ZEVS Forum

Supercelični nevihti v bližini slovensko-avstrijske meje (1.7.2017 in 6.7.2017)

Začel/a krispy123, 02. Julij 2017, 18:57:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej včeraj proti večeru sem se vračal proti domu. Okoli 19.00 ure sem bil že na območju Celja, ko zagledam kar lepo kipenje v smeri proti Avstrijski Koroški. Pogledam na radar in vidim kar soliden nevihten pas, ki se je počasi pomikal proti vzhodu. Pridem do Maribora in se preusmerim v smeri Dravske doline, torej proti domu in kaj kmalu me preseneti kar lep razgled v smeri proti severu-severozahodu. Nekaj slik naredim kar skozi avtomobilsko šipo, parkiram in v trenutku letim na polje. Imel sem res srečo, da sem zadevo ulovil še na vrhuncu moči, ker že 10 minut kasneje so izginile skoraj vse strukture. Po kratkem posvetu z Markom Korošcem, prideva zadevi do dna in ugotovima, da je šlo celo za supercelično nevihto z mezociklonom spodaj. Pogoji so bili proti večeru še kar solidni, ampak vsekakor kaj takega nisem pričakoval. Glede na mnogo bustov v prvi polovici junija sem bil zelo vesel te zadevice. Reportaža iz Pule pa sledi verjetno par dni kasneje.

Radarska slika.

Več pa naj vam povedo slike same.

Lep pozdrav. :)

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

krispy123

Ko se dogaja se pač dogaja in slike od današnjega dogajanja bom objavil kar v to reportažo. Da ne bom ponovno delal nove. Današnji dan je minil tukaj na širšem območju Mariboru v pestrem vremenu in to kljub temu, da nas ni prešla nobena supercelične nevihta. Tekom opoldneva sem se odpravil proti Mariboru, da bo poslikal morebiti kakšno nevihto v smeri proti Avstriji, a žal zadeva pred mejo razpade.

No kasneje se odpravim proti mojemu staremu bivališču v Limbuš pri Mariboru. Ravno ko pridem tja, začne zelo hitro proti severozahodu nastajat močna nevihta z kar nekaj CG strelami. A žal nisem nobene ulovil, že 5 minut kasneje začne močno deževat in zajame me kar hudo neurje z točo (max do nekje 3cm). Toča je padala kar 15 minut skupaj, kar že od lanskega avgusta ne pomnim. V Rušah pa ob istem času ni padla niti kaplja.

Še moj videjo toče. Boljše da tam okoli 3:50 preskočite. Haha.

https://www.youtube.com/watch?v=EZK4P7PXX7U&t=2s

Toča je kar lepo pobelila okoliške vrtove in travnike, res kaj takega nisem danes tu na našem koncu pričakoval.

Po neurju sem se odpravil na okoliško polje, da še poslikam dokaj impresivno, ali skoraj "atomsko" kipenje v smeri proti jugovzhodu (proti Ptuju). Takega kipenja že dolgo nisem videl tukaj.

Proti večeru se odpravim nazaj proti domu. Ko pridem domov pogledam na radar in satelit in vidim, da se znova nekaj približuje naši meji. Tokrat sem resnično mislil, da zadeva ne bo razpadla kot zadnje dni na poti čez mejo, a še kako sem se motil. Celotna nevihta, oziroma možna supercelica je razpadla ravno nekje v bližini naše meje. In imel sem srečo, da sem še del te močne nevihte lahko poslikal. Ravno v smeri proti severozahodu še imam iz mojega konca kar soliden razgled, če bi bil recimo v Mariboru nad ravnino bi bila nevihta že predaleč za poslikat.

Sprva poslikam nek neizrazit shelf, ki je sprva izgledal kot wall, a sem se zmotil.

A kaj kmalu me preseneti tale pogled proti severozahodu. V oddaljenosti sem opazil lepo dežno zaveso, levo od nje pa po mojem mnenju tudi za kratek čas wall cloud. Nisem prepričan ali je šlo za supercelico, a mislim da neka možnost je. To nevihto sem ulovil še ravno, ko je nosila v sebi še maksimalne odboje.

Tukaj je začelo vse skupaj razpadat.

LP
:)

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV