ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Citat od: robi14 dne 07. Januar 2008, 15:49:04
nulta izotrema je na višini 1000 mnm, od izkušenejših članov sem bral poste, da je ob močnejših padavinah dejansko meja sneženja lahko tudi 200 m nižje, pa še kar lep minus bo na 850 hPa.

Če se motim, mi prosim povejte, ker se še vedno učim....  :icon_question:

lp

Pri nulti izotermi na 1000 metrih, je lahko snežna meja tudi bistveno nižje.Če upoštevamo, da lahko sneži tudi pri +2 stopinjah Celzija in upoštevamo še drugo dejstvo, da se temperatura z višino niža za cca 1 stopinjo na 300 višinskih metrov(idealne razmere!), potem bi lahko ob močnejših padavinah ob taki situaciji lahko snežilo tudi do nižin.
Seveda pa ni vse odvisno samo od temperature.Poklopit se mora več dejavnikov(tlak, jakost padavin, vlaga, veter,itd.), da sneži tudi pri pozitivnih temperaturah. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

Ničta izoterma je (navidezna črta ki povezuje kraje z temperaturo 0°C) ponavadi sneži nekaj 100m. nižje od ničte izoterme, sama meja sneženja pa je pa je odvina od več dejavnikov kot npr. intezintete padavin, reliefa, smeri ter hitrosti vetra... :icon_arrow:

p.s. Pihe si me ravno prehitel

lp
Član ZEVS :)

Pihe

Tale ARSO napoved za četrtek mi je pa popolnoma skregana s kartami! Pa kje so našli padavine na zahodu, ko pa vsaj dva modela(GFS in GEM) kažeta popolnoma prazno padavinsko območje? :icon_exclaim: :icon_question:
Za petkovo noč oz. sobotno jutro pa napovedujem kar vetrovno situacijo (si prebral Twister!? :icon_haha:). Pihalo bo pošteno in to predvsem v sredo- in visokogorju.Pa tudi vzhod države bo dobro prepihan z jugozahodnikom. (zdaj moram počakat še na to, da me Twister pozove, da določim v točno katerih vaseh bo pihalo  :icon_lol: :icon_lol:)
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Citat od: MIHAJLO 86 dne 07. Januar 2008, 11:50:45
ena  ohladitev je res tle vidna al kaj  :icon_smile:

čao Mihajlo...ti kje si tole dobil :icon_question:

ah Pihe, sam priznaj da tvoja napoved ni bila niti 10% točna kar se vetra po nižinah tiče, pa je :icon_wink: jaz priznam da se velikokrat zmotim, oziroma bolje povedano, da se osredotočim na napačen model :shrug:
drugače pa res zgleda na lep ciklonček ta vikend, lahko nas tudi lepo zamede, a zaenkrat kaže vse bolj na Z tip vremena, vsakih par dni kaka fronta...no tudi to je lahko zelo zanimivo, če se polarna fronta spusti J od nas...no najprej počakajmo na vikend :icon_wink:

jonatan

Citat od: Pihe dne 07. Januar 2008, 18:11:44
Tale ARSO napoved za četrtek mi je pa popolnoma skregana s kartami! Pa kje so našli padavine na zahodu, ko pa vsaj dva modela(GFS in GEM) kažeta popolnoma prazno padavinsko območje? :icon_exclaim: :icon_question:
Za petkovo noč oz. sobotno jutro pa napovedujem kar vetrovno situacijo (si prebral Twister!? :icon_haha:). Pihalo bo pošteno in to predvsem v sredo- in visokogorju.Pa tudi vzhod države bo dobro prepihan z jugozahodnikom. (zdaj moram počakat še na to, da me Twister pozove, da določim v točno katerih vaseh bo pihalo  :icon_lol: :icon_lol:)

Še njihov lastni Aladin iz stekleničke kaže popolnoma jasno!  :icon_rolleyes:

divačan

Citat od: jonatan dne 07. Januar 2008, 20:45:27
Še njihov lastni Aladin iz stekleničke kaže popolnoma jasno!  :icon_rolleyes:
To imajo že v krvi zadnje čase, da dajejo čisto kontra napovedi kot pa kažeta aladin in ecmwf.   :icon_confused:

paradolf

Roko na srce. Po pregledu GFS 12Z je sedaj nekaj manj ugoden za sneg. Podpira ga manj ENS-jev  :shrug:
Glede na westlage za naslednje dni me sploh ne preseneča saj bodo cikloni na severnem atlantiku le prepogosto nasejani.
No, bomo videli kako bo šlo naprej.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

V decembru se je nekaj časa trepetalo zaradi "rdečega azorskega prasca". Bojim se, da bomo sedaj začeli kleti plavega skandinavskega Hogarja. :icon_haha:
Sicer nam bo ta zverina na severu zagotavljala na vsaka 2-3 dneve novo pošiljko, ampak na žalost bo to samo v enem in istem pakiranju: dežju! :icon_exclaim:
www.bovec-vreme.si

paradolf

Citat od: Pihe dne 07. Januar 2008, 21:51:52
V decembru se je nekaj časa trepetalo zaradi "rdečega azorskega prasca". Bojim se, da bomo sedaj začeli kleti plavega skandinavskega Hogarja. :icon_haha:
Sicer nam bo ta zverina na severu zagotavljala na vsaka 2-3 dneve novo pošiljko, ampak na žalost bo to samo v enem in istem pakiranju: dežju! :icon_exclaim:
Opazil sem celo Hoharja z 945hpa nad Skandinavijo   :icon_eek: :icon_rolleyes:
Davis Vantage PRO2

Ciklon

GFS 18Z narisal pobeg sekundarnega ciklončka na jug. :shrug:  Tako je risal že NOGAPS 12Z. :icon_arrow:
Raj je v naravi :buttrock:

MIHAJLO 86

Citat od: TWISTER dne 07. Januar 2008, 20:44:20
čao Mihajlo...ti kje si tole dobil :icon_question:

ah Pihe, sam priznaj da tvoja napoved ni bila niti 10% točna kar se vetra po nižinah tiče, pa je :icon_wink: jaz priznam da se velikokrat zmotim, oziroma bolje povedano, da se osredotočim na napačen model :shrug:
drugače pa res zgleda na lep ciklonček ta vikend, lahko nas tudi lepo zamede, a zaenkrat kaže vse bolj na Z tip vremena, vsakih par dni kaka fronta...no tudi to je lahko zelo zanimivo, če se polarna fronta spusti J od nas...no najprej počakajmo na vikend :icon_wink:

evo tuki sm najdu....

http://www.starivrh.si/10_dni_graf_temperatur.php

Astra

Zanimivo. Pojavil se je povečan vpliv ciklona nad južnim Jadranom oz. J Italijo. Trenutno se zaletava vlažen zrak vzdolž Jadranske obale in seže veter z vlažnim zrakom ravno do naše državice. Na jugu bo do jutra bolj pestro, potem se pa vreme umiri. Seveda bo na jugu največ dežja in na gorskih pregradah. Na Snežniku bo kakšen nov sneg. Na zahodu in severozahodu države bo padavin za vzorec.

Malce pol profesionalne razlage.  :icon_haha:

Lahko noč oz. dobro jutro. Tudi ARSO-vcem, ki so spregledali tele padavine.  :icon_lol:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

paradolf

Po pregledu današnjih doseglivih kart pa lahko rečem da vse kaže da s snegom za vikend ne bo nič. Enostavno je kot kaže preveč ciklonov nad severnim atlantikom. Malo hladnejši zrak sicer pride nas severno sredozemlje, a takoj že naslednji ciklon od zahoda nad atlantikom z svojo privetrno stranjo zapre pipco hladnemu zraku zavetrne strani prejšnjega ciklona. Tako se ta nad Sredozemljem ne more razviti v pravega in se kmalu izpolni.
Nad državami bivše SZ pa naj bi vztrajal obsežni AC. V Sredozemlju se bo sicer kot kaže dogajalo a tiste prave situacije ni videti  :shrug:
Zdaj pričakujem spet Tunderja da se oglasi in upam vsaj po njegovem mnenju prilima kakšno zanimivo jesensko karto :icon_smile:
Davis Vantage PRO2

Pihe

Širokopasovna "Atlantic highway" bo spuščala vse tiste kamione vlažnega zraka iznad Atlantika.Ampak med njimi ne bo frigotov. :icon_sad:

Na kratko: tak tip vremena ustreza smučiščema Kanin in Vogel.Pa tudi stave s Kredarico bo ta vikend konec. V zahodni Evropi bodo pihali tudi zelo močni JZ vetrovi. Dežemeri, ki jih imamo zahodnjaki, bodo težko požirali vse tisto, kar se utegne vanje zlivat v naslednjih 10 dneh. Eno majhno ušivo upanje za sneg se kaže le iz sobote na nedeljo,ko nas bo prešla prva izrazita fronta.Eh, bomo videli. :shrug:
www.bovec-vreme.si

indijanc

Zanimiv 06Z gfsja...Spustil je temperature v noči na nedeljo, tako bi lahko bilo mejno za sneg po nižinah, vendar se potem kmalu padavine že končajo...
Potem pa v ponedeljek novo poslabšanje in ponovno zelo na meji dež/sneg...Bo še zanimivo spremljati...