ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

@Paradolf. Bojim se, da bo tisti glomazni ciklon nad Skandinavijo preveč krojil usodo tu na jugu.Mislim, da bo tako močan, da sploh ne bo dopustil vzpostavitve še kakega drugega daleč naokrog.In da nas bodo lepo prešibavali vetrovi SZ smeri, ki bodo sicer nosili tudi fronte, a kaj ko bo luft pri tleh pretopel. :icon_exclaim:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

Citat od: Pihe dne 06. Januar 2008, 21:17:04
@Paradolf. Bojim se, da bo tisti glomazni ciklon nad Skandinavijo preveč krojil usodo tu na jugu.Mislim, da bo tako močan, da sploh ne bo dopustil vzpostavitve še kakega drugega daleč naokrog.In da nas bodo lepo prešibavali vetrovi SZ smeri, ki bodo sicer nosili tudi fronte, a kaj ko bo luft pri tleh pretopel. :icon_exclaim:
Pihe kar se tiče ciklona nad Skandinavijo se po eni strani strinjam s tabo. Po drugi strani pa vedno novi cikloni nad severnim Atlantikom preprečujejo da bi se lahko hladen zrak spustil nižje. Le ti so po mojem mnenju problem ker z privetrno stranjo šibajo topli zrak od JZ. Si predstavljaš en AC za tem skandinavcem na zahodu. To bi bil prodor v Sredozemlje :icon_wink:
Tako ostaja vse zelo na meji vsaj po ENS-jih.
Tole je od 18Z kjer se vidi da še vedno nekaj ENS-jev odpira možnost ciklona v severnem Sredozemlju. Zaradi big brotherja nad Skandinavijo ne more potegniti precej hladnejšega zraka do nas a vidi se da po parih ENS-jih da ravno še dovolj da bi lahko tudi snežilo na koncu.

Tudi 00Z je zelo podoben. Se mi zdi da celo z 6 ENS-ji + kontrolni zagon kaže vsaj na nekaj snega po nižinah. To kar kaže glavni run pa je na meji. Takih ENS-jev je tudi še nekaj. Ostalo pa ne kaže na kaj konkretnega oziroma le na nekaj malega dežja.

Je pa res da je to poslabšanje in možna ohladitev z snegom po nižinah za konec tedna zelo kratke sape, saj zares prave ohladitve ne bo dokler si bodo cikloni na severu podajali roke :shrug:

Ostali modeli pa po hitrem pregledu tudi ostajajo nekako na istem. Se pravi kažejo na neko poslabšanje, ki naj bi bilo nekako na meji kar se snega tiče. So dokaj usklajeni. 

Cedilnik je zjutraj bil prepričan da snega za konec tedna ne bo po nižinah. Ko bi se mu vsaj zareklo  :icon_haha:

Naj dodam še eno tako malo bolj pravljično karto za pokušino pravega Genovca  :icon_wink:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

robi14

Danes ponoči kaže na rahle padavine v obliki dežja, sneg mogoče do 1000 mnm, v torek potem malo lepše vreme s kratkotrajno razjasnitvijo. V sredo popoldan in v noči na četrtek bi naj zopet padalo (dež po nižinah, sneg nad 1100 mnm), težišče padavin bo na jugu (Notranjska in Bela krajina).

V petek se začne padavinsko malo bolj izdatno obdobje.
Konec tedna je po 00Z res bogat s padavinami, obeta pa se nam še ena mejna situacija več.

Na začetku bo meja sneženja kar visoko (1500 mnm),

na višku padavin med (750 - 1000 mnm),

temperatura na 850hPa bo kar prava, vsaj na severu

po nižinah pa malo previsoka

proti koncu pa se lahko spusti do nižin, vprašanje pa je koliko padavin bo še ostalo...

Pihe

Pravzaprav kaže na za vikend zaenkrat na klasičen poznojesenski tip poslabšanja.Sprva obilne padavine, sneg v visokogorju kar visoko, nato pa z intenzivnostjo padavin snežna meja spušča, ampak samo v Julijcih, Karavankah in na Koroškem. Ko pa temperatura, ki se bo hladila od severa doseže primerno stopnjo tudi za kako belino v nižinah, je situacija že mimo in na Hrvaškem. :shrug:
Ob takih poslabšanjih se običajno izdatno okrepijo zahodni Julijci, nekaj snega laho zagotovo pričakujejo v zgornjesavski dolini in v mežiški dolini, za kaj več pa zmanjka primerne temperature.
Sicer pa: še pet dni je do začetka.Gotovo nas bo še presenetilo (v slabš seveda,haha :icon_haha:).
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Pihe, pa kje je zdaj močan JZ :icon_biggrin: :icon_wink:

ob scenariju ki ga je gfs narisal je sneg po nižinah zihr, saj so res močne padavine in to se sneg z ohladitvijo v višinah hitro soušča, sploh pa če nižine niso prevetrene... sam vprašanje pa je če bo vsaj približno tak scenarij :icon_wink:

zigarrdo

Gfs pa je že par zagonov zelo podoben, le padavin je nakoliko zmanjšal, ob koncu padavin riše tudi sneženje po nižinah, v soboto!
Bomo še spremljali, je pa res da je to bolj prehod ob ohladitvi, in bodo padavine očitno prej ponehale... :shrug: :icon_rolleyes:
Everywhere you go you always take the weather with you

MIHAJLO 86

ena  ohladitev je res tle vidna al kaj  :icon_smile:

umetnik

GFS 6z po 18. januarju ne kaže čisto nič drugega kot pravo pravcato pomlad. Zvončki in trobentice, mačice, vijolice ...

snowman

lep ciklonček se naredi 12.jan, bogat z padavinami

temp.pa le previsoka, kaže na lepo deževje

paradolf

06Z glavni zagon bi jaz tokrat spet dal v koš kjer je nekaj mejnih situacij za sneg po nižinah. Tja jaz dam še 5 drugih ENS-jev.
Še vedno pa na bolj siguren sneg po nižinah v drugi polovici padavin kaže 5 ENS-jev + kontrolni.
Se pravi kaj dosti se ni spremenilo že nekaj zagonov. Upanje še vedno ostaja.

Citat od: umetnik dne 07. Januar 2008, 11:59:07
GFS 6z po 18. januarju ne kaže čisto nič drugega kot pravo pravcato pomlad. Zvončki in trobentice, mačice, vijolice ...

Citat od: Thunder dne 07. Januar 2008, 12:42:40
Bom raje tiho.  :icon_haha: :icon_lol:

Za vaju ki gledata le glavne zagone sem pripravil tole. Saj datumsko je uredu ane  :icon_wink:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

medovreme

Za 12.1. pa GFS06z kar vzpodbuden, padavinsko ibolj kot temperaturno... ampak, upamo, da se tokrat izzide in poklopi(kart nisem prilepil, si jih pa oglejte na www.wetterzentrale.de)

lp
Kaj je na obzorju?

robi14

Po naravi sem sicer večni optimist, vendar imam občutek, da bomo konec tedna spet lepo dobili dolge nosove...

Kr veliko padavin, meja sneženja nekje okoli 750 mnm

zmeren veter SSV smeri, temp v višinah ok,

v nižinah, sploh osrednja in južna slovenija pa previsoke

MOGOČE, ampak res MOGOČE zna pobelit na Koroškem, Zg. Savinjsko, Šaleško dolino in pa pod Pohorjem, medtem ko bi Gorenjska od Radovljice naprej dobila lepo odejo.

snowman

malce off topic,ampak robi14, upam da se ti zadnji stavek uresniči za okolico Radovljice.Drugače pa je gfs06 res kar lep
vendar zelo mejen glede snega.Držimo pesti za to rundo.

Cumulonimbus

CitatKr veliko padavin, meja sneženja nekje okoli 750 mnm

robi14 kako si pa določil tole mejo sneženja me zanima :icon_question: drugače pa se bodo konec tedna julijci kar konkretno odebelili verjetno, medtem ko bomo po nižinah ostali dolgih nosov kot že tolikokart to zimo... in kmalu bo tu februar :shrug:

lp
Član ZEVS :)

robi14

Citat od: Cumulonimbus dne 07. Januar 2008, 15:42:55
robi14 kako si pa določil tole mejo sneženja me zanima :icon_question:

nulta izotrema je na višini 1000 mnm, od izkušenejših članov sem bral poste, da je ob močnejših padavinah dejansko meja sneženja lahko tudi 200 m nižje, pa še kar lep minus bo na 850 hPa.

Če se motim, mi prosim povejte, ker se še vedno učim....  :icon_question:

lp