ZEVS Forum

Klasična supercelična nevihta v okolici Maribora 23.6.2014

Začel/a krispy123, 23. Junij 2014, 23:47:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Upam da nisem tečen s temi reportažami ampak ko se dogaja se pač dogaja. Da ne bom tako dolg kot v moji prejšnji reportaži bom tokrat le na kratko razložil kako je celoten dan potekal v moji bližnji okolici glede neviht in seveda podkrepil vse z slikami.
Po pravici povedano danes superceličnih neviht nisem najbolj pričakoval, pa čeprav so bili pogoji kar dobri. Tudi vertikalna sondaža za Maribor je kazala zelo dobro, ampak sem bil skeptičen.
Radarska slika, lepo je vidno da so bili max odboji okoli 60 dbz-jev.

Dan se je začel v zmerno oblačnem vremenu in že sem mislil da zopet nič nebo iz tega, zaradi samega prekrivanja. No nato se proti popoldnevu končno zjasni in se lepo ogreje čez 25 stopinj celzija. Malo po 15:00 uri se odpravim prvič na ogled, če bi mogoče prišla tista Celovška nevihta do nas, a brez uspeha. Okoli 16:30 se znova odpravim na teren v upanju, da bo kaj nastalo severno od mene. Pogledam radar in vidim sprva ne preveč močno nevihto severozahodno od Leibnitza, ki se je krepila proti jugovzhodu.
No več pa naj vam povedo slike same:

Ni bilo treba dolgo čakati, zadeva je postajala od tule naprej vedno bolj zanimiva:

Tole sem čakal, res fotogeničen mezociklon z wall cloudom.

In kako je izgledalo, ko se je tale supercelica poslovila:

Pa lep pozdrav. :smash:

paradolf

Čestitke tudi tebi za ulov. Letos pa je tvoje leto kot kaže  :clap:
Rojilo mi je po glavi in sedaj kot kaže je temu res tako. Celica je imela wall katerega si fotografiral ti in Jernej, nato ga je kot kaže pobralo, na koncu pred razpadom pa je naredila wall še enkrat, ki pa ni trajal dolgo(predzadnja fotka). Tega na koncu smo ujeli tudi mi..
Impresivna tudi struktura na zadnji fotki. Pokaže res mogočnost te celice.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

Gorazd

Mejte se radi

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Paradolf: Po zelo slabi lanski sezoni je bilo končno čas za eno solidno nevihtno sezono. Do zdaj sem res zelo zadovoljen, saj sem v zadnjem tednu ujel dve supercelici. Bomo videli kaj bo prinesel julij. :)

Edit @paradolf: Še junija ni konec  ;)

mat89

Krispy tebi pa je letos vreme res naklonjeno :buttrock: Res lepa supercelica :beerchug:

gregach

Letos imaš pa res srečo!  :praise:

Lepe fotke, predzadnja je res  :drool:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

krispy123

Res je Paradolf se strinjam, da junija še ni konec, a vendarle je bolj mala možnost da se še v juniju kaj takega zgodi. Ponavadi v dobrem letu pridejo tiste supercelične nevihte tak na vsaka dva meseca, torej v avgustu, ampak sam pricakujem večjo nevihtno aktivnost znova v drugi polovici julija.