ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Cumulonimbus

hehe TWISTER kolk sem se nasmejal ob tej izjavi da si šel v šolo ravno tistega dne, pa sem pogledal letnico pa mi je blo takoj jasno :icon_wink: sem te imel za starejšega vsaj 50let, hec ne izgledaš še tako star :icon_lol:

drugače sem pa pogledal situacijo od sobote naprej, ker časa ni prav veliko sem pogledal samo GFS in rečem lahko da še vedno kaže vse zelo na meji, vetra pretirano močnega do nedelje ne bo v višinah, po nižinah pa itq sploh ne bo omembe vrednega vetra... temperatura na 850hPa bo okoli 1°C na skrajnem severu države medtem ko se bo temperatura proti jugu zviševala... po nižinah bodo temperature okoli ledišča... padavin bo kar nekaj sprva nekaj tudi v obliki snega v tem se strinjam z TWISTERJEM nato pa je stvar še zelo negotova za v nedeljo, tak da bodo odločali detajli zopet :shrug: pot ciklona je še vedno zelo negotova zaenkrat kaže da bo ubral tisto južnejšo... za nedeljo ne upam 100% tredit da bo dež, res je da kaže na močan JZ veter v višinah ki bi hladen zrak porinil daleč proti S ampak to je le ena izmed še nekaj možnih varijant ta vikend... uglavnem končuje se tole anticiklonalno vreme, zdajle sam še sredozemlje "zakurbla" AC gre malo bolj vzhodno pa smo na konju... kot v starih časih, morda tudi s kako pravljico kot tisto iz leta 99, kaj vemo :shrug:

lp

Član ZEVS :)

Pihe

Citat od: MaVeRiCk dne 03. Januar 2008, 20:02:57
O snegu bodo tokrat poročali le Gorenjci(Zgornjesavska dolina) ter Korošci(Mežiška dolina, višje lege Dravske doline...)

Tokrat dajem Mavericku prav.Toplotni vetrovni udar od ZJZ bo le premočan, da bi se bazeni hladnega zraka predolgo upirali.
@Twister.Glede vetra počakaj na noč iz sobote na nedeljo. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Korda

Citat od: kristijan dne 03. Januar 2008, 18:43:50
Korda, ne še v petek 11. v soboto 12. so prave temperature za ciklonu koju možeš poželjeti!

mjenjat će se to još, al za sad dobro izgleda, a poslije bi zahladilo još pa može još bit svačega :icon_question:
snijega i igara!!!

Pihe

Za moj kraj(pa najbrž tudi za kak soroden kraj na podobni nadmorski višini v zahodni Sloveniji) bo trenutek resnice(= dežja) prišel v sobotnem jutru med šesto in dvanajsto uro nekje. :icon_sad:
Ampak.....vsi čakamo na Twisterjev čudež,ejga! :icon_smile:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

fisher

Ponekod zna biti res kar močna poledica. Zemlja je trenutno zamrznjena več kot 10cm globoko, na to pa potem lahko pade nekaj cm snega, ki jo bo izoliral pred toplim vetrom. Na to bo potem padel dež, kar pa zna potem vsaj v začetku kar lepo zamrzniti.
Še vedno pa upam, da bo deževat začelo čim pozneje.

Astra

Hoj. Eni iščete čudež. Gledam tele slike in vedno bolj kaže, da bo večji del sobote vzhodna Slovenija še v hladnem zraku, vključno s Panonsko nižino. Tam bodo sicer padavine bolj blage, bo pa vsaj snežilo. A je to čudež ?!?  :icon_haha: Po mojem je, ker bo tudi kar lep del kontinentalnega Balkana v hladnem bazenu. Slovenija je cepljena proti tej situaciji. Kadar so padavine, mora biti toplo. Kadar je suho, mora biti pa bolj hladno. Eh, kaj čmo! Prodor toplega zraka se je po zadnjih modelih sodeč prestavil za kakšne tri, morda štiri urice. Na zahodu in jugu države bo deževalo od sobotnega dopoldneva, na vzhodu in skrajnem severu pa verjetno šele v noči na nedeljo. Mislim, da za gorenjsko kaže bolj na deževje že od opoldneva dalje. Ampak, pustim prednost gorenjcem pri napovedovanju.  :icon_smile:

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Ciklon

Naslednje dni (tja do ponedeljka) bo oblačno s padavinami. Najprej bo snežilo, nato deževalo. Največ padavin bo na zahodu, najmanj pa na vzhodu.

Jutri bo pretežno oblačno v zahodni polovici SLO bodo občasne padavine, v notranjosti SLO kot rahel sneg, ob morju pa kot rahel dež. Količina padavin bo zelo majhna.

V soboto dopoldne se bodo rahle padavine razširile tudi na vzhod. Popoldne in zvečer pa se bodo padavine v zahodni polovici SLO tudi okrepile. Meja sneženja se bo od JZ postopno dvignila med 1000m do 1200m n.m.v., zato bo nevarnost poledice in žleda!

V nedeljo bo oblačno s padavinami. Zjutraj in dopoldne pihal bo J - JZ veter. Glavnina padavin bo še vedno na zahodu. Zvečer in v noči na ponedeljek bodo padavine od SZ ponehale najkasneje na JV, kjer lahko v višje ležečih krajih ob koncu padavin tudi sneži.

Za naprej pa ne kaže na kakšno daljše obdobje stabilnega vremena. Že v sredo se obeta novo poslabšanje s padavinami, po nižinah naj bi deževalo. ...
Raj je v naravi :buttrock:

paradolf

Razen tega da je GFS12Z precej bolj razgiban, sem opazil še tri stvari.

V noči na ponedeljek se padavine malo dlje zadržijo pri nas in ohladitev jih skoraj že ujame. Proti koncu bi lahko snežilo precej nizko kot je že cumulonimbus omenil.

Okoli 12.januarja res nekaj dokaj lepega kaže. Genovček bi lahko dal malo beline na koncu.

In še tretja malo bolj oddaljena stvar. Nekaj se zopet poizkuša AC spravit proti Skandinaviji. Po tem zagonu sicer ni nič posebnega a pomik Ac proti SZ mislim da bi lahko odprl vrata ciklonu iznad atlantika v sredozemlje. K to potem začne mešat  :clap: :icon_wink:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

indijanc

Ok veste da zaradi svojega neznanja ne komentiram kaj preveč, vendar pa se mi zdi, da je GFS 18Z zagon zelo povečal možnost za sneženje v sredo popoldne in zvečer...Pa naj me kdo popravi, če nimam prav... :icon_smile:

paradolf

To je sicer res. Ob taki karti bi bila meja sneženja nekako po moji oceni malo pod 1000m. A kaj ko ni od tistega genovčka okoli 12-13 jan. ostalo nič oziroma se sploh ni naredil. No sicer je bilo pričakovati da je to povsem možno. Atlantski ciklon je ostal preveč zadaj  :shrug:

18Z je tudi skrajšal trajanje padavin v noči na nedeljo. Detajli počasi prihajajo na površje. No za nedeljo bo lahko še kar nekaj sprememb.
Davis Vantage PRO2

medovreme

Citat od: paradolf dne 03. Januar 2008, 23:18:01
Razen tega da je GFS12Z precej bolj razgiban, sem opazil še tri stvari.

V noči na ponedeljek se padavine malo dlje zadržijo pri nas in ohladitev jih skoraj že ujame. Proti koncu bi lahko snežilo precej nizko kot je že cumulonimbus omenil.

Okoli 12.januarja res nekaj dokaj lepega kaže. Genovček bi lahko dal malo beline na koncu.

In še tretja malo bolj oddaljena stvar. Nekaj se zopet poizkuša AC spravit proti Skandinaviji. Po tem zagonu sicer ni nič posebnega a pomik Ac proti SZ mislim da bi lahko odprl vrata ciklonu iznad atlantika v sredozemlje. K to potem začne mešat  :clap: :icon_wink:

Popravite me, če sem slučajno kaj spregledal, ampak tole je precej podobna (ne čisto identična, pa vendarle) situacija, kot se nakazuje za nedeljo, 6.1. 08...

Kaj je na obzorju?

paradolf

Ja nekako je kar podobna a se je situacija seveda spemenila, vsaj z glavnim zagonom kar se tiče daljne prihodnosti. No, pa pustimo to.
Kot sem že včeraj napisal detajli počasi prihajajo na površje.
Velkavrh je bil zjutraj kar siguren v scenarij pred nami za ta vikend.
Na žalost se nam vsaj ta sneg pred dežjem izmika. Padavin v obliki snega bo le za vzorec(zakaj me to ne preseneča), tako da kake škode v osrednji Slo ta dež ne bo delal. Seveda pa bodo padavine koristne v gorah kjer se bo snežna odeja debelila. Bo treba it višje po sneg.
Računam da bi morda pred dežjem v mojem koncu malenkost pobelilo, kaj več pa ne. Gfs pa tudi Velkavrh je konec padavin napovedal že za nedeljo popoldan oziroma zvečer. Računam da bi pri meni okvirno lahko padlo nato do max.15 mm dežja, v zahodnih krajih seveda nekaj več.
Z matootamom sva se včeraj nekaj menila glede višine snega na Kredarici. Jaz sem ocenil da bi do konca padavin tam bila lahko skupna snežna odeja okoli 110cm. Kaj pravite drugi :icon_question: Stava bo še trajala.

Lahko pa se stava konča že v sredini prihodnjega tedna ko je z vsakim zagonom poslabšanje videti bolj izrazito z več padavinami. Temperatura na 850hpa tudi ob padavinah v noči na četrtek pade po 00Z že na -4°C v osrednji Sloveniji. Sneg bi bil lahko praktično že v nižinah  :icon_wink:

Seveda pa gre pri tem le za prehodno ohladitev. Zjutraj ko imam čas gledati karte pa nove karte ostalih modelov še niso zunaj, tako da je tole bolj one man band.

Za naprej kot kaže GFS riše ciklične prehode front. Kakšne ohladitve pa ni na vidiku, čeprav par ENS-jev nekaj poizkuša.

Davis Vantage PRO2

Jovi

Ja trenutno se nam edino dobro piše 10. jnuarja.Ko bi bio vendarle v višinah hladneje v nižinah sicer na meji 0 stopinj.Ampak imamo šanse zaradi že napisane višinske ohladitve.To nedeljo jez pričakujem nekaj dežja ki pa bo vzel sneg kar ga pač imamo :icon_smile: :icon_smile: v soboto zjutraj še pričakujem padanje snega vendar že proti dvanajsti uri s tem tudi dež počasi.Na žalost fantje.Malo višje bo potrebno iti. :icon_biggrin: :icon_biggrin:Letošnja zima bo bolj bora.Vsaj kaže tako.
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

paradolf

Pa še ena malo bolj extremna karta ENS-ja GFS00Z. Bi mal zahladil  :icon_wink:

Davis Vantage PRO2

Korda

dakle ovako

idući tjedan vrlo promjenjiv, sa obilnijim oborinama ponegdje, ali previsoke temp., tako da bi to uglavnom bila kiša. No može se mjenjati to još, jer ako će bit samo 2,3°C hladnije moglo bi bit dobrog snega  :icon_wink:

snijega i igara!!!