ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 11. 2022 - 30. 11. 2022)

Začel/a komar, 31. Oktober 2022, 23:54:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Ob odhodu na šiht ob 20.00h še je doma zmerno snežilo na gosto ob 6 cm novega snega in 0.5 stopinjami. Pri Limbušu do Razvanja in Tezna vse zeleno istočasno ob vetru. Neugoden veter je torej kriv, da ne more na tem delu prit do ZMS efekta+seveda Dravska dolina je precej ožja kot tisti del Dravskega polja. Tako se hladen zrak hitreje razteka in ga odnese navzdol. Bolj je dolina ozka, boljše je v takšnih situacijah za sneg.

upload images

tomazsta

VP Rakitna, 827m

Trenutna višina snežne odeje je 17cm.
VP Rakitna, 827m: Davis Vantage Pro2 plus

http://rakitna.zevs.si

Smučar

Pri nas danes 24mm dežja, niti sledu o kakšnem snegu. Temperatura ves čas med 3,0 in 4,2 kot pribito.

regulus

Neurje123

Pri nas je do 20:00 še padal dež s snegom, od 19:00 je bilo snega med dežjem sicer že manj, od 20:10 pa le dežuje s povečini stopljenimi snežinkami. Razlog je nekoliko nižja intenziteta padavin, posledično se je tudi nekoliko ogrelo in sicer na +1,5°C.

Padavine bodo še vztrajale vse do jutra, novega sneženja pri nas več ne pričakujem.

Pri nas je do tega trenutka padlo kar 25,2mm (od tega po oceni okoli 4mm v snegu, sneg se je na dežemeru vmes že stopil). Nekaj plundre je ostalo le še na avtomobilih.

maestro

V bohinju nekaj cm na koncu doline, v predelu Ukanca, na Boh. Bistrici pa celi dan kombinacija sneg-dež s snegom-dež in obratno, pa še to s slabo jakostjo. Najbolj je snežilo ob tistem prvem prehodu padavin ponoči. Daleč daleč  od tistega "pravega" genovca je tole...
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

komar

Na letališču Lesce se še kar greje. Malo po polnoči Tmin 0,1 °C, okrog 3.30 ure Tmax 6,3 °C.

Od jugovzhoda se nam približujejo padavine. Veter pa daleč od apokaliptičnih napovedi.

paradolf

Citat od: Neurje123 dne 22. November 2022, 18:41:27
v Limbušu je že npr. 1-2cm snega,

Citat od: krispy123 dne 22. November 2022, 20:59:44
Pri Limbušu do Razvanja in Tezna vse zeleno

Ga je vmes že pobralo  :icon_question:

Pri nas ostajamo nad +4°C. Trenutno +4.1°C. Tmax. +5.4°C. Dobili smo 11.2 mm.
Glede na Aladinov presek smo približno 2°C nad napovedjo. Tale Genovec je bil malo z napako, čeprav plimo in burjo je pa dobro sproduciral  :icon_wink: Ne razumem ljudi, ki kljub sireni za visoko plimovanje niso umaknili avtov  :smash:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Korošec

Ko je obrnilo v sneg ob 16:30 je v 1 uri vrglo 5-6cm snega. Od takrat naprej se pa neki matra, zdaj pa celo sam dež in to pri +0,3°C

Glede na DRSC kamere, dežuje tudi v Črni, medtem ko 3km po dolini navzdol na Poljani pa sneži.  :icon_question: Sneži tudi v Dravogrado  :surprised:

gregach

Oblačno cel dan, zjutraj in del dopoldneva še megla, iz katere je ponoči še rahlo rosilo. Prve padavine v obliki rosenja so se nato pojavile nekaj pred 11. uro, konkretnejše pa ob 11:30. Sprva je večinoma rahlo deževalo, od 15. ure dalje pa so padavine bile zmerne do močne, sedaj zvečer pa spet postopno slabijo.
Dež je v sneg povečini prešel okrog 18:30, ko je T padla do 1,5 °C, rahlo je pocukralo. Nato pa je T počasi naraščala in dež je pričel spet prevladovalo nad snegom.
Malo po poldnevu je zapihal okrepljen veter severnih smeri, ki se je proti večeru še okrepil in dosega močne sunke.

TRENUTNO STANJE:
Oblačno, dež s snegom, vetrovno
T=2,2 °C
Vlaga=93 %
Točka rosišča=1,2 °C
Tlak=1000,2 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin=1,2 °C ob 0:00
Tmax=3,2 °C ob 11:04
Tpovp=2,13 °C

Padavine danes (davis)=38,0 mm, max RR 8 mm/h.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

mojo jojo

Pri meni na vikendu v blizini Blok pa kr pozitivno presenecenje. Okrog 10ih je ze preslo v sneg in zmerno snezilo cel dan do cca 18ih pri temp okrog -1 do -2C. Zapadlo slabih 15 cm na ksn cm podlage. Po 18i pa do zdele rahlo naletava in ga je padlo se ene 5cm. Do jutra pricakujem se slabih 5cm. Razen prvih 5cm sneg ni juzen...niti ni prsic, je kompakten. Ena lepsih novemberskih zimskih epizod v zadnjih 10 letih.

Mraz

krispy123

Ker bo snežno odejo hitro pobralo sem šel po službi malo naokoli, da vidim kjer pride pri nas nekakšen ZMS efekt najbolj do izraza. Ker to je bila idealna situacija za tole primerjat. In če grem v podrobnosti, Vurmat ima v zaprti Dravski dolini, oziroma rupi potencialno najbolj izrazit tale efekt in je tudi snežilo najbolj dolgo. Po kameri sodeč tam dobrih 5 cm, potem v Selnici ob Dravi pod Kozjakom na 2.4km široki dolini dobra 2 cm. V Rušah podobno. Pri Smolniku 20 m nižje je že skoraj zeleno. Potem pa se dolina zapre v smeri vzhoda v dober 1 km po širini direktno pri Bistrici ob Dravi, ter če primerjam na drugi strani Drave spodnjem Slemenu. Verjetno je prišlo do hitrejšega ohlajanja doline ravno na tem delu direktno iz Kozjaka. Pri meni torej pišem zdaj 6 cm (maksimum pa je bil celih 7 cm). Potem kot sem že poročal pri Laznici dober kilometer vzhodneje na identični nadmorski višini snega dobre 3 cm in od Limbuša naprej še kakšen km čisto zeleno. Po moje je tole bil velik faktor to poslabšanje (zaprtost doline ob intenzivnih padavinah zniža izotermo), osebno teh situaciji ne maram, ampak so nore za spremljat. Še rad bi omenil kako je na moji prejšnji lokaciji zapihal JZ direkt iz Pohorja po ohladitvi, kar pogosto pomeni slab znak in hladen zrak drsi proti dnu doline. Veter je velik faktor, v delu Maribora je recimo hitro zapihal zmeren SZ iz hribov, kar viša temperaturo. Recimo zdaj na vrhu Slovenskih Goric je snežilo čez noč ravno  na račun intenzivnih padavin, a tam jim je ravno kontra ugoden veter pomagal, severnik. Čisto odvisno od kraja enemu ustreza ena situacija, enemu pa spet druga. Malo sem se razpisal lahko rečem uvod v zimo zlo kul pri meni.

Mraz: lepa, ujeli ste lokalni jackpot.  :)

Mraz

Padavine ponehale, ob koncu 7 cm zelo mokrega in težkega snega - 16 mm v snežni obliki.

gradiščan

Gradišče Brkini

Trenutno se počasi jasni pri 3,6 °C
Piha v sunkih do 37 km/h
V zadnjih 24 urah ni bilo snežne odeje kljub občasnemu močnemu sneženju, ki pa je ob stiku s tlemi vse zvodenelo. Tako je padlo 16 mm vode.