ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

march

Zadnji ALADIN in GFS se dobro ujemata glede lokacije najmočnejših padavin s tem , da ALADIN kaže za J polovico SLO do 50 mm padavin, od tega bi bilo na Kočevskem 20+ cm v snegu.
Mislim, da je situacija za sneg tokrat bolj ugodna kot ob zadnjem poslašanju. Po vsej verjetnosti bomo ugledali v večjem delu SLO jutri sneg tudi v nižinah.

Lp, March

TWISTER

po zadnjih kartah se mi zdi sneg jutri zjutraj precej verjeten po vsej J polovici SLO, seveda brez primorske.
Počakajmo še Aladina 12z, ampak mislim da bi ARSO lahko v naslednji napovedi dal "ponekod do nižin", saj je vsak zagon za stopinjo hladnejši, plus tega da bojo kar močne padavine ob fronti in ob kaki močni plohi je sneg takoj 200m nižje :icon_wink:

UKMO pa je že ob jutranjem zagonu dal sneg do nižin :clap:

no najprej tole za ogrevanje, potem pa vikend :clap:

zigarrdo

Citat od: march dne 17. Marec 2008, 17:09:30
Zadnji ALADIN in GFS se dobro ujemata glede lokacije najmočnejših padavin s tem , da ALADIN kaže za J polovico SLO do 50 mm padavin, od tega bi bilo na Kočevskem 20+ cm v snegu.
Mislim, da je situacija za sneg tokrat bolj ugodna kot ob zadnjem poslašanju. Po vsej verjetnosti bomo ugledali v večjem delu SLO jutri sneg tudi v nižinah.

Lp, March

:icon_eek: :icon_eek:
uau, zelo optimistično tole, čeprav ni pa nič nemogočega!
Kar se tiče pa trenda za naprej, je pa res sanjski z obilo padavin, tudi snega, biu bi že čas da malo pobeli, kar se škode tiče, mislim da večje ne bo, ker je narava še dokaj zaprta, če se spomnimo lanski marčevski sneg, je biu bolj škodljiv ker je bilo že dosti zeleno, je pa po vseh teh zadnjih frontah res težko govorit, sploh o snegu, da o cm ne govorimo....možno je vse :clap:
Bo pa tudi zelo vetrovno, sploh čez vikend, ko bo nad  nami tudi zelo nizek zračni pritisk!
Everywhere you go you always take the weather with you

Elessar

Ja po zadnjih zagonih bo sneg res precej nizko, in ČE bi se zgodil najboljši scenarij, lahko spet sneg na cestah povzroči zmedo kajti ČE ČE ČE res sneg bo potem bo vse dobil nepripravljene, ker ARSO niti ne namiguje na sneg(zaenkrat) Tako da je vse mogoče!
Lp, Tilen

zimazakon

ARSO že omenja sneženje na 500mnm proti jutru. :drool: :clap:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

Elessar

Citat od: zimazakon dne 17. Marec 2008, 17:52:11
ARSO že omenja sneženje na 500mnm proti jutru. :drool: :clap:

Ja res je, eno neumestno vprašanje ob kateri uri pridejo ven nove napovedi ARSA ke rme res zanim a kaj bvodo napisala naslednjič??
Lp, Tilen

kekec46

Citat od: Elessar dne 17. Marec 2008, 18:35:29
Ja res je, eno neumestno vprašanje ob kateri uri pridejo ven nove napovedi ARSA ke rme res zanim a kaj bvodo napisala naslednjič??

nove napovedi pridejo ven enkrat po 19:00 uri ko se vsi podatki osvežijo ...

men se zdi da ju3 bo sam skrajni jug pa še tisto ne nežinie dobile okoli 5-10cm snega in to bo to ... mogoče še osrednja SLO kak centimeter ... sklepa glede Aladina
(mogoče se motim, saj sem še amater  :shrug: :icon_rolleyes:)

LP

Pihe

Fronta bo prehitro šla čez, da bi lahko kaj konkretno belega pustila.Nekaj malega lahko le Kočevsko pričakuje in še to simbolično. :icon_arrow:
Seveda govorim za nocojšnje poslabšanje.
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ledeni

Končno mi je ratalo spet priti do foruma (po treh dneh!!!)

No, vreme je v zadnjem trenutku postalo spet bolj zanimivo. Tudi karte se v zadnjem trenutku obračajo na bolje. In kot kaže bo noč kar razgibana: padavine, ohladitev, in zdi se mi, da bi na JV lahko pokasirali tudi sneg do nižin. Sploh če se bo naredila kakšna nevihta, ga bi znalo biti kar nekaj cm. Presenečenje bo zjutraj za mnoge voznike.  :icon_eek:

(še dobro da imam na enem avtu še vedno zimske gume  :icon_haha:)

blazek

Me pa res zelo zanima, kaj nam bo noč pripravila. V Ljublani si kaj belega ne moremo obetat, ker bo fronta prehitro zbezljala proti JV. Tam se bodo padavine tudi dlje časa zadržale. Tako da si lahko obetajo kaj oprijemljive beline. Upam da nas ne bo spet nategnilo, tako kot že mnogokrat do sedaj. VSe bolj mi diši na reprizo lanskega 20 marca, ko je vse cvetelo pa sneg zapadel. Zna biti tudi letos podobno, upam da bo še kaj več beline dalo. VSekakor pa le fotodukomentirat dogodke, ki se bodo odvijali v tem tednu. Nemara bo še  zelo zelo zanimivo. :icon_eek: :icon_biggrin:

Pihe

Prihajajoči vikend mi je kratko malo čuden.No, pravzaprav so zelo čudne padavinske karte GFS od 012Z.Glede na tisti polarni udar s severa in istočasni turbo jugo v višinah tik nad nami, bi preprosto morala biti nad Slovenijo ena sama vijoličasta barva.Pa je vse skupaj neka raztrgana plava.Nekaj mi tu ne gre skupaj. :icon_question:
In glede na dejstvo, da se ohladitev zanesljivo bo zgodila in da ob takem prodoru hladnega zraka na drugi strani začne katapult vlažnega zraka iznad Sredozemlja navzgor, sklepam, da bo do konca tedna padavinska karta postajala vedno bolj plava oz.vijolična. Drugače pravzaprav sploh ne more bit.Ali pa nas spet čaka kak nov nateg vremena, ki ga doslej še nismo poznali? :icon_smile:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ciklon

Na J-JV lahko jutri zjutraj sneži tudi po nižinah, medtem ko se v notranjosti SLO lahko le prehodno po nižinah mešata sneg in dež. Na J-JV lahko nad 600m pade tudi do 15cm snega.

Konec tedna pa bo še zanimivo. :icon_wink: Sneg je v igri. Za podrobnosti pa je še prezgodaj. :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

blazek

V petek je že kar zagotovljen močan JZ veter po nižinah, ki bi v sunkih lahko dosegel hitrosti do 50km/h, morda še celo več.

Glede na to, da bo precej JZ vetra v višinah in kar nekaj genovčkov, bi znalo precej padavin past na grebenih. Tudi meni tiste karte niso preveč razumljive. Sicer pa bomo videli, v kakšni smeri nas bo vreme tokrat nategnilo. :icon_haha:

paradolf

Pihe, mislim da je problem tiste bombe v tem da je preveč glomazna, center ciklona pa ravno toliko blizu da vse podreka.
Če bi bil center "mame" ciklona bolj severno bi se lahko lažje že v začetku kreiral sekundarec in s tem bi bilo tudi več padavin. Tako pa je najprej brez sekundarca in če pogledaš tokovnice vidiš da ne sežejo dovolj globoko v Sredozemlje da bi lahko pobrale dovolj vlage. Kar pa ciklon prinese od SZ pa zaustavijo alpe.

Če se mama ciklon postavi bolj južno do JZ pa bo več sredozemlja zajel in s tem odložil več vlage na tvojem koncu naše kure.
Zgolj moje mnenje  :shrug:

Kasnejši potek s kreiranji sekundarca(sekundarcev  :drool: ) pa je seveda potem druga pesem iste zbirke :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Ciklon

Meni se pa nič čudnega ne zdi 12Z glede padavin in višinskih vetrov. Vetrovi na 500hPa so preveč zahodnih smeri, poleg tega niso tako močni(po izkušjah bi morala biti jakost vsaj 65 kt) in ne pihajo tako iz juga (kmalu za Alpami zavijejo navzgor).

Skratka: trenutno kaže na spust višinske doline malenkost preveč vzhodno za boljši vetrovni strig JZ(višine) - SV(nižine).
Raj je v naravi :buttrock: