ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

GFS18Z ohranja močne padavine za to noč nad SLO. Izgleda kot MSC :icon_biggrin:
Morda le stopinjo pretoplo za sneg po nižinah. :shrug: :icon_question:
Pustim se presenetit :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

18z je še veliko boljši za sneg kot 12z... osebno sem 90% da ga ugleda vsaj J polovica SLO po nižinah... :icon_wink:
ciklon gre malo severneje in okrepi padavine ter upočasni fronto :clap:

Cumulonimbus

Priznam da sem tudi jaz postal bolj optimističen glede snega zjutraj :shrug: kot kaže bo šla fronta nekoliko severneje kot je bilo sprva predvideno s tem pa zamakne padavine za nekaj uric kar pa bi se na koncu res lahko izšlo za kako kratkotrajno obilno sneženje predvsem na J drugod bolj ne kot ja :shrug: bomo videli pustimo se presenetit, gre za zelo mejno situacijo tule, vsekakor bo pa ponoči veselo zunaj in noč zagotovo ne bo mirna kar se tiče spanca. nevsezadnje "noč ima svojo moč" :icon_arrow: :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

TWISTER

Ne morem verjet kaj je narisal 18z :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: tole je repriza Novembra 2005 :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim:

prodor ki ga lahko rišejo učbeniki :icon_arrow:

osredotočil se bom na petek popoldne in noč na soboto ko je scena :clap:

naprej začetek poglabljanja globokega sekundarca na pravem mestu :icon_arrow:

topla fronta se ustavi direkt na J SLO, tukaj naj omenim da je ob tako nizkem pritisku ploskev 850hPa nekje med 1100 in 1200m, da ne bo pomote :icon_arrow:

temp. v nižinah primerne tudi za pesimiste :icon_arrow:

ciklon ubere pot za v anale :icon_arrow:

topla fronta se pomakne še malo bolj proti S in V

lepo se vidi scenarij Novembra 2005 :clap:

in potem poleg tega da gre ciklon po pravi poti se še poglobi na 979hPa v centru :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim:

topla fronta se začne umikat proti V s ciklonom

poglejte si tole...temp. rosišča

temp. na 2eh metrih :drool: :drool: :drool:

no to je pač eden od scenarijev in bi rad da se uresniči da nekaterim že enkrat zapre raglje :icon_haha: :clap:
je pa res da so to detajli in je tudi lepo da ostanejo take stvari na forumu da se vsaj vidi kdo po čem daje napovedi :icon_arrow:
padavin nalašč nisem limal, ker to so res detajli in itak da jih je dovolj ob takih scenarijih :icon_wink:

Ledeni

Citat od: Ledeni dne 17. Marec 2008, 19:20:36
Končno mi je ratalo spet priti do foruma (po treh dneh!!!)

No, vreme je v zadnjem trenutku postalo spet bolj zanimivo. Tudi karte se v zadnjem trenutku obračajo na bolje. In kot kaže bo noč kar razgibana: padavine, ohladitev, in zdi se mi, da bi na JV lahko pokasirali tudi sneg do nižin. Sploh če se bo naredila kakšna nevihta, ga bi znalo biti kar nekaj cm. Presenečenje bo zjutraj za mnoge voznike.  :icon_eek:

(še dobro da imam na enem avtu še vedno zimske gume  :icon_haha:)

Končno, enkrat po planu  :clap: :clap: :clap:

Ja, na MCS sem mislil in se je res zgodil: grmenje in snežni metež

Računam, da bo dopoldne sneženje ponehalo, do večera pa bodo ostale le še snežne krpe.

TWISTER

Citat od: Ledeni dne 18. Marec 2008, 06:40:26
Ja, na MCS sem mislil in se je res zgodil: grmenje in snežni metež

fantje tole je daleč od MCS-ja :icon_wink:

naj ponovimo kratico

multi convective system... ni to 2 grmenja in 3 plohe :icon_wink:

drugače pa sedaj tudi ARSO spreminja mnenje, g.Cedilnik je rekel da bo Velika noč po vsej verjetnosti bela...no nekateri to govorimo že par dni :clap:

Ledeni

Ali ni MCS = mesoscale convective system?

Kakorkoli, radar kaže, da bo pri meni sneženje ponehalo že prav kmalu in ne šele dopoldne.

TWISTER

Ledeni a veš da nisem več zihr...

no v glavnem ko sem mislil da me je 18z pretresel sem sedaj pogledal 00z in sploh ne morem s stola...bom malo kart sharnil pa popoldne malo analize naredil...sekundarc 976hPa...to še v življenju nisem videl, pa dolgo gledam karte...fantje ne samo metre, tudi barometre uravnajte, zgleda je leso zima drugačnih rekordov....najprej visok pritisk zdaj pa nizek :clap:

GregorS

Eh eni ste bili hudo pesimistični par dni nazaj, Twister predlagam da greš spet na TV da malo prestrašiš folk s tole razglednico:

Sej mislim da je vsem jasno zakaj gre.0Z potrjuje vse tole, mislim da lahko z lahkoto pade vsaj 20cm v LJ.

TgT

Torej današnje dnevne temperature v notranjosti Slovenije bi naj bile med 5-9 hm...
GFS ne kaže da bi se danes popoldan tako otoplilo. Bolje bi bilo da bi bila napoved med 0-4 bi bolj zadeli  :icon_biggrin:

Cumulonimbus

fantje počasi počasi dejstvo je da so karte lepe in to tako lepe kot že dolgo ne, ampak pozabljamo na nekaj pomembnega letos so bile karte že neštetokrat podobne zelo podobne pa smo na koncu videli kaj se je zgodilo iz vseh teh lepih kart "tresla se je gora, rodila se je miš" :icon_arrow: Ne pravim da snega ne bo ampak vseeno bi ostal še malo bolj previden, da ne bo na koncu zopet preveliko razočaranje, čeprav sam osebno dajem tokrat največ možnosti v tej "zimi" zakaj?

prvič zato ker je konec marca in vegetacija je že v polnem razvcvetu...
drugič pa zato da utiša nekaj tistih pesimistov ki so celo zimo tumblali da snega ne bo, ker so bile zunaj mušice, ko pa pade jih pa ni na spregled... vsi vemo o kom govorimo :icon_arrow:

in tudi tole današnje sneženje ni nobeno presenečenje, tudi mARSOvce moramo razumeti, da so bili raje bolj previdni kot pa da butnejo spet kako "čudno" ven, pa da gre vreme potem zopet po svoje oni pa se osmešijo :icon_arrow:

Petek je zaenkrat sanjsko začrtan, kmalu dopoldne bi naj začelo na Z deževati medtem ko bi na V ostalo še suho, zapihal bi okprepljen JZ veter tako v nižinah kot v višinah, ker se bodo zračne mase z JZ vetrovi hitro pomikale proti V sloveniji bo v nekje proti večeru dež zajel tudi V kraje, v noči na soboto se bodo padavine precej okrepile (tule želim opozoriti predvsem to, da gfs ne upošteva reliefa in zato nastanek orografskih padavin ne more predvideti, tule pa mislim da je vsem jasno za kakšen tip padavin bo šlo tokrat in s tem je ocena gfsja o količini padavin povsem nerealna :icon_arrow:) ker bo veter v višinah obrnil v S pravtako pa tudi v nižinah se bo začelo hitro ohlajati, ker bo hladen zrak ostal v bližini naših krajev, čeprav bodo zračne mase še potovale od JZ - SV posledica močnega JZ vetra v višinah pred tem... v drugem delu noči se bo meja sneženja povsod spustila do nižin, ob ohladitivi pa se bodo padavine še dodatno okrepile, možne bodo tudi nevihte. (nekajurno izdatno sneženje ni izključeno!). sneženje naj bi čez dan oslabelo in proti večeru povsod ponehalo, pričakujem nekje 10-30cm snega po nižinah, nad 600m. predvsem na Gorenjskem, Koroškem, Notranjskem, Kočevskem, Škofjeloškem preko 50cm
:icon_arrow:

zdaj pa da vidim koliko sem sfalil, pa da se razumemo to je analiza trenutnih lepih kart, ki pa lahko po nekaj zagonih izginejo

lp
Član ZEVS :)

Pihe

Malce ne razumem naših Arsovcev.Mislim ne razumem, kako lahko dajejo tako bogaboječe napovedi za petek in snega (zaenkrat) sploh ne omenjajo? Konkurenca OSMER je že v startni napovedi zapisal, da bo meja sneženja na 600 metrih.In ker oni pokrivajo predvsem nižinski del, je jasno da zaradi orografije v notranjosti Slovenije ta meja lahko zelo hitro zdrkne do tal.
Vsekakor bi po vseh izračunih, modelih in kar je še te ropotije moral biti ta vikend za učbenike.Nagnusno nizek pritisk, turbo JZ v višinah, ciklončki po tekočem traku, padavin ogromno.....skratka.....ŠTALA se obeta! :icon_exclaim: :icon_biggrin:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

fantje sej tokrat ni fora v previdnosti...dejstvo je da se obeta spektakel... zdaj ali bo v obliki snega ali česa drugega pa je druga pesem. Podobno kot na včerajšni analizi je tudi danes na gfs-ju...samo še globji sekundarc 976hPa...to pa že samo po sebi obljublja veliko. Je pa od njegove lege odvisno kaj nas čaka...tokrat bojo pa res lepi in veseli prazniki in še vreme bomo lahko v miru spremljali :clap:

matootam

Se že nalaga nov zagon, 6z.
Padavine naj bi se začele pojavlat malo pred poldnevom na zahodu. Do večera bi se že razširile v notranjost in kaj hitro bi se meja sneženja spustila do nižin, ker naj bi ciklonček prej potegnil več hladnega zraka nad nas, kot je kazalo v 00z. Hkrati pa to pomeni, da bodo padavine hitreje prenehale, in sicer že v soboto dopoldan.
Skratka, padavin je nov zagon zarisal dosti manj, a še vseeno dovolj za zimsko pravljico.  :icon_wink:

paradolf

GFS06Z še naprej daje ciklon pod 980hpa v severnem Jadranu.  :drool: Sedaj riše v noči na soboto tudi že pod -5°C na 850hpa višine ob močnih padavinah. Ob tako nizkem pritisku pa se celotna ploskev še zviša tako da ob takih kartah sneg v nižinah nikakor ne bi bil vprašljiv. Snežilo bi lahko tudi že ob -2-3°C na 850hpa. Twister :icon_question:
Upam da ostane približno tako  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2