ZEVS Forum

Napoved vremena (16.01-31.01.2008

Začel/a paradolf, 16. Januar 2008, 09:22:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ablak

Citat od: Thunder dne 21. Januar 2008, 18:28:03
Dejte me spomnit kdaj smo z zimo začeli?  :icon_question: :icon_haha:

Pri meni, če me spomin ne vara 22.10.2007

Še dve fotki tistega dne:

Lp

Pihe

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

zigarrdo

Če malo pokementiram 12z GFS! Ni tako slab, no glede na to kaj imamo sedaj ni, saj kaže za wikend, oz. za nedeljo in ponedeljek nekaj malega snežnih padavin za severno slovenijo, drugače pa nastanek pravega "balkanca", ki naj bi nad centralno bosno pustiu tudi do 50 cm snega! :icon_eek:
se pravi da če ne k nam, se vsaj okoliškim državam vrača zima, bo vsaj malo zadišalo pri nas  :clap:  :icon_lol:
Everywhere you go you always take the weather with you

blazek

Ja to je samo en preblisk glavenga zagona in dveh ali treh ensemblov. VSe drugo je precej topleje. Blokada je premaknjena zahodneje, tako gre lahko hladen zrak bolj proti nam. Ostali modeli pa dajejo blokado bolj proti vzhodu in tako bo posledično tudi hladnejši zrak šel vzhodneje od nas.

Tistih par snežink, ki jih kaže, da bi padlo pri nas, me prav nič ne gane. :suspicious:

In kaj naj rečem spet bo lahko Balkan kasiral.

Aja, pa tudi konkretnih padavin ni na vidiku, do nadaljnega. :icon_cry:

Pihe

Povzetek današnjih opažanj: Azorec je pred vrati! In kot kaže mu ne uidemo zlepa.In tudi potuhnit se mu nimamo kam. :icon_haha:
V najslabšem primeru nas lz lepim(Primorska) in manj lepim(notranjost-nizka oblačnost) lahko mori tudi 14 dni.Vsaj toliko časa na vidiku ni nobene resne motnje, ki bi nas zdrmala.So samo posledice anticilonalnega vrtenja, ki vsake toliko časa priženejo kak oblak nad Pomurje in seveda sneg dol v Bosno.Bomo že preživeli. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ledeni

Jaz pa mislim, da smo že tako daleč od zimskega solsticija, da nas celodnevna nizka oblačnost ne bo več prekrivala. Zna bit kar lep sonček.

Po pomladi diši :icon_exclaim:

Astra

22.01.2008 - NAPOVED - V TOREK NEKAJ PADAVIN, POTEM SLEDI SUHO IN DELNO VETROVNO VREME: Nad SV Evropo, Skandinavijo in skrajno na severu ter zahodu bodo vztrajala ciklonska območja s hladnim in vlažnim zrakom. Nad Atlantikom in Španijo bo vztrajalo obsežno območje visokega zračnega pritiska, ki bo vplivalo od sredine tedna na pretežno jasno in suho vreme tudi pri nas. Nad Balkanom bo v prihodnjih dneh nastala šibka dolina hladnega zraka, ki bo JV od nas povzročala padavine in ohlajanje ozračja. V Sloveniji bo v torek pretežno oblačno vreme, ponekod bodo možne rahle padavine ob prehodu vremenske motnje. Sprva bo pihal JZ veter, ki se bo v noči na sredo obrnil v S do SV smer, ob morju pa v zmerno burjo. Sledilo bo zmerno do pretežno jasno vreme. V petek in čez vikend bo prehodno zopet nekaj več oblačnosti, saj bodo v naši bližini potovale vremenske motnje. Veter bo spreminjal smer. Predvsem na neprevetrenih področjih se lahko pojavi dopoldanska megla. Jutranje temperature bodo v torek med -1 in 4°C, dnevne pa med 5 in 10° C, od srede dalje pa bodo jutranje temperature med -4 in 2°C ter dnevne od 1 do 5 °C. Ob morju in na primorskem bo lahko še za kakšno stopinjo topleje.  :icon_wink:

Situacija iz torka na sredo - situacija S veter:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

zimazakon

A je kdo že pogledal GFS 00z ?
Res sem samo na hitro  uč gor vrgu, ampak mi je vseeno srce malo zaigralo.  :icon_rolleyes:
Najavljen je prihod zime, ki se proti začetku februarja in naprej še stopnjuje - tako z mrazom , kot s padavinami. :clap:

Sej vem, da me boste potolkli, pa vendar ....
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

blazek

Nič te ne bomo potolki. Dejansko je GFS začel risat zanimive stvari, ki pa tudi niso več ne vem kako oddaljene. A o tem, kaj več, kasneje. :clap:

markokorosec.net

Saj je bilo rečeno, da do konca meseca ni preveč zimskega dogajanja, potem pa se zgleda končno lahko začne dogajat. Saj bi bil že skrajni cajt, kajne?! :icon_haha:

Tako ECMWF kot GFS se strinjata, da naj bi v začetku februarja postopno potegnilo blokado nad ZSZ Evrope, kar pomeni polarni prodor od severa v srednjo EU in naše kraje... o detajlih nima smisla, a le dajmo nekaj upanja snegoljubcem... :icon_biggrin:

@Pihe, lepo boš vrtel šalčke danes pozno popoldne...smer je zate najbolj ugodna. Pričakovan je okrepljen fenski veter južno od Alp in super bo spucalo ozračje. Vlaga v višinah pade kar krepko pod 15%... :drool: Me prav zanima koliko se bo segrelo v severni Italiji zaradi fena, le škoda, da ne bo čez dan...ker bi spet nemarno segrelo za januar :icon_mrgreen:

Vlaga 3000-6000m:

Vlaga 600-3000m:

paradolf

No GFS06Z me je kar malo presenetil do 180ur.
Še zjutraj je kazala z večine ENS-jev da bo dolina ob koncu tedna preveč vzhodno za kakšen večji vpliv.
Trenutni zagon pa kaže dolino precej bolj zahodno. Le 2-3 ENS-ji kažejo dolino daleč vzhodno, ostali pa precej podobno kot tudi glavni zagon.
To bi pomenilo da bi si lahko obetali vsaj ohladitev v višinah in morda tudi nekaj prehodnega rahlega sneženja. Dva ENS-ja sta celo zarisala tole:
Formiranje ciklona precej blizu nas. Posledično celo nekaj več snežnih padavin, predvsem na dolenjskem.

Če bi se ciklon pomaknil tako kot spodaj kaže karta pa bi pomenilo precej burje na Velebitu pa tudi pri nas. Balkan bi itak dobil pošteno porcijo snega, pa tudi dolenjci verjetno ne bi ostali slabe volje.  :icon_wink:

Naj dodam da se zna zgodit da bodo tudi v Grški prestolnici lahko poročali o sneženju.

No, seveda sta to le dva lepša ENS-ja, ampak teh prej ni bilo za videt nikjer. Komplet je pomaknjeno bolj proti zahodu tako da imamo morda še nekaj upanja. Po drugi strani pa nisem našel modela trenutno ki bi prodor risal toliko zahodno. Če če če...bi bil prodor še bolj zahodno...hmmmm  :drool:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

walter76

Imel sem težave z dostopom do foruma in registracije...
JE ŠE KDO IMEL-danes ?
Namreč druge strani mi delujejo ok,predvsem pa je nekaj narobe z 10 napovedjo ki se zelo počasi odpira oz sploh ne.
Vseeno prosim za razumevanje......

To je v obvestilo in opravičilo ,ker ni bila do malo prej ažurirana 10.napoved.

Sicer pa prihodnji teden morda le prinese nekaj mraza in potem sneg?
Prijatelj vremena !

tykee

walter76: To 10dnevno vremensko napoved, katero si zapisal mi prav nič ni všeč :( Upam, da boš jutri popravil na kaj boljšega :D hehe.

Hja ni mi nič všeč tale minus pred temperaturami...

zimazakon

A si mogoče "ta zgodnja češnja" , da se bojiš pozebe :icon_question: :icon_exclaim:

Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

blazek

In tako smo se glede prodora, zaenkrat obrisali pod nosom. 12z ga riše vzhodneje, blok pa bolj nad nami. :surprised: :icon_confused: