ZEVS Forum

Hudo neurje, Družinska vas, 2.8.2008

Začel/a blazek, 03. Avgust 2008, 00:23:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Pa smo jo dobili, točo namreč. Začelo se je z zelo soparnim in vročim dopoldnevom. Rosa je na travi vztajala še tja do 11.ure. Vidljivost je bila zelo slaba, saj se ni videlo več kot 10km. Veter je bil bolj šibek, a se je okrog poldneva nekoliko okrepil. To je dalo malo slutit, da bi se popoldne kaj skuhalo. A v taki meri, vseeno nisem pričakoval. Malo pred tretjo uro me zbudi mami, sem eno odspal.Pravi mi, da je za Šmarješkimi Toplicami črno kot v rogu. Odletim ven poslikat, zagledam res strašne oblake. Videl se je shelf cloud, verjetno je bil tudi wall cloud, a se je bolj slabo videlo. Pričelo je močno grmet, nekajkrat je udarilo povsem blizu. Dež je bil vse bližje, zapihal je močan veter, v sunkih do 13m/s (toliko je beležila moja postaja). Verjetno pa so bili sunki še nekolko močnejši. Med silovitim nalivom, dež je zaradi močnega vetra neslo tudi povsem vodoravno, je padala tudi toča v velikosti 1cm. Maksimalni RR je bil 110mm/h. Toča je med dežjem padala 5-10min. Po neurju sem šel malo po terenu. Najhuje je bilo le kakih 300m severno od mene, v liniji zgornja Družinska vas- Bela Cerkev. V eni uri je padlo 27mm padavin, kar je drugi najmočnejši naliv letos.

Radarska slika.

shelf cloud

silovit naliv z močnim vetrom

vmes je bila tudi toča

To so pa naši vrli gradbinci ušpičili. saj ob vsakem močnem nalivu, popalvi cesto čez in čez. To pa zato ker je samo en odtok narejen.

Toča je grozdju prizadejala veliko udarcev.

Listje na trtah je bilo razcefrano.

Po cestah je bilo nanešenega veliko materiala.

Sosedovim je razkrilo rob hiše.

Dodobra stolčena koruza.

Do sedaj je bil naš vinograd med bolj varnimi pred točo. A od tega dne, nič več.

lp Blaž

polo

Jah Blaž sej vidiš,po eni strani komaj čakamo na kak vremenski pojav, pol pa jokamo  :icon_cry:
Vinograd čimprej poškropit pa bo še nekaj ostalo.
Upam,da ni preveč škode,čeprav po slikah sodeč je :icon_exclaim:

jakac8

Zelo dobro zabeležena nevihta blaž-za kar nekaj slik vem, kje so posnete, ker mi znano tam ... Jaz par minut pred nevihto šibal iz Mirne prek Mokronoga in mimo tebe,(če sklepam po sliki na tvoje dvorišče, ki sem ga včasih pogosto obiskal)in Gomilo domov v Gradišče. Sem vedel, da bo toča, ker bile take svetlo sive lise v oblakih in bilo temno kot v rogu-pa tudi ko videl na mobilcu radarsko sliko.
Se prav od doma potem slišalo kako šumelo tam po Vinjevrškemu hribu-isto tako kot malo pred tistim 28.7.2003 in isto pet let prej na čisto isti dan 28.7.1998, ko iz iste smeri potem k nam prišla debela toča skor kot jajce debela-Obakrat stolklo skoraj vse tam kjer doseglo. Nam po njivah, vrtovih, .. katastrofo naredilo. Na jablanah ni ostalo skoraj nič listja in vse jabolka stolklo na tla-dve leti niso potem polno rodila in še sedaj poznajo brazgotine
Zdaj, ko vem za to stran, bom večkrat pokukal sem,ker me zanima to in, ker vidim da kar spremljate te stvari. Če pa kaj zabeležim v objektiv pa pošljem-škoda, da nisem danes slikal proti vašemu koncu, ko bila ...-kar grozno izgledalo, ti povem.
LP (jakac8)

paradolf

Dobro je tolklo pri vas Blazek :icon_exclaim:
Lepo zabeleženo  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

:icon_exclaim: Tebe se je do sedaj izogibalo, ampak očitno letos niti en konec ne bo varen pred uničevalskimi pohodi  :icon_cry:

Cumulonimbus

Uf izgleda da bomo v prihodnosti morali vse svoje imetje zavarovati, saj je vsakih nekaj mesecev kje kako hudo neurje ki naredi veliko škode  :shrug: :icon_exclaim:

lp
Član ZEVS :)

blazek

Pozdravlje jakac8 in dobrodošel na forumu. Lepo, da se je oglasil še nekdo iz Šentjerneja. TAko da, le poslikaj kar bo zanimivega. Šentjernej ima kar dober pregled nad okolici, ker je bolj ali manj ravno.

Zgleda, da se nekoliko močnejša toča pri nas pojavlja v intervalu na 5 let. Zaenkrat ste jo v Šentjerneju še kar dobro odnesli.

Tisto neurje 28.7.1998 je pri nas podrlo nekaj dreves in pa toča je kar dobro klestila po zgornji Družiski vasi. Malo se spomnim tistega dogajanja, pa če se ne motim, je bilo še ponoči.

NAslednjo rundo, leta 2003, je tudi pri nas padala debelejša toča. A škode ni povzročilo toliko, kot v Šentjerneju in  okolici.

wannabe

No pri nas je vinograd kar dobro uničilo, pa tudi nekaj podrtih dreves je v bližnjem gozdu.
Trgatev pa je zaenkrat še pod vprašanjem.

Capillatus

Uh, Dobro si pokasiral.  :icon_sad:
Res zanimiva reportaža :icon_wink: :icon_wink: :clap:

Neverjetno je kolikokrat so bila letos že neurja :icon_question:
Čeprav so vsakoletna spremljevalka poletja, jih je letos nadpovprečno več.
Ali ima kdo statistiko neurij v zadnjih letih?

Ciklon

Dobra reportaža! :icon_wink: :clap:

Treba se bo prilagoditi na take razmere,. Drugega nam ne preostane. :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

Astra

Ojeeej. Neverjetno, tam sem se sprehajal letos zgodaj poleti, sedaj pa takšna škoda.  :icon_exclaim:

Lepo dokumentirano, teli ekstremi se to leto kar ne končajo.  :icon_smile:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

jakac8

Ja blaž, jaz se res bojim, da se ne bo začelo to pojavljat na vsakih pet let-se drevesa, trte, ... malo opomorejo in spet udri po njih ... Se spomnim do tistega 98ga leta se nekako nismo bali toliko toče, ker do takrat se spomnim, da bila samo parkrat toča v naši bližini, pa še to drobna, da ni blo take škode-tam pa tam kakšen grozd poškodovan in podobno. Zdaj se pa kar s strahom oziramo tam proti Trški gori ali pa dol proti straškemu koncu oziroma kočevskim hribom, ker večina od tam pridejo nevihte.
Sem videl tudi tukaj, da enkrat spomladi slikal iz tam malo višje od tebe(blizu Bele cerkve in nekje iz Velikega Vinjega vrha, če se ne motim) tam nad naš konec, ko se pomikala ena nevihta in je prav zanimivo videti, kako se vidi iz malo višje točke v dolino-resda se pomikalo po spodnjem robu gorjanc in blizu tam, ko imamo mi vinograd.
Ja, bi bilo zanimivo videti isto nevihto iz različnih točk-iz tvoje in moje:-) Moram še malo preštudirat kako se slike gor na to stran pošlje, ker nisem še nikoli poskušal to:-)
Ja, res se bo treba prilagodit na ujme. Strehe malo bolj trdne naredit, nasade in vrtičke z mrežami pokriti, drugo pa zavarovat, a če se bo to tako pogosto dogajalo, bodo zavarovanja draga in bo težko vse zavarovat.
Lp

Ledeni

Mi (ki smo le 4 km stran) smo jo pa spet dobro odnesli. Ampak za vsako rit raste šiba.

Točo debelo kot jajce (na srečo bolj redka zrna) se spomnim le daljnega avgusta 1995, sicer pa večkrat fašemo točo velikosti lešnika.

blazek

Še ena slika koruze v Žalovičah, ki se nahajajo na višini 350m. 

Neurje s točo je vzelo pot Žaloviče-Šmarješke Toplice-zg. Družinska vas- Sela-Bela Cerkev. Ta pas je bil najbolj na udaru.

na delu je bil še veter.

Področje, ki ga je poškodovala toča, slika z zmajarskega vzletišča na Vinjem Vrhu.