ZEVS Forum

Vremenska postaja Tolmin

Začel/a Tminc, 24. Junij 2015, 16:39:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Tminc

Danes sem dobil novo igračko, Weatherflow Air + Sky.
Kdor ne pozna:

Air -- temperatura, vlaga, tlak, razelektritve
Sky -- veter, padavine, sončno obsevanje, UV

Air je že v hišici poleg VP2 in temperaturi sta v desetinki ali dveh. Sky je trenutno samo zmontiran zunaj, ne pa še na končni lokaciji na strehi; to še sledi v prihodnjih dneh. Zajema v PC nisem uredil, ker bi rad nekaj časa opazoval, kako se obnaša v različnih pogojih. Postaja pa pošilja podatke na WF strežnik in so dosegljivi v realnem času (sploh zanimivo za veter in razelektritve).

https://t.co/OwybMSErTO

TgT

Pohvale za dodatne stvari poleg VP2.

Imaš mogoče kakšno mnenje o dust senzorjih (PM2.5 PM10), ki se prodajajo na aliexpressu za okoli 25eur?

Tminc

Teh malo boljših še nisem probal (nekdo tu na forumu ga ima). Jaz imam cenejšega (cenenega), cca 4-5 EUR. Zelo hitro reagira na dim, v tem obdobju pa tudi hitro porasejo vrednosti, ko je megla. Številke, ki jih daje ven, niso niti pod razno kalibrirane, zato jaz spremljam le trend. Bolj za hec kot za res.
Če hočeš boljšo meritev, poglej za PurpleAir (cca 200 EUR). Imajo dve laserski enoti in cela škatla je kalibrirana. Slaba stran je, da je življenjska doba pogojena s fotodiodo.

gradiščan

Citat od: Tminc dne 10. September 2018, 21:03:03
Danes sem dobil novo igračko, Weatherflow Air + Sky.

Kje nabavil in cena?

Tminc

Indiegogo kampanja pred dvema letoma. Backerji smo dobili za 229 USD+25 USD poštnina +74 EUR legalni "rop" naše carine.

Tminc

V zadnjem času sem dodal:
* SDS011 senzor za PM2.5 in PM10 (enak kot VP Žerjav)
* 2 kameri za RPi, od tega ena dela timelapse zadnje tekoče ure/dneva
* ultrazvočni senzor za debelino snežne odeje (snega pa ni)

Vse je povezano v Weather Display, ki zdaj teče na HP Elitebook z SSD.

max

Citat od: Tminc dne 20. November 2018, 22:07:34

:icon_wink: Kdaj boš spravil vse skupaj na net?  ;)

Tminc

Je že vse gor. Sneg sem dal pod plain text stran, ker ne vem kako zanesljivo deluje. Ena kamera (fisheye) je samo privat, ker ima nekaj težav s senzorjem-barve.

max

Ja, sem videl potem malo višje gor povezavo  :icon_wink:

tomazsta

Citat od: Tminc dne 20. November 2018, 22:07:34

Prosim, če lahko malo razložiš kateri ultrazvočni senzor si uporabil in kako si uredil objavo na spletni strani.

VP Rakitna, 827m: Davis Vantage Pro2 plus

http://rakitna.zevs.si

Tminc

Ultrazvočni senzor je HC-SR04. Zaradi kroničnega pomanjkanja časa, sem naredil objavo zelo poenostavljeno...
HC-SR04 sem vezal na Wemos D1 ("arduino wifi"). Postavil sem ju na prosto na neko višino (>1m), da ne vplivam preveč na akumulacijo snega (ko bo končno snežilo!) in pripeljal le 5 V napajanje. Na Wemosu teče enostaven web server, na katerega izpisujem dejansko razdaljo med senzorjem in tlemi (oz snegom).
Od tu naprej je več možnosti, moja je taka: na dvorišču imam RPi (razelektritve + prašni delci). Na njem periodično dostopam do Wemosa in preberem vrednost. V pythonu preračunam debelino snega in zapišem v log file (timestamp, debelina) ter v file z zadnjo prebrano vrednostjo. Na taistem RPi teče apache server, ker so vse te vrednosti na voljo. V PCju (windows...) teče Weather Display, ki vsako minuto prenese fajle z RPi k sebi in jih vključi v spletno stran. Alternativa je tudi, da Weather Display vse te fajle kopira na končni web server in jih spletna stran prikaže od tam (ta ni najboljši način, deluje pa).
Prej omenjeni log file (timestamp, debelina) lahko kopiraš na končni web server in tam uporabiš npr. plotly za izris. Podobno počnem z razelektritvami.

tomazsta

Hvala za pojasnilo. Žal nisem elektronik, da bi to znal sestaviti. Bi bilo pa zelo zanimivo imeti tak senzor, ki bi sproti pošiljal podatke na spletno stran o višini snežne odeje.

Mogoče pa najdem kakšno drugo varianto ali pa nekoga, ki bi mi pomagal.

Lp Tomaž

VP Rakitna, 827m: Davis Vantage Pro2 plus

http://rakitna.zevs.si

Tminc

Pošljem PM, mogoče ti lahko kaj pomagam.

Tminc

max

Bravo! Izčrpno poročilo  :icon_wink:
Sem mislil na hitro preletet, pa nisem.....me je potegnilo not in sem šel lepo po vrsti od začetka do konca  ;D

:buttrock:

Tole postajo Weather flow sem že  kar nekaj časa nazaj gledal na spletu, pisal maile, pa je ni bilo mogoče naročiti........ :icon_question:
Sedaj pa piše, da je za Evropo "sold out"  :P