ZEVS Forum

Rosa in slana ter rosišče

Začel/a dominikb, 23. Junij 2008, 10:30:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

dominikb

Mnogo ljudi predvsem otrok ki še ne izgubijo radovednosti sprašujejo kako nastane rosa in slana ter megla in podobno. Vsebnost vlage je strogo določena s temperaturo zraka. Vzemimo primer: Temperatura zraka je na primer 20˙C in pri tej temperaturi je maksimalna vsebnost vlage 17g/m3. Vzemimo da je dejanska vsebnost vlage 10g/m3, kar pomeni 60% vlažnost ( 10:17 pomnoženo s 100)
Če je temperatura 10˙C lahko sprejme 9 g/m3 vodne pare. Sedaj si zamislimo da se zrak od 20˙C ohladi na 10˙C, ki lahko sprejme samo 9 g/m3 vodne pare ima pa je 10 g/m3. Torej se mora 1 g/m3 nekam izločiti in tako nastane rosa ,slana če je temperatura pod 0˙C izloča pa se na predmete ki so še hladnejši. Iz tega tudi sledi naslednje: Če je zrak pri višjih temperaturah še sorazmerno suh pa lahko postane pri nižjih temperaturah nasičen. Točko pri kateri nastane zrak nasičen imenujemo temperatura rosišča. Pri našem primeru bi bila temperatura rosišča nekaj nad 10˙C recimo okoli 12˙C. Vrednosti sem zaradi enostavnosti zaokrožil upam pa da zaradi tega nisem zgrešil bistva.

ŽUPMART

Jazno in razumljivo. :clap:
Bom počakal, da se jih nabere še nekaj (vsaj 3), nato pa spet z obrazložitvami na portal. :icon_smile: :clap:

Capillatus

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

gradiščan

Moram rečt, da so tvoje enostavno razumljive razlage izredno pomembne za nas ki se o vremenu učimo vsak dan sproti. Pohvale :clap: Samo tako naprej... :icon_arrow:

max

@dominikb bi si zaslužil kakšnega zevs-kota za poučne prispevke, ki jih objavlja :clap:

Capillatus

Citat od: max dne 24. Junij 2008, 12:25:37
@dominikb bi si zaslužil kakšnega zevs-kota za poučne prispevke, ki jih objavlja :clap:

Se čisto strinjam. Kar nekaj poučnih tem je že napisal  :icon_wink: :icon_wink:

kekec46

temperatura rosišča je temperatura pri kateri prvotno nasičen zrak postane nasičeno vlažen in se odvečna vlaga v zraku kondenzira v obliki kapljic ... vidimo jo kot roso ali slano ..
n= relativna vlažnost
n < 100% zrak nenasičen z vlago
n = 100% zrak nasičeno vlažen
n > 100% zrak prenasičen z vlago

tako definicijo smo imeli pa mi pri fiziki ...

dominikb

Hvala za pohvale, moram pa reči da se tudi jaz učim od vas in od narave in to učenje bo po mojem trajalo vse življenje.