ZEVS Forum

Shelf-i na jadriji pri Šibeniku 29. in 30.7. 2010

Začel/a kripelj, 31. Julij 2010, 21:10:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

No... Prvih 10 dni dopusta na Jadriji, kjer imamo vikend je bilo vremensko nezanimivih, le v notranjosti se je prve 3 dni videlo lepa nakovala neviht, morda je bila katera tudi supercelična, a slik teh nakoval žal nimam, ker ni bilo fotoaparata. :shrug:
Doživeli smo tudi zelo močno burjo, ki je morje v nekaj urah shladila iz 25C na ne ravno užitnih 18C.  :icon_mrgreen:
Predzadnji dan se je napovedovalo poslabšanje (prehod hladne fronte), ki pa naj bi bolj močne nevihte naredilo le na severnem jadranu in v notranjosti. No na S jadranu so dobili nekaj res močnih neviht, v Punatu sem slišal, da je bila tudi pijavica.
Pri nas je bilo večino dneva sončno z močnim jugom, pozno popoldan a so začeli nastajati oblaki, zvečer ko sem se šel sprehodit ob morju pa me je presenetil roll cloud iz smeri Vodic, napredoval pa je nažalost zelo počasi, tako, da me je prehitela tema in so slike nekoliko slabše kvalitete, predvsem čolni so zaradi dalj odprte zaslonke zamegljeni.  :shrug: pa tudi ljudi je bilo veliko, tako, da je skoraj na vsaki sliki kak človek  :banghead:

Nato se je nevihta razcepila na 2 celici, ena je imela pot proti notranjosti, ena pa na morje. Zaanimiva se mi je zdela ta struktura, nekaj podobnega wall-u, a v to močno dvomim  :icon_mrgreen: tema je bila že popolna in slikanje skoraj nemogoče (zaslonka odprta 8 sekund  :icon_lol: ), tako, da se nisem več mučil.

Naslednji dan (včeraj) pa je v zrak kipelo že zgodaj zjutraj in situacija je bila mnogo bolj obetavna zaradi prehoda hladne fronte, tako, da sem bil v polni pripravljenosti.

nastajanje oblakov nad morjem (spredaj otok Prvič, zadaj Tiat):

No kmalu pa se je nad Vodicami že pojavil shelf, vse skupaj je zelo daleč, zato slabša kvaliteta slik... a se shelf ni približeval nam, temveč proti notranjosti :shrug:

Nekajkrat se mi zdi, da se je celo dotaknilo tal

nato mi je vse ušlo, a je bilo videti, da je ozračje še vedno nabito z energijo. :buttrock:

S kolesom sem se odpeljal po cesti za šibenik in na drugi strani me je pričakalo to... Nisem siguren kaj to je, lahko bi bil še en shelf...

Nevihta je nato oslabela in sledilo je čakanje. :bouncy: pogled pa seveda prelep  :drool:

Iz morja se je nato približeval nov shelf, bil je še daleč a se je raztezal kakšnih 30 km široko  :buttrock:

Mojo pozornost je pritegnila tudi črnina na SZ...

Za trenutek se je zdelo da se desno od gričev celo nekaj trudi spuščati a je čez minutko spet izginilo... :icon_question: se pa zelo slabo vidi ker je vse skupaj oddaljeno ok. 20 km...  

In pa prazna baterija na fotkiču ter konec čejsa  :icon_lol:

Upam da so vam slike všeč, zelo verjetno je da sem se pri razlagi zmotil, bi prosil za popravek, a upam da je bila vsaj malo boljša kot pri prejšni reportaži.  :icon_mrgreen:

LP, Jernej
:wavey:

gradiščan

Capillatus

Lepo  :icon_wink:

Naj dodam še to: na prvih slikah imaš roll cloud, ne shelf  :icon_arrow: :icon_cool:

LP

kripelj

Citat od: Capillatus dne 31. Julij 2010, 23:06:46
Lepo  :icon_wink:

Naj dodam še to: na prvih slikah imaš roll cloud, ne shelf  :icon_arrow: :icon_cool:

LP

hvala, popravljeno :icon_cool: