ZEVS Forum

Napoved vremena (01.12.2007-15.12.2007)

Začel/a TWISTER, 28. November 2007, 17:40:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

tesovnik

neke šanse za sneg konec tedna še obstajajo predvsem JMA kaže temperature na 850hPa tam nekje
-3°C in tudi okrepljene padavine bodo v noči na soboto. Če že snega po dolinah ne bo ga bo vsaj na smučiščih vrglo :icon_wink:

drgač je pa še cel teden pred nami :shrug:
spremljajmo vreme pa bomo videli kaj se bo zgodilo konec tedna :icon_biggrin:

jaz bi stavil na varianto: ohladitev ob koncu padavin-tako da ne bomo mogli pričakovati snega.
ŽAL-spet :icon_exclaim:

to so samo moja pričakovanja, ker se preizkušam o daljših prognozah vremena :icon_wink:

Lp Andrej

markokorosec.net

ECMWF 12z ENS-i imajo precej manj padavin od nedelje dalje, le v soboto je deževje. Temperature pa za sneg le nad 1000m. Potem pa nekaj z Azorcem sanja, podobno kot GFS :shrug:

zimazakon

Dokler bo nad severozahodno evropo tako močna depresija (za 15.12. je narisan ciklon med Islandom in Irsko z 950 hPa :icon_exclaim: )  poleg tega so stalno aktivni vsaj trije močni cikloni na področju med Islandom in Skandinavijo, si v severnem sredozemlju na žalost ne moremo nadejati kakšne posebne zime  :icon_cry:
Severnjaki  uvažajo mankajočo zračno maso za zapolnitev njihovih lukenj , preko naših krajev in nam posredno je**jo majko z jugozahodnikom  :icon_cry:

No ja , se bo že obrnilo :icon_wink: 
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

tesovnik

nov zagon za petek 8.12. se je bistveno izboljšal v prid snegoljubcem saj je GFS kar občtno zmanjšal temperature.

sicer pa je še ves teden pred nami :icon_redface:

spremljajmo vreme še naprej pa bomo videli kaj se bo iz tega izcimilo :icon_wink:

TWISTER

nekaj mi zdaj res ni več jasno... Pečenko je zjutraj govoril da do sredine decembra ne vidi nobenega snega in sem pričakoval totalno porazen ecmwf 00z, ampak zdaj je prišel in se bil prav šokiran... izgleda totalno zimski...sicer ne po kakih večjih količinah snega, ampak vsaj po belini in kar nizkih temperaturah primernih za ta čas :icon_question:
no verjetno so ENS-i spet drugačni, ampak jaz si s tako gotovostjo ne bi upal trditi da do sredine meseca ne bo snega, če bi bil glavni zagon tak kot je :icon_arrow:

Ciklon

Zgleda da nas čaka konec tedna še eno poslabšanje vremena z dežjem. Za sneg pod 1000m ni smisla pisat, po trenutnih kartah. S tem se strinja večina modelov.

npr. ECMWF  :icon_arrow:

Za naprej je pa vprašanje kako. ECMWF nekako iztopa od ostalih modelov in kaže tole. Širitev (prodor) AC-ja v S Evropo in Skandinavijo. :icon_wink:
Za burjo in hladen zrak kar uredu. :icon_wink: Nažalost je pa to še daleč. Gotovo pa to tudi ni podprto z ENS-i. :shrug:

Raj je v naravi :buttrock:

janez24

Citat od: TWISTER dne 03. December 2007, 09:18:54
nekaj mi zdaj res ni več jasno... Pečenko je zjutraj govoril da do sredine decembra ne vidi nobenega snega in sem pričakoval totalno porazen ecmwf 00z, ampak zdaj je prišel in se bil prav šokiran... izgleda totalno zimski...sicer ne po kakih večjih količinah snega, ampak vsaj po belini in kar nizkih temperaturah primernih za ta čas :icon_question:
no verjetno so ENS-i spet drugačni, ampak jaz si s tako gotovostjo ne bi upal trditi da do sredine meseca ne bo snega, če bi bil glavni zagon tak kot je :icon_arrow:
Verjetno je stare karte bral :icon_lol: Tiste so bile ziher slabše
letos pa bo

gradiščan

Citat od: TWISTER dne 03. December 2007, 09:18:54
Pečenko je zjutraj govoril da do sredine decembra ne vidi nobenega snega in sem pričakoval totalno porazen ecmwf 00z, ampak zdaj je prišel in se bil prav šokiran...

Čaka na tebe in tvojo napoved :icon_arrow: :icon_wink:

umetnik

Torej,

to je eden mojih prvih poskusov napovedi, zato prosim prizanesljivost  :icon_smile:

Za sredo dopoldne bi se kar strinjal z uradnim napovedovalcem. Na 850 HPa bo sicer seglo do ničle, o nižinah pa bo po GFS-ju pretoplo za na tem forumu razmeroma opevano belo stvar. V nižinah bi se kakšna snežinka utegnila pokazati kvečjemu ob močnejših padavinah, na katere pa zaenkrat ne kaže. Druga zanimiva situacija se pripravlja za vikend, ko zaenkrat kaže na padavine - ECMWF je za soboto glede snega še kar optimističen, tudi Hrvatje, ki napoved rišejo po njem, za soboto napovedujejo belo stvar tako v Ljubljani kot v Mariboru. GFS v nižine napoveduje za ta dan temperuture med 5 in 7 stopinj, hladneje pa šele po koncu padavin. Takšen scenarij se tudi meni zdi najbolj verjeten. Sicer pa sta oba modela dokaj enotna glede situacije 10. in 11., ko naj bi bili pod vplivom (če se motim, me prosim popravite) balkanca. Temperature v tem času na 850 HPa so med 0 in -5, tudi v nižinah le malo nad nič, vendar pa bi kaj beline po trenutnih padavinskih kartah utegnila dobiti le J in JV. Zanimivo pa je, da je ta situacija podprta tudi z Avseniki, Slaki in Navihankami (ansambli).  :icon_haha:

markokorosec.net

Jup itak, da so ENS-i drugačni :icon_lol: :icon_wink: Saj smo že ugotovili, da tudi ECMWF po novem kar precej bluzi in skače proti koncu dosega napovedi z glavnimi zagoni. Kaj ga daje nimam pojma :shrug: In mi je tudi kratkomalo vseeno kaj kaže glavni lauf 5dni+ naprej, za takrat se uporablja ENS-e.

ENS-i kažejo na deževje v soboto in občasne padavine do torka, temperature pa med 0 in -1 na H85, medtem pa GFS kaže za nekaj stopinj višje temp. Nevem zakaj je vedno ECMWF tolk hladnejši od GFS-ja, itak na konc bolje potegne GFS.

Se pa še vedno vidi zahodni trend za dlje časa, od kje potem ECMWF-ju tista blokada nad zahodno EU...tud SST-ji so na strani zonalnega toka in obrata s tisto blokado ni vidt. Tud na GFS ENS-ih sta le dve perturbaciji od 20-ih taki :icon_rolleyes: Kljub temu, da je tisto 240h naprej, glede na ENS-e vemo "kolk je ura". Bolj kot obrat na mraz in burjo se kaže trend na razširitev Azorca proti Sredozemlju kot v zahodno Evropo.

Seveda bi rajš imel drugače, sam tako žal kaže. :icon_kava: Da bi vsaj bilo blizu glavnega zagona ECMWF-ja. In je*eš kakršenkoli optimizem, če rineš z glavo skozi zid in te situacija scat pelje.

paradolf

Tudi mene je ECMWF 00 zelo presenetil glede na to kar je Pečenko zjutraj razlagal. Ac nad Skandinavijo je zelo ugodno postavljen za prodor hladnega zraka od SV.  :icon_wink:
Seveda čakamo Skywarn-a da pove kaj so na to temo rekli ENS-ji.

He he...Mare me je mal prehitu  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

umetnik

Nov GFS je za po 10.12. gatetrgajoč.  :icon_eek:
Pa ne me napast, vem, da se bo še vse spremenilo.
Kljub vsemu pa tud GFS-jevi ENS-i kažejo tendenco
postopnega ohlajanja do 20 decembra.

robi14

Citat od: umetnik dne 03. December 2007, 12:47:20
Nov GFS je za po 10.12. gatetrgajoč.  :icon_eek:
Pa ne me napast, vem, da se bo še vse spremenilo.
Kljub vsemu pa tud GFS-jevi ENS-i kažejo tendenco
postopnega ohlajanja do 20 decembra.

res ne kaže slabo, tudi blokada AC proti severu se pokaže, vendar, če bi letos bilo vsaj pol tistega res, kar so karte kazale, bi imeli že debelo snežno odejo!

Sicer pa tudi same ohladiitve nam ne pomagajo dosti če ni bogve kaj padavin!!!

Očitno letos cepin in dereze ostanejeo doma!!!  :icon_haha: ŠALA MALA  :suspicious:

tesovnik

zanimivo je dogajanje tam od 13.12. naprej :icon_wink:in sicer ohlajanje :clap:
sam spet smo zatavali v 10 dnevne napovedi :icon_biggrin:
upajmo na najboljše, seveda tudi za ta konec tedna saj se je gfs v dveh dneh kar očitno popravil glede temperatur :icon_wink:

Lp Andrej

TWISTER

ja GFS 6z je nekoliko znižal temp. za naslednje poslabšanje konec tedna, morda se bo šlo pa na chase v kako alpsko dolino  :icon_biggrin: no zdaj sta pa z ECMWF-jem dokaj usklajena okoli poslabšanja in temp.... madona če bi šlo pa še za kako stopinjo nižje pa bi lahko bilo zanimivo...sploh vidim da je povprečje ENS-ov na -1, segajo pa nekje do -4... tako da so stvari za konec tedna še odprte :icon_wink: