ZEVS Forum

Izjemna supercelica s funnelom nad Ljubljano ter čejs do Grosupljega, 12.6.2012

Začel/a ŽUPMART, 15. Junij 2012, 02:09:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŽUPMART

Verjetno vsi vemo,za katero nevihto gre - supercelica je nad Ljubljano  nastala 12. 6. v popoldanskih urah. Razmere so bile ne samo supercelične ampak tornadične, zato se ne čudite velikem številu zanimivih struktur tega dne. Že zjutraj tega dne je bilo zanimivo dogajanje, saj je bil v Benetkah na tleh velik tornado, morebiti pa je bil tornado celo na slovenski obali. Supercelica, ki smo jo lovili, je nastala ob cca. 15h še na italijanski strani ob obali zahodno od Trsta in je pripotovala do Ljubljane ob 17.30. Ko se je nevihta bohotila še nad hribovito zahodno Slovenijo, sva se s Stormchaserjem slišala po telefonu, da izgleda obetavno. Jaz sem čakal kolega, da me je pobral (kar je precej trajalo), on pa je v tem času že odšel na Ljubljanski grad fotkat dogajanje.

Radarska slika padavin v času spodnjih fotk:

Precej oddaljen shelf cloud:

Po tem se je premaknil do Križank, kjer sta bila zmenjena s Ciklonom, v tem času pa sem jaz štartal iz Domžal. Sprva nisem imel pogleda na mezociklon supercelice ampak samo na shelf cloud oz. whales mouth, ki se je bohotil za shelfom (na spodnji fotografiji):

Ko je Stormchaser prispel do Križank, se je med stavbami pričel oblikovati wall cloud. Radar:

Pričetek formacije wall-a:

In pa že wall v svoji pravi obliki: :praise:

Ter v času, ko ga je wall povozil. spodaj je vse vrtinčilo in sproduciralo kar nekaj sumljivih zadevic. Na sredini fotografije ter desni strani panorame je lepo viden stožec, ki bi z lahkoto bil funnel cloud, glede na obliko ter dinamiko v oblakih: :buttrock:

V tem času pa sem se tudi jaz že vozil proti Ljubljani. Prvi pogledi na bombastičen wall cloud, takrat še nad centrom Ljubljane: :zaba:

Je bilo treba stisnit proti jugu in uit toči, ki se nam je približevala z desne: :smash:

Zopet whales mouth:

Tule pa je tudi mene že iz desne povozil wall cloud - pred točo smo varni, sedaj si lahko pogledamo kaj se dogaja pod wallom. Mixalo je vsekakor na polno. :buttrock:

Iz naslednje panorame je razvidno, da je imela nevihte dve območji updrafta - eden na levi in drugi na desni:

Levi del updrafta:

Bodite zopet pozorni na bel lijak, ki se razvija iz roba enega od wallov (oz. je med njima):

Panorama roba shelf clouda na levi, whales moutha za njim, proti desni prvi wall cloud z morebitnim funnelom in še drugi wall desno od njega:

Na naslednjih dveh fotografijah se stožec najlepše vidi. Pri drugi sem bil že skoraj popolnoma pod njim: :drool:

Nato me je wall prešel, Stormchaser in Ciklon pa sta štartala iz centra. Radar:

In pa siguren funnel cloud, fotografiran v Bizoviku v smeri Fužin ob 17.53: :bouncy: :buttrock:

Ker smo želeli ostat na južnem delu celice ter ker smo opazili novo linijo neviht južno od že obstoječe supercelice (ki nas je s svojo precej veliko hitrostjo že prehitela in je ni bilo smiselno dalje čejsat), smo se pomaknili v smeri Grosupljega. Radarska:

Slikano v smeri SV - konvekcija z mezotom:

Shelf s pričetkom formacije walla, fotografirano proti liniji neviht na zahodu. Se je kar lepo trudil.

Sledil je premik nad Mlačevo pri Grosupljem. Med vožnjo:

Pogled na isto linijo. Inflow tail.

Updraft:

Wall:

Eni smo nato odšli nazaj v smeri Ljubljane...

...drugi pa so šli še za eno fotogenično lepotičko.  :icon_smile:

Zopet formacija wall clouda:

Tak zanimiv inflow tail. ;)

Nova konvekcija z over-shooting topom za konec. To ima tudi Robert na timelapse posnetku, ki pa ga mora še uredit...pride.  :icon_wink:

To je to, upam, da vam je reportaža zanimiva kljub velikem številu fotografij. Tokrat imate priliko celo videt supercelico iz dveh zornih kotov v eni reportaži.  :icon_wink:

JaniS

gradiščan

max

mat89

Smučar

Super reportaža! Heh, un ta prvi wall je pa nastal direktno nad našim stanovanjem. Jst pa sedel notr, pa nič vedel...  :icon_bird:

hrošč

Aquatic

Davis Vantage Pro2

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

lwzr

Odlično! Mene je zaradi učenja vse skupaj presenetilo, tako, da sem moral medtem, ko je padala kot oreh velika toča, pokrivati avto z prvo stvarjo, ki sem jo prijel - z dekami ( v spodnji Šiški)

Drinky

Majstori zopet na delu  :icon_wink: :buttrock:
Čestitke za prelepe fotke! Timelapse se pa že tudi nestrpno pričakuje, ker se ve, da kdor zna, zna  :icon_wink:

paradolf

Moj hrbet mi je preprečil tole. Dobro da se vedno najde kdo ki evidentira zadeva. Čestitke!!
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

SiriusB

Lep lov!

Citat od: ŽUPMART dne 15. Junij 2012, 02:09:02
In pa siguren funnel cloud, fotografiran v Bizoviku v smeri Fužin ob 17.53: :bouncy: :buttrock:

Lahko označiš na kakšni od ostalih slik kje glede na strukturo nevihte se je nahajal?
Lp,
Jure