ZEVS Forum

Supercelična nevihta 23.7.2010, Furlanija Julijska krajina

Začel/a ŽUPMART, 24. Julij 2010, 02:33:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Stormchaser

Tako, pa sem spesnil ta filmček.Moram pa rečt, da je bil to moj najboljši čejs s seveda prvo pravo SC.Jst sm bil neverjetno navdušen nad videnim, pomojem je zato tud snemano malo z evforijo, a vidi se vse.Strukture res fenomenalne, da ne govorim o Whales Mouth, ki je na koncu videa, kjer se vidi kako lepih barv je bil.Res izjemen čejs.Še nekaj slik
Wall Cloud

Lep Shelf Cloud z Wall cloudom v ozadju

Ter še moja Panorama

Ter Video včerajšnjega dogajanja
http://www.youtube.com/watch?v=wbpXSYQTSZM

@Paradolf:Ne vpraš kaj se je zgodil, najprej kot vedno počasna kolona takrat nas je prehitela, potem pa še moja največja napaka, ker sem bil med vožnjo preveč osredotočen na gledanje okolice namesto, da bi zavil proti Trstu in potem zavil gor proti proti NG, sem zavil lej ga zlomka proti Udinam in je bila seveda veselica končana zelo hitro.Sem bil tolk jezen, da vem, da se to ne bo več ponovilo.Sicer pa itak nisem navajen se vozit po Furlaniji.Se še učimo  :icon_mrgreen:

snowfrick

Neurje

Ciklon

Ja, super je bil tale chase – prvi moj pa supercelica takoj... :icon_mrgreen:  :praise:
....
Sprva je šlo za HP supercelico, ki se je kasneje razvila v bow sistem, ki je na poti proti Sloveniji največ težav povzročal z močnimi mikrobursti – krajevnimi nevihtnimi piši.... Ta bow sistem se zelo se lepo vidi na Osmerjevi radarski sliki, ki jo je prilepil @ŽUPMART...

Prve fotke supercelic smo posneli nekje na sredini AC med Palmanovo in Portoguarom in poslikali oblačnost dveh supercelic. Ena je šla preko Benetk (ta je tam tudi spustila tornado - vir: ESWD), druga pa proti nam vzporedno z AC...

Prekrivalo nas je nakovalo supercelice pri Benetkah ....

Na desni strani jasnine se vidi rob updraft oblačnosti »naše« supercelice, ki smo jo kasneje od bližje chase-ali...

Pot smo kmalu nadaljevali naprej proti Portogruaru... V Portogruaru pa smo ob zagledali tole...

:buttrock:
ob 18:17
RFD, rain free base, wall cloud lowering z nekaj krajšimi inflow tail-i, mezociklon...

kmalu (po ca. 3 minutah) je RFD prevladal in zajel območje inflow-a v wall cloud...  ta je posledično kmalu prešel v scud clouds...

V Portogruaru smo potem zavili nazaj na AC in sledili HP supercelici, ki je prehajala v bow sistem...

na rear flank-u je nastajal vse izrazitejši shelf cloud...

18:37
južni del celice slikano proti zahodu:

sprednji del, slikano proti severu:

Shelf z mezociklonom nam je nakaj časa sledil oz. smo mi njemu (pomikanje je bilo zelo hitro 90-100 km/h), dokler se ni na cesti nekoliko »zabasalo«...

shelf, inflow scud clouds

Shelf nas je prehitel za njim pa je sledil še whale's mouth

sistem smo potem izgubili saj smo pomotoma zavili proti Udinam... :icon_redface:
ampak nič za to...

@Stormchaser in @Župmart, chase je uspel in upam, da bomo kdaj drugič počejsali še kaj več... fajn je blo :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

Oblak69

Krasno, ste bli pa prava ekipa, odlični poznavalci in izvrstni fotografi na "kup".  :buttrock: Zanimivo pogledat, hrati pa se lahko zraven tudi mi kaj naučimo.
Ne vem sicer, kako je kaj s proračunom našega društva, ampak nič ne bi blo narobe takim odpravam, da se jim povrne vsaj minimalni stroški za gorivo.
LP :wavey: :clap:

ŽUPMART

Najprej hvala vsem. Res je bil hud chase.  :icon_wink:

Evo, sledi še celotna obljubljena reportaža.   :icon_smile:

Dobili smo se ob 14:30 na počivališču Voklo na gorenjskih koncih. Ko smo se priključili na primorsko avtocesto smo zapadli v gnečo zaradi prometne nesreče in delne zapore ceste.  Vse do vrhnike smo se premikali po en in en avto. V tem zamašku smo porabili skoraj eno uro.. :banghead:
Pa še srečo smo imeli da nismo štartali kje iz Lj, saj je bilo menda zabasano prav do centra.  :icon_kavabanga:
Bili smo torej eno uro v zamudi in le upali smo lahko da se prej ne sproži kakšna supercelica in da zamudimo tisti jackpot.  :smash:

V Furlanijo smo prispeli okrog 17:30. Na radarju smo videlu zelo močno supercelico v okolici Benetk,vendar je bilo do tja predaleč...Gregorjeva petka pa na žalost ne zna plavat, tako da je po morju nismo mogli lovit.  :icon_haha:

Nekaj fotk oddaljene SC pri benetkah:

Jasnina med eno in drugo celico s par lepimi mammatusi, spodaj pa se vidi updraft oblačnost celice, ki smo jo kasneje počejsali mi.

Tudi nad nami so se na nakovalu pričeli oblikovat mamatusi, vendar jim ni ratalo skupaj spravit prave oblike. :wise:

Odličili smo se da se zapeljemo še malo naprej in počakamo, saj smo pričakovali akcijo tudi severneje od Benetk, v tistih koncih kjer smo bili mi. Že med vožnjo smo opazili nekaj wall coudu podobnega v daljavi...prečekiramo radar in hop, ravno se je iz par manjših multicelic zorganizirala lepa supercelica. Let the party begin. :buttrock: :buttrock: :buttrock:

Eden prvih pogledov na shelf z wall cloudom zadaj ob 18:15:

Naredimo postanek in počakamo da se zadeva približa. :icon_smile:

Wall je bil čisto na tleh, parkrat so se ven spustili tudi manjši lijakci (dobro oko jih lahko vidi na Gregorjevem posnetku :icon_smile:)...yeaah! :icon_mrgreen: :buttrock:

Panorama:

Kmalu je RFD prevladal nad inflowom in zajel območje v wall clouda, zato je razpadel v scud, desno pa se je pričel oblikovat nov wall, vendar je kmalu rfd prevladal tudi tam.

Še ena panorama, ko je vse skupaj že bližje:

Postanek je trajal manj kot 10 min, saj je bila celica izredno hitra in smo morali it nazaj v smeri Slovenije, da smo ji sledili še nekaj časa.

Že nazaj na poti na avtocesto..

Shelf cloud je dobival vedno bolj izrazito obliko, noro! Kakšen mezociklon! :praise: :buttrock:

Spodnji rob shelfa...woooah.  :love:

Ker je bilo na cesti bolj gost promet smo lahko peljali le med 90 in 100 km/h...kljub tej hitrosti nas je celica počasi dohitevala! to govori o tem, da je morala celica potovat s hitrostjo okrog 100 km/h. Noro.  :zaba:

Za trenutek se ustavimo da na hitro pofotkamo...

Panorama, ko je bil shelf že dokaj blizu:

Shelf nas ob 18:45 dohitel in odločili smo se da pustimo da nas preide in se nato peljemo vsaj nekaj časa ob območju updrafta in morebitnega wall clouda, če bi se slučajno kaj spustilo dol...

Whales mouth za shelfom, spodaj tudi scud clouds...in turkizna barva za prste obliznit! :zaba: :praise: :praise:

Panorama, ko je bil shelf cloud nad nami. Upoštevajte popačenje, saj je zaet zelo širok kot fotografiranja (blizu 180° v širino)

Nekaj časa smo vozili tik za shelfom pod whales mouthom, vendar nas je kmalu zajel dež.

Ko je pričelo močneje deževati je zapihal tudi močan downburst, ki je ponekod v microburstih sigurno presegal 100 km/h. Kasneje smo videli tudi nekaj podrtih dreves, ceste pa so bile polne listja. Toča je bila na srečo le severno od nas.

Gremo naprej v smeri Gorice, kamor je potovala nevihta...takrat pa napaka. V vsej razburjenosti smo zaradi slabšega poznavanje cest v Italiji zgrešili odcep za Trst in zavili proti Udinam. Ker smo bili že daleč proti severu ko smo spredvideli napako smo se odločili da se proti domu vrnemo skozi Kranjsko goro. Na poti proti domu so nas spremljali lepi pogledi na s soncem obsijane gore.  :icon_smile:

In za konec še video, ki ga se sestavil Gregor. Priporočam da si ga pogledate.  :icon_wink:

http://www.youtube.com/watch?v=wbpXSYQTSZM

Upam, da vam je všeč ter hvala za ogled.   :icon_smile:

Pa upam da ni preveč fotk.  :icon_haha:

Neurje

Vauuu  noro  drugič si želim biti z vami . Res fascinantno.

gradiščan

Ostajam brez besed  :buttrock: :buttrock: ĆESTITKE ZA TOLE IN HVALA, KER DELITE TO Z NAMI !!!!

dadek

mat89

tomaza

Bravo fantje, želim vam čim več takih uspešnih akcij.  :praise: :clap:

Aquatic

Mejdun kakšne fotke, le kaj sem jest počel doma. :drool: Bravo fantje!!! :praise: :clap: :praise:
Davis Vantage Pro2

chris93

Citat od: ŽUPMART dne 25. Julij 2010, 19:41:59
Let's party begin. :buttrock: :buttrock: :buttrock:

Slovnično pravilno bi bilo: "Let the party begin"  :icon_mrgreen:

Drugače pa ena najlepših reportaž, če ne celo najlepša na forumu! Zelo pohvalno!  :clap: :clap: