ZEVS Forum

Napoved vremena (16.01-31.01.2008

Začel/a paradolf, 16. Januar 2008, 09:22:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Zgleda,da bosta v prihajajočem tednu dve poslabšanji.Obe zelo kratke sape.Za torkovo že vemo, nakazuje pa se še nekaj v petek, ko naj bi nas ob severnih vetrovih hitro prešla hladna fronta.V prevodu to pomeni: ništa od ništa padavin. :icon_exclaim: In kar je še huje, za tem petkovim mimohodom naj bi se zgradil en gromozanski azorec!In dolina s hladnim zrakom bo precej vzhodneje od nas, da bi sploh lahko upali na kako resno poslabšanje.Težki dnevi za snegoljubce, veseli za burjoljubce(no ja, ta je samo eden.Mare. :icon_haha:)
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

lolcho

no ja upejmo da se bo izšlo že za v petek potem pa še za ponedeljek kaže dobro in tudi temp. so primerne            upejmo da se ne bo veliko spremenilo

Vreme je zakon :) :) !!wmr 928nx

Duzek

To kar kaže karta za ponedeljek bo ostalo na severni strani alp. Samo resolucija je tako slaba da se vidijo padavine tudi pri nas :shrug:
In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

Ciklon

Citat od: lolcho dne 20. Januar 2008, 10:22:50
no ja upejmo da se bo izšlo že za v petek potem pa še za ponedeljek kaže dobro in tudi temp. so primerne            upejmo da se ne bo veliko spremenilo

Tele padavinske karte (+180) imajo slabo resolucijo in so zato bolj površne glede razporeditve padavin. :icon_arrow:

Ob takih situacijah pa padavin pri nas skorajda ni. Mogoče se kakšna ploha priplazi do nas čez Alpe. :icon_arrow: Čez Alpe  pihajo severni vetrovi in pri nas je delno jasno(fenski efekt), na severni strani Alp pa sneži. Take situacije so že bile letošnjo zimsko sezono, ko jih je na severni strani Alp (Švica, Avstrija, Nemčija) zasipavalo s snegom. :icon_arrow

Prehitel si me Duzek! :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

Pihe

Citat od: Duzek dne 20. Januar 2008, 11:05:05
To kar kaže karta za ponedeljek bo ostalo na severni strani alp. Samo resolucija je tako slaba da se vidijo padavine tudi pri nas :shrug:

Točno tako!Dolina je vzhodno od nas, zahodno od nas pa rdeči azorec in razen možnega rahlega sneženja v Prekmurju ali pa na skrajnem severu Slovenije, mi od tega ne dobimo nič.Pravzaprav nekaj pa le: Primorci burjo. :icon_arrow:
Balkan pa lahko taka situacija izdatno napolni, če se le dolina malce drugače postavi. :shrug:

Še nekaj: Na splošno SV situacija večino Slovenije običajno in po pravilu pusti na cedilu.Najmanj pa imamo ob taki postavitvi zahodnjaki, spodnji Primorci pa razen "pleši kolo šalčke", NIČ!
Večini Slovenije po defaultu prinaša padavine JZ.
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

kire

Kot kaže, v januarju ne bo več veliko padavin.Bo pa malo bolj mrzlo kot je te dni.
O kakšnem snegu pa zaenkrat ni vredno govoriti.
Vreme je bilo, je, ter vedno bo.
LP. kire

markokorosec.net

Tej postavitvi se reče SZ situacija...padavine na severni strani Alp, pri nas pa suša in kaka ploha v SV SLO. Sploh pa...po ENS-ih in ECMWF-ju sodeč, bo tista dolina precej bolj vzhodno, kot jo kaže GFS...tako, da se lahko obrišemo pod noskom. Bo treba kar počakat na februar... :shrug:

Glavno da v torek mal premeša zrak in pride burja... da bodo šalčke plesale kolo kot pravi Pihe :icon_lol:

Ta situacija, kot jo trenutno kaže za drugi vikend in začetek tedna (pa tudi današnja), me prav spominja na podobno situacijo 19.1.2007 na skrajnem SZ Italije, ko so zaradi izjemnega fena (sunki do 100km/h) in vlage pod 10% ponekod namerili med +25 in +30°C! Ja, govorim o januarju :praise: Sondaža v Udinah je 19.1.2007 ob 12z kazala kar +13.8°C na 850hPa :icon_eek:

umetnik

Citat od: domenz dne 19. Januar 2008, 16:36:01
Ker nekateri enostavno ne dojamete bistva napovedi vremena, ki naj bo
tehtna ter z kolikor toliko zanesljivimi podatki (pa če se uresniči ali ne),
bom napisal le še tole:

Škoda da ni modelov za 560h v prihodnost.... Mogoče bi tisti risali še lepše...
Recimo 10 dni sneženja in kumulativo 215cm za Ljubljano, da bom banalen!

Pa vsa čast nekaterim na forumu, ki resnično izčrpno utemeljijo svojo
napoved in so me marsikaj naučili!

Jaz pa mislim, da nekateri (oziroma da bom bolj konkreten avtor zgornjega prispevka - v modrem, da ne bo nesporazuma) ne dojame, da piše v temo Napoved vremena - splošna debata. In zgornji prispevek nima veze z napovedjo vremena za prihodnje dni. Karte sem nalimal:
1. kot sem že napisal - za vzpodbudo (predvsem snegoljubom);
2. ker trdim, da se določeni trendi ohlajanja in segrevanja ozračja dajo napovedati dlje kot pa za štiri ali pet dni vnaprej (tako se je recimo že pred devetimi dnevi zelo dobro videlo, da bomo v nižinah fasali dvomestne številke; če ne verjameš, klikni http://forum.zevs.si/index.php?topic=780.405 in poglej prvo nalimano karto)
3. ker sem glede na pozitivne izkušnje verjel, da me bodo forumaši, ki so večji poznavalci vremena kot sem sam, ob ogledu kart tudi česa naučili - in to se je slednjič tudi zgodilo (in se jim za to zahvaljujem) in
4. ker nisem pričakoval, da bodo nalimane karte vzbudile prepotentno ravnanje forumaša, ki je za zadovoljitev svojega ega napisal totalen offtopic;

Da pa ga ne bom še jaz, pa tole.

Zadeve so se glede na nekaj dni nazaj obrnile kar v hladnejšo varianto, a tudi suho (glej ga zlomka, tudi ta trend se je napovedoval že 14. januarja: http://forum.zevs.si/index.php?topic=780.435 ; druga karta  )

No offence  :icon_smile:

Vremenko

Standard letošnje zime:

Na severu in jugu bodo kidali
Slovenci bomo pa vrt štihali  in regrat nabirali :icon_exclaim:
Razen na skrajnem SV in S slovenije mogoče kakšna snežna ploha,ampak to je sedaj še zgolj ugibanje.

blazek

ČE mene vprašate, smo zimo za kar nekaj časa končali. Kajti GFS kaže vseskozi obnavljanje AC- ja nad našimi kraji. Kakšnih posebnih padavin pa ni in ni na vidiku, do nadaljnega. MOgoče bodo pa ENS-i kazali malo drugačno sliko kot pa glavni zagon.

Tisti dve bogi ohladitvi sta le pljunek v morje.

paradolf

Žalostno ampak resnično. Je že blazek napisal na kratko.
Kakšnega resnejšega poslabšanja do konca meseca ni videti na kartah.
Prvi znaki morebitnega večjega poslabšanja se kažejo šele v začetku meseca februarja a tudi to zaenkrat ne izgleda prav nič usklajeno. Ac kaže da bo enostavno premočan in prav zamorjeno kaže tole na kartah. Vse se nas bo izogibalo daleč naokrog. Morda bo občasno na skrajnem  vzhodu nekaj več oblačnosti kaj več pa težko. Tudi tista poslabšanja ki se nakazujejo pa zaenkrat kažejo bolj na to da bi se ob morebinem prodoru veselili zimskega vremena zopet predvsem na Balkanu.
Tako bom jaz sedaj naredil malo pavze kar se kart tiče. Brez veze gledat to rdečo barvo na nižinskih kartah. Pa ko bi vsaj prišel z tistim 1040hPa Azorc malo bližje da vsaj nekatere nove postaje zabeležijo rekordne vrednosti v višini tlaka. Ne, toliko pa ne bo šel v naše bližine. Res brezveze. :icon_twisted:

Zbudite me ko bo kaj lepega na kartah do 150 ur. :icon_rolleyes:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Saj a nismo že par dni nazaj bli tega mnenja, da je konca meseca prktično rešeno z dogajanjem? Res ni vidt sprememb, dve mini poslabšanji in to je to. Mogoče le malo bolj pestro jutri zvečer in v noči na sredo, ko bo bolj vetrovno...sploh severna SLO in del Primorske :drool: Tud jst bi rajš vidu, da bi moj rdeč azorski prasec prišel s centrom nekoliko bolj SV kot ga riše ob koncu tedna...smer vetra bi bila ugodna, ponovno bi imeli močno subsidenco in fenizacijo in brez nizke oblačnosti bi imeli začetno pomladno vreme v suhem zraku. No ja, saj mogoče pa bo, ni tko daleč od resnice...ECMWF je že bolj v tej smeri... :clap:

kire

Ja res na kartah ni videti kakšne posebne zime.Jutri nekaj malega dežja, vendar precej majhnih količin.Drugače pa ohladitev.Zjutraj bodo temperature od srede dalje malo pod ničlo, podnevi pa malo nad njo.Pa v petek spet prehod hladne fronte. Kakšnih padavin pa ni na vidiku.Sedaj GFS kaže na vreme brez padavin vse do konca svojih modelov.Vendar se bodo še spreminjali.

Upam, da se le bojo že enkrat spremenile na bolje, saj je letos že nekajkrat GFS kazal na zimo pa se je vse z naslednjimi zagoni pokvarilo.
Vreme je bilo, je, ter vedno bo.
LP. kire

max

OF:  21.december,2007 :icon_mrgreen:

Ko si bodo zapomnili brišite

walter76

HM zdi se mi ,da je letošnja"zima" dala od sebe že 40% pa še to decembra in ne povsod oziroma bolj v vetru in nekaj mraza in  kepico snegeca...ne vem kaj bo z to zimo...upajmo na obrat..
Za zdaj kaže na postopno ohladitev seveda suho,morda nekaj upanja v začetku Februarja..in spet smo pri upanju...
Prijatelj vremena !