ZEVS Forum

Napoved vremena (01.02. - 15.02.2008)

Začel/a paradolf, 01. Februar 2008, 07:16:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciklon

Napovedana meja sneženja ARSOvcev za ponoči (600m) in za v torek(400m) se mi zdi prenizka glede na karte. Jaz vidim mejo sneženja ponoči na okoli 800m, v torek pa bi se ta lahko spustila do okoli 600m - 700m.
Raj je v naravi :buttrock:

Vremenko

Res ne vidim kako bi se lahko v torek meja sneženja spustila na 400m
GFS 06z pravi da se temperatura na 1500m ne bo spustila pod 0*C
No bomo videli vendar ne bom napovedoval do ponedeljka zvećer

Me ja ta situacija tako razočarala da je joj :icon_exclaim:

TWISTER

svaka čast ARSO, ker so to lepo zadeli en dan prej, ko smo mi(jaz) še gledali gfs in verjeli pač v tem poslabšanju napačnemu modelu :icon_wink:
drugače pa mamut, vsi smo gledali karte in napovedovali po kartah in karte so kazale sneg in če ga bojo spet bo spet enako, valda se ne bomo šli enih bednih for na bazi ljudskih pregovorov, kakršna je lanska zima takšna bo tudi letošnja ipd :icon_rolleyes: ne rečem ko imajo nekateri nerealna pričakovanja glede kart za 10+ dni naprej, ampak zdaj pa je bil sneg dokaj realen :icon_wink:

stog

Spet ne razumem. V noči na torek naj bi se meja sneženja spustila (ponekod) na 400m.   :icon_eek:
Kolikor jaz vidim po GFS bo na 1500m +1°C ponekod celo +2°C. 
Jaz mislim, da v večini Slovenije ne bo šlo pod 1300m. 
Na severu ob koncu padavin lahko nekoliko nižje vendar bodo padavine že šibke.
Pa te res niso normalni!!!

Cumulonimbus

Citat od: TWISTER dne 03. Februar 2008, 12:09:06
svaka čast ARSO, ker so to lepo zadeli en dan prej, ko smo mi(jaz) še gledali gfs in verjeli pač v tem poslabšanju napačnemu modelu :icon_wink:
drugače pa mamut, vsi smo gledali karte in napovedovali po kartah in karte so kazale sneg in če ga bojo spet bo spet enako, valda se ne bomo šli enih bednih for na bazi ljudskih pregovorov, kakršna je lanska zima takšna bo tudi letošnja ipd :icon_rolleyes: ne rečem ko imajo nekateri nerealna pričakovanja glede kart za 10+ dni naprej, ampak zdaj pa je bil sneg dokaj realen :icon_wink:

podpis TWISTER :icon_arrow: do četrtka zvečer je bilo realno pričakovati precej snega, a so se v petek zjutraj začele sanjske karte spreminjati v škodo snegoljubcem, smo pa vsaj večina nas je pela cel teden da je situacija zelo mejna in korekcije v sami postavitvi ciklona bodo, in vedeli smo da je ena od možnih varijant tudi hiter prehod fornte. oz zakasnjena ohladitev, kar so tudi modeli predvideli proti koncu... sam ne dajem prav nič na te ljudske pregovore in stanje zunaj, sam se zanašam izključno na modele ki jih med seboj primerjam in nato udarim eno srednjo napoved... če gledaš pa sam GFS pa ni čudno da ste taki pesimisti kle gor... mamut tudi, ko si v stavi od skywarna povedl da se točno vidi kdo realno gleda na situacijo in kdo napoveduje količino snega iz svojih želja... oprosti stave je bilo zaključiti do srede zvečer, takrat pa so resnici na ljubo karte kazale snežno bombo v večjem delu države... in take količine ki smo jih napovedali nekateri nebi smele po tistih kartah predtavljati večje težave... a smo se ušteli, pa kolkrat se še bomo :icon_wink: napovedovanje vremena je ravno zato tako zanimivo, ker nas vedno okrog prinese, nikoli se vreme ne bo odvijalo po naših željah in pričakovanjih ampak bo ubralo svojo pot in tokrat jo tudi je :icon_arrow:

sam sem prepričan da je tale ARSO napoved kar preveč optimistična, meja sneženja se bo popoldan dvignila na 700-800m. in bo tam tudi ostala, nižje od 600m. pa mislim da ne bo šlo, v večjem delu države, je pa zanimiv pogled na karte po 10februarju, ki nam namenjajo občutno ohladitev z prehodnimi rahlimi padavinami... taka je situacija trenutno če pa bi se azorc pomaknil bolj zahodno, bi verjetno odprl pot sredozemlju, in genovcem ter z druge strani sibirskemu anticiklonu, o čemer pa letos lahko samo sanjamo :shrug:

lp
Član ZEVS :)

markokorosec.net

Bom še jst mal off-topic, ker je fajn tole situacijo, ki nas je nategnila, podebatirat...upam, da vsi nekaj koristnega odnesemo iz nje :icon_wink:

Citat od: TWISTER dne 03. Februar 2008, 12:09:06svaka čast ARSO, ker so to lepo zadeli en dan prej, ko smo mi(jaz) še gledali gfs in verjeli pač v tem poslabšanju napačnemu modelu :icon_wink:

@Blaž, sorry, sam to se pa ne strinjam! Ker javno ne smem objavljati nekaterih produktov, ti jih bom pokazal enkrat ob priliki... a verjemi, da so do zadnjega trenutka prav vsi modeli kazali na vsaj nekaj cm snega in tudi za notranjsko je kazalo precej več, kot teh 5-10cm kot so ga dobili. Prav vsi modeli... GFS in BOLAM najbolj optimistična, ECMWF, ALADIN in še nekaj ostalih so bili malo manj, a še vedno so risali sneženje vse do zadnjega trenutka. Zato sm tudi jaz ostal optimist do konca, ker mi enostavno ni šlo skupaj, da ne bo snega kot ga kaže... žal pa so kot tebe tudi mene pošteno nategnili modeli, ARSO je pa tokrat igral na kontra rezervo (povsem v nasprotju kot običajno - še pomnite oz. tud že omenjate za naslednje dni, ko vedno predvidevajo prenizko mejo sneženja glede na modele?) in situacija mejna od mejne se je na tem "dvoreznem meču" obrnila na njihovo stran... fronta in ohladitev sta prišla skoraj točno oz. mogoče max 1h kasneje kot po predvidenem scenariju, a padavine so pred tem ušle preveč južno. Vedelo se je ("Patrice" je že zgoraj to omenil, da sm to omenjal že pred dnevi), da se bo izšlo za las, če ostane po tistih kartah. Treba je vedt, da je napovedovanje ob mejnih situacijah izjemno rizično in v takih primerih je sneg primer, kjer mora bit vse idealno za realizacijo. Ker sm jst bolj domač v ZDA konvektivnih zadevah dodam še to, da delamo isto pri napovedovanju tornadov in najhujših neurij... velikokrat gre za podajanje manjših rezerv v napoved in se npr. MDT risk spremeni v HIGH risk, pa čeprav potem ne rata sistemov niti za SLGT risk... a če bi zadeva zadela idealno (kot so jo naprimer kazali modeli), bi prišlo do popolnega raztura.

Dejstvo je, da so mejne situacije "tricky"...no saj zato se tud imenujejo mejne baje :icon_biggrin: Sneg je prišel točno do mene, temp je bila pravšnja, a kaj ko padavin ni bilo več. Škoda res za tisti zamik urce ali dveh, pa bi se vsi kopali v zasneženi pokrajini... celo tole je zanimivo, sedaj je komaj +2 in še vedno nekaj naletava, kot da bi me hotelo nategovat še naprej, da ja pokaže, kolk blizu je sneg, a ne količinsko  :icon_haha: Še enkrat se je za Kras dokazalo, da je T850 dovolj med -2 in -3, da obrne v sneg ob pomoči burje... a brez padavin smo nemočni.

Na koncu mi je pa še celo všeč tak razplet, da bom vsaj za v prihodnje vedel, kje so še rezerve in nas lahko tako modeli kot vreme "peljejo scat".

Sedaj nas do srede čakajo nova deževja, vsaj na zahodu bi znalo bit bolj obilno, v torek ob koncu padavin GFS nikakor nima snega pod 1000m ali celo malenkost višje. ALADIN je mal bolj optimističen in kaže sneg nižje, Notranjsko in Zasavje naj bi pobelilo nad 700m nekako, ECMWF pa ima še nekoliko višje sneg. Zame so ARSO-vci spet preveč optimistični, tokrat njihova običajna nižja meja kot po modelih. Še nižje kot to ALADIN kaže.

Če uporabim besede "stog-a" nekoč... glavno, da nekaj pada! :buttrock:

alexkp

Italijani so na www.ilmeteo.it že 4 dni prej napovedovali to situacijo :shrug:

polo

Citat od: skywarn.si dne 03. Februar 2008, 13:21:20

@Blaž, sorry, sam to se pa ne strinjam! Ker javno ne smem objavljati nekaterih produktov, ti jih bom pokazal enkrat ob priliki... a verjemi, da so do zadnjega trenutka prav vsi modeli kazali na vsaj nekaj cm snega in tudi za notranjsko je kazalo precej več, kot

Javno ne moraš objaviti??? Kakšna tajnost pa je sedaj vreme? saj ne moreš verjet :banghead:

Ciklon

Citat od: alexkp dne 03. Februar 2008, 13:26:58
Italijani so na www.ilmeteo.it že 4 dni prej napovedovali to situacijo :shrug:

Res je.
Čeprav so dan prej kazali (napovedovali) za Ljublajno cca 20cm snega, so ta sneg naslednji dan (30.1.2008) praktično izničili in tako je tudi v napovedi ostalo do konca.
Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

Citat od: polo dne 03. Februar 2008, 13:44:17Javno ne moraš objaviti??? Kakšna tajnost pa je sedaj vreme? saj ne moreš verjet :banghead:

Kaj tebi sedaj ni jasno? A še nisi slišal za interne produkte, ki jih ima ARSO... in jih slučajno nekatera podjetja zaradi službenih obveznosti dobivajo in so obvezana, da jih ne posredujejo v javnost? Ne spuščaj gluposti, predno se prepričaš o zadevah... :icon_rolleyes:

Dol mi visi za tvoje besede in te interne produkte, sam poslovne dogovore pa spoštujem.

walter76

Očitno ,bo potrebno še marsikaj "izumiti" da bomo lahko napovedovali vreme dovolj natančno v takih situacijah.
Kaj je razlog,morda to da modeli nimajo dovolj točnih podatkov,morda je tu dodalo svojo tačko globalno segrevanje,.ne vem a dejstvo je ,da bi pod temi pogoji pred 20,30 leti recimo sipalo,beri sneg .
Kakorkoli čakamo na novo priložnost ,če bo sploh dana.
Nekaj je v igri za jutri zvečer a to je bolj za trač ,bi rekel jaz.
Neka "kao" ohladitev konec tena oz okoli 13.2,ki pa se kot ponavadi pojavi pa izgine ali pač prestavi za kak dan.
Kaj je vse že risalo za dni okoli 13.2 verjetno že veste,zdaj je že bolj "nezanimivo" post zimska situacija.
Ma bomo videl...
No ker tu v Portorožu imamo že 2,3 dni kislo vreme si želim en lep sonček...
Hm še Burje bi človek bi vesel,mislim tiste prave Burje ,ki te prepiha...hm zdi se mi ,da je tudi te vedno manj in jo JZ "šopa"........ah......
Nič,bo kar bo pa bo.....a dejstvo je .da razen kakšnih excesov v Marcu ali celo Aprilu,ki vemo da so bolj tako nam ostane dobrih 20 dni za rešitev zime.
In pogledamo karte je mogoče v igri 1 ali 2 varianti ,pa še tako če bi...če bo...,...
Prijatelj vremena !

Vremenko

Nevem kako bo danes ponoči oz v torek
Bolj kot gledam karte bolj se mi zdi da pod 800m snežilo definitivno ne bo

Hja kaj mormo kar je blo je blo ,kar pa bo pa tudi ne bo kaj prida :icon_

Serpentinšek

ARSO me še vedno mori s tistimi 400m metri v noči na torek  :icon_surprised: Torej bo "v najnižjem primeru" le do 600-800m?
Toliko, da vem  :icon_wink:

LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Pihe

Kot vsi drugi moram tudi jaz poskušat ugotovit, kaj je šlo tokrat narobe.Situacija je bila po defaultu za sneg in to za kar obilnega, na koncu pa ta bolj ali manj fiasko. Bolj kot to, da smo mi vsi tu z napovedmi o višini snega kiksnili, bi prej rekel, da se je ARSOvcem z njimi "usralo". Preprosto bi padavin ob taki situaciji(močan JZ v višinah in napajanje s hladnim zrakom od SV spodaj) moralo biti bistveno več.Še najbolj se to anomalijo vidi pri meni in Urši. Na tem področju bi se morala cifra vode ustavit pri tromestni številki(nad 100 mm) in ne pri ušivih 24,2 mm, kolikor je bilo pri meni.
Malce poskušam vzrok najt v tem, da luft, ki je dotekal iz juga pravzaprav sploh ni bil tako vlažen.Kolikor se spomnim temperaturne slike od predvšerajšnjim in včeraj, je hladen zrak kar lepo segal daleč dol nad Genovo tako, da nad nas sploh ni prišel tako "oplemeniten" z vlago, kot bi moral. :icon_question: Enostavno je bila inteziteta padavin preslabotna za kaj več, kot se je na koncu izšlo.Praktično ves čas sem spremljal tudi rainrate pri sebi in višje kot 3,4 mm/h sploh ni šlo! Pa temu niti normalen dež skoraj ne moremo reči!
In tudi smer ohladitve je bila čudna.Pri meni je prišla od SZ. Namreč, pri meni je že snežilo, ko v 400 m višji Kranjski Gori še ni.Tudi to je nenavadno. Skratka, če povzamem: Glede na nam smrtnikom dosegljive modele so bile naše napovedi kar točne. Iz več različnih dejavnikov(katerih še sam ne razumem čisto dovolj), pa se je zadeva obrnila drugače. In ko bo kdaj naslednjič podobna situacija, bom vsaj jaz napovedal enako. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Mamut

Pihe jaz pa mislim da bi ti moral priznati da že v začetku nisi imel dobrega občutka za ta kobajagi en meter snega :icon_lol: :icon_lol:
sem takoj pomislil na pravokacijo in če se bo prijela , pa se je še prej predno sem mislil.  :icon_lol: :icon_lol:Smo že ugotovili da so večdnevni modeli samo za informacijo in jih je treba brat z občutkom in trezno glavo, ker nekaterim rastejo centimetri iz glave kot repa iz zemlje.  :icon_haha:
Bi bilo idealno če bi se vsaj polovica teh napovedi uresničilo, vendar smo mi stem svojimi računalniki še nule proti naravi in njenimi zakoni.  :icon_arrow:
Jaz se iz vsake take situacije poskušam vsaj kaj naučit in kar je najpomembneje tudi zapomnit.Se pa strinjam z Maretom da pač nekatere stvari niso za v javnost glede na dogovore in o tem ni kaj razpravljat. :icon_wink:
Potrebno se je vedno znova učit in spremljat  realno dogajanje situacije ne pa potencirat in šponat nerealnih pričakovanj.Jaz priznam da sem imel slab občutek in sem tako trdo zagovarjal svoje stališče in do sedaj se še nisem velikokrat oplil seveda se pa še pri tem učim in v temu je ravno čar na pa kdo bo pa sedaj pravilno uganil kaka bo situacija. :icon_wink:
Upam da ste se kaj naučili iz včerajšnje lekcije.( beri karte z razumom in občutkom, da se vse lahko obrne v pičlih 12h urah) :icon_wink: :beerchug: