ZEVS Forum

10 in več cm toče v Vinici pri Šmarjeti, 19.5.2009!! Slike pustošenja 20.5.2009.

Začel/a blazek, 20. Maj 2009, 11:50:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Včerajšnje močna nevihta s točo, ki je praktično uro in pol vztrajala na mestu. Je povzročilo precej škode na sadnem drevju in trtah. Najbolj je bila prizadeta ravno Vinica, kjer je padlo tudi največ toče. Stolklo je pa praktično vse. Sicer je toča padala tudi na Vinjem Vrhu- vršni del in Škocjanu. Toče tam ni bilo toliko, so pa bili posamezni kosi tudi do 3cm premera.

radarske slike

in animacija

Slike so mi bile poslane na mail, avtor: Izidor Cvelbar

Vinica kot pozimi!!

NA trtah so praktično samo še štrclji, perja ni več.

Ciril

Človek bi kar jokal, ko tole gleda.... :(

LP Ciril

indijanc

Komentar za tole sploh ni potreben...Slike povejo vse...

Cumulonimbus

Kmalu je začelo vse skupaj, na žalost z veliko škodo v vašem koncu, pa še "ornk" zakorakali nismo v nevihtno sezono :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

polo

Nekaj podobnega se je pred cca 4-5 let nazaj zgodilo v moji okolici,natančneje na Stražnjem vrhu.(CB pozna lokacijo)
Tu po sliki sodeč je še kak list ostal,a takrat je tam zgledalo kot pozimi. Zmaličilo je tudi reznice.   :icon_exclaim:
Vse skupaj se je pa dogajalo okoli 10h zvečer!

2 leti vinogradniki niso imeli nič od vinograda,eni so ga celo posekali in na novo posadili!

No pa toliko o tem,saj se veselimo neviht a ne ?   :icon_neutral:

Ledeni

Masakr se je dogajal 10 km od mene. Na oko ni bilo videti nič posebnega, le outflow SV smeri je potegnil do 33 km/h in rdeči flek na radarju je opozarjal, da se dogaja nekaj hudega. Še grmenja je bilo prav malo. 
Zanimivo je bilo pred tem, ko so oblaki nastajali praktično nad našimi glavami, spodnji so prihajali iz smeri J- JV, zgornji pa iz druge smeri.
No in potem si je mrcina za tarčo izbrala Vinji vrh z okolico. Kdaj bomo mi na vrsti?

blazek

Zgleda da je tudi relief malo pomagal pri prisilnem dvigu zraka v nevihto. 

Zemljevid pustošenja.

črna pika - kraj, kjer je škoda 90-100%
rdeča pika- 60-80% škoda
oranžna pika- 40-50% škoda
zelena pika (moja postaja pri zidanici)- škoda minimalna- poškodovan sem ter tja kakšen list in pa mladica od trte

Še slike posameznih območij označenih 1-6.

Glej zemljevid->Oranžna oznaka 1: JZ rob dosega nevihte

Toča je priletela na mladico in jo na sredini prelomila. Trta je v tem obdobju zelo ranljiva, ker je še v pospešeni rasti in mladice niso olesenele. Zaradi tega je tudi škoda nekoliko večja.

Mogoče ne izgleda tako hudo, ampak pred to točo so bile mladice enkrat večje. :icon_arrow:

Še en vinograd po cesti navzgor od tega. 150m SZ po cesti. Manjka še nekoliko več listja na trtah.

Gledj zemljevid->Oranžna 2
Tole je vinograd pri mojemu stricu. Je tik pod slemenom Vinjega Vrha. Škoda je podobna kot pri oranžna 1.

Gledj zemljevid->Rdeča 3- škode je tukaj bistveno več. Saj manjka precej listja na trtah, poleg tega so poškodovani peclji od grozdja, manjka pa tudi precej mladic.

Toča preklala majhno breskvico.

Stolčen vinograd.

Toča je poškodovala tudi lubje od sadnega drevja. Kar nakazuje, da so bili posamezni kosi precej veliki.

Obtolčena jabolka.

Nektarina, ki jo je dobil velik kos toče.

Poležana trava v smeri JZ, kaže na močan outflow iz nevihte- smer SV.

MArelica in vinograd v ozadju.

Prva vrsta v vinogradu je bila najbolj na udaru, saj so stale pravokotno na smer outflowa iz nevihte. Posledično je tudi iz te smeri najbolj tolkla toča.

Poškodba na trti.

Področje največjega opustošenja. Glej zemljevid: Črna 4- kraj Orešje. Središče nevihte.

To je bil včasih ječmen, po toči pa se gor ni držal popolnoma noben zrn. Toča je vse stolkla po tleh. Pa čeprav večina biljk stoji pokonci.

Polje ječmena.

Krompir, ki se bo sicer obrasel. A zgleda bolj žalostno.

Popolnoma uničene trte- oznaka črna 5.

Pogled proti Orešju

Trta »joka« zaradi hudih poškodb in si poskuša sama zacelit rane.

Zelo je stolčena tudi trava.

Polje ječmena, samo za zmulčit. Kajti iz tega ne bo nič.

Vinograd, na poti od Orešja proti Šmarjeti. Gledj zemljevid: oznaka: črna 6

Desno spodaj je Šmarjeta

ZA zaključek še pogled iz Šmarjete na opustošeno področje- Orešja in okolice.

Najbolj jo je skupilo območje znotraj trikotnika Orešje- Vinica- Osrečje.

gradiščan

Blaž, kot vedno poročaš v polnem žaru, kar mi je full všeč. Škoda pa je ogromna  :icon_exclaim: Posledice pa se bodo poznale še naslednje leto.

Capillatus

Zelo izčrpna reportaža  :praise:
Ob takšnih slikah se vsak malo zamisli zakaj sploh občuduje nevihte  :shrug:

ŠTROMAR

Blazek hvala za nazoren prikaz nevihtnega dogajanja in posledic samih na vegetaciji. :icon_wink:
Škoda je res grozljiva, še posebej za ljudi, ki od tega živijo.

medica

Serpentinšek

Neverjetno...komaj smo prešli sredino maja pa so nekateri že zaključili z letino. Poletje se še začelo ni, čaka nas še junij, julij, avgust!!!
Kdor bo (predvsem v vzhodni Sloveniji) letos preživel vsa poslabšanja, fronte, nevihte, itd. brez škode bo lahko skakal do stropa in še čez.

LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Ledeni

Dobro, da si blažek vzame toliko časa in za nas priprave take dobre reportaže iz tudi meni skoraj domačih krajev.  :icon_wink:
Ja res, kam smo prišli. Sedaj že ob vsaki nevihti lahko računamo na točo.

Astra

Odlična analiza dogodkov.  :icon_wink:

Na žalost pa spet huda škoda. Sem se sprehajal po teh koncih in to pred nekaj tedni mimo Šmarjetne pa v smeri Vinice in dalje. Tako lepi kraji, pa potem takšna nebodigatreba ...  :surprised:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

stog