ZEVS Forum

Nevihta 03.06.2008 - toča v velikosti jajca

Začel/a gradiščan, 17. Junij 2008, 15:11:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

gradiščan

Dne 03.06.2008 nekaj pred 14 uro se je v Gradišču razbohotila nevihta z točo v velikosti jajca. Web kamera je naredila naslednje posnetke:

http://picasaweb.google.si/robert.drgan/NEVIHTA03062008

Škoda? Joj, niti ne bom govoril, kakšna žalost je bila potem pri nas doma. :icon_cry:

Vabljeni na ogled videa.

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

Jebelca, letos bo pol Slovenije razbila tale toča.  :shrug: Upam, da nisi imel čiste katastrofe na sadju in zelenjavi.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

blazek

mihav

Kakšna pa škoda? Uf...tole je pa moglo ropotati... :icon_exclaim:
Global warming is a lie;)

markokorosec.net

Toča kot jajce?! Po čem ti to ocenjuješ? Pa to bi vse razbilo, avti bi imeli lepo sesute šipe in naguban pleh, da ne omenjaš še česa drugega (toča velikosti jajc je bila 29.6.2006 okol Litije, pa je razturilo še po strehah hiš). A to kar s kamero ciljaš na velikost jajca?

Malo v hecu...kurjega al prepeličjega jajca?

Sem gledal sondažo... pogoji za veliko točo niso niti v sanjah. :icon_arrow: Sori, sam tole ne verjamem.

TAĐIKI

Noro Gradiščan!!

Tole me spomne na 30.maj 2001, ko so jajca padala v Ljubjani...

ŽUPMART

No, toča vsekakor je padala in to kar konkretna, mar ne? :icon_smile:

Imaš kakšne fotke toče? :icon_question:

Ciklon

Tukaj sem prilepil radarsko sliko tega termina. Vidi se nastanek nevihtne celice na tistem območju, iz katerih je padala ta toča. Je pa bila nevihta kot kaže kratke sape.

gradiščan

Citat od: skywarn.si dne 18. Junij 2008, 09:41:46
Toča kot jajce?! Po čem ti to ocenjuješ? Pa to bi vse razbilo, avti bi imeli lepo sesute šipe in naguban pleh, da ne omenjaš še česa drugega (toča velikosti jajc je bila 29.6.2006 okol Litije, pa je razturilo še po strehah hiš). A to kar s kamero ciljaš na velikost jajca?

Malo v hecu...kurjega al prepeličjega jajca?

Sem gledal sondažo... pogoji za veliko točo niso niti v sanjah. :icon_arrow: Sori, sam tole ne verjamem.

Tistega dne sem bil v službi. Ko sem prišel domov zvečer ob 19 uri - 5 ur kasneje, je bila po kotih še vedno toča velikosti 2 do 3 cm. Seveda sva z ženo najprej pričela pospravljat in nisem fotografiral. Na mojem pasatu, ki je bil parkiran doma, pa lahko pokažem luknje na strehi. Kasneje sem preko posnetkov kamere ugotovil, kaj se je sploh zgodilo nekaj pred 14 uro. V trenutku prišlo in v trenutku je bilo že konec. Glede velikosti pa so mi vsi sosedje trdili, da so bili posamezni kosi toče dejansko v velikosti jajc. No, konec koncev pa tudi kokošnja jajca prodajajo velikosti M ali pa L  :icon_haha:

markokorosec.net

Citat od: gradiščan dne 18. Junij 2008, 14:29:54
Tistega dne sem bil v službi. Ko sem prišel domov zvečer ob 19 uri - 5 ur kasneje, je bila po kotih še vedno toča velikosti 2 do 3 cm. Seveda sva z ženo najprej pričela pospravljat in nisem fotografiral. Na mojem pasatu, ki je bil parkiran doma, pa lahko pokažem luknje na strehi. Kasneje sem preko posnetkov kamere ugotovil, kaj se je sploh zgodilo nekaj pred 14 uro. V trenutku prišlo in v trenutku je bilo že konec. Glede velikosti pa so mi vsi sosedje trdili, da so bili posamezni kosi toče dejansko v velikosti jajc. No, konec koncev pa tudi kokošnja jajca prodajajo velikosti M ali pa L  :icon_haha:

Hehe točno tako, L in M velikosti jajc... :icon_haha: :icon_wink: Vem kaj se je dogajalo tisti dan, sem spremljal vse. To je blo tisti dan, ko je nastala cela linija neviht vzdolž Dinaridov, te celice je razneslo na konvergenci zahodnika in šibkega vzhodnika ravno nad Istro, striga le peščica, energije pa kar precej. Modeli so kazali na max 2-3cm točo, sondaže 12z so to potrdile. In po informacijah sodelavca so prišle podobe cifre ("velikost oreha"). Ti pravim, toča velikosti jajc (če si mislil kurjih, kar je 5-6cm) bi ti precej sesula avto in ostalo. Kar naj ti povejo Ljubljančani, kakšna škoda je bila 30.5.2001 po tistih kurjih jajcih (5-7cm so bile bombe, zvok v mansardnem stanovanju kjer sm živel, pa nepopisen). Za tako točo rabiš supercelico, že po opisu sodeč (brez, da pogledam pogoje) pa je vidt, da je šlo za eksploziven pulz krajše sape.

Evo sondažo iz Udin takrat...

Najmanj gajba pira zate, če je padala toča 5cm+ iz take sondaže :beerchug:

Ciklon

Evo še dve sondaži (Portorož, Reka) 3. junija ob 12Z.

Portorož

Reka (Rijeka)

Pri obeh sondažah se vidi, da je zrak do 500mb relativno precej vlažen. Bolj izrazit vetrovni strig je bil nad Reko,(iz te strani so se tudi prožile nevihte). Res zanimivo, da je ob tako relativno šibkih vetrovih v višinah, padala tako velika toča.