ZEVS Forum

"Ac lenticularis" oblaki nad JZ SLO, 11 Feb 2008

Začel/a markokorosec.net, 11. Februar 2008, 21:44:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Nadaljujejo se prelepi dnevi z zmerno burjo, a danes se je burja kar precej okrepila in smer stržena je bila bolj vzhodna kot prejšnje dni. Sunki so na Krasu in bližnji okolici dosegali med 80 in 100km/h v sunkih! Stržen vetra je bil ravno pod takim kotom glede na smer Dinaridov (smer pravokotna nanje), da so na zavetrnih valovih nastajali lečasti oblaki ob vlažnem zraku v višjih plasteh, ki prihaja iz vzhodnega Balkana. Popoldne so bili oblaki še posebno spektakularne oblike.

Kot je že @paradolf v Analizi navedel, so oblaki nastajali nad JZ SLO... zahodno od Dinaridov. Na kameri iz Kredarice je tole lepo vidno...

Še lepše pa iz satelita v vidnem spektru :drool: V trenutku posnetka sem bil ravno pod eno linijo...

Izjemno lepo se vidi senca, ki jo oblaki mečejo na tla. Tako na kameri iz Kredarice kot tudi na satelitu, na le-tem je sploh fantastično to vidt.

Od spodaj pa so bili ti oblaki - Altocumulus lenticularis vidni čez dan takole... (ti dve sliki sta slikani s telefonom)... prva slika kaže tisto linijo zahodno od Snežnika, druga slika pa linijo nad Krasom :icon_wink:

Proti večeru so bili še lepše oblike, ob sončnem zahodu so se seveda še lepo obarvali...

Bolj južno od mene pa se je nadaljeval cel val teh oblakov, bil je bolj kompakten. V smeri Snežnika in Gorskega Kotarja je praktično ves dan vztrajala cela linija...zvečer je bila vidna takole (tista na satelitu na desni)...

Proti zgornjim Dinaridom pa ena osamljena mini linija...

A najbolj mogočen je bil tisti kompakten del južno od Krasa nad Istro, kjer so se tik pred večerom naredile izjemne strukture b oblakih... celotna linija je izgledala takole...

Malo bližje pa še lepše... lepo so vidne lečaste oblike teh "lentikularisov" v več plasteh...

Še zadnji pozdrav lentikularisov nad Krasom...

Burja rox! :buttrock:

ŽUPMART

Cumulonimbus

mare kot že tolikokrat doslej čudovita in zelo poučna reportaža :clap: :clap:

lp
Član ZEVS :)

paradolf

Se mi je zdelo da nas ne boš razočaral in ujel te oblake  :clap:
Carsko  :drool:
Zanimivo bi bilo verjetno tole videti v kakem posnetku kot si nam jih postregel zadnjič z Nanosa ko gre vsa zadeva v hitrejšem predvajanju  :drool:
Verjamem da boš za nas ujel tudi to  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

Ja, današnji večer je bil res čudovito igriv v svoji lepoti mixa burje in oblakov obsijanih v zahajajočem sončku :clap:

TWISTER

ok priznam, tudi pri AC-ju se včasih slučajno najde dobra stvar :icon_wink: ampak vseeno ga nikoli ne menjam za pravo Genovo...

Mare ko pa s telefonom take slikce nardiš, pol pa že lahko rečeš da obvladaš :clap:

Ciklon

Še enkrat več si dokazal, da stvar obvladaš. :buttrock: :praise: Odlično! :icon_wink: :clap:

A fotke tudi kaj računalniško obdelaš? :icon_question:
Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

thnx @ all :icon_wink:

@robi: Sm pomislu na to, a sm bil mal predaleč od kamere, da bi šel iskat in prišel nazaj, pa še zeblo me ko cucka :icon_haha: Drugič probam. Imam eno podobno, sam bi jo mogu sprobat, kako "teče" v videu.
@blaž: pa pri "Genovi" nimaš kaj slikat v zraku, edin če pride do poplav. Oz. naj bo, pomladne in pozno poletne "Genove" so kul :icon_biggrin: Oh ja, Nokia N95 rox :drool:

Citat od: cumulonibus dne 11. Februar 2008, 22:55:47A fotke tudi kaj računalniško obdelaš? :icon_question:
Robu okoli slike in napisov mi zaenkrat še ni uspelo narest v digitalcu, zato je odgovor ja :icon_wink: :icon_biggrin:

PS: še neki sm stacal par dni nazaj... ob priliki objavim.

Astra

Odlični posnetki in razlaga nastankov "Lenticularisov".  :icon_wink:

Na poti iz službe sem jih ugledal in kmalu naredil še dve fotki iz Vrhnike proti JZ. Perfekten pogled v živo, še lepše kot na sliki. Aja, kakšna je ponavadi višina teh oblakov. Verjetno preko 3000 m ?!?  :icon_wink:

LP.  :icon_smile:

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

TAĐIKI

Tole je pa čist noro.  :icon_wink: Meni najljubši oblaki.

robi14

MaRkUš

A mi da lahko kdo link od tistega satelita???

HVALA

florjo

Zelo lepe fotografije.  :clap: :clap: Tudi meni so ti oblaki zelo všeč.
Si prepričan, da ni bilo kakšnega marsovca vmes.  :icon_smile:

Off:
--------------------------------------------
Imel bi še manjše vprašanje. V soboto sem se potikal na Snežniku in doživel manjše presenečenje, saj se je nad njim ves dan zadrževala oblačna plast. Vzpenjali smo se po severnih pobočjih (iz Mašuna). Spodnja meja oblačne plasti se je zadrževala nekoliko pod gozdno mejo in nas praktično tik pod vrhom prisilila k povratku. Vidnost je bila namreč nična, teren pa nepoznan. Poleg tega je po pobočju navzdol pihal močan južni veter, ki je sproti brisal sledi. Ob taki situaciji sem najprej pomislil na fen. Malo nižje pri vzponu je bilo tudi nekoliko topleje. Toda južni veter mi nikakor ni šel v glavo. Pričakoval sem burjo, pa tudi aladin je napovedoval zgolj severne vetrove. No, zanima me če je bila vremenska situacija tistega dne ravno tako posledica omenjenega vlažnega zraka, ki naj bi v višjih plasteh prihajal z vzhodnega Balkana? Hvala.

ablak

Tudi jaz sem včeraj opazil to lepoto, pa sem bil žal brez fotkiča. No si pa ti opravil tako kot treba, profesionalno. :icon_wink:

Lp

markokorosec.net

Hvala za komentarje :icon_wink:

Citat od: florjo dne 12. Februar 2008, 09:55:14Imel bi še manjše vprašanje. V soboto sem se potikal na Snežniku in doživel manjše presenečenje, saj se je nad njim ves dan zadrževala oblačna plast. Vzpenjali smo se po severnih pobočjih (iz Mašuna). Spodnja meja oblačne plasti se je zadrževala nekoliko pod gozdno mejo in nas praktično tik pod vrhom prisilila k povratku. Vidnost je bila namreč nična, teren pa nepoznan. Poleg tega je po pobočju navzdol pihal močan južni veter, ki je sproti brisal sledi. Ob taki situaciji sem najprej pomislil na fen. Malo nižje pri vzponu je bilo tudi nekoliko topleje. Toda južni veter mi nikakor ni šel v glavo. Pričakoval sem burjo, pa tudi aladin je napovedoval zgolj severne vetrove. No, zanima me če je bila vremenska situacija tistega dne ravno tako posledica omenjenega vlažnega zraka, ki naj bi v višjih plasteh prihajal z vzhodnega Balkana? Hvala.

@florjo; Pod grebenom ACja se zrak spušča, nastaja inverzija. Zaradi večinoma vzhodne smeri burje ob robu ACja (s centrom SV od nas), se vzhodno od Dinaridov nabirajo oblaki, ker je precej vlage v spodnjih in srednjih plasteh. Ta zrak prihaja in osrednjega in vzhodnega Balkana, ki je relativno raven in nižji od našega območja, zrak se dviga, hladi in vlaži. Ko si štartal je bilo spodaj topleje kot tik ob spodnji meji oblakov, saj je tam običajno temp najnižja. Pač pod inverzijo temp z višino pada do inverzije, potem temp naraste in spet normalno pada nad njo. Na sondaži imaš ta dokaz: http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=GIF%3ASKEWT&YEAR=2008&MONTH=02&FROM=0912&TO=0912&STNM=14240. Tule ne gre za fen, ne na privetrni strani grebena. Tisti "južni" veter je pa samo lokalno kanaliziranje vzhodnika, ki ga je iz JV vleklo iz vzhodnega dela gorskega kotarja, smer tam je pa imel približno južno.

Saj je isto občasno tudi tule, vleče npr. močan jugo na splošno, pri meni pa piha al JZ ali JV... ker je vmes pač neko manjše hribovje in zrak obteka le-tega :icon_wink: