ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

hrošč

Evo, ensembli 6z-ja. Do koder sežejo, precejšnja katastrofa. Glavni zagon je sicer nekoliko hladnejši za vikend in ponedeljek, vendar toplejši kot je bil v 00z. Kar je se pozitivnega na tej karti je nekoliko več padavin v drugi dekadi januarja, vendar temp. vseskozi nad ničlo in povprečjem. Sicer me pa tolaži da je že tudi pred zadnjimi poslabšanji izgledalo podobno, pa se je potem obrnilo kolikor toliko nam v prid.

medovreme

No, takole vidijo splošno napoved za nedeljo naši zahodni sosedje na meteo.fvg (OSMER):

"Splošna Slika
Naše kraje bo v noči na petek prešla oslabljena vremenska fronta. V soboto bo dosegla naše kraje topla fronta povezana s ciklonskim območjem nad Sredozemljem, v nedeljo pa nova izrazitejša atlantska fronta."

Prilagam pa še napoved metoffica.gov.uk za nedeljo:

Očitno naj bi se po njihovih napovedih formiral "sekundarc". :icon_question:

lp
Kaj je na obzorju?

Uroš

in to kaj pomeni?Za nas ki smo ali pa sem bolj amater.

medovreme

Izrazita atlantska fronta se nad Alpami upočasni, nad severno Italijo nastane t.i. sekundarni ciklon, ki še dodatno "zadrži" fronto, padavine so izrazitejše, sledi pa prihod hladnejšega zraka za fronto, ampak je nato vprašanje ali se dotok hladnejšega zraka v višinah "poklopi" s padavinami, torej je odvisno od "mikro lokacije" oz. postavitve ciklona nad našimi kraji (če seveda gre mimo nas)...Tudi jaz sem amater, tako, da bi prosil za popravek kakšne bolj izkušene soforumaše...

lp
Kaj je na obzorju?

Cumulonimbus

rad bi našel kako podobnost med predvidenim potekom vremena za vikend in potekom vremena konec januarja ter v začetku februarja leta 1999 :shrug: pa je ne najdem, ampak je arhive lepo gledat, anticiklon je v tem primeru preveč zahodno in po mojem mnenju do take situacije ne more priti :drool:

http://portal.zevs.si/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=55

lp
Član ZEVS :)

ŽUPMART

Pa še nad V Evropo je bilo takrat zelo veliko območje zelo nizkega pritiska, ki ga sedaj ni... :surprised:

Realno: Mislim, da lahko danes in jutri ponekod na J in Z Slovenije pade še kak cm (ampak ne kaj veliko več), nato pa v soboto zjutraj še sneg, popoldne pa sneg praktično pa vseh nižinah Slovenije preide v dež (oz. ne samo nižinah, pomoje tam do 800m bi znalo še snežit, če bo močno padalo mogoče še kak m nižje). Tako do konca padavin.  :icon_smile:
Kot je rekel Twister, reši nas lahko le še čudež (mogoče tudi kakšen zelo močen sekundarc :icon_confused: ).  :icon_smile:

medovreme

Citat od: ŽUPMART dne 03. Januar 2008, 17:50:57
Pa še nad V Evropo je bilo takrat zelo veliko območje zelo nizkega pritiska, ki ga sedaj ni... :surprised:

Realno: Mislim, da lahko danes in jutri ponekod na J in Z Slovenije pade še kak cm (ampak ne kaj veliko več), nato pa v soboto zjutraj še sneg, popoldne pa sneg praktično pa vseh nižinah SLovenije (oz. ne samo nižinah, pomoje tam do 800m bi znalo še snežit, če bo močno padalo mogoče še kak m nižje). Tako do konca padavin.  :icon_smile:
Kot je rekel Twister, reši nas lahko le še čudež (mogoče tudi kakšen zelo močen sekundarc :icon_confused: ).  :icon_smile:

"popoldne pa sneg praktično pa vseh nižinah SLovenije preide v dež" - tole si verjetno želel povedati (OT)
Kaj je na obzorju?

matootam

Če so včeraj in par dni nazaj vsi GFS zagoni kazali dolgočasen januar, jih današnji 12z demantira. Praktično vsake 3 dni riše genovca, res da bi po nižinah v glavnem deževalo, toda ob začetku in koncu bi komot posnežilo tudi nižine...ampak to so že detajli, ki se jih komentira tik pred začetkom.
Še posebej veseli dejstvo, da tako GFS kot tudi ECMWF rišeta 12 januarja genovčka.  :icon_wink:
@Cn: Sem prebral tist članek, pa me je čist zrajcal  :icon_haha: :drool:
@Kristijan: Ja po 12. januarju pa sneženje do nižin, toda ne verjamem, da bi po ohladitvi padlo še toliko padavin kot ji riše GFS!

kristijan

Župmart je v vsej evforiji oz. razočaranju izpustil nekaj besed :icon_haha: :icon_haha: No, saj smo razumeli, sedaj pa poglejte kako razgibano bi naj bilo v nadaljevanju tega meseca!!! Noro bo vam povem.
Še bomo razglabljali- al bo sneg, al dež

Korda

ovako je stanje

12z je za sljedeći petak ucrto ciklonu kakvu mogu samo poželjeti

nešto slično crta i ec za to razdoblje

i stanje je ovakvo-> idućih dana nad nama je anticiklona, koja je slaba. To dopušta atlanskim frontama da prelaze preko nas. Prva izražena dolazi u nedjelju. Oko srijede nam stiže druga izraženija fronta sa nešto oborina. U petak imamo ponovno frontu, koja u podnožju Alpa formira ciklonu, dosta izraženu. i mislim da je takav scenarij vrlo vjerojatan  :wink:
snijega i igara!!!

Thunder

Citat od: kristijan dne 03. Januar 2008, 18:05:15
Še bomo razglabljali- al bo sneg, al dež

Januarja?  :icon_eek: Kako to, če pa pravijo da gre za hudo zimo in da so karte že oktobra kazale hudo zimo?  :icon_lol: Pri URŠI bo vsak cajt regrat pognal... :icon_lol: :clap:

Moje mnenje...dež do nadaljnega, 12. pa zaenkrat še predaleč.
VEČ SKOZI OKNO GLEDAT PA MANJ KARTE BULIT!!! Snegoljubec po srcu!

kristijan

Korda, ne še v petek 11. v soboto 12. so prave temperature za ciklonu koju možeš poželjeti!
Thunder, pa saj vidiš da je bolje kot lani.V Celju je vseskozi belo, mrzlo.... Je pa res, da to ni tista "prava" zima kot je bila 10 in več let nazaj. Karte kažejo za naprej spodbudno glede padavin, kaj pa bo bomo pa sproti ugibali in se čudili ali pa jokali.Urša ima pa srečo, da bi lahko v januarju nabiral regrat, ker je grenek in zdrav... :icon_haha: :icon_haha:

blazek

Matkurja, eni ste spet močno zavili iz teme. :icon_rolleyes: Očitno niste sposobni prebrat pravil, ki jih je sestavil Twister in veljajo od 1.1.

Thunder, ne govri gluposti.

TWISTER

Citat od: Cumulonimbus dne 03. Januar 2008, 17:23:01
rad bi našel kako podobnost med predvidenim potekom vremena za vikend in potekom vremena konec januarja ter v začetku februarja leta 1999 :shrug: pa je ne najdem, ampak je arhive lepo gledat, anticiklon je v tem primeru preveč zahodno in po mojem mnenju do take situacije ne more priti :drool:

http://portal.zevs.si/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=55
lp

uf tole je bilo pa res carsko :clap:
sicer malo ot, ampak še vseeno bližje kot  vse vaše debate... tole mi je ful ostalo v spominu, saj me je čakalo zjutraj ko sem šel v šolo :icon_arrow: mater to so bili časi :icon_rolleyes:

drugače pa Thunder ima svopje mnenje, ki ga sicer ne podkrepi s kartami, a naj ga ima, po eni strani ima tudi svoj prav, čeprav se osebno ne strinjam z njim :icon_wink:
URŠA bo pa itak zdaj za vse nazaj fasal, tko da bo Thunder o regratu kje drugje sanjal :icon_arrow:

mislim še vedno da bomo na začetku vsaj nekaj snega dobili, potem pa res zgleda na dež, ampak če je včeraj lahko kazalo na sneg, zakaj ne bi moglo tudi jutri :icon_wink:
mah samo da se začenja nekaj dogajat, ker to je že res dosadno, čeprav smo si tudi v LJ nabrali 10 dni s snežno odejo :icon_haha:

Pihe tvojega vetra pa še zdaj ne vidim...tudi Aladin ne daje kakega ornk JZ v nižinah :shrug: v nižinah se bo zadržal dokaj hladen zrak in že kake 2 stopinje hladneje v višinah bi kmalu snežilo tudi po nižinah...pravim da raje še malo počakamo preden naredimo križ čez sneg v nedeljo :icon_arrow:

TWISTER

Citat od: MaVeRiCk dne 03. Januar 2008, 19:42:00
Gospod Trontelj je pravkar rekel, da se bo v sredo zopet pooblačilo in otoplilo, po nižinah pa bo večinoma deževalo :icon_arrow:
no sej včeraj so karte tudi kazale da bo v nedeljo 80% snega, pa danes poglej... G.Trontelj je pozabil omenit, da danes tako kaže :icon_wink: