ZEVS Forum

Supercelica nad Mariborom 23.6.2014

Začel/a kripelj, 23. Junij 2014, 22:29:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Danes nas je lepo presenetila močna supercelica, ki je pripotovala iz Avstrije. Tam še ni kazala visokih odbojev in sem mislil, da ne bo vredna lova, kasneje pa se je na poto proti sloveniji in na naši severni meji močno okrepila in na relativno širokem območju dosegala najvišje odboje. Maribor sicer le oplazila in dala iz sebe zelo kratek naliv. Povsem drugače je bilo malenkost severneje, na Kozjaku in kasneje v Kungoti. Tam so poročali o debeli toči premera tudi 4-5 cm. Sam sem smer nevihte predvidel in se odločil, da se odpravim nekoliko južneje, da me zadeva ne zajame in da imam čimveč časa za fotografiranje. V objektiv so se ujele lepe supercelične strukture, formirala sta se lep mezociklon in wall cloud (oblačni zid), pri katerih je bilo opaziti tudi precej rotacije. Opazoval sem, če bo celica iz sebe iztisnila še kak funnel cloud, a ji pogoji tega danes očitno niso dopuščali. Predvsem je primanjkovalo nekoliko striga.
No, pa gremo kar na slike.
Radarska slika v času največjih odbojev nevihte:

nevihta ob prihodu v Slovenijo:

Kmalu je formirala wall cloud:

Prekrasen pogled  :drool:

inflow tail:

Kontrast med jasnino za nevihto in bazo z wall cloudom na desni  :love:

Nato me je nevihta prehitela in ne dosti kasneje tudi popolnoma oslabela. Imeli smo veliko srečo, da je potovala nekaj km S od samega centra, saj bi tako velika toča, kot jo je trosila ta nevihta lahko povzročila pravo razdejanje v mestu in stolkla precej avtomobilov.

Se slišimo ob naslednjem dogajanju,
Lp, Jernej  :wavey:

mat89

Uf kakšna lepotica :buttrock: To supercelico so lovili tudi matic19, Aquatic ter paradolf ,ki so jo poslikali z okolice Rač ,jaz pa sem jo čakal na ptujskem polju ,vendar je do nas razpadla,tako da smo se na koncu dobili na  :beerchug:

paradolf

Čestitke za ulov lepotice  :clap:
Imela je res lepo strukturo. Kot je že Matej povedal smo prišli tudi mi v vaše konce a jo na žalost ujeli le še za rep. Med vožnjo smo jo fotografirali ko je imela še wall, nato pa na primernem postanku le še mezo, ki pa je nato zelo hitro razpadel kot tudi sama celica.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

Nekatere fotke so kot razglednice..čestitam  :bouncy:

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Wow res nore slike, končno sma dočakala eno pravo supercelico tudi v Mariboru in bližnji okolici. Vidim pa da si ti bil mogoče kakšen km južneje od mene ali še celo manj in si imel še malenkost boljši razgled na nevihto. Tole je tam nekje pri tistem majhnem jezeru? Jaz sem se nahajal točno pri Pekerski gorci, tako da si me lahko skoraj videl v narekovajih.  :buttrock:

kripelj

Hehe ta se nama je res privalila na dvorisce skoraj :icon_mrgreen:
Bil sem na ledini, ce ves kje je to, tam je tudi en spomenik partizanov in pot proti lukeju. Zdaj sem dvakrat tak fotografiral in se je izkazala kot zlo dobra lokacija ker je lep razgled v vse smeri (razen proti zahodu) pa malo dvignjeno nad dolino. Sicer je pot gor taka da rabis skoraj terenca ampak gre  :icon_wink:
Ce pogledas se na tretji sliki vidi pekerska gorca  :icon_wink: