ZEVS Forum

Predfrontalne nevihte in fronta 25.06.2012

Začel/a paradolf, 25. Junij 2012, 23:45:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Zaradi težav s hrbtom si nisem upal na daljšo vožnjo, tako da sem danes upal da bo počilo kaj v naši bližini. Razmere so kazale nekaj urno okno za možnost nastanka predfrontalnih neviht v osrednji Sloveniji, preden prileti fronta od severozahoda.
Dopoldan je bilo dokaj zaprto, a se je sredi dneva le nekoliko odprlo in segrelo.
Sredi kosila prvič zagrmi in sem že pozen. Predtem vseskozi spremljam radar a glej ga zlomka. Izpustim dve osvežitvi in že sem pozen.
Peljem proti Mengšu in pred mano zavesa. Ne vidi se nič. Moram na južno stran si mislim in pičim dalje. Nato pridem do Trzina in sem že čez naliv pa vidim da se tam nič ne vidi. Strukture so na zadnji strani nevihte ki pa bo šla verjetno severno. Spet nazaj čez dež, nakar celica oslabi. Vsaj tako se mi je zdelo. Se je pa nato ta zadnji zdravi del začel ponovno organizirat in pogled proti jugu iz severne strani Mengša mi je ponujal tole:
Po mojem mnenju mezo. Če bi ostal v Trzinu, bi se zapeljal čez mene.

Čakam kaj se bo razvilo. Padavin sprva ni nič, nato pa se le usuje iz nje. Družbo mi delata tudi @Markuša.

Sem že mislil, aha to je to, pa se je na moje začudenje zavesa umirila. Celica pa je nato odšla naprej proti vzhodu proti hribovitem delu in se nato združila z drugo celico ki jo od daleč nisem mogel klasificirati. Videl sem le kipeče stebre.

Nato sta zahodno od mene nastali dve celici, ki sta se počasi združili in šli čez Brnik, Cerklje in Kamnik. V bistvu smo videli le zavese. Dež je zajel tudi severni del Mengša. Tako sem se odpravil proti Rodici. Že vmes pri Leku pa skoraj nad glavo nastane črnina. Ko se ustavim pri Rodici, se je celica ravno začela organizirati.

Zadaj se vidi še zavesa prejšnjih dveh celic, spredaj pa že znižana baza. Tukaj je bila struktura že prepoznavna. Lepo viden mezociklon in poskusi formiranja wall-a kasneje.

Ni je bilo smisla loviti, saj so bili pred njo hribi in kasneje je izginila južno od Menine naprej proti SV.
Še zadnji pogledi nanjo, ko se je prvič pokazal tudi njen zgornji del z ne preveč izrazitim nakovalom. No, v bistvu pa so danes nakovala prehitevala baze in so bila precej zanešena čez zdrave dele neviht.

In še tretji del zgodbe....fronta. V drugem delu sta @Markuša manjkala, tukaj pa smo pičili spet skupaj.
Po teh nevihtah se je dokaj razjasnilo za dobro uro. Sonce je še lepo pripekalo, vendar pa je pri tleh od vzhoda že pihljal veter ki se je medtem obrnil na vzhodnik.
Od severozahoda se je bližala fronta. Pred njo so rasle celice a se kmalu začele združevati v linijo. Čez Storžič in ostale Kamniške alpe je brutalno porinilo čez. Verjetno je zaradi tega hitrega vdora prišlo tudi do vrtinca ki ga je predstavil @Markuš. Tam pri Predvoru je bil zelo impresiven oblak z bazo povsem pri tleh, a to sem opazil med vožnjo ko nas je že pralo ko smo bežali pred dežjem, ki se nam je bližal od zahoda. Pridemo na suho južno od Domžal, zadaj pa je sekalo na polno, naredila pa se je že frontalna linija.
Na fotki levo ne vem ali gre tukaj za kaj več kot le del te linije ki jo je porivalo proti jugu. Izgleda kot morda nekaj z znaki supercelične strukture, vendar res ne vem. Komentarji so zaželeni.

Kaj za vraga tam zadaj drsa po tleh? Pomikalo se je v smeri od vzhoda proti zahodu, medtem ko je ta prvi rob imel smer zahod-vzhod. Verjetno le posrečeni scud oblaki ki jih je gnal vzhodnik zadaj za linijo  :icon_question:

No in na koncu še ena fotka te linije ki je počasi postajala vse bolj razbita.

Potem smo se z @Markuši spet razšli. Res je izgledalo da bo konec vsega a sem naredil še en krog okoli Lj. Malo pred Ig-om sem v daljavi videl nekaj sumljivega kako se je zapičilo v pobočje Krima.....

In nato izginilo v dežni zavesi....

Danes pa nismo lovili samo mi. Tole tatičko sem ujel ravno po uspešnem skoku za miško  :D

Tako, sedaj pa zopet verjetno vročina. Upam da nam ne bo stopila preveč v glavo :icon_haha:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

Oj Robert, krasna reportaža. Najbolj pa zažiga lisica, kot vidim v bližini Most pri Komendi ...  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Aquatic

Odlično kot vedno, skrbno pofotkano in dokumentirano.  :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

mat89

šetor

MaRkUš

Fajn si ujel tisto supercelico. Midva pa domov :banghead:

Mraz

Odlična reportaža in odlično dokumentirano!  :beerchug: :icon_wink:

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320