ZEVS Forum

Napoved vremena (15.12.2007-31.12.2007)

Začel/a georges, 16. December 2007, 19:57:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lazic

Danes pololdne pridejo v poštev predvsem snežne plohe,ki lahko na hitro pobelijo kaj več kot 1cm pa ne bodo dale.Pri plohah pa tudi vemo da je nemogoče napovedati kje bodo in kje ne.

march

Zanimiva zadeva tale "krogec" nad nami; lahko pričakujem še nekaj snežink popoldne in zvečer..

Lp, March

markokorosec.net

Kljub temu, da zgleda tole manjše višinsko jedro hladnega zraka kar obetavno, nič resnega ni za pričakovat. Vprašanje, če bo sploh kaj ploh...gradient je vse prej kot ugoden, višje gor že topla advekcija napada, spodi pa je premrzlo...upanje imajo lahko predvsem na VJV, kjer bo do jutri še vztrajala ena kvazi frontalna cona...nekaj rahlega sneženja je možnega.

Potem bo pa spet nekaj dni pokrovke nad nižinami, kot že omenjeno zgoraj, inverzija se na zadnjih sondažah že nakazuje...AC ne da miru...pri nas pa burjica...

tesovnik

nevem kaj bi rekel na tole ampak ko sem to zagledal sem bil zelo presenečen :icon_wink:
če bi se to kar tukaj kaže res uresničilo potem do jutra nebi padlo samo 2cm snega ampak ponekod tudi do 7,5cm in več :shrug:

to je sicer 12 urna karta padavin do 22:00 ure

če se motim me popravte :icon_exclaim:

lp

Davor

@tesovnik: Levo zdoraj ti piše, da ta karta prikazuje stanje padavin zadnjih 12ur.

Moja napoved: Danes se bodo na JV in mogoče na V SLO pojavljale snežne plohe. Padlo verjetno ne bo kaj več kot kakšna 2-3cm. Od jutri dalje pa bo nad nami kraljevala nizka oblačnost(razen Z in JZ SLO, kjer bo delno jasno). Temperature se v krajih z nizko oblačnostjo se nakaj naslednjih dni ne bodo dvignile nad ledišče, tako da bomo lahko nekaj malega snega preneskli še v novo leto.

Za napake me popravite.
Brez oblakov ni ciklona!

Pihe

Zanimiva situacija se nakazuje za danes zvečer in prvi del noči!
Vidim altokumuluse, ki jih veter relativno hitro žene iz severozahodne smeri.Radar Lisca pa kaže, kako tiste padavine prihajajo iz Hrvaške skoraj pravokotno na Slovenijo. Ta dva popolnoma različna "sistema" se morata nekje stepst! Mislim, da nekaj cm novega snega jugovzhodnjakom do jutri zjutraj ne uide. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

kristijan

Dobro za živce je edino, da ne preglejuješ kart za začetek leta 2008, ker je na sporedu kraljevanje anticiklona točno nad nami in je vse skupaj takšen "dolgcajt", da bi bilo bolje da dežuje :icon_sad:januarja

markokorosec.net

Citat od: Pihe dne 25. December 2007, 14:33:32Zanimiva situacija se nakazuje za danes zvečer in prvi del noči!
Vidim altokumuluse, ki jih veter relativno hitro žene iz severozahodne smeri.Radar Lisca pa kaže, kako tiste padavine prihajajo iz Hrvaške skoraj pravokotno na Slovenijo. Ta dva popolnoma različna "sistema" se morata nekje stepst! Mislim, da nekaj cm novega snega jugovzhodnjakom do jutri zjutraj ne uide. :icon_wink:

Nisem te ravno razumel, sam a se ne že par dni debatira o odcepljenem višinskem jedru, ki je danes točno nad nami?

Zdaj si pa poglej vetrove na 700hPa, ki imajo glavno vlogo pri premikanju padavin...

To je vse en in isti sistem, pač višinsko "jedrce". (stratiformnih) padavin nad večino SLO ne more bit, saj je okol središča jedra strig praktično ničen, le nad deloma vzhodno SLO in naprej nad Hrvaško in Madžarsko je ostanek kvazi frontalne cone na sprednjem delu jedra, kjer je prisotnega mal več striga in dviganje. Tam bo nekaj rahlega sneženja, nikakor pa ne v obliki ploh, saj ni pogojev za to. Le-te bi lahko bile le v severni Italiji, a je tam z vlago precej šwoh.

Tule je za primerjavo še sondaži za Zagreb 12z in Udine 12z danes... lep dokaz, kako je središče jedra točno nad SLO, nad Udinami NNW vetrovi in nad Zagrebom SSE vetrovi. Zagrebška lepo kaže, da ni šans za konvektivne padavine v obliki ploh, le rahlo sneženje zarad mal višje vlage. Zanimiva bi bila sondaža 12z v Ljubljani, skoraj nič vetra ne bi kazala.

Udine:

Zagreb:

Pihe

Pol je pa to to Skywarn! Eno lešnikovo jedrce nad nami! Sklepal pa sem na možnost ploh, ker sem dopoldne proti zahodu(Friuli) videl točno take oblake, ki se pojavljajo ob zimskih snežnih plohah.Sedaj te vrste oblakov ni več.
Pravzaprav ima to jedrce obliko arašida! :icon_haha: Nekje nad SZ Slovenijo šibajo vetrovi navzdol (SZ smer), nad skrajnim JV Slovenije pa navpično navzgor. :icon_wink:
Zdaj mi je jasno, da je to en in isti sistem! :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

ŽUPMART

Torej osrednja oz. S Slovenija nima šans za kakšen sneg...no ja, pa drugič. :icon_smile:

Čeprav me muči ena stvar...do polnoči se bo jedrce že ponaknio bolj proti JV, zato bodo vetrovi recimo nad S in SZ Slovenijo že močnejši...a tudi tam ni možnosti za padavine? Zakaj naj bi bile padavine nad Hrvaško, če bo polovica jedra če tam? :icon_question:

PS: Mi lahko daš link do tele vetrovne karte? Na wettercentrale je ni... :icon_redface:

blazek

GFS spet neke zanimive stvari riše. Samo do takrat je še daleč. Od četrtka naprej bomo spet po vsej vrjetnosti pod nizko oblačnostjo in ledenimi dnevi, ki jim kot kaže, kar ni videti konca.

paradolf

Ja blazek sem pogledal ta zadnjo varianto GFS-ja.
No, vsaj po dolgem času je Genovca narisal glavni zagon če že drugega ne. Je pa res da jih je pred leti kar štancal enega za drugim v terminih 180+, sedaj pa le sem in tja kakšnega.

Sedaj se bom malo navezal s primerjavo preteklih včasih res pravih zim ko je bila gorenjska ponavadi zatrpana s snegom. Genovcev je bilo bistveno več. Se mi zdi da tudi po več na mesec včasih in to tistih pravih ko smo dobili od njih 30% dežja , ostalo pa sneg.
V takem poteku vremena je jugovzhod ponavadi dobil podobno količino snega kot jih sedaj od balkancev. No, verjetno tudi malo več. Osrednja in predvsem zahodna SLO pa nepremirljivo več. Se kot otrok spomnim ko sem gledal tiste snežne razmere na zadnji strani dnevnika. Skoraj ni bilo zime ko v KG ni bilo vsaj 1m naravnega snega. Še malo malo sem rekel ane.
Dinamika zimskega vremena se je kot kaže spremenila. Vdori so večinoma vzhodno od nas.

In letošnja zima dosedaj. Po mojem mnenju še ni nič izgubljenega. Zaenkrat smo temperaturno v smeri zelo dobre zime, me pa moti ta padavinski primanjkljaj.
Sam pa po eni strani ne razumem tistih ki pravijo da se vse odvija tako kot mora. Ja delno je to res, a se lahko vse hitro spremeni. Neugodna postavitev lahko vso stvar krepko obrne v smer lanske zime. Se pravi da lahko dobimo spet obilico JZ in toplega vremena. Takrat nam potek zime do sedaj ne bo prav nič koristil.

Ostaja nam le da čakamo na svoj trenutek. Nekateri so ga k sreči že dočakali. Tisti nam vseeno mislim da ne bodo fouš če še mi kaj pokasiramo...ane :icon_biggrin:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

grizli

Pa da ni ta ECMWF dal @Maverick narisat :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Kočevce je pa ALADIN lulat peljal in smo ostali pri svojem :icon_redface:

lpP
grizli ma vas rad

paradolf

Solidna celotna izdaja ECMWF za dneve od silvestra naprej.
Sam da ni AC nad nami :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2