ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

zigarrdo

Citat od: matejček dne 20. Marec 2008, 23:31:09
hja ta 18z mi ni prav nič všeč :suspicious: količina padavin jutri in v soboto ni prav nič velika...in to je recept da se uresničijo slike na arsotu z višjimi temperaturami in bolj kot ne dežjem.. :suspicious: :shrug:

Jah samo nedelja je pa sanjska :clap: in noč na ponedeljek, močno sneženje, nekoliko več na jv, če ne v soboto nam v nedeljo sneg ne uide!  :icon_arrow:
Everywhere you go you always take the weather with you

Astra

Jest za spremembo ostajam pri deloma dež/sneg v soboto in nedeljo čez dan, ponoči pa v glavnem rahlo sneženje do nižin. V nedeljo zvečer in v ponedeljek dopoldne kaže kar dobro za sneg. Več pa v uradni napovedi spodaj.  :icon_wink:

21.03.2008 - NAPOVED - NESTANOVITNO VREME Z DEŽJEM IN SNEGOM BO TRAJALO VSE DO TORKA:

Nad severno in zahodno Evropo bodo vztrajala ciklonska območja, novo ciklonsko območje pa bo čez vikend nastalo tudi na območju severnega Jadrana. Slovenijo bodo v petek popoldne od zahoda zajele padavine, pihal bo zmeren do močan JZ veter, ob morju pa jugo. Proti večeru se bodo padavine še okrepile, meja sneženja pa se bo marsikje v noči na soboto spustila do nižin. V soboto čez dan se bo veter postopoma obrnil v SV smer, ob morju pa v burjo. Hladno bo! V soboto čez dan bodo padavine v glavnem oslabele. V noči na nedeljo bodo občasno še manjše padavine, meja sneženja se bo v večjem delu države ponovno spustila do nižin! V nedeljo bo pretežno oblačno vreme, občasno bo deževalo ali snežilo. V noči na ponedeljek se bodo padavine nekoliko okrepile, po nižinah bo v glavnem zopet snežilo! V ponedeljek bo prevladovalo pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki bodo v torek oslabele in večinoma ponehale. V torek se bodo oblaki trgali, tudi nekaj sonca bo! Predvsem ob morju in na jugu Slovenije bodo v prihodnjih dneh možne krajevne plohe ali nevihte. Največ padavin bo padlo na območju južne, osrednje in JV Slovenije. Meja sneženja bo v petek vztrajala na višini okoli 600 metrov nad morjem, v noči na soboto se bo marsikje spustila do nižin. V soboto čez dan bo meja sneženja na okoli 500 metrov nad morjem. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo ponovno marsikje spustila do nižin. V nedeljo čez dan bodo možne občasne snežne plohe ali rahlo naletavanje snežink. Ponekod se bo vmes mešal tudi dež! V noči na ponedeljek bo v večjem delu države ponovno snežilo.

V nižinskih predelih Slovenije se bo zaradi ogretosti tal predvidoma sneg sproti posedal in topil, ob intenzivnejšem sneženju pa bi lahko do velikega ponedeljka dopoldne po nižinah kontinentalne Slovenije zapadlo med 5 in 15 cm snega!

Največ snega bo po nižinah zapadlo predvidoma na J, JV in v osrednjem delu Slovenije! Od torka dalje se bo vreme za krajši čas ustalilo in tudi nekaj sonca bo!

Jutranje temperature bodo sprva še med -3 in 3 °C, dnevne pa med 2 in 8 °C. Od sobote dalje bodo jutranje temperature med -5 in 2 °C, dnevne pa med -1 in 5 °C. Ob morju bo lahko še za kakšno stopinjo topleje.

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

georges

Pozdravljeni. Danes si pa noben ne upa kej veliko pisat razen Astre. No jaz zadevo vidim takole. Za naš konec za jutri dopoldan kaže kar nekaj padavin, ampak zadeva od torka se ne bo ponovila..vsaj po sedanjih kartah ne. Zaenkrat kaže tako kot je na spodnji sliki, ampak bo potrebno še počakati na nov današnji zagon. Treba je upoštevati dejstvo, da nej nebi bilo toliko padavin v kratkem času..ampak če pogledamo aladina naj bi bila glavnina padavin na Dolenjskem v obliki snega. Bomo videli kako se bo izteklo. Lahko pa z nestrpnostjo pričakujemo nedeljo zvečer in v noč na ponedeljek, ko bi lahko ob malem pomiku ciklona bolj severno res dobili zajetno pošiljko padavin :icon_wink: :icon_wink:

blazek

Aaa, to bo še napeto. Zadnji zagon GFS-ja 06z, je še okrepil padavine za jutri zjutraj, poglobil ciklon na 983hPa in še znižal temeprature v višinah na -7°C na 850hPa. Tako da bi se lahko Dolenjska jutri zjutraj spet prebudila v zasneženo jutro. Lahko se ob prehodu fronte spet  pojavi kakšna nevihta. Zgleda da bo treba prpravt snegomere. :icon_eek:

georges

Citat od: blazek dne 21. Marec 2008, 10:51:17
Aaa, to bo še napeto. Zadnji zagon GFS-ja 06z, je še okrepil padavine za jutri zjutraj, poglobil ciklon na 983hPa in še znižal temeprature v višinah na -7°C na 850hPa. Tako da bi se lahko Dolenjska jutri zjutraj spet prebudila v zasneženo jutro. Lahko se ob prehodu fronte spet  pojavi kakšna nevihta. Zgleda da bo treba prpravt snegomere. :icon_eek:

Poglej si še nov zagon za v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek. 

blazek

Brez besed.  :icon_biggrin: :drool:

Kdo bi si mislil, da imao lahko tudi konec marca tako pestro vreme.

AND1

GFS in ECMWF v 78 urah zelo podobna
GFS

ECMFW

Upajmo da se lega tega ciklona še malo premakne proti našim krajem.

matjaž

Osebno sem po GFS ju 06 naštel 40 mm padavin v LJ so torka. Preseneča me, glede na napoved ARSO-ja precej velika možnost sneženja že ob poslabšanju od danes do jutri, saj bi zaradi velike intenzivnosti padavin lahko do jutri imeli kar precej snega v LJ (tudi 10 cm).

Drugo poslabšanje naj bi se zgodilo iz nedelje na ponedeljek in naj bi bil nekoliko šibkejše po padavinah, pa hladnejše po tem. na 850 mb. Tudi tedaj lahko v drugem delu padavin računamo na sneg in tudi tedaj do 10 cm, sodeč po GFS.

Jovi

matjaž nimam upanja da bi imeli toliko snega,ampak možno je vse,odvisno kdaj se bo meja sneženja spustila,ker GFS kaže da bi ponehalo snežiti pozno dopoldan.Vse bolj je pa zanimiva noč iz nedelje na ponedeljek ko je ciklonček je malo južneje od nas vendar ima velik vpliv na naše kraje,če bi se malo bolj proti nam pomaknil bi lahko dobili "bombo" a ne vrjamem.No na koncu pričakujem vsaj 10 cm snega.Mogoče jaz več ker sem v bližini gora na 450 metrih. :icon_biggrin: :icon_biggrin:
lp
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

paradolf

Se strinjam. GFS06Z odličen z kar tremi rundami na meji oziroma dobrimi možnostmi tudi za sneg :icon_wink:

Skrbi pa me UKMO ki je vedno slabši. Že to rundo v noči na soboto je zelo skromen s padavinami, v noči na ponedeljek pa jih kaže le za vzorec. Center ciklona precej bolj južno kor GFS in EC. :icon_confused:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Ledeni

Na zadnji zagon GFS-ja 06z bi rekel, da bom pri nas Dolenjskem jutri zjutraj in dopoldne gotovo snežilo, zapade lahko 5 do 10 cm snega po nižinah, višje okoli 20 cm. Kaže podobno kot zadnjič v torek, po temperaturah na 850hpa še celo malo bolje.  :icon_wink:
Do začetka dogajanja je le še 12 ur. Kdor nima zimskih gum, naj bo  jutri dopoldne raje doma.

Ciklon

Kakšna temperaturna razlika glavnega zagona in ENSE-jev. :icon_eek:

Če upoštevamo samo ENS-je GFS-ja, bi lahko rekli, da jutri snega po nižinah ne bo. Obratno pa kaže glavni zagon, kateri ima temperaturo v stalenem padcu in ob koncu padavin tudi sneg.  Največja mera odstopanja od ENS-ejev je tudi celih 7°C. Zgleda, da je situacija zelo mejna. :icon_question:

Raj je v naravi :buttrock:

paradolf

Cb tudi sam sem se kar načudil malo tej veliki razliki med glavnim zagonom in ENS-ji. Sicer smo že vajeni tega da glavni zagon odstopa v padavinah zaradi resolucije menda (meni sicer to še vedno ni povsem jasno zakaj je tako) a izgleda da je temu tako tudi pri temp. Sicer ne verjamem da bi bila lahko taka razlika.
Glede na ENS-je bi bil res lahko kar mali čudež da bi snežilo v nižinah. No jutri bomo že vedeli kako in kaj.

Aladin namenja južni Slo veliko padavin in mislim da bi tam intenziteta lahko dala svoje v prid morebitnemu snegu. Za moj konec pa je padavinsko precej skop saj do sobote zvečer ne bi smel prejeti več kot 20mm pa še to sem bolj na hitro seštel in malo navzgor zaokrožil. Je pa recimo Jezersko ki ni tako daleč stran zelo bogato z padavinami.

Morebitnemu snegu zaenkrat po mojem mnenju vseeno bolje kaže v noči na ponedeljek. No bomo videli.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

evo fantje nove napovedi... mislim da se obeta pestra noč z polno preobratov, jokanja nekaterih in veseljačenja drugih :icon_haha:

jaz sem za LJ skoraj siguren da bo sneg prišel do dol, verjetno podoben scenarij kot nazadnje...za nedeljo bomo pa jutri razglabljali ko bojo karte tudi bolj natančne, saj danes jih ta sekundarec pošten zahebava :clap:
rekordi na postajah kar se tlaka tiče bojo pa zihr padli... no smo rekli da to zimo padejo rekordi, naprej o visokem tlaku pred mesecem dni, danes pa najnižji :clap: :icon_lol:

Petek, 21. marec 2008, ob 16. uri

Napoved za Slovenijo
Ponoči in zjutraj bo oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah lahko tudi kot sneg. Veter bo ponehal. Jutri dopoldne bodo padavine od severa slabele in večinoma ponehale. Popoldne se bo lahko delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Goriškem in ob morju od 4 do 7, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 13 stopinj C.

vir:ARSO

Ciklon

Mislim, da je glavni vzrok za to razliko med ENS-i in glavnim zagonom resolucija. Očitno gre za specifično mikrolokacijsko situacijo.
:shrug:
Raj je v naravi :buttrock: