ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 2 Gosti gledajo to temo.

vremenar12

Bomo videli kak bo, tudi jaz mam raje snežno in hladno, tisto pravo zimo.

Spomnimo se napovedi za poletje. Mnogi so napovedovali hladno in mokro poletje, pa je vreme šlo povsem drugo pot, saj smo meli suho in precej vroče poletje.

30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.

Smučar

Te dolgoročne napovedi so zame skoraj enako kot šloganje.

Oblak69

Tudi lansko zimo so napovedovali dokaj milo zimo, pa vsi vemo, da je bila ena boljših.

Citat od: vremenar12 dne 08. Oktober 2012, 14:10:03
Nemški meteorologi napovedujejo za srednjo Evropo toplo zimo s povprečno količino padavin. Piše, da bodo pogostejša obdobja toplega vremena, mrzla pa redka.

Tudi ameriški meteorologi so podobnega mnenja. Povprečno hladen november, topla januar in februar, še največ upanja za mraz in sneg bo v decembru.

Nasplošno nas spet čaka dokaj mila zima s povprečno količino padavin.

mat89

Kaj sploh gledate te dolgoročne napovedi,ki so navadno šloganje in skoraj nigdar ne zadenejo.Samo poglejte kaj so napovedovali za poletje,da ne bo ekstremne vročine in da bo namočeno pa vemo kako je bilo.

sasolaguna

če smo našo babico seprembra vprašali kašna zima bo letos, je rekla: počakajte do konca marca, pa vam povem če je huda ali ne....

ANDONE

Saj ce napovedo toplejsa januar jn februar in veliko padavin ...to pomeni snezenje vecinoma casa!;) nevem zakaj eni mislte da to pomeni plus in dez?? Od povprecja oni gledajo ne pa da topleje pomeni kar plus...tako kot je bilo letos ne mrzla ampak snezena zima...top! Na jugu pa itak 100letna zima..haha :beerchug:

Aja  drugace pa so res te dolgotrajne napovedi sloganje s kartami...priblizno se da napovedat prihodnost,kaka pa bo se pa ne ve ..haha :icon_wink:

JaniS

hrošč

Rusi so pokadili preveč medicinske marihuane :icon_mrgreen: Ne vem, sam ne dam prav nič na te dolgoročne napovedi..saj smo že videli, možnost je 50:50 da se uresniči in če se, potem so seveda strokovnjaki, če pa se ne, se pa izgovarjajo. Brezveze zaenkrat, dokler (če sploh kdaj), napovedi ne posatnejo natančnejše že za 1 teden vnaprej.

goldhorn

Zadnjo zimo je Capillatus kar dobro zadel. Upam, da se tudi letos vrne na forum.

sasolaguna

komar

Hecno, toliko junakov je na tem forumu, ki vedo, kakšno vreme bo npr. čez tri mesece, ne najde pa se niti eden (več), ki bi vedel, kakšno bo jutri (http://forum.zevs.si/index.php/topic,5265.0.html)...

Capillatus

Mislim da sem obljubil reanalizo zime in glede na to da je naslednja že pred vrati, je sedaj skrajni čas da jo objavim in naredim primerjavo z mojim lanskim statističnim modelom. :icon_lol:  :icon_biggrin:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Original link do modela in vseh grafik je tu: http://forum.zevs.si/index.php/topic,4789.0.html

In sedaj primerjave:

Model:

Realno stanje:

Model:

Realno stanje:

Model je imel pravo idejo za januar, a se je blokada pomaknila nekoliko vzhodneje kar je seveda privedlo do nekaterih razlik. A kljub temu sem zadovoljen s splošno sliko. Moj model je imel informacije iz različnih zim, tako da ima povprečno ali splošno postavitev. Tako da interpretacija je ista kot če bi gledali recimo GEFS ali ECMWF-EPS.

Model:

Realno stanje:

Nisem ravno zadovoljen tukaj, a se pa pokaže dosti lepša primerjava če pomaknem termin za 10 dni naprej:

In končno skupno stanje.
Model:

Realno stanje:

Spet nisem tako zadovoljen, a je lepša primerjava če pomaknem za okoli 2 tedna naprej:

Temperatura:
Model (tist hladni jezik zgoraj mi nikoli ni bil logičen  :icon_biggrin:):

Realno stanje:

Padavine:
Model:

Realno stanje:

Zelo pomemben del modela je bil tudi SSW ki se je realiziral in pomembno vplival na verifikacijo:
Model:

Realno stanje:

In je imel tudi dokaj isti efekt kot smo se cel december tudi nadejali.  :icon_biggrin:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dejansko sem dokaj zadovoljen, sploh glede na to da sem ta model izdal konec oktobra, in je bil rezultat analiz iz septembra+oktobra 2012. Tako da ker dosti časa pred samim obdobjem napovedi. Za letos pa žal ni bilo časa za ta isti sistem ker sem se ukvarjal z drugimi projekti.

Tu je par modelov za temperaturo za zimo 13/14.

Več jih je pa tukaj:
http://www.severe-weather.eu/?p=2067

To je nov portal na evropski "sceni", kakršnega še praktično ni bilo na evropskem prostoru. Je pa slovenskega "izvora", namreč postavili smo ga: Marko Korošec (@skywarn.si), Jure Atanackov (@SiriusB) in moja malenkost Capillatus (Andrej Flis).
Združuje pa napovedi, nowcasting, blog, poročila o vremenskih dogodkih po Evropi in v prihodnje še dosti več.  :icon_smile:

http://www.severe-weather.eu

Lep pozdrav

goldhorn

Citat od: Capillatus dne 07. Oktober 2013, 01:33:31
To je nov portal na evropski "sceni", kakršnega še praktično ni bilo na evropskem prostoru. Je pa slovenskega "izvora", namreč postavili smo ga: Marko Korošec (@skywarn.si), Jure Atanackov (@SiriusB) in moja malenkost Capillatus (Andrej Flis).
Združuje pa napovedi, nowcasting, blog, poročila o vremenskih dogodkih po Evropi in v prihodnje še dosti več.  :icon_smile:

http://www.severe-weather.eu

Lep pozdrav

Vsaka čast za ta portal!  :icon_wink:

joze

To pa je portal! :buttrock: Čestitam! :icon_wink:

mat89