ZEVS Forum

Napoved vremena [1.8-15.8]

Začel/a walter76, 29. Julij 2007, 23:56:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Cumulonimbus

ena dobronamerna kritika za walter76.  daj osredotoči se na karte za dan dva naprej ne pa napovedovat vremena za 14dni naprej ker nima smisla. napovedi za 3  dni niso sigurne, ti pa podajaš napovedi za 10 in več dni naprej ki so samo ugibanje, s pomočjo trenutnih kart in modelov :icon_arrow:

pa poglej še kak drug model ne samo GFS gledat :icon_wink:

p.s. pa vzemi to kot dobronameren nasvet oz kritiko, da ne bo slabe volje potem ali kakih zamer. samo sej sam vidiš da si velikokrat odkar sodeluješ mimo udaril z napovedjo :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

walter76

Cumulonimbus:
Tvojo kritiko vzamem kot dobro namerno,toda moje napovedi ,ki jih dajem so v temi debatiranja ali tako imenovane "neuradne napovedi" zato tu ne vidim nekih slabih namer.
Jasno je ,da je napoved nad 5 dni zelo vprašljiva(pod 60%),toda jaz bolj to napišem za tiste,ki morda kart ne berejo ali ne znajo "brat"
Sicer bolj uradne napovedi torej do 3 dni so v drugi temi kot veš,tam pa se pač lociram na 72 ur.
Res je ,da večino "gledam" gfs a ni edini model ,ki ga pogledam!
Rekel bi 60(gfs):40(ostalo)
No poleg tega ne vem zakaj ta kritika ,čeprav dobronamerna če sam kot vidim sprašuješ naslednje:

TVOJ PRISPEVEK!
ob 12:23:43(zahtevaj napoved -vremena)
jaz bi pa še od vas vremenkotov slišal kako vreme lahko pričakujem od 5.8 - 20.8 na področju dalmacije, natančneje Makarske. mislim da s kakim dežjem in temperaturami nebi smeli meti problema, ker bomo le toliko južno, ampak vseeno da slišim še vaša mnenja.

???To kar sprašuješ potrebuje odgovor in če ga jaz dam ali kdo drugi potem bo naletel na tvojo kritiko?
Ker si ti to "hote"
Pa brez zamere lp!
Prijatelj vremena !

Cumulonimbus

Citat???To kar sprašuješ potrebuje odgovor in če ga jaz dam ali kdo drugi potem bo naletel na tvojo kritiko?
Ker si ti to "hote"
Pa brez zamere lp!

kolikor jaz vem je tema zahtevaj napoved odprta zato, da ko določen uporabnik želi saj približno napoved za določen kraj in termin vpraša po napovedi in vremenkoti mu to odgovorimo če le vemo. morda boš resno naletel na mojo kritiko če se mi bo zdela napoved smešna.kritika ni nujno vedno slabo lahko je tudi dobronamerna. Zaenkrat se najbolj zanesem na napovedi Astre. Piheta, ter v zadnjem času malo videna in slišana TWISTERJA in Uršo, pač so največji mojtri v tem. in njim ne bom zameril če kiksnejo ker podajo itq tok uporabnih napovedi čez leto.

drugo: jaz recimo Astre oz Piheta nisem videl da bi pisali napoved tako
1.8 jasno do 27°C 100%
3.8. pretežno jasno popoldan možen nastanek neviht do 25°C 80%...
13.8 prehod fronte ohladilo se bo pod 30%

nekoliko bolj z znanjem podkovani vremenkoti bodo napovedovali vreme za največ 5dni naprej ker vedo da je več kot 5dni velik riziko, celo za njih, pa imajo  nekateri tu gor že kar nekaj znanja in izkušenj, pri napovedovanju. ti pa si upaš podajati za moje pojme nesmiselne napovedi za 14dni in več. saj lepo da si pogumen in optimističen do svojih napovedi, samo to ni to.

meni se ravno zato zdi napoved smešna, ker iz teksta vidim da napoveduješ samo po GFS tu pa so še esembli ki jih pomoje sploh ne pogledaš :icon_wink: lahko pogledaš tudi ecmvf...

s tem postom naj se preneha najin "kreg" ker to ne pelje nikamor :icon_wink:

lp

walter76

Prav imaš ,da tako razmišljaš(glede starih članov),toda če vseeno ne vem kaj je zdaj z tisto napovedjo zate?
Ti jo lahko podam-moje mnenje?
Pa da vidimo,koliko bom šel mimo.
Gledam tudi ecmvf,...
Želim ti lepa sončna dneva do petka!

Ni bilo kreganja, malo drugačno taktiko(razmišljava) imava ,ni panike .
Prijatelj vremena !

Cumulonimbus

seveda lahko podaš svoje mnenje oz napoved, kajti če nebi bilo nasprotujočih si mnenj bi bil forum nezanimiv in dolgočasen :icon_wink:

lp

Patrice

@Cn: Gledam tud tvoje napovedi, pa se mi zdijo cool... Bi pa mel zate in ostale bolj izkušene člane eno vprašanje: Če vidiš, da se ECMWF in GFS ensembli ujemajo za daljše obdobje (npr. 1 teden), ali je ta napoved zanesljiva, ali so računske napake kljub vsemu še vedno prevelike ?

Pihe

Citat od: Patrice dne 01. Avgust 2007, 19:49:13
@Cn: Gledam tud tvoje napovedi, pa se mi zdijo cool... Bi pa mel zate in ostale bolj izkušene člane eno vprašanje: Če vidiš, da se ECMWF in GFS ensembli ujemajo za daljše obdobje (npr. 1 teden), ali je ta napoved zanesljiva, ali so računske napake kljub vsemu še vedno prevelike ?

Jasno, da če več modelov kaže na isto dogajanje, da je potem verjetnost zanesljivosti napovedi večja. Še posebej to velja za zimo, ko se vzpostavi kak anticiklon, ki je lahko dolge sape. Na splošno pa velja, da nekje do petih dni z napovedjo še nekako gre, naprej pa je le preveč nezanesljivo.
Ne smemo pozabit, da so pa lahko tudi napovedi za en dan včasih čista brca v temo! Na kaki mikrolokaciji, kar Slovenija skoraj je, se vreme lahko spremeni navkljub drugačnim izračunom( spomnimo se famoznega sneženja v predpretekli zimi, ki je usekalo čisto nepričakovano :icon_wink:)
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

walter76

Po petkovem dežju in rahli ohladitvi ,nas čaka lep weekend,tu pa tam  kakšen "oblakec" predvsem na severuvzhodu.
Takšno (prijetno) vreme z ne previsokimi temperaturami(do 30.C),naj bi nas spremljalo do torka.
Tudi torek naj bil še pretežno jasen vsaj do popoldneva,ko se lahko marsikje pojavi kak oblak ,možnost padavin (ploh),zaenkrat  je majhna a obstaja.

No od sredine tedna lahko pričakujemo več oblačnosti pa tudi plohe in nevihte bodo pogostejše.
Zaenkrat kaže da se lahko tako vreme ,kar zavleče za nekaj dni.(tudi CAPE index je kr visok).
Morda pa smo pred "poletno "pavzo preden bo poletje počasi pisalo poslovilno pismo,kar seveda  ne pomeni ,da
bo poletja konec le ,da visokih temperatur počasi konec in bo torej  temperatura nad 30 zelo "lep"dnevni dosežek.

Nepisano pravilo pri Italijanih pravi ,da se okoli 15.8 zahladi oziramo Italijo in Mediteran doseže fronta ter ,da potem od 20.8 do konca Avgusta smo priča zadnjim pravim poletnim dnem.

Bomo to držalo ?Bomovideli..
Prijatelj vremena !

Astra

Fantje, zanimive debate imate tu gori  :icon_haha:

Nikakor pa se ne skregajte  :icon_haha:

Se opravičujem. Res je, vreme je težko napovedovati, zato pa Walterju vseeno čestitam, ker se kali v napovedovanju vremena. Walter, ti kar piši in se uči. Za tolažbo, tudi sam velikokrat kiksnem mimo. Cumulonimbus, te razumem, težko veš, kaj brati in komu še verjeti? Je pa res, da sem na koncu tudi sam že večkrat vzel s seboj dežnik, čeprav potem ni deževalo.  :icon_haha: Najbolj zanimiva je situacija, ko ALADIN oz. ARSO napoveduje drugačno vreme, kot recimo GFS ali kakšen drug model. Takrat je vseeno bolje verjeti domačim meteorologom ali pa še malce prevohati modele oz. izračune Hrvaškega zavoda, morda še napovedi Italijanov. Kakorkoli že, forum je odprt za debate in več nas bo napovedovalo, več bomo imeli "nekoč" pravih napovedovalcev. Da ne bo pomote, jaz se nikakor ne štejem med "izkušene" oz. med "vsevede" in lahko rečem, da tudi moje napovedi velikokrat niso jasno napisane, ker napovedovati kdaj za nekaj dni vnaprej v ure natančno je lahko hudo zgrešeno. No ja, sej ARSO tudi kdaj pove, da bo deževalo, pa ne ali zjutraj, dopoldne ali popoldne, ampak čez dan ...  :icon_haha:

Lep pozdrav.
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Dejan

Hm, za jutri WRF in GFS nakazujeta na nekaj konkretnih neviht. Ponekod naj bi ob nevihtah padlo 30< padavin :icon_question:
Tudi cape index je visok. Bi znalo biti pesto jutri se mi zdi. Kaj menite ostali?
Davis Vantage Pro 2 Aktiv Plus Spezial

http://ravenskavas.zevs.si

Rotty

Ja v Istri in Kvarnerju se zna kaj zgodit glede na index...drugje pa ne kaj preveč.
Podarjenemu snegu se ne gleda v višino :icon_wink:

TWISTER

jaz sem malo skeptičen okoli jutrišnjih neviht...ni energije, ni capa, tudi vertikalni dvig je švoh... dobrop edina stvar ki je da se nam približuje odcepljeno jedro in od njega bo veliko odvisno v naslednjem tednu...lahko se zgodi da imamo vsak dan plohe in nevihte, lahko pa da se bomo sončili...

drugače pa mislim da bomo danes zvečer deležni še kake plohe ali nevihte, saj če dobro pogledate radar nas fronta ni še prešla... celice v AUST. se malo krepijo in pomikajo proti J,glavnina padavin pa ima še zmeraj smer od Z proti V kar pomeni da so v višinah še Z vetrovi...no bomo videli če ne bojo celice zaradi ohlajanja ozračja že prej oslabele :icon_wink:

walter76

Popolnoma se strinjam z Twisterjem!
Tako za vreme danes in jutri ,kot za prihodnji teden.
Pravzaprav je tokrat vsako napovedovanje zelo zelo vprašljivo.
Verjetno bomo v naslednji dneh,priče napovedim v stilu :
Pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo,na ?.., ,možne plohe ali nevihte.
Ja kr mojster bo treba bit...

Sicer pa na obali oblačno od zahoda se počasi trgajo oblaki,zapihala je Burja.
Prijatelj vremena !

GregorS

Ja tole odcepljeno jedro bo res zanimivo, in ne upam si napovedat kaj bo, verjetno pa večja možnost za plohe v V Sloveniji.Mi centralci pa bomo uživali v soncu vse tja do srede, všeč pa mi je tale zelena barva do Otoka, kar nakazuje, da se poletje počasi poslavlja.

jože

Meni pa ni prav nič všeč tista zelena barva... :icon_sad: