ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matootam

Evo, napoved Arsa:
Ponoči bo še povečini jasno, jutri dopoldne pa se bo pooblačilo. V zahodni in osrednji Sloveniji bo popoldne začelo rahlo deževati, padavine pa se bodo zvečer razširile nad vso državo. Meja sneženja se bo pozno zvečer lahko spustila tudi do nižin

Obeti

V soboto bodo padavine dopoldne prehodno ponehale, delno se bo zjasnilo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. V nedeljo bo oblačno s padavinami. Po nižinah bo lahko tudi snežilo.

Men je kar lepa napoved.  :icon_wink:
Gfs 00z je pa meni tud kar optimističen. Sicer naj bi bile temperature v noči na soboto in v sobotov višinah zelo mejne, toda padavinsko je kar bogat. Sigurno bi ob taki situaciji na jugu Slovenije deževalo, osrednja Slovenija pa je še pod vprašajem. Prav tako naj bi v nedeljo brez problema snežilo po nižinah.

TWISTER

Pečenko je rekel da pričakuje v nedeljo in ponedeljek od 5 do 15 lahko tudi 20cm snega. Padavin bo Kar nekaj le tla so topla in posedanje :icon_wink:

georges

Zaenkrat karte za soboto kažejo tole. Kot je že omenil Twister je to narejeno po GFS kartah.

zimazakon

Po tejle karti, bo Cvičkolandija najbolj zimska :icon_rolleyes: Sicer je pa res vse na meji. Bomo imeli možnost biti živčni :icon_eek: :suspicious: :icon_question: :drool: :clap:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

max

Še nekaj kart, ki jih je naredil GFS za Soboto

Temperature na 850hPa ob 6h

Temperature na 850hPa ob 12h

Potem so tukaj padavine ob 6h

Padavine ob 12h

Pa še temp na 2m ob 6h in 12h

Tukaj jaz vidim, da bo glavnina padavin po vsej južni SLO,
sneženje pa naj bi se začelo v zgodnjih jutranjih urah in bi potem trajalo do konca padavin
Ohladitev na 850hpa je tukaj kar pozna :icon_question:

max

Da še malo popravim, meja sneženja bo zjutraj sprva nekje na 500-600m,
tekom dopoldneva pa se bo začela spuščati, padavin pa bo še kar nekaj :icon_wink:

Jovi

GFS00Z je zelo zelo obetaven pa tudi ostali modeli so obetavni še iz nedelje na ponedeljek bi se padavine malo okrepile,v nižinah bi se še ohladilo na okoli -1 v severni slovniji.V nedeljo pa zgleda da bo pestro vremensko dogajanje vseeno sem optimist da bo predvsem na severu sepravi koroška,gorenska lahko snežilo najmanj možnosti dajem skrajnem jugu.Jutri zvečer pa mislim da bo malo sfalilo za nižine.Na 850hPa bi bilo dovolj mrzlo ampak v nižinah bi pa bilo okoli 2-3 stopinje.Zvečer na severu mogoče kaka manj.TWISTER jaz sem mnenja ta so tla za nekaj malega hladnejša kajti pri meni je bilo zele že tretji dan zjutraj pod lediščem in tla so bila malo zamrznena,torej sem mnenja da se je dobro vse skupaj pripravilo to za ta vikend.Prej se bo sneg prijel kot v zadnjem obilnem sneženju. :icon_wink: :icon_wink: to je moje mnenje. :icon_biggrin:
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

Pihe

Torej še z moje strani malo pametovanja:
danes lepo do popoldneva.Popoldanske plohe se neizbežne predvsem v severni polovici države.Jutri zjutraj še precej jasno, ampak že proti poldnevu na zahodu pooblačitve in prve kaplje dežja.Popoldne klasična JZ situacija, ko se glavnina padavin razporedi v liniji od Julijcev po dinaridih  navzdol proti Hrvaški.Tu bo tudi najbolj scalo.Ker pa bo temperatura na 850 Hpa negativna bi ob intenzivnosti padavin zadevo vsaj na Gorenjskem dokaj hitro prineslo do tal(mislim sneg).Potem še ena klasična situacija.Nastenek sekundarca v drugi deli sobotne noči in pomik padavin na JV Slovenijo.Jakost bo sicer primerna vendar bodo padavine še malce previsoke.kakorkoli, možnost je da v sobotno jutro pobeli Kočevsko in Notranjsko.Potem čez soboto malce predaha, a že popoldne od zahoda nov napad.V nedeljo zna že v startu na SV snežiti po nižinah, saj se bo primerno ohladilo na 850 HPa, pa tudi nižje.In spet nov sekundarec nad Jadranom in posledično njegova pot proti JV.In seveda premik glavnine na JV države.V nedeljo popoldne bi morale padavine na SV že slabeti, na JV pa krepiti.Popoldne bi na Primorskem že začela pihati burja.Padavine bi tako v južni polovici države razsajale še celo noč na ponedeljek ter tudi ponedeljkov dopoldan.Snežilo bo.na severu pa bo to slabelo in ponedeljek popoldne tudi ponehalo.Burja bo še bolj nažigala.
Vse kar sem napisal ima pa vsaj od sobote naprej le 50% verjetnost, ker je situacija tako mejna, da bodo kilometrčki odločali o marsičem!Zanesljivo pa je, da bo od petka dalje en velikl vremenski rodeo in postov na forumu na to temo čez tisoč! :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

bismarck

6z je zaenkrat kar ok...le malo man padavin daje za soboto..nastane pa nov sekundarc v nedeljo
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

paradolf

Še malo padavinske bombice modela UKMO 00Z
Bi rekel da je tole siguren sneg glede na intenziteto in temp. + nizek pritisk.  :drool:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

matejček

6z se mi zdi prov fantastičen...non stop padavine... cel vikend...temperature pa na meji... :icon_wink:

paradolf

Res padavinsko zelo bogat 06Z.
Matejček v noči na ponedeljek pa celo sploh ni več temperaturno na meji. Izgleda kar povsod okoli -5°C na 850hpa.  :icon_wink:
Definitivno bi kak ablakland lahko dobil več kot 50cm kaj pravite. Nasplošno pa tudi ostali kraji nad okoli 1000m zelo veliko snega ob takem razpletu. No do začetka akcije je še dobrih 24kur  :drool:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

bismarck

po teh kartah 6z ja bi tudi ljubljana dobila vsaj 25 cm :) :clap: :icon_wink: :icon_biggrin:
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

matjaž

Po GFS LJ dobi do vključno ponedeljka 40 mm padavin. Glede na tem. na 850 zna biti pon povsem snežen z 10 cm snega. Na meji je sobota in nedelja.

Če sešetjem vse padavine v obliki snega + tiste, kjer je sneg možen, dobimo od sobote ob 12 do pon 30 mm padavin v obliki snega.

max

Po pregledu GFS 06Z, nas čaka do naslednjega Četrtka hladno in padavinsko mešano vreme.
Temperature čez dan ne bi presegle 3°C, tako da lahko pričakujemo kar nekaj občasnih snežnih padavin od  ponedeljka naprej, ker se bo zadrževal nad nami hladen zrak, po tekočem traku pa se rojevajo sekundarci.
Ja, kar pestro bo cel teden, jaz imam pa dopust :clap: