Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoZima 12/13 - Statistični model "Capillatus"
Strani: [1] 2
Natisni
Avtor Tema: Zima 12/13 - Statistični model "Capillatus"  (Prebrano 8780 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2269


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« dne: 01. November 2012, 22:13:55 »

Končno sem končal z obdelavo vseh podatkov in pokazala se je zanimiva slika. Bom pa te rezultate objavil v tej novi temi in ne v temi "Dolgoročne napovedi". To pa zato da bo lahko tudi kasnejša reanaliza zime, ko bo mimo, objavljena v tej temi, da bo lepo na enem kupu za primerjavo s temi statističnimi rezultati. Če je slučajno kakšen problem glede te nove teme, pa naj moderatorji povedo.

Najprej kratek predgovor (priporočam da si vzamete 3 minute in preberete, ker lahko da izveste kakšno novo informacijo Smiley ) o čem se sploh gre. O tem sem že kar nekaj napisal v temi "Dolgoročne napovedi". Če še enkrat na kratko opišem. Enostavno sem upošteval kombinacijo določenih oceanskih in atmosferskih dejavnikov, katerih ne bom našteval. S pomočjo podatkov ki so dostopni za par desetletij nazaj, sem pregledal stanje teh faktorjev in poizkušal najti čimboljše približke v primerjavi z letošnjim stanjem. Najti čisto enako stanje je nemogoče. Vedno so neka odstopanja, zdaj v tem, zdaj v onem faktorju. Večkrat se lahko tudi zgreši kakšen dejavnik ki je lahko kasneje pomemben, itd... Zimsko stanje je dejansko rezultat kombinacije teh faktorjev. Največje vprašanje in uganka, je seveda koliko in kakšen vpliv ima posamezen faktor. In pa nikoli ni glavnega faktorja. Recimo letos je lahko odločilen en iz oceana (ne ENSO), drugo leto dva, eden iz oceana eden iz atmosfere (samo primer), itd... In seveda je bilo treba upoštevati pričakovan razvoj vseh faktorjev. Dovolj je da samo eden gre po neki svoji smeri in končna slika bo drugačna. Tukaj je največ prostora za napake s temi statističnimi modeli.

S pomočjo NOAA aplikacij in NCEP podatkovne baze, sem obdelal podatke in jih spravil v grafično obliko. Grafična oblika kot taka, je copyright NOAA/NCAR . Jaz sem le malce obrezal in spodaj vpisal obdobje "outlook"-a.
Te grafike prikazujejo, kakšno je bilo stanje, ko je bil celoten globalni "setup" v takšni smeri kot je bil letos konec poletja, v jeseni in kakšno bo stanje dejavnikov proti zimi (to je deterministični del). Treba je upoštevati da je to povprečna slika. Tako da eno leto lahko da je bilo bolj ekstremna slika, eno leto manj ekstremna,... Tako da sem se odločil da letos ciljam samo na končno sliko postavitve, detajle pa pustim za drugo leto, ker moram najprej testirati kakšna bo sploh uspešnost postavitve, se pravi končna slika (seštevek vseh 3 mesecev). Žal nisem imel časa za Hindcast. Slike kot takšne, so rezultat dejanskih postavitev iz preteklosti. Jaz sem samo v celotno "mešanico" dodal določena leta, mesece, dneve, itd... na podlagi zgoraj omenjenega sistema. Osnovna ideja je pa seveda tisti 1+1=2 račun, ki sem ga prvič omenil mislim da 2 leti nazaj. icon_biggrin Takrat nisem imel ne dovolj znanja niti dostopa do podatkovnih baz, zato sem šele letos lahko stvar končno spravil v obliko da lahko začnem testirati/eksperimentirati, kar je tudi glavni namen tega modela. Šanse za uspešnost imam majhne, kar povdarjam že nekaj časa, predvsem na račun tega, ker je skoraj nemogoče upoštevati vse dejavnike in interakcijo med njimi. Če bi bilo tako enostavno, bi lahko zimo napovedal vsak ki ima 5 minut časa.  icon_biggrin A vseeno rad delam preizkuse na relaciji teorija-praksa. Smiley

Večina na tem forumu je "long range" skeptikov, kar je razumljivo. Dolgoročne napovedi se vam zdijo kot šloganje. V majhnem delu je to res. Toda upam da to prepričanje ne izhaja iz tega, da je "nemogoče točno vedeti kaj bo čez 10 dni, kaj šele čez 1, 2 ali 3 mesece". Če razmišljate v tej smeri, potem je to dokaj napačen mindset. Smiley Sistem napovedovanja na daljši rok ali sezonsko, je vsaj kar se modelov in sistematike tiče, povsem drugačen kot kak GFS ali ECMWF. Pri sezonskem napovedovanju se gre predvsem za povprečne ali končne slike za mesece ali tedne. Cilj ni napovedati kje bo več snega, ali na SV ali na Z Slovenije. Gre se za sliko na globalni ali makro skali in pa trende ter verjetnosti. Lokalno gledano so velike variacije že na 10km razdalji, tako da je brezpredmetno reči zima bo boljša v Mariboru, kot pa v Postojni.  icon_biggrin In iz tega izhajam v oceno uspešnosti tega modela. Kar se tiče objektivne ocene uspešnosti, se lahko opravi le z izmerjenimi podatki in "large scale" reanalizo. Tako da čeprav so komentarji kot recimo "pri nas v Domžalah je bila zelo slaba zima, medtem ko je bila zelo dobra zima v prekmurju" sicer čisto ok, a brezpredmetni kar se tiče končne analize zime, zaradi subjektivnosti.  Smiley Upam da sem obrazložil vsaj nekaj osnovnih zadev, da me ne bo kdo Marca vlekel za rokav ali besede, če se model ne izkaže kot uporaben.  icon_biggrin Tako ali tako je to prvi "zagon" in test, tako da je še veliko stvari treba dodelati, zato pa je potreben operativni test. Lahko bi to naredil v začetku decembra, ko je že bolj znano stanje dejavnikov, toda bilo bi prepozno. Tako ali tako se pa kot vsako leto, z novembrom "odpovem" zimi do marca, ker je to zame čas izobraževanja in "nadgrajevanja".  Wink Dobra stvar je to, da bom marca že takoj vedel kaj je šlo narobe, če be veliko ostopanje med to statistično sliko in realno sliko, ker reanalize omogočajo primerjave in korelacije.

Jao mene koliko teksta se je že nabralo. Bom raje kar začel limat grafike. To so v osnovi reanalize, ki zahtevajo precejšnjo interpretacijo (predvsem postavitve), zato bom pri vsaki dodal kratko obrazložitev. Vrednosti v številkah so seveda okvirne. Bolj pomembno je seveda ali je odstopanje v + ali -. Zaželjeno je tudi osnovno poznavanje meteorologije, za pravilno interpretacijo. Resolucija teh reanaliz je 1°-2°, tako da so predvsem anomalije za temperaturo posplošene in lahko odstopa od lokalnih anomalij.


Grafik je kar nekaj in so v PNG formatu, zato mogoče ne bo takoj naložilo vseh.

Glavni cilj modela - Postavitev. To je čisto po realnih podatkih, zato nisem prilagajal kako naj zgleda. To je anomalija 500mb geopotencialne višine, se pravi kje so doline/cikloni (negativna anomalija) in kje grebeni/blokade (pozitivna anomalija). Tu je glavna fora vsega, če se po domače izrazim. Četudi jaz zadanem to sliko, je lahko glavna os dolin 500-1000km bolj V-Z, tako da bi bila s tem drugačna slika na lokalni ravni, medtem ko bi končna slika ostala bolj ali manj ista. To je tudi seštevek 3 mesecev, tako da to ne pomeni da je cele 3 mesece bila takšna postavitev, ampak povprečno gledano, prevladuje NAO-. Kot sem rekel so vse grafike povprečja in verjetnosti ki izhajajo iz te postavitve.


Anomalija temperature. Tukaj bi kdo pričakoval bolj negativne temperature v celotni sliki, glede na dokaj "agresivno" postavitev. Takšna pozicija dolin kot je, pomeni pri nas JZ tok v povprečju. Seveda tudi sever ob prehodu front in genovskih sistemih. To je le kombinacija vseh 3 mesecev. Tako da en mesec malo pod povprečjem, drug mesec nad povprečjem. Naj povdarim da je to rezultat kombinacije podatkov, ki pa jih nisem prilagajal, ker jih niti ne morem. Se pravi da če bi recimo hotel dati Z Evropo ali Balkan pod negativno anomalijo, ne morem, ker je to zmes meritev in je slika taka kot je. Zato je ta statističen model bolj za makro skalo. Sem se pa vseeno odločil da dodam te anomalije, za okviren prikaz.


Padavine. Anomalija mm/dan. Logična porazdelitev, glede na celotno postavitev in smer dolin.


Padavine, verzija 2. Anomalija skupnih padavin. Tu gre za malce drugačen način obdelave in analize, a je slika vseeno dokaj enaka. Vidi se večji povdarek na Z Sloveniji, ker pač JZ tok in Dinaridi naredijo svoje.


Zračni tlak. Negativna anomalija je malce bolj južno kot glavna postavitev, kar je razumljivo, ker cikloni (sekundarci, sredozemci, balkanci,...) potujejo na J robu dolin, v interakciji zračnih mas.


Zračni tlak, tokrat za celo poloblo. Razlog zakaj sem to dodal, je pa predvsem zato, da se vidi AO-.


Če s slednjim navežem še stratosfero. Vkalkuliran je tudi SSW (sudden stratospheric warming), manjše intenzitete. Tako da če tega ne bo, ali če je močnejši, itd,... lahko tudi privede do različne končne slike.


QBO- (Quasi biennial oscillation)
Preden napišem še sklepno besedo, pa bom dodal še mesečne grafike. Mesečna slika v tem prvem zagonu ni cilj, kot sem že omenjal. Zato bom dodal zgolj kot idejo dogajanja in kaj sestavlja zgornjo glavno postavitev. Spet so lahko v realnosti zadeve obratne. Primer: takšna slika kot je za Januar bi bila recimo Februarja in Januarja takšna slika kot je kazalo za Februar. Seveda je končna slika vseeno ista.
Model je dal sliko takšno kot je. Še enkrat povdarjam da je to povprečna slika določenih zim.
Glavni fokus sem imel na postavitvi. Vse ostalo je le stranski produkt, ker so lokalne slike prezahtevne da bi določevali kar tako s statistiko in verjetnostjo. In še en povdarek, da glavni cilj je na končni 3-mesečni sliki. In pa kar se recimo ZDA tiče, je stvar bolj komplicirana, ker je med Pacifikom in Atlantikom in so bolj komplekse interakcije. Čeprav zgleda dobra zima predvsem za V/SV ZDA.

Sklepna beseda:
Če gledam po teh rezultatih, zgleda kot povprečna zima kar se Slovenije tiče. Seveda je normalno upoštevanje, da ima vsaka zima ekstreme tako v + ali -. Zato se pa gledajo celotne slike in povprečja. In čeprav tukaj kaže na pozitivno anomalijo nad Balkanom, to ne pomeni da ne more biti -30°C, kot je zadnjič nekdo izpostavljal.  icon_biggrin
Če bi rekel stil zime bi verjetno rekel 02/03 ali 09/10. Morala bi biti boljša kot lanska.  icon_biggrin In veliko ljudi govori da bo dobra zima, ker je El NIno. El Nina kot takega, ni! Smiley Lahko se zgodi da bo res solidna zima in potem bodo vsi ti govorili kako je za to odgovoren El Nino. Dejansko je tudi El Nino v preteklosti dal precej slabe zime, tako da ima večina teh ki radi ponavljajo dobre zime in El Nino, mogoče več sreče kot pameti, če se "malo za šalo, malo za res" izrazim.  icon_biggrin

Za konec še primerjava s enim izmed "glavnih" in najbolj opevanim sezonskim modelom. CFSv2. Dejansko cilja na čisto drugačno sliko kot jaz, zato bo to spopad CFS vs. Capillatus.  icon_lol


To je to. Upam da si ne bo kdo teh produktov narobe interpretiral. Skušal sem obrazložiti zadeve, a seveda so še vedno določeni detajli. Smiley No pa kakorkoli že.

In naj ta tema ne bo noben bav bav. Razlog zakaj sem naredil novo temo, je tudi ta, da se lahko prosto komentira, kaj vpraša, itd... in ni ta tema rezervirana zame, ampak je čisto odprta.  Wink

S tem je tudi moj glavni cilj vrnitve na forum dosežen. Javno predstaviti ta model in njegov prvi test. Malo še bom ostal, potem se pa počasi poslavljam do Marca.  Smiley

Grafike copyright: http://www.ncep.noaa.gov/ http://www.noaa.gov/
Tekst copyright: Andrej Flis

Vse pravice pridržane.

Lep pozdrav.
« Zadnje urejanje: 01. November 2012, 22:27:04 od Capillatus » Prijavljen

Mraz
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1997-02-01
Sporočila: 4728


Lokacija: Žvab 291 n.m.v (Ormož, Prlekija)

Email
« Odgovori #1 dne: 01. November 2012, 22:35:11 »

Izjemno  praise praise
Prijavljen
šetor
Gost
« Odgovori #2 dne: 01. November 2012, 22:53:51 »

Odlično! praise icon_wink Hvala za tole izčrpno napoved. praise praise
Prijavljen
chris93
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-10-27
Sporočila: 2225


Lokacija: Radenci 205 m.n.v
kristjan_krispi_@hotmail.com
Email
« Odgovori #3 dne: 01. November 2012, 23:03:58 »

Hvala ti Capillatus!  buttrock
Prijavljen
Dual
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-05-02
Sporočila: 564


Lokacija: Ravne na Koroškem 410 m

Email
« Odgovori #4 dne: 01. November 2012, 23:11:17 »

Odlično napisano kapo dol.  icon_wink
Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1024


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #5 dne: 02. November 2012, 12:44:13 »

 Lepo napisano.Obilo uspeha pri preučevanju vremena še naprej icon_wink buttrock

P.S. Napisal si,da te lahko tudi kaj kdo vpraša.Moje vprašanje: bi lahko naredil tudi takšne tri slike,ki so na tej povezavi za zimo 2012/2013 (European Winter Forecast) sneg temperature,količina padavin in temperature oziroma je še prezgodaj? Povezava:www.accuweather.com/en/weather-news/winter-forecast-europe/56653
« Zadnje urejanje: 02. November 2012, 17:51:21 od Thor » Prijavljen

zevs.si
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 10868


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #6 dne: 02. November 2012, 13:00:54 »

Odlično buttrock beerchug
Prijavljen

Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2269


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #7 dne: 02. November 2012, 21:26:44 »

Hvala vam za pozitivne odzive.  icon_wink

@Thor, lahko bi ja. Bom probal narest primerjavo med Accuweather napovedjo za EU, ki so jo izdalo ravno danes. Mogoče so čakali name. icon_biggrin
Prijavljen

indijanc
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1988-12-18
Sporočila: 1084


Lokacija: Ljubljana

Email
« Odgovori #8 dne: 02. November 2012, 21:30:47 »

Komentar je odveč  icon_wink
Prijavljen
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5753


Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #9 dne: 02. November 2012, 21:39:01 »

 buttrock bouncy
Prijavljen
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2269


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #10 dne: 02. November 2012, 22:56:01 »

Kot sem že obljubil, je tukaj primerjava med Accuweather forecastom in mojim "modelom". Smiley

Original napoved je tu: http://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-forecast-2012-2013/961001

Padavine:Tu se model dokaj strinja. Jaz sem samo okvirno narisal v Slikarju. Prav izgled je seveda lepo narisan zgoraj na kartah.In pa temperature. Mi je čisto jasno kako je prišel do te slike.  icon_biggrinIn pa moj model. Anglijo sem označil pod rahel minus. Je pa edina razlika ta, da sem odstranil tisto pozitivno anomalijo nad Balkanom, ki jo je kazal model, zato ker nisem čisto prepričan da bo prav.In pa sneg. Tu svoje karte ne bom limal, to pa zato, ker se še dokaj strinjam s tem kar so pokazali tu. Takšna postavitev ki sem jo jaz dobil zgoraj, pač da takšno podobno sliko kar se snega tiče. Anomalija snega je močno odvisna od osi dolin. Bolj V ali Z.Odstopanje med Accuweather napovedjo in mojim modelom je samo glede temperature v Skandinaviji in Rusiji ter mogoče v J delu Evrope. Oni so dali pač + anomalijo, ker je tam V rob dolin in seveda J/JZ tok, dlje naprej pa že greben. Jaz sem pač dobil sliko takšno kot je dal model. Tudi razlog seveda postavitev. Bo zanimivo kako se bo vsa stvar na koncu verificirala. icon_biggrin

Še dobro da sem oddal ta modelski izgled včeraj, ker sedaj bodo počasi prihajale ven napovedi raznih centrov, tako da ne bo kdo rekel da sem kaj slučajno kopiral mogoče, če bodo zadeve podobne.  icon_biggrin To je tudi eden izmed razlogov zakaj nisem čakal na december.
« Zadnje urejanje: 02. November 2012, 23:00:14 od Capillatus » Prijavljen

chris93
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-10-27
Sporočila: 2225


Lokacija: Radenci 205 m.n.v
kristjan_krispi_@hotmail.com
Email
« Odgovori #11 dne: 03. November 2012, 00:48:31 »

Glede na Accuweather napoved zime, bo zima podobna lanski, torej cikloni preveč južno in posledično Slovenija dobi "drobtinice".
Če še ima kdo slike od lanske napovedi jih naj primerja z letošnjimi, ker meni se zdijo zelo zelo podobne, če ne celo iste (so postali lenuhi pa so le prek kopirali  icon_haha)
Čeprav je letos globalna slika precej drugačna, zato ta Accuweather napoved nebi smela držati.

Capillatusova napoved se mi zdi precej bolj realna  praise
Prijavljen
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2269


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #12 dne: 03. November 2012, 01:08:07 »

@Chris93: Kje si dobil idejo da pravijo da bo podobna kot lani?  icon_biggrin Je @Thor prilepil link. Dejansko je dokaj drugačna kot lani, kar se njihove napovedi tiče. Wink


In primerjava njihove napovedi in končne slike. Vir do slik je zgornji link. Reanaliza je za splošno sliko in ne odraža ravno dobro lokalnih anomalij, recimo za primer: Portorož + anomalija, Ljubljana - anomalija.

Imajo sicer samo karto za sneg, a bom dal vseeno primerjavo z reanalizo padavin.

In pa postavitev lanske zime. Bilo je kar nekaj razlik iz meseca v mesec, a vseeno bom dal samo končno sliko.Kar se tiče padavin, sploh snežnih, jih je malce rešil SSW.  icon_biggrin Jim je pa zato temperaturno napoved malce preobrnil.  icon_biggrin
Prijavljen

Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6004


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #13 dne: 03. November 2012, 09:32:32 »

Capillatus, zelo zanimive prispevke nam podajaš, tole sem si šel večkrat prebrat, da malo bolje razumem, čisto vsega pa itak ne bom nikoli. Res hvala, da svoje znanje deliš z nami.

Že večkrat sem izrazil željo, da s kdaj s strani Zevsa organizira kako predavanje oziroma inštrukcije glede razlage kart in modelov. Upam da se kdaj udejanji[ /size]
Prijavljen

wisky
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1957-05-12
Sporočila: 2493

Lokacija: Maribor, Tezno, 267 m n.v.
Delaj dobro in bo vse dobro!


WWW Email
« Odgovori #14 dne: 03. November 2012, 10:58:50 »

Odlično icon_wink icon_wink
Lp Wisky
Prijavljen

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
Strani: [1] 2
Natisni
Pojdi na: