ZEVS Forum

Router

Začel/a Gorazd, 10. December 2008, 09:54:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Gorazd

Citat od: ŠTROMAR dne 10. December 2008, 09:29:16
Nabavljen ASUS Wireless WL-500GPV2 Router za branje podatkov s postaje WS2350 in pošiljanje na splet.
Kako zadeva funkcionera? Kako je kaj povezano? Kje je potem računalnik s programsko opremo?
Ena blok shema in malo razlage, če se komu da.

Zanima me, ker bom nabavil postajo, router pa v hiši že imam.

Hvala in lep pozdrav,
Gorazd

Mejte se radi

TgT

Enostavno.

Na router naložiš enega od wrt softwareov (firmware) openwrt,ddwrt potem pa dodatne paketke za podporo wmr postajam oz open2300 ...
Vse to je možno ker ima router USB priklop. Mislim da podpira do dve napravi...
Možen je tudi vklop USB ključeka kamor se shranjujejo podatki, saj na rotuerju ni kaj dosti spomina.

Pihe

Citat od: Gorazd dne 10. December 2008, 09:54:13
Kako zadeva funkcionera? Kako je kaj povezano? Kje je potem računalnik s programsko opremo?
Ena blok shema in malo razlage, če se komu da.

Zanima me, ker bom nabavil postajo, router pa v hiši že imam.

Hvala in lep pozdrav,
Gorazd

Glede na to, da vem, kaj boš nabavil, mislim da routerja za tisto (direktno) sploh ne rabiš.Serijski port na računalnik, ta je povezan na router, weatherlink pa poskrbi za prenos in šibaj miško! :icon_wink:
Ali tako nekako približno. :icon_question:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TgT

In kaj če bi rad brez PCja?  :icon_mrgreen:

Pihe

Citat od: TgT dne 10. December 2008, 16:16:26
In kaj če bi rad brez PCja?  :icon_mrgreen:

Hmmm.Ne vem.kapitulacija. :icon_redface:
Ampak tvoje razlage gor višje tudi nisem razumel.Bi moral mal po kmetijsko napisat za nas bukovce. :icon_redface: :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

_Roba_

Torej  ce v ruter nalozis neki sw ne rabis kompa? In vse samo dela?  :zaba:

TgT

Ti routerji imajo operacijski sistem linux.
wx200 je program za linux ki bere podatke WMR postaj...
open2300 je pa program za linux ki pač bere podatke  ws23xx postaj

in oboje potem lahko teče na routerju. Isti princip kot VPLin fredeka..
Ampak to igranje res ni za vsakogar, sploh za nepoznavalce linux osnov

Roba, ne gre kar vsak software na vse routerje. Izjema so Asus, Linksys in mislim da Buffalo routerji na katere pač lahko naložiš še dodatne programe. Dva izmed njih sta tudi za vremenske postaje...

gradiščan

Opa,  :icon_kava: tole je pa zelo zelo zanimiva rešitev.  :icon_confused: Kaj če bi se za nas malček potrudil in opisal celotno zadevo, kako se to naredi  :icon_arrow:. Jaz imam tudi tak router.  :praise:  :praise:

st@jler

Router je pravzaprav računalnik (ima CPE, RAM, samo namesto diska ima nek FLASH pomnilnik) ki ima zraven vgrajen še mrežno/usmerjevalni del.
Na nekaterih routerjih se lahko zamenja obstoječo programsko opremo (firmware) z novo, ki jo je prispevala skupnost in temelji na linux operacijskem sistemu.
Nekaj primerov drugih firmwareov: dd-wrt, openwrt, tomato,...
Novi firmware se enostavno naloži na router (temu posegu se reče flashanje) ali z programsko opremo proizvajalca, ali pa z drugimi programi, recimo tftp.
Večina teh firmwareov seveda izboljšuje delovanje routerja in njegov pravi namen, ker pa je to pravzaprav linux, je možno gor naložiti katerokoli programsko opremo (ok v mejah normale :icon_rolleyes:).

Se pa tukaj pojavi še en "problem". Procesorji v routerjih imajo drugačno arhitekturo (npr. MIPS), kot tisti v naših osebnih računalnikih (tipično x86, x64,..), zato je treba programe skompajlati (prevesti) v primerno obliko.

primer podprtih routerjev v dd-wrt

Večino standardnih funkcij se lahko spreminja preko web vmesnika, kar pa je naprednejše, pa lahko delamo preko telnet ali ssh dostopa. Kot je že nekdo pred mano omenil, je treba imeti nekaj znanja o linux ukazni lupini.
Je pa zadeva zelo dobro dokumentirana po raznih wiki-jih, da je zelo trivialna, seveda v primeru, da ne gre nič narobe  :icon_smile:

Če na kratko obrazložim, kaj sem jaz naredil z našim ASUS wl-500gP v2:

Najprej sem naredil backup obstoječega firmware, za primer, če bi šlo kaj narobe. Že tukaj je bilo potrebno nekaj znanja linuxa, saj je bilo treba napisati in izvesti bash skripto.
Sledil sem navodilom tukaj: openWrt wiki (glej pod poglavje Original formware/backup).

Potem sem zdownloadal nov firmware dd-wrt z vgrajeno podporo USB.
in ga z programom tfpt ( v Visti in win xp ga je potrebno dodati v Add/remove Windows features) naložil na router. Zatem router sam opravi delo zapisovanja novega softwera v svoj flash pomnilnik, zato je ga treba pustiti vsaj 6 minut na miru (nič pošiljati, ne odklapljati elektrike, najboljše da greste naredi kavo :icon_kava:). Če se tukaj kaj zalomi, ga lahko zaflashamo in potem uporabljamo samo še kot podstavek za rože :smash:

Potem ga resetiramo in če je šlo vse posreči se lahko od začetka prijavimo preko web vmesnika, potem pa preko ssh-ja oz. telneta.
Pri naslednjem koraku mi je malo pomagal stric google in pa francosko govoreči pisec bloga, na katerem sem našel že prekompajlano verzijo programa open2300, tako da se mi v to še ni bilo treba spuščači.
Vendar me to še vseeno čaka, saj bo open2300 potrebno predelati, da bo pravilno lovil sunke vetra.  :icon_confused:

Ker vremenska postaja ws2350 pride z priloženim usb -> serial konverterjem, sem moral na router samo še inštalirati dodatne module za podporo (tukaj je bilo potrebno delo preko konzole) in zadeva lepo bere podatke iz postaje (zaenkrat samo na ukaz).

Od tukaj naprej lahko zadevo pošiljate direktno na WU z open2300 ali pa na svoj strežnik s pomočjo ftp ali katerega drugega orodja. Če imate seveda priklopljen router na mrežo.

To je na kratko, če koga bolj v detajle zanima, kako zadevo urediti na tem specifičnem routerju, lahko napišem članek  :icon_arrow:

Smučar

Uf sliši se kar komplicirano, še posebej če nimaš glih veliko izkušenj z Linuxom. Mogoče je laže nekje za 10€ dobiti star PC oz. ga potegniti s podstrešja samo za to uporabo?  :icon_question:

andro

Zadeva vsekakor ni povsem trivialna, sploh ne za nepoznavalce. Ima pa kar nekaj prednosti, najbolj bi izpostavil to, da ni treba skrbet, kolikokrat se ti bo sesul Windows sistem na starih jajcih, ne povsem zanemarljiv podatek je pa tudi poraba energije - vsak PC ti bo kuril vsaj kake 100W, dočim en router ti bo pokuril 10W ali pa še toliko ne, poleg tega je tu še faktor hrupa, ki ga ena stara kišta proizvaja, pa tako naprej. Za nas, ki bi morali biti okoljsko malce bolj ozaveščeni, to ne bi smelo biti zanemarljivo.

No, pa da ne bom preveč brihten in pametoval o okoljskih ozaveščenostih in podobnem. Pri meni VP laufa čisto lepo na navadnem PCju (v kleti, da ne ropota preveč, pa zraven služi kišta še za file server)  :icon_banned:  :icon_smile: Je pa res, da bom verjetno v kratkem menjal PC v avtu, kamor bo šel novejši, doma bom pa verjetno tastarega ponucal za VP in server, ker je še vedno dovolj zmogljiv, kuri pa neprimerno manj elektrike, nekje v rangu 50W...

_Roba_

Zanimivo to z ruterjem ni kaj

st@jler

Naš server (1GHz pentium 3, 512MB SDRAM, 40GB disk, pa še vsa šara zraven) porabi v povprečju 35W (izmerjeno),
router (ASUS) pa ima na napajalniku deklarirano max. 12,5W.

Še ena rešitev je star prenosnik. Porabi malo in je skoraj neslišen. Jih je pa težko dobiti po dobri ceni.

kekec46

bolj preprosto je da si naštimas svoj server na računalniku eno zastoj domeno in je ...
vsega dela 10 min ... mogoče 20 min za tiste ki delajo to prvič ...

andro

Citat od: st@jler dne 11. December 2008, 15:52:47
Naš server (1GHz pentium 3, 512MB SDRAM, 40GB disk, pa še vsa šara zraven) porabi v povprečju 35W (izmerjeno),
router (ASUS) pa ima na napajalniku deklarirano max. 12,5W.

Še ena rešitev je star prenosnik. Porabi malo in je skoraj neslišen. Jih je pa težko dobiti po dobri ceni.

To se seveda oboje strinjam. No, za server PC je pri meni situacija malce drugačna, ker tisti kup diskov, ki not brni, nekaj le pokuri :) pa je P4 2.4G, kar, well, tudi nekaj pokuri :)