ZEVS Forum

Izjemna supercelica s funnelom nad Ljubljano ter čejs do Grosupljega, 12.6.2012

Začel/a ŽUPMART, 15. Junij 2012, 02:09:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŽUPMART

Žal drugih fotk teh struktur ni, ker sta ga videla za zelo kretek čas (nato se je skril za hiše), po tem pa ga ni bilo več in nista več fotkala. :shrug:

SiriusB

Škoda. Tule (na tem posnetku) je videti zelo malo strukture v zvezi s kakšno supercelico. Vse skupaj deluje kot post festum scudi. Mogoče kakšno vrtinčenje ja, ne pa funnel (vezan na supercelico) – ob 17:50 LT je glede na radar padavinsko območje nevihte bilo že daleč vzhodno, biznis end supercelice prav tako.
Lp,
Jure

ŽUPMART

SiriusB

Sem slišal. Ker je naslov teme ''Izjemna supercelica s funnelom...'' je implicitno, da je bil mišljen funnel cloud na tej supercelici. Izpostavljam le, da glede na čas ni mogel biti in da IMHO vse skupaj izgleda kot scud. Je pa pošteno in smiselno, v izogib napačnim interpretacijam in nesporazumom, da že v poročilo napišeš za kakšen funnel meniš da gre.

Cold core funnel mi sicer tukaj ne gre v račun. Pogoji za nastanek IMHO niso ravno najbolje izpolnjeni. Za nastanek cold core funnela bi v boundary layer-ju (BL) potreboval strm temperaturni gradient, po prehodu nevihte pa je BL močno premešan. Na mešanje kažejo tudi scudi, ki so na sliki.

Bi pa lahko sprejel mnenje, da je tisti stožec o katerem pišeš nekaj v smeri funnela. Dviganje je v tem območju bilo divje (prehod nevihte sem opazoval iz Bežigrada), tako da bi ob taki dinamiki lahko prišlo tudi lokalnega vrtenja. Škoda da ni videa ali time lapsa za potrditev, a je razumljivo, da ga je v takih pogojih (mesto, promet, hitro premikanje, ...) težko posneti.
Lp,
Jure

Snežak

Ta dan je bilo SUPER vidna celotna struktura na spletni kameri ARSA, ki snema proti Krimu,Ljubljanskemu gradu oz. proti jugu. Ta dan sem jo prilimal, a sem samo link, zato sem kasneje objavo izbrisal, ker ni bila več primerna. Če pa obstaja kakšen arhiv posnetkov, pa je zagotovljena čudovita in atraktivna slika nad LJ. ki se vidi, kot da se pripravlja k pravem Tornadu.
Če je kdo ki ima dostop do arhiva, bi bil ta posnetek lahko tudi zelo zanimiv, saj je bila ujeta velika večina strukture nevihte, predvsem spodnji del.(mislim da celotni spodnji del)
Spomnim se, da je bila res neverjetna slika :icon_eek:

Če je ta podatek komu v pomoč, mi bo v veselje, drugače pa lahko mirno izbrišete tale post.  :icon_wink:

Lep pozdrav iz hladne senčke :wavey:
Življenje je lepo,ČE ga živiš

paradolf

Sem za hec ravnokar pisal na Arso z vprašanjem o morebitnem arhivu pa da vidimo ali se lahko dokopljemo do kake fotke ki bi mogoče razkrila kaj več v zvezi z debato med avtorji reportaže in @SiriusB.
Ostali pa se bi iz tega verjetno lahko marsikaj naučili :)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Mraz