nastajali ciklončki nad toplim morjem pa je seveda predaleč.

Capillatus

@GregorS: Lepo je videti da vsaj nekdo pokriva večjo sliko in ni tako zakopan v modele in samo v snežne situacije. :icon_mrgreen:

Če lahko samo izpostavim par točk, oz. če lahko še sam hitro naredim pregled dogajanja v tem delu.

Citat od: GregorS dne 03. December 2012, 21:06:58Očitno bo res prišlo do aktivacije Sredozemlja, kar je bila po tistem grafu od temperatur stratosfere tudi pričakovati.

Tole me malce bega, kako ti to povezuješ, oz. na kakšno razmerje ciljaš? Aktivacija sredozemlja kot posledica dviga temperatur, dvig temperature kot posledica aktivacije, ali dvig temperatur le kot indikator in ne toliko kot "efekt"?

Namreč kako je dejanska zadeva:
Kot sem že v enem izmed zadnjih (če ne v zadnjem) postu povedal, gre za obratno razmerje med strat. in trop. Troposfera ima vedno določen vlip, toda letos bi skoraj lahko rekli da dominira, kar ni ravno tako pogosto.

Recimo SSW klasika 2004. Prenos od zgoraj oz "downwelling". Seveda vpliv trop. igra pomembno vlogo kako pride do tega, toda zadnjo in glavno besedo ima potem še vedno strat.

Letos recimo je pa razmerje malce obratno, ker ob vseh blokadah oz. napadih  spodaj in v polarni krog, se dobesedno nabija geopotencial navzgor, in dejansko imamo spodaj že sedaj dogajanje kot bi ga pričakovali po SSW-ju.

In začelo se je že proti koncu Nov., ko je bila tista močna razširitev in "priklop" Grenlandskega in Pacifiškega bloka. (Tu igra vlogo AMO, o katerem mogoče kakšna "študija" kasneje.)

Tole je dejansko slika ki bi jo pričakovali po "udarcu" iz strat. po SSW-ju, ko se zgradi blok nad polarnim krogom, AO pade, P.V. vrtinčnost (vorticity) se pa prestavi proti jugu, skupaj z hladnim zrakom.

Ob anticiklonih in blokadah teh razsežnosti, se je pač zgodila, če lahko tako rečem "SSW klasika", a brez SSWja. :icon_biggrin: Ob dvigu geopotenciala in topli advekciji v polarni krog, se mraz "izbije" nižje. Seveda ob pomikanju polarne fronte nižje, pač nastajajo močnejše doline ob lepih gradientih, itd.

Zdaj kar se tiče Polar vortex-a.
Začetni split se je zgodil konec novembra od tisti razširitvi.

"Preživel" je/bo, Kanadski del, predvsem zato ker je bolj dominanten, in zato ker je sibirski pod precejšnjim pritiskom. In ob prenosu energije nazaj, se bo Kanadski malce okrepil.

Zdaj kar se tiče "ruskega medveda", ki ga je omenjal @GregorS. Anticiklon kot tak seveda izgleda impresivno, kar se pa tiče efekta na P.V. pa je precej minimalen. Namreč gre za hladen anitciklon, ki se po efektu na P.V., v tej fazi ne more ravno kosati recimo s Pacifikom ali Atlantikom. Namreč se pozna v stratosferi zaradi dgiva geopot. višine, zgolj kot greben (Pacifik in njegova dominantnost je druga zgodba). Posledično se na tej višini zaradi J/JZ toka prenese nekaj toplejšega zraka v okolico P.V.-ja. Z modrim X je označeno šibko jedro, oz. ostanek od split-a.

Prenos energije nazaj in eno dominantno jedro, ter padec višine in ohladitev v centru. P.V. si malce opomore, toda le v centru. So pa gradienti dovolj močni da vse tisto nad rusijo na tej višini v tem toku premakne nad SZ Azijo, v povezavi s tistim kaj je že tam pri Aljaski. Tisto majhno jedro pa seveda kroži tačas okoli kot satelit.

Kot sem zgoraj rekel, gre za določeno razmerje med strat. in trop. Trop. dominira, toda je interakcija sorazmerna.
Skandinavsko-azijski-pacifški "tripole" grebeni in precejšnja deformacija troposferksega P.V. ja s centrom nad Kanado.

Kaj hoče narest GFS/GEFS, je da naredi prenos energije in P.V. centra nazaj, kar bi v tej fazi spet omogočilo nekoliko močnejši efekt Pacifika in Atlantika. Toda to je že računska zadeva v malce daljšem roku.

Toliko o tem, malce površno sicer, toda je bolj na hitro spisano in toliko za idejo za kaj se dejansko gre trenutno.

lp

GregorS

Citat od: Capillatus dne 04. December 2012, 18:41:03
@GregorS: Lepo je videti da vsaj nekdo pokriva večjo sliko in ni tako zakopan v modele in samo v snežne situacije. :icon_mrgreen:

Če lahko samo izpostavim par točk, oz. če lahko še sam hitro naredim pregled dogajanja v tem delu.

Tole me malce bega, kako ti to povezuješ, oz. na kakšno razmerje ciljaš? Aktivacija sredozemlja kot posledica dviga temperatur, dvig temperature kot posledica aktivacije, ali dvig temperatur le kot indikator in ne toliko kot "efekt"?

Jaz največ gledam indexe(NAO, AO, PNA) in seveda tudi stanje stratosfere.Če pogledamo AO index bo začel padati in dosegel skoraj -5 kar je posledica rojstva super ruskega medveda.In potem vidimo hitro dvig navzgor in če pogledamo zraven še NAO bo šel v tistem času navzdol, skratka nasprotni efekt. :icon_mrgreen: To pomeni seveda jačanje PV in pomik sibirca proti Skandinaviji, ker bo NAO padel na -1.5 pomeni da ne bo šlo za super močno razmerje v zračnem pritisku.Tako da pričakujem spust za 15hPa proti sibirskemu.Vendar bo dovolj močan da bo začel izpodrivati proti srednji in vzhodni Evropi še nekoliko močnejši polarni zrak.Mislim da ni treba v šolo da ugotovimo da bo ta zrak prispel tudi nad Sredozemsko morje in tam pričakujem rojevanje ciklonov in zaenkrat zgleda tale zima v super formi. :buttrock:

Capillatus

Citat od: GregorS dne 04. December 2012, 19:43:33
Če pogledamo AO index bo začel padati in dosegel skoraj -5 kar je posledica rojstva super ruskega medveda.In potem vidimo hitro dvig navzgor in če pogledamo zraven še NAO bo šel v tistem času navzdol, skratka nasprotni efekt. To pomeni seveda jačanje PV in pomik sibirca proti Skandinaviji,

No, kar se tega tiče, gre dejansko za en zanimiv "komplex" ki nima "glavnega" faktorja, se pravi tudi Medvedjev je le del zgodbe. :icon_biggrin:
Namreč po splitu P.V.-ja v spodnjem delu stratosfere, se sedaj P.V. poskuša regenerirat, s tistim prenosom energije nazaj nad Kanadski center. S tem in z dogajanjem spodaj se omogoči okrepitve AC-jev, po določenih pravilih.

Ob padcu dolin, se na njihovi V strani lahko krepijo grebeni. S tem ko se tudi višje en center P.V.-ja umika, so zadeve še toliko lažje, sploh tudi s tem da je v troposferi že vse precej deformirano.

S tem ko se pa okrepi P.V. center nad Kanado, pa okrepi tudi greben v atlantiku, zato pa tudi NAO gre navzdol. AO gre pa rahlo nazaj gor, predvsem zaradi te okrepitve P.V. ja nad Kanado.

Tu zgleda bolj spodnja stratosfera v malce bolj glavni poziciji, toda še vseeno je pa tukaj tista dominanca iz troposfere, v smislu preteklega dogajanja za split-up. Tako da so to samo post-split aktivnosti.  :icon_biggrin: In kar se tiče "skandinavca", gre v osnovi bolj za samostojen greben-AC, kot pa za razširitev iz Sibirije.

Tako da če še enkrat citiram.

Citat od: GregorS dne 04. December 2012, 19:43:33
Če pogledamo AO index bo začel padati in dosegel skoraj -5 kar je posledica rojstva super ruskega medveda.In potem vidimo hitro dvig navzgor in če pogledamo zraven še NAO bo šel v tistem času navzdol, skratka nasprotni efekt. To pomeni seveda jačanje PV in pomik sibirca proti Skandinaviji,

"Pravilni" vrstni red bi tako bil, če kar skopiram iz citata.  :icon_biggrin:
1- jačanje PV (dejansko jačanje enega izmed centrov, ker drugi popušča pritisku in s tem omogočja drugačno dogajanje v tistem delu)
2-AO index bo začel padati / NAO bo šel v tistem času navzdol (dokaj istočasno)
3- In potem vidimo hitro dvig navzgor (to si rekel za AO)

Hiter dvig navzgor zaradi prenosa efekta jačanja P.V. centra navzdol po troposferi in kar nekaj "associated low" centrov spodaj.

Izredno lepa dinamika za začetek zime. V zadnjem postu v temi za statističen model, sem nakazoval kar se je kazalo takrat za split-up in je postajalo vedno bolj realnost. Zato sem tudi bil dolgo časa optimist za zimski pozdrav v prvem delu Decembra. To lahko potrdi tudi @Mraz, ker sva se že takrat pogovarjala o tem, čeprav je GFS promoviral "vročinski val" v tistem času.  :icon_biggrin:

@GregorS, vidim da ti je všeč tale začetek, čeprav si sam izrazil da si med tistimi ki napovedujete toplo oz. slabšo zimo. :) Toda ocene bomo podajali Marca, zato bom kar tukaj končal.  :icon_wink:

Mi pa nisi odgovoril na vprašanje, kako točno povezuješ graf temperature stratosfere, z aktivnostjo v sredozemlju. Sicer sem delno dotaknil teh razmerij, toda me vseeno zanima tvoja osnovna ideja o tem. :)

Lp

goldhorn

Malo off: GregorS in Capillatus !
To so za nas amaterje zelo poučne debate. Prosil bi vaju, če jih nadaljujeta?

chris93

In kdaj pa kdaj kaj bolj pojasnita za nas butce, da bomo mi tudi razumeli  :icon_wink:

paradolf

Citat od: chris93 dne 04. December 2012, 21:43:16
In kdaj pa kdaj kaj bolj pojasnita za nas butce, da bomo mi tudi razumeli  :icon_wink:

Verjetno si mislil na bolj konkretne opise morebitnih pozicij AC,C, dolin in s tem povezane najbolj verjetne vremenske scenarije v naši okolici, čeprav ko se govori o globalnih pozicijah, je težko biti lokalno naravnan.
Vsekakor pa zelo poučna debata o globalni dinamiki  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

GregorS

Citat od: Capillatus dne 04. December 2012, 21:01:51

Mi pa nisi odgovoril na vprašanje, kako točno povezuješ graf temperature stratosfere, z aktivnostjo v sredozemlju. Sicer sem delno dotaknil teh razmerij, toda me vseeno zanima tvoja osnovna ideja o tem. :)

Lp

Moja teorija ni povezana z dvigom temperature na polu, ampak s padcem.Če se temperatura dviga pomeni krepitev območja visokega zračnega pritiska in s tem slabljenje vrtinca, če pada pa nizkega oz. krepitev polarnega vrtinca.Mislim da tista slikca z dvemi AA nad S Evropo lepo pokaže kaj sem s tem mislil.In če začne padati pričakujem da se bo AC okrepil nekje drugje in glede na NAO index pričakujem to nad Skandinavijo.NAO kaže namreč razmerje v pritisku med Azori in Islandijo(oz. malo pod njo).Če sem čisto natančen ni samo s padcem temperature ampak tudi NAO indexa.In če se okrepi nad Skandinavijo običajno pomeni za nas spust celinskega zraka proti Sredozemlju in ker je morje še vedno toplejše od povprečja, pričakujem tudi malo več akcije z juga, ker za nekaj časa bo A zaprl prodore s severa. ;D

GregorS

Zanimivo, zanimivo, zgleda da bo res dogajanje v Sredozemlju in mejne situacije zaradi južne advekcije in ob takih ponavadi pri nas pade največ., vendar na drugačen način kot sem mislil.Odcep kaplje od kanadskega PV v zahodno Sredozemlje.Potem pa bo verjetno premik greben nad severni del Atlantika in spust polarne zračne mase proti jugu, vendar to je zgolj predpostavka ki rabi potrditev.

Capillatus

Citat od: GregorS dne 05. December 2012, 07:23:50
Moja teorija ni povezana z dvigom temperature na polu, ampak s padcem.Če se temperatura dviga pomeni krepitev območja visokega zračnega pritiska in s tem slabljenje vrtinca, če pada pa nizkega oz. krepitev polarnega vrtinca.Mislim da tista slikca z dvemi AA nad S Evropo lepo pokaže kaj sem s tem mislil.In če začne padati pričakujem da se bo AC okrepil nekje drugje in glede na NAO index pričakujem to nad Skandinavijo.NAO kaže namreč razmerje v pritisku med Azori in Islandijo(oz. malo pod njo).Če sem čisto natančen ni samo s padcem temperature ampak tudi NAO indexa.In če se okrepi nad Skandinavijo običajno pomeni za nas spust celinskega zraka proti Sredozemlju in ker je morje še vedno toplejše od povprečja, pričakujem tudi malo več akcije z juga, ker za nekaj časa bo A zaprl prodore s severa. ;D

Aha razumem zdaj ja. Se mi je zdelo da bo nekaj v tej smeri, sploh ko si potem rekel da kombiniraš z indexi. Sej lepo in prav, kadar je "dominanca" bolj zgoraj. :) V obratnem razmerju se je pa treba vprašat kdo "pije" in kdo "plača", kar se tiče razmerja med trop. in strat. In kdo se na koga odziva. :)

V pomoč so ti lahko wave in flux grafi, ki so tam z določenim razlogom.  :)