ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Ko sem prej gledal Markoška se je prav lepo slišala celotna napoved.

No, ampak glede vsega sem jaz tukaj zelo skeptičen.
Če pogledam Aladina, padavin praktično sploh ni do sobote. Do tja bi se ob eventuelnih padavinah seveda izšlo za sneg o tem skoraj ni dileme.
Se pravi da je pričakovati zgolj neko naletavanje oziroma zelo rahlo sneženje od katerega pa ne bo kaj dosti haska. Da se razumemo. Če bo kaj bolj padalo bom samo pozitivno presenečen.
Sobota pa mi tudi ne daje nekega upanja. Tale karta mi kar precej zamori:

Pozitivne temperature že sredi dneva na 850hpa. Sploh ker padavin tudi ni veliko narisanih jaz močno dvomim v to kar ARSO trenutno napoveduje.
Ok, če bi bile padavine intenzivne bi se morda še marsikje izšlo za sneg, tako pa po mojem lahko le pričakujemo rahel dež, rosenje in nekaj v tej smeri. Zanima me kako kaj ENS-ji kažejo s padavinami za soboto. ALadin in ECMWF na portalu je švoh :shrug:
Markoškova nedelja in ponoven prehod padavin v sneg....hm.... Temp. na 850 hpa so okoli 0°C.

Zadnje čase meni tele napovedi ARSA in karte ECMWF sploh ne gredo skupaj. Kot bi gledali in napovedovali po nekih tretjih kartah katerih jaz ne vidim. Razlagam si lahko le tako da glavni zagon ECMWF vleče po svoje in ga ne upoštevajo preveč  :icon_question: Spet ENS-i v igri  :icon_smile:

Gfs je pa tako topel da po njem snega po trenutnih kartah za vikend tudi ne bi imeli.

Glede na to da pri meni snežne odeje ni, mi je malodane vseeno kako bo šlo do nedelje. Upam da vsaj kaj pade dol v katerikoli obliki. Letet se tako ali tako ne bo dalo. So preveč rdečkaste barve na vetrovni karti :icon_rolleyes:
Kot kaže pa se bo tudi snežna idila za vikend na dolenjskem počasi končala. Sožalje. Bomo končno spet na istem...no več ali manj :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

paradolf

Eh, nova napoved ARSA je taka kot sem pričakoval za soboto in pa predvsem nedeljo.
Če pogledam temp. karto bi se za eventuelno sneženje izšlo le do nekje sobote dopoldan, potem pa bi sneg prehajal v dež tekom sredine dneva. Ker bo kot kaže na okoli 1000 metrih še precej hladnega zraka, bo znalo ponekod kar lepo požledit.
Z nekaj sreče bi lahko gornjesavci in bohinjci še cel dan gledali snežinke. No sicer pa to prepuščam njim. Oni ob teh kartah bolje poznajo situacijo tam. V nedeljo pa bi po nižinah rahlo deževalo. Napoved ARSA se mi zdi povsem na mestu.

Vse kaže da pa jo bo januar mahnil po poti lanskoletnega vsaj kar se temperatur tiče. Temperature na 850hpa kažejo veča ali manj v +. Ker pa bo nad nami po večini tudi JZ veter, nižine tudi pokrovka ne bo mogla varovati. Postajam pesimist za januar če se karte kaj bistveno ne spremenijo. Ta zahodna situacija se kaže v vsem svojem sijaju od prihodnjega tedna dalje. Mrzel zrak ki je vztrajal nad celino SV se bo umaknil. :wavey:
Davis Vantage PRO2

robi14

Moja napoved po GFS 00Z je naslednja:

Do petka (4.1.) zvečer nekako brez padavin, če pa že bojo, pa bojo zelo rahle, pa še te bodo le na zahodu in deloma v osrednji sloveniji, SV in V pa ostaneta suha.
Iz petka na soboto bi lahko na vzhodu ponekod rahlo naletaval sneg, vendar bo količina premajhna za karkoli omembe vrednega, na zahodu pa se bo meja sneženja že dvigala

Popoldne bo v višinah že pretoplo za karkoli belega, pa tudi intenziteta padavin bo premajhna

veter bo pa že pošteno vlekel iz Z in JZ smeri

Po nižinah SV in V se bo pojavljala poledica in žled

V nedeljo (6.1.), ko bo padavin več, pa bo meja sneženja že na 1500 mnm,

Ob koncu padavin oz. bolje rečeno, po koncu padavin se bo malo ohladilo, vendar bo to prehodno stanje.

V naslednjem tednu se kažejo padavine še v sredo, vendar bo meja sneženja na okoli 1500 mnm

Za naprej je napoved nehvaležna in upam da ne podležemo ZJZ tipu vremena, ki se nakazuje in vztraja do konca kart.

paradolf

Me pa zanima kakšne so pripadajoče temperature na 850hpa za te malo bolj oddaljene ECMWF karte. Izgleda vsaj zanimivo če drugega ne  :icon_wink: Predvidevam pa da kaj več kot okoli 0°C ne bi moglo biti na 850hpa.

Davis Vantage PRO2

TWISTER

Res se stvari kvarijo, ampak po drugi strani bojo pa vsaj smučišča dobila nekaj naravnega snega.
Mislim da še ni čist za obupat, samo je pa res da so temp. že sedaj kar blizu 0 stopinj, tako da bojo verjetno že v soboto zlezle nad 0... no razen če nas kak jasen čudež ne reši to noč :icon_biggrin:

Pihe

Kot sem že včeraj omenil, imajo glede na zadnje zagone in predvideno ZJZ situacijo vetra nekaj malenkostnih možnosti, da se odebelijo s snežno odejo le v Mežiški dolini in Kranjski Gori. V taki situaciji namreč običajno ta veter zaradi orografskih preprek pri njih ne prodre do tal in ostane kaplja hladnega zraku iz katere frči dol moker sneg (ali pa zmrznjen dež).Vsi ostali pa lahko naredimo kar križ.Bo pretoplo za kako sneženo akcijo. :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

Citat od: TWISTER dne 03. Januar 2008, 08:35:50
Res se stvari kvarijo, ampak po drugi strani bojo pa vsaj smučišča dobila nekaj naravnega snega.
Mislim da še ni čist za obupat, samo je pa res da so temp. že sedaj kar blizu 0 stopinj, tako da bojo verjetno že v soboto zlezle nad 0... no razen če nas kak jasen čudež ne reši to noč :icon_biggrin:
Jaz sem pa mislil da boš nas trenutne "pesimiste" in realiste posekal z kakšnim jokerjem iz rokava  :icon_haha: :drool:
Ni kaj realnost je taka kot je. Škoda ker ni vsaj sedaj kaj več padavin kot le naletavanje. Jutri morda malenkost več predvsem na jugozahodu ko bodo nad nami vsaj pravi oblaki (glej trenutno sliko Kredarice)...no bomo videli.
Davis Vantage PRO2

TWISTER

Saj sem dal adut iz rokava...ČUDEŽ :icon_haha:
no vseeno ni tako črno kot si prej pisal, kratkomalo potrebujemo Genovo, ne pa te prehode front... ja tista slikca je lepa, sam vprašanje kako daleč bo zdaj jz porinil ta hladen zrak. No vsaj dogajalo se bo nekaj, jaz sem imel teh jeder i9n balkancev že dost, mam raje da je povsod dež kot pa da na radar gledam in pizdim zakaj nč do nas ne pride :clap:

kristijan

Tudi to ne zgleda švoh, a ne?!

medovreme

Morda malčk naivno z moje strani, ampak, ali ni situacija ZELO ZELO nepredvidljiva za čez vikend? OSMER (meteo.fvg) si je upal dati ven samo tole:

"Splošna Slika
Ruski anticiklon preusmerja proti nam hladne severovzhodne tokove in zaustavlja ciklonsko območje z vremensko fronto, ki bo delno vplivalo na vremenske razmere pri nas, nad zahodnim Sredozemljem. Nadaljnja evolucija ciklonskega območja nad Sredozemljem je negotova." (meteo.fvg, 3.1.08 ob 11:00)

Je pa res, da sem po naravi večni optimist :icon_haha:

Glede na vse videne modele, je verjetnost za nastanek jadranskega sekundarca kar velika, vendar bo verjetno prešibak, da bi potegnil dovolj hitro za seboj tudi kaj hladnejšega zraka v višinah. Osebno mislim, da je situacija precej mejna in še zeloooo negotova, kljub kartam, ki jih kreira večina modelov (GFS, ipd.).

Moja napoved na videno:

V četrtek zgodaj popoldne bo v osrednji Sloveniji rahlo snežilo, količina padavin pa bo zanemarljiva. Rahle padavine bodo zvečer ponehale, v zahodni Sloveniji se bo delno zjasnilo. V drugi polovici noči na petek se bo povsod po  Sloveniji od jugozahoda zopet pooblačilo, v zahodni, osrednji in južni Sloveniji bodo manjše padavine, v notranjosti kot sneg. V soboto bo oblačno, popoldne se bodo pojavljale padavine, v notranjosti kot sneg. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, na Obali, nižinah Primorske ter v južni Sloveniji bo večinoma deževalo (nevarnost žledu in poledice!!!), drugod večinoma snežilo. Najmanj padavin bo v V in SV Sloveniji. Padavine bodo v noči na ponedeljek postopno ponehale. V ponedeljek bo oblačno, a brez padavin.

Ne zamerite začetniški zaletavosti, a nekje je treba začeti, kajne?

Lep  dan vsem, Medovreme

Kaj je na obzorju?

paradolf

Citat od: kristijan dne 03. Januar 2008, 11:09:20
Tudi to ne zgleda švoh, a ne?!

Če si kaj pogledal je ta karta že na prejšnji strani, je pa res da iz Meteociel strani.
Je pa vsaj bolj zanimiva kot GFS-jeva :icon_wink:
Tudi novi zagon GFS 06Z z glavnim runom ostaja več ali manj temperaturno enak za vikend :shrug:
Davis Vantage PRO2

matejček

Res je Medovreme:

"L'evoluzione della depressione sul Meditarraneo rimane molto incerta". -  Razvoj ciklona v sredozemlju ostaja še vedno (molto) zelo negotov.  :icon_arrow:

Upanje umre zadnje :icon_biggrin:

paradolf

Sem pogledal malo na meteorisk.
Za območje južnih Italijanskih alp se obeta kar lepo sneženje.

Zanimivo pa se mi zdi da so za vikend na žledenje opozorili le na koroškem in v vzhodni polovici Avs.
Slo nima prav nobenih opozoril zaenkrat. Morda se še zbudijo  :shrug:
Davis Vantage PRO2

Trocki

Glede na to kar govori ARSO po radiju, bi mene kar dobro zamedlo.  :icon_question:

Jutri rahle padavine, v Z in osrednjem delu države kot sneg. V soboto okrepitev padavin, v nižinah lahko sneg preide v dež (sorry samo jaz se ne spadam pod nižine :icon_biggrin:). V nedeljo pa dež do 1000m.

Sam kaj ko temu verjetno ne bo tako. A je sploh kaj upanja v tem poslabšanju za kakšno mini snežno odejo?

Vreme bo! :)

johnb

Ja očitno bomo tokrat za sneg prekratki, čeprav upam na spremembo, v katero pa jast ne verjamem. Sicer sem snegoljubec, a se tele spremembe ne glede na dež prov veselim. Že tam od 15 decembra je pri meni sneg, mrzel zrak in pa še najbolj odvratna nizka oblačnost in če priznam sem se vsega tega že precej najedel! Tako, da se najbolj veselim dejstva da bo dogajanje in tudi kakšen teden jugozahodne toplejše situacije mi ne bo predstavljalo problema (seveda, v kolikor se ne bo vleklo v nedogled). Je pa res, da bo za nekatere od vas spet razočaranje, ker nimate snežne odeje.
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!