ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje na območju Pule (natančneje Kamenjaka) ob koncu junija 2017

Začel/a krispy123, 05. Julij 2017, 23:07:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej zadnjih 10 dni sem preživel na območju Premanture, v bližini Kamenjaka. Prva dva dneva še ni bilo nič posebnega, a že 25.6 (nedelja) sem nestrpno pričakoval kakšno nevihto, a za južno Istro ni najboljše kazalo na ta dan. Večina modelov sploh ni kazala čisto nič padavin za skrajni jug Istre, a na srečo so modeli zgrešili.
Sprva je šla tale zelo fotogenična supercelica nad severni del Istre, katero sem seveda zamudil, ker ni bilo prevoza.

A že kakšno uro kasneje sem pogledat na radar v šoku, da v smeri proti zahodu-jugozahodu, torej odprtem morju nastaja močnejša nevihta. Pograbim opremo in kolo in ga pičim kakšne 3 km od Premanture na Gornji Kamenjak. To lokacijo sem si ogledal že dan prej, tako da sem točno vedel kam in kako. Na srečo je bila v bližini velika jama in sem se lahko ob prihodu nevihte z zelo nevarnimi CG strelami nad mojo glavo skril tja noter. Bil sem tudi na verjetno najvišji točki v širši okolici tam, z daljnovodom v bližini, tako da sem se rajše ob prihodu nevihte takoj skril v jamo. :)

Ko sem prišel na teren, sem lahko že od daleč videl zelo lepo nevihtno linijo s shelf cloudom, ampak to še ni bila ista nevihta, iz katere je kasneje nastala supercelica. Ampak izolirana linija, ki je kasneje ob prihodu na celino razpadla, supercelica (katero mi je tudi Marko Korošec potrdil) je nastala nekoliko bolj v smeri proti jugozahodu, kakšne pol ure kasneje. To je tudi moja prva supercelična nevihta nad morjem, končno sem "prebil led".
Evo nekaj slik ob prihodu te prve linije in še radar.

In že viden prihod nove, močnejše nevihte (supercelice) v oddaljenosti.

Radar.

Sprva je tale druga nevihta izgledala manj fotogenična kot tista prva, a to se je hitro začelo spreminjat. Moja lokacija je bila dokaj solidna, morda pa bi bilo celo boljše glede na smer nevihte, da bi bil na skrajnem rtu Kamenjaka, torej na spodnjem delu pri Safari baru, ki ga verjetno nekateri poznate. Ampak tam se bi težko kam skril.

V nadaljevanju so nad morjem pričele pokati tudi CG strele, katere pa niso bile zelo pogoste (mogoče ena na 30-40 sekund). Na žalost sem najlepšo strelo v naglici, ker mi je zmanjkalo prostora na kartici pomotoma izbrisal.

Tukaj se je začel počasi na levem robu nevihte delati wall cloud in takoj sem vedel, da je šlo za supercelično nevihto. Sprva so se se sicer strukture še malce skrivale nad morjem.

Ravno ob tem času vdari strela recimo cirka 500 m vstran, jaz pa sem lahka tarča na odprtem in kaj hitro se skrijem.

Pred prihodom naliva še grem ven iz zavetja in naredim par slik, tukaj je fajn miksalo zgoraj.

Moje zavetje.  :icon_haha:

Uro kasneje je začelo ponovno nekaj nastajati v smeri proti zahodu, a nekih resnih struktur tokrat ni bilo.

Naslednja možnost za nevihta je bila 28.6, ko sta kolega Kripelj, Mat89 ulovila tisto supercelico pri Umagu. A tisti dan ni bilo nič posebnega kaj se tiče struktur dol v Puli, le zvečer je nastal nek neizrazit shelf cloud. Ob prihodu nevihte malce po 22.00 uri pa smo dobili res močan naliv ob zelo močnih sunkih JZ vetra, verjetno so presegali 100 km/h, ker nam je vse odnašalo zunaj hiše.
Lahko vam samo prilepim nekaj utrinkov iz tistega dneva.

Konvekcija v smeri proti jugovzhodu, torej Velebitu.

In še dva videja iz tega dneva.

https://www.youtube.com/watch?v=eypyoXTOpaE&t=16s

https://www.youtube.com/watch?v=iyhsZthJ3AU

Tudi 30.6 so bile napovedane nevihte za območje Istre, a nekih pogojev za supercelice ni bilo. Vetra v višinah je bilo vsekakor dovolj, a je manjkalo energije na ta dan
Vseeno je tekom opoldneva v smeri proti jugu nastala nevihtna linija, ki je potovala v smeri proti severu. Na višku nevihte sem opazil tudi shelf cloud, a je bil bolj neizrazit. So pa bile na splošno skoraj vse strukture na ta dan res čudovite, tudi izven nevihte je lepo miksalo zgoraj. Mogoče ravno zaradi močnega jet streama. Ugibam. :)

Upam da vam bo vse skupaj všeč.

Lep pozdrav. ;)

drinky666

Aleš Rozman, Neurje.si team
http://neurje.si/

kripelj

Odlična reportaža in lepe fotke  :icon_wink:
Zanimiva zadeva tudi na zadnji fotografiji (desna stran)  :icon_question:

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

krispy123

Hvala lepa za pohvale, Kripelj tudi mene še sedaj zanima kaj je bilo tole na zadnjih dveh fotkah. Delovalo je kot neka elevated zadeva. Težko rečem res.  :)

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Nanika1991