ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Cumulonimbus

Spremljam karte že nekaj časa in se konstantno riše neka zelo zimska varijanta po 20marcu, do takrat nebi komentiral, saj bo prevladovalo več ali manj oblačno vreme z občasnimi padavinami, več padavin bo na pregradah Z in JZ slovenije kamor bo vlažen JZ veter narival vlago in tam poskrbel za orografski efekt, drugje bo padavin manj na skrajnem V pa jih večinoma ne bo. Temperature bodo kar visoke 7-14°C ponekod na vzhodu do 18°C. nato pa izgleda da bi se prihodnji konec tedna lahko počasi spet za neka časa obrnilo zimi v prid, hladen sibirski zrak bi prodrl globoko v sredozemlje in s tem aktiviral Genovo, ko pa se genova zares aktivira pa veste... Takrat je veselica, seveda za snegoljubce za cestarje malo manj :icon_haha: uglavnem zaenkrat kaže na "povratek" zime, in lahko bi se celo zgodilo da se "vrne" v vsej svoji veličini, ni pa za izključit tudi možnosti da dobimo samo dež, ali pa spet nekaj na meji med dežjem in snegom(plundra :icon_lol:) bomo videli, z zanimanjem spremljam karte za tiste dni, za naprej nato pa karte tudi niso prav spomladanske :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

snowman

ja kar zimsko kaže po 20.marcu sodeč po ECMWF in GFS-ju.Morda pa zima le na koncu pokaže kaj zna.Praktično zagoni so  že kar nekaj dni konstantno bolj zimski.

zigarrdo

Citat od: snowman dne 15. Marec 2008, 10:32:58
ja kar zimsko kaže po 20.marcu sodeč po ECMWF in GFS-ju.Morda pa zima le na koncu pokaže kaj zna.Praktično zagoni so  že kar nekaj dni konstantno bolj zimski.

To je res, ampak v torek in sredo tudi ne kaže slabo, ko bo kar nekaj padavin in tudi meja sneženja bo zelo nizko, skratka do nadaljnega bo zaradi velike količine padavin, veliko snega zapadlo v gorah nad 1000m!!
Everywhere you go you always take the weather with you

blazek

Morebitno zelo hladno vremen v zadnji dekadi marca, bi lahko naredilo precej več sškode kot koristi. Kje so take situacije bile v januarju in februarju.

Se bodo pa vsaj hribi precej odebelili s snežno odejo.

TWISTER

ker so nekateri spet pametni, bo treba spet kako napoved napisat.

GFS že ves čas kaže to kar je ARSO sedaj napisal za torek in sicer da je glavnina v noči na torek in torek zjutraj ko se meja sneženja spusti pod 800m. Potem nas čaka krajše obdobje pod enakomernim zračnim pritiskom s kako oslabljeno fronto in nato pride do nas že rob bombe ki jo karte rišejo že nekaj dni.
no da dam to bombo še na sliko, ker nekateri znajo z besedami vse zanikat pa me zanima če znajo tudi s kartami vse zanikat :icon_arrow:

GFS

UKMO

ECMWF

NOGAPS

GEM

vse karte kažejo bombo, zdaj kako se bo vreme ob tem obnašalo je pa druga pesem. Če gre tako globok ciklon malo bolj zahodno posrka iz sredozemlja ogromne količine toplega zraka, v Španiji pa dobijo zimo, če gre v Jadran dobimo vse živo od neviht do snega do dežja pred tem, če bi šel pa V od nas(dvomim ker karte te opcije nimajo ravno podprte) potem bi pa dobili zelo mrzel zrak, morda malo snega in pozebo :icon_rolleyes:

Vreme pa mislim da bo naslednji vikend vsekakor zanimivo... prava poslastica, tako da se bo potrebno pripravit na chse :clap:

TWISTER

zdaj sem šel še novi zagon gfs-ja malo bolje pogledat in če do konca Marca od te bombe ne dobimo snega potem pa neham karte gledat...ker to bo šlo za globalno veliko spremembo ki bo spremenial potek vremena za naslednje 2 do 3 tedne...če bi se to zgodilo na začetku zime bi bila pesem čisto drugačna :shrug:
Dejansko se ugrezne ogromno odcepljeno jedro, ki nato kasneje samo začne producirat in krepit ciklone :clap: 

paradolf

Twister meni te glomazne bombe nikoli niso bilo preveč všeč. Sploh pa ne malo severno od nas :suspicious:
Zaradi tega ker je središče ciklona preveč blizu ne vidim neke možnosti da nastane sekundarec v naši bližini. Pa tudi če nastane bo to le prehodno. Za sneg v nižinah dvomim da bi se lahko izšlo.
Seveda je možnost le kot si že napisal če se pomakne bolj proti V-JV in nato bi lahko res prišli v pozicijo ko bi dotok hladnega zraka produciral nove ciklončke na nam ugodni poziciji. :icon_smile:
Če pa ostane center približno nekaj S SV od nas pa avtomatsko pademo pod SZ cirkulacijo ciklona kar pa nam večinoma sploh ne daje nekih večjih padavin.
No bomo videli. :icon_smile:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

ah ne Robi, tukaj sem samo bombo prilimal...je pa v večini primerov scenarij enak...vdor preko Alp v Genovo in potem v odcepljenem jedru novi in novi sekundarci. Sploh je pa na vseh kartah ki sem jih prilimal JZ :icon_wink:

johnb

Ja žal ne bo tak začetek pomladi kot lani, ciklon je sicer lep, a bo dež, ker bomo na sprednji ciklona in bomo dobil saharo namest sibirije. Vseenu je fajn tut dež, saj moramo sedajle v dveh mesecih dobiti čimveč padavin, da bo manjša nevarnost suše. Tole situacijo bom še spremljal potem, pa bom počas zaključil z spremljanjem kart tja do novembra. Žal še eno slabo leto za zimoljubce, vseeno pa sem se tudi letos naučil nekatere stvari o vremenu.
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

Mamut

Zdej upam da pišem v tapravo vrstico. :icon_question:

Ja ta teden bo zelo zanimiv če ne celo ključni za to zimo. Ne bom ponavljal kar sem napisal v jokajočem kotičku, vsekakor bo potrebno spremljati vreme pa ne samo pri nas tudi malo naokoli da se še mal naučimo zanimivih stvari.  :icon_arrow:
Prejšnji Orkan Johanca je bil po nemških kolegih primer za učbenike meteorologije ,ker taka postavitev je zelo redka sploh na severnem Atlantiku, mi imamo pa to srečo da nas varujejo Alpe ker drugače bi pri nas marsikatera streha letela v zrak, k sreči nam je pa to prihranjeno. :icon_wink:
Pa še nekaj vreme ni samo sneg to si naj nekateri zapomnijo, je samo eden mnogih zanimivih pojavov. :icon_arrow: :icon_wink:

GregorS

Karte se počasi vrtijo v zimsko varianto a o tem raje še ne bi, kakor danes kaže bi v petek prišli pod vpliv te bombe.

Prvi prehod fronte:

Nov Genovec:

Ki gre proti SV:

Vseskozi močan JZ v višinah rodi novega Genovca:

Naprej raje ne bi je vseeno predaleč, obeta se torej veliko padavin, v kakšni obliki pa je še vprašanje.

TWISTER

Točno tako GregorS :icon_arrow:
ne vem kako lahko nekateri trdijo da so možnosti za sneg 1:24000000000000000000000... to je neresno in nestrokovno. Če bi jaz trdil da so obratne možnosti bi bil neumen :clap:
jaz še vseeno pravim da v takem polarnem prodoru v višinah se mora prej ali slej naredit genova na pravem mestu...tudi orf je nekaj zavohal :icon_haha:
Am Ostersonntag und Ostermontag teils kräftiger Schneefall und Regen in ganz Österreich. Die Schneefallgrenze pendelt zwischen tiefen Lagen und 800m. Kalt bei maximal minus 3 bis plus 5 Grad.

vir:orf

počakajmo kako se bo stvar obračala, ampak jaz dajem za naše Z in JZ grebene nad 1500m preko 100cm snega  :icon_arrow:
za nižine bomo pa sproti videli kako se obrača :icon_wink:

TWISTER

aja, pa ker smo se vsi tako vrgli na naslednji vikend da ne bo kdo presenečen če danes ponoči kje pobeli :icon_wink:
fronta bo zgleda intenzivnejša kot je zgledalo, pa bi morda lahko kje ob koncu padavin malo posnežilo :clap:

Neurje

Citat od: TWISTER dne 17. Marec 2008, 08:39:14
aja, pa ker smo se vsi tako vrgli na naslednji vikend da ne bo kdo presenečen če danes ponoči kje pobeli :icon_wink:
fronta bo zgleda intenzivnejša kot je zgledalo, pa bi morda lahko kje ob koncu padavin malo posnežilo :clap:

ja res je samo problem je da je mozno snezenje bolj v notranjskem in kocevskem  VIR; mARSOvci

Cumulonimbus

Stvar danes ponoči zna biti zelo zanimiva zaradi dveh stvari in sicer zaradi napovedane ohladitve in s tem nižanje snežne meje in predvidoma dokaj obilne padavine ki bi mejo sneženja hitro lahko znižalo nevarno blizu 500m. sam sem mnenja da snega pod 600m. ne bo, raje višje, ker bodo padavine prej ponehale predno se bo dovolj ohladilo... je pa nato situacija za konec tedna in nato naprej zelo zimska in kaj lahko se zgodi da pade končno kak konkreten sneg, ampak ne zato ker bi mi tako hoteli ampak zato ker bo sama škoda od tega morebitnega sneženja in ravno zato pripisujem snegu veliko šans... s TWISTERJEM se strinjam da bi se hribi predvsem na zahodu krepko odebelili, kak Kanin bo zrasel lahko tudi za več kot meter :icon_arrow: bomo videli naprej situacijo, vsekakor pa nam ne bo dolgčas :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)