ZEVS Forum

Meritve

Začel/a Lluka, 14. Avgust 2013, 22:16:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ribncan

Brez zamer, jaz sem zgolj hotel povedati svoje mnenje. Senzorja pa ne grem prestavljat, tudi zaradi tega, ker želim enkrat v tem društvu pa le uveljaviti svoj prav. Zakaj so moji podatki primerljivi z drugimi postajami enako dobro kot bi bili na višini 2 m pa ne bom ponovno razlagal, si lahko preberete v postih malo višje. Očitno nekateri vseeno še ne zaupate mojim besedam, kar pa za nadaljnje sodelovanje med nami ni dobro. Na tej točki se lahko tudi razidemo, kar pa verjetno ni nobenemu v interesu.

joze

Fantje, ne ga srat! :icon_arrow:

Zaradi 0,5 m razlike bo izmerjena temperatura popolnoma enaka in to je bistvo.
Bistvo meritev je, da se čim bolj potrudimo za točne podatke, na kar pa 0,5 m višja
namestitev ne vpliva. Iščete dlako v jajcu!

piskec

Citat od: ribncan dne 18. Avgust 2013, 07:18:28
Brez zamer, jaz sem zgolj hotel povedati svoje mnenje. Senzorja pa ne grem prestavljat, tudi zaradi tega, ker želim enkrat v tem društvu pa le uveljaviti svoj prav. Zakaj so moji podatki primerljivi z drugimi postajami enako dobro kot bi bili na višini 2 m pa ne bom ponovno razlagal, si lahko preberete v postih malo višje. Očitno nekateri vseeno še ne zaupate mojim besedam, kar pa za nadaljnje sodelovanje med nami ni dobro. Na tej točki se lahko tudi razidemo, kar pa verjetno ni nobenemu v interesu.

Rok, vsi upoštevamo tvoje mnenje. Ti pa se nekako braniš naših mnenj.

Nihče ti noče nič hudega in tvoje postaje tudi ne kritiziramo. Imej na pol metra, metru, petih metrih, lahko imaš termometer v gatah v spalnici, nam je pravzaprav vseeno. Jaz in najbrž tudi drugi vemo, da boš naredil vse, da bodo meritve ok in točne.

No, ampak drugi pa ne bodo vedeli. Zato, veš, obstajajo neka priporočila. Zato, da ne bi vsak delal tistega, kar meni, da je primerno, temveč tisto, kar so se vsi skupaj zmenili, da je ok. Primernost nečesa je namreč subjektivna, medtem ko so priporočila objektivna.

Nikakor ne iščemo dlake v jajcu. Ampak takih pravil/priporočil ne moreš kar krivit, dokler gre. Se pač ne moremo strinjat s teboj, da je to ok, če pa ni. Ti pa seveda lahko meriš temperaturo prav kjerkoli hočeš, to je povsem tvoj problem. In nihče ti ne more nič, nihče tudi zaradi tega ne bo jezen, žalosten, zavisten ali karkoli.

Ne pričakuj pa od nas, da bomo to podpirali in se s teboj strinjali. Se pač ne. Če hočeš imeti termometer na 2,5m ga pač imej, a potem se strinjaj z našim nestrinjanjem.

Prav nobene zamere ni. Naj ponovim še enkrat: debata je debata in nihče noče nikomur nič žalega. Le razpravljamo. Še pomnite, kako to gre? Različna mišljenja pa to? Je to ok ali moramo vsi v en rog trobit?

Kot vedno takoj vidimo, kako gre to pri nas - eni se postavijo v kritiko, drugi na okope. Še malo, pa se bomo žalili. Pa ni treba, je samo debata!!! Nikomur ni treba bit užaljen, madonca!

Če povzamem, če je sestavek za večino predolg:

- meri temperaturo kjerkoli hočeš, nimamo prav nič proti. Smo amaterji in podpiramo vse višine, od minusa pa tja do višine blokov, ni ovir. Pač ne more imet vsak travnika 1ha.
- ne pričakuj, da se bomo strinjali s teboj, če se ne bomo. Tudi z nestrinjanjem se lahko povsem dobro zastopimo, ni treba da v vsaki stvari tulimo v isti rog. Vsak človek ima svoje mišljenje, spoštujmo ga. Človeka in mišljenje. :)

zoki16

Tako je Piskec, popolnoma se strinjam s tem, kar si napisal.

Tudi jaz imam, zaradi okolice velike probleme glede postavitve svojih senzorjev. Toda po 5. letih testiranja sem našel prostor, kamor sem postavil svojo vremensko hiško in ostale senzorje, katere vrednosti lahko primerjam z okoliškimi, ki so postavljeni na optimalnih mestih (npr. CP MS - Ljutomer ter postaja, ki je v lasti člana ZEVS Cirila (Davis Vantage pro) in je od mene oddaljen cca 1 km). Imam pa WS2300, katera pa že več kot 5. let opravlja svoje delo.

Pri tem pa sem vseeno upošteval pravila, ki določajo lokacije postavitve senzorjev, kolikor mi je glede na lokacijo to uspelo. In glede na to, da niso postavljeni popolnoma v okviru pravil, sem z meritvami zadovoljen, ne morem pa si dovoliti, da rečem, da pa so meritve 100% točne.

Zato vsem nadobudnim vremenskim navdušencem polagam na srce, da naj upoštevajo vsaj osnovna pravila, ki veljajo v tem "športu" in čim manj polemizirajo na tem forumu. Politikov imamo itak že preveč, mi smo pa amaterski vremenarji, ki se trudimo postaviti mrežo svojih vremenskih postaj, ki bo lahko služila svojemu namenu.

In ja, za konec... tudi sam sem testiral meritve na 0,5 m, 1 m in 2 m nad zemljo, pa so bile razlike dokaj očitne, res pa je, da senzorji niso bili istih znamk in istih modelov. Torej... nima smisla izgubljati besed.

Zaj pa dosti o tem, raje uživajmo ob tem, kar nas veseli...

Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com

ribncan

Dost debate. Jaz vaša mnenja poznam, vi pa moja. V bližnji prihodnosti imam namen postaviti vremensko hiško, ki pa jo bom postavil čisto po priporočenih standardih in jo v dogovoru z domačimi postavil na sredo vrta, ki je sedaj sicer namenjen paši konj. Če bodo podatki v tem vmesnem času odstopali za desetinko, pa si tudi ne nameravam beliti las, prav tako tudi vaščani in vaščanke, občani in občanke, ki obiskujejo mojo stran. Moj namen je, da sedaj izstopim iz te debate, ki me nikamor ne pripelje,  ter skupaj z levjosom postavim eno spletno stran o vremenu v ribniški dolini, kjer bomo obiskovalce obveščali s podatki iz moje vremenske postaje in ostalih dveh, ki so/oz. še bodo delovale v ribniški dolini, jih seznanjali z napovedmi za območje ribniške doline itd.

lp, Rok

joze

Citat od: piskec dne 18. Avgust 2013, 19:05:06
Nikakor ne iščemo dlake v jajcu. Ampak takih pravil/priporočil ne moreš kar krivit, dokler gre. Se pač ne moremo strinjat s teboj, da je to ok, če pa ni.

@piskec, se strinjam in nočem nič tu težit!

Me pa osebno res nekaj zanima kakšna je razlika, če imaš senzor na 2m ali na 2.5m? Mi lahko kdo to pove? Zame je samo to pomembno!

piskec

Citat od: joze dne 19. Avgust 2013, 08:25:51
@piskec, se strinjam in nočem nič tu težit!

Me pa osebno res nekaj zanima kakšna je razlika, če imaš senzor na 2m ali na 2.5m? Mi lahko kdo to pove? Zame je samo to pomembno!

joze, saj ni bistvo v tem ali se kaj razlikuje ali ne. Včasih se razlikuje, včasih ne. Nekje se razlikuje, nekje ne. Ni važno.

Važno je, kako in na kak način se izvajajo meritve. Dogovor. Priporočila, standardi. Za primerjavo različnih krajev, vrednosti itd. je ravno to pomembno.

Pri avtomatskih postajah ARSO je vedno poudarjeno, da so to avtomatske postaje, za uradne podatke pa njihovih vrednosti ne uporabljajo. Zakaj neki ne?

Ob razpravljanjih ali tretjina stopine v sto letih pomeni globalno segrevanje ali ne, je najbolj pomemben člen ravno standard meritev, ne sama vrednost meritve.

joze

Citat od: piskec dne 19. Avgust 2013, 09:23:15
joze, saj ni bistvo v tem ali se kaj razlikuje ali ne. Včasih se razlikuje, včasih ne. Nekje se razlikuje, nekje ne. Ni važno.

Važno je, kako in na kak način se izvajajo meritve. Dogovor. Priporočila, standardi. Za primerjavo različnih krajev, vrednosti itd. je ravno to pomembno.

Pri avtomatskih postajah ARSO je vedno poudarjeno, da so to avtomatske postaje, za uradne podatke pa njihovih vrednosti ne uporabljajo. Zakaj neki ne?

Ob razpravljanjih ali tretjina stopine v sto letih pomeni globalno segrevanje ali ne, je najbolj pomemben člen ravno standard meritev, ne sama vrednost meritve.

OK, tu gledamo različno na stvar! Jaz sem mnenja, da če ni nobene razlike v vrednosti meritve je pol metra nepomembnih in prav
za globalno segrevanje so najbolj pomembne pravilne vrednosti meritev.

Pa brez zamere je samo debata :icon_wink:

Lluka

Citat od: joze dne 19. Avgust 2013, 09:55:32
OK, tu gledamo različno na stvar! Jaz sem mnenja, da če ni nobene razlike v vrednosti meritve je pol metra nepomembnih in prav

ko pa zapade meter snega..........

ribncan

Vedno znova me vzpodbudite, da nekaj napišem v to temo. Je treba razčistit nekatere stvari.

1. Moja postaja služi zgolj v informativne namene in podatki ne bodo uporabljeni v uradne namene (tako kot od vseh ZEVS postaj). Arso pa ne uporablja podatke iz samodejnih postaj v uradne namene zaradi tega, ker meritve niso zabeležene z živosrebrnimi termometri, ki so najbolj točni in nič drugega.
2. Za določitev, ali se podnebje segreva, ni pomembna standardna višina (+-0,5 m), temveč STALNA lokacija postaje. Segrevanje podnebja se da razbrati tudi iz temperature, ki je namerjena v prostem ozračju na višini 850 hPa, ampak ne tako, da stalno menjaš lokacijo meritev, temveč da se meritve več desetletij beležijo na isti lokaciji (pa naj bo to na višini 5 cm, 1 m, 2 m, 2,5 m, 10 m ali pa 1 km)
3. To višino 2 m imate nekateri že za sveto. Treba pa je omeniti, da WMO standard dopušča višine 1,25 - 2 m (in ne zgolj 2 m). Obstajajo pa tudi drugi standardi, katerih se drži veliko drugih uradnih meteoroloških služb drugod po svetu. Med njimi je najbolj "liberalen AASC standard, ki dopušča višine 1.5 m ± 1 m.

Pa ta debata v moji temi je že hujša kot v temi Smeh in solze, ko zapade pol metra snega.  ;D

piskec

Citat od: joze dne 19. Avgust 2013, 09:55:32

Jože, kako pa veš, da ni nobene razlike? Si meril in primerjal daljše časovno obdobje? Ali zato, ker je nekdo pač rekel, da ni razlike?

piskec

Ker smo smetili temo VP Prigorica sem vse skupaj prelomil v novo temo. Skoraj vse izgubil in povozil, hm. A na koncu mi je le uspelo.

Vseeno se meni zdi zadeva pomembna in ni samo mlatenje prazne slame in smetenje. To, kako si ljudje predstavljajo "pravilnost" je pač pomembno, kajne? To, kako zvijamo pravila do kamor pač zmoremo se mi tudi zdi pomembno. In to pri najbolj osnovni in enostavni zadevi. Kaj šele potem kje drugje, kjer so standardi/priporočila itd. malce bolj zapleteni? Predpostavljam, da bi tam zadevo zvijali še trikrat bolj, do konca in iskali luknje, kjerkoli bi se jih pač našlo.

Ne vem, jaz ne vidim kake velike zagonetnosti v tem: če je od 1,25m - 2m potem naj bo od 1,25m do 2m. Ne pa na 2.5m, ne na 1m, ne na 3m. Pa noben drug odgovor, pojasnjevanje, opravičilo in tako naprej niti ni potrebno.

Še enkrat pa poudarjam - lahko ga imaš tudi v spalnici, meni je popolnoma vseeno in tebi najbrž tudi. Ne pa prosim drugih prepričevat, da so meritve iste, ker si ti tako rekel in da je itak vseeno. Ni vseeno, drugače standardov ne bi bilo. Samo to.

Če se še o eni najbolj enostavni stvari ne moremo zment... kaj šele ko bo kaj bolj zapletenega. Huh. Kako pa kaj veter? Smiley

ŠTROMAR

Da se še enkrat oglasim, zdaj ko je Aleš prestavil debato v novo temo in ne smetimo več @ribnčanu.
Vsa debata, ki jo je s svojim odzivom na dobronamerne pripombe izzval @ribnčan je popolnoma brezpredmetna in izguba časa. Že zdavnaja ob ustanavljanju društva smo se dogovorili, da bomo sledili priporočila in standarde v kolikor pač obstajajo. In glede konkretenih meritev T obstajajo priporočila, ki so bila že večkrat citirana. Namesto da bi se tega poskušali čimbolj držati oziroma se približati idealnemu stanju se vedno znova odpira debata o tem.
Res bi bilo bolje, ko bi nekateri svojo energijo raje uporabili za kaj bolj uporabnega - konkretno le eden od enajstih članov foruma, ki so pisali v tole temo je recimo oddal svoj glas za fotografijo meseca julija. Ja ne boste verjeli tudi izbira fotke meseca je projekt ZEVS, posledično je nadaljni projekt, ki izhaja iz tega vsakoletni koledar ZEVS. Pa bodi dovolj, ker drugače bodo nekateri spet slabe volje.

ribncan

Citat od: ŠTROMAR dne 19. Avgust 2013, 12:17:13
Da se še enkrat oglasim, zdaj ko je Aleš prestavil debato v novo temo in ne smetimo več @ribnčanu.
Vsa debata, ki jo je s svojim odzivom na dobronamerne pripombe izzval @ribnčan je popolnoma brezpredmetna in izguba časa. Že zdavnaja ob ustanavljanju društva smo se dogovorili, da bomo sledili priporočila in standarde v kolikor pač obstajajo. In glede konkretenih meritev T obstajajo priporočila, ki so bila že večkrat citirana. Namesto da bi se tega poskušali čimbolj držati oziroma se približati idealnemu stanju se vedno znova odpira debata o tem.
Res bi bilo bolje, ko bi nekateri svojo energijo raje uporabili za kaj bolj uporabnega - konkretno le eden od enajstih članov foruma, ki so pisali v tole temo je recimo oddal svoj glas za fotografijo meseca julija. Ja ne boste verjeli tudi izbira fotke meseca je projekt ZEVS, posledično je nadaljni projekt, ki izhaja iz tega vsakoletni koledar ZEVS. Pa bodi dovolj, ker drugače bodo nekateri spet slabe volje.

Užaljen, prizadet sem nad to tvojo izjavo. Na tvojo dobronamerno pripombo sem tudi lepo in prijazno odgovoril, a kaj ko ste vame še kar naprej in naprej vrtali. Večkrat imam občutek, kot da je moje prizadevanje za dobro prid društva zaman. Vseskozi sem društvu želel vse dobro. Zato si dovolim, da malo predstavim mojo vlogo v tem društvu, ki jo večina ne vidi. Ko sem videl, da napoved pogosto po več dni ni osvežena, sem ponudil roko. Kar naj pove  predsednik, koliko pogovorov sva imela na to temo.

Citat od: medovreme dne 16. Maj 2013, 20:36:39
Pozdravljeni, napovedovalci!

Najprej hvala vsem za pridno napovedovanje, je pa morda opaziti, da se vremenska napoved ne osvežuje redno. Vem, da je veliko stvari, ki jih je poleg napovedi treba urejati (družina, služba,...).
Predlagam, da, če ne utegnete osvežiti napovedi, da to sporočite ribncanu, ki je tudi do sedaj večkrat vskočil.

Še enkrat vsem najlepše hvala in upam, da se kaj kmalu spet vidimo.

Marko Premelč (Medovreme)

Citat od: ribncan dne 16. Maj 2013, 20:46:15
Dam še mojo cifro 051-497-564, če kdo slučajno tisti dan ne bo na računalniku, pa naj mi pošlje SMS. Mislim, da je zelo pomembno, da so naše napovedi ažurne, osvežene enkrat dnevno.

lp, Rok

Zgleda, da je tale dogovor le samemu sebi namen. Saj razumem, da imamo vsi (tudi napovedovalci) še druge obveznosti, ne razumem pa tega, da se kljub temu da sem ponudil roko in da smo sklenili tudi nek dogovor, le tega večina ne drži. Od tega dogovora se je že velikokrat zgodilo, da je napoved ostala neosvežena več dni (čeprav je dogovor, da se osvežuje enkrat dnevno), pogosto manjka tudi kakšen dan, ki jih potem jaz dodajam. Dokaj neodgovorno do nekaterih napovedovalcev, da ne sporočajo svoje odsotnosti.
Poleg tega na mesec porabim tudi po več ur svojega prostega časa za pisanje biltena.
V teh dneh imam tudi kar nekaj dela v povezavi s prenovo našega portala. Mimogrede na moj poziv, kdo bi bil pripravljen pisati novice na prenovljen portal, kakšnega velikega odziva ni bilo. ( http://forum.zevs.si/index.php/topic,5193.0.html )
Večkrat se sprašujem, kaj sem jaz, da malokdo opazi moj velik trud za dobro Vremenskega društva Zevs. Večkrat sem že želel vreči puško v koruzo ter se posloviti, a sem se vedno ustavil in si rekel: "NE, moram vztrajati, ker le tako lahko s svojim kamenčkom v mozaik prispevam svoj del k nadaljnjemu razvoju društva." Odločil sem se, da že začeti projekt prenove portala skupaj z ekipo pripeljem do konca in se potem za nekaj časa umaknem iz foruma, da si malo "ohladim razgreto glavo".

Citat od: piskec dne 19. Avgust 2013, 11:52:04
Ne pa prosim drugih prepričevat, da so meritve iste, ker si ti tako rekel in da je itak vseeno. Ni vseeno, drugače standardov ne bi bilo. Samo to.

Če se še o eni najbolj enostavni stvari ne moremo zment... kaj šele ko bo kaj bolj zapletenega. Huh. Kako pa kaj veter? Smiley

Glede meritev pa še to. Nisem jaz tako rekel. Testne meritve so tako pokazale. Če bo desetinko ali dve razlike pa za zgolj informativno rabo tudi ne bo panike. Drugače je to pri uradnih meritvah. Ne pravim, da so podatki točno taki, kot bi bili na višini 2 metra, ampak razlika je manjša (dokazano z vzporednimi meritvami) kot bi nastala, če bi postajo  premaknil za kakšnih 50 metrov na kakšno drugo lokacijo. Seveda se je ta tema zelo razvila, ko pa me večina ne razume tega dejstva (ki sem ga napisal že na začetku) in mora vedno še nekaj svojega dodati, tako pa tudi jaz dodam. Kot da nisem dovolj jasno že prej napisal:

Citat od: ribncan dne 16. Avgust 2013, 08:40:59
Medtem pa marsikaterega ne zanimajo podatki iz nekaterih VP, ki kar bodejo v oči zaradi svoje netočnosti. Prvo odpikajte te postaje z geostika, potem pa se lotite še takih postaj, kot je moja. Rad bi videl, da bi se VD Zevs rajši, kot da se vpika v take nesmisle, vse moči namenil v kaj drugega. Koristneje bi bilo.

lp, Rok

Citat od: ribncan dne 16. Avgust 2013, 07:27:55
Bom pa ob priložnosti probal premestiti senzor na višino 2 m, da bom razbil še zadnje dvome o točnosti in primerljivosti podatkov.

Citat od: ribncan dne 19. Avgust 2013, 08:11:04
Dost debate. Jaz vaša mnenja poznam, vi pa moja. V bližnji prihodnosti imam namen postaviti vremensko hiško, ki pa jo bom postavil čisto po priporočenih standardih in jo v dogovoru z domačimi postavil na sredo vrta, ki je sedaj sicer namenjen paši konj.

lp, Rok
Crometeo se s tem, na katero višino bodo postavili postaje, ne obremenjuje preveč, ker so pametni in vedo, da majhna razlika v višini tudi ne bo bistveno vplivala na temperaturo. Včeraj sem videl celo to: http://www.crometeo.hr/u-rad-pustena-amp-miljevci-pored-drnisa-foto/  Namesto, da bi se o tem prepirali, ali je prav da je senzor nameščen pol metra višje ali nižje ves svoj trud namenjajo za kaj drugega. Kar poglejte kako lepo jim vsa zadeva stoji, poglejte njihov portal in forum, ki imata veliko več kvalitete kot naša. Zato, da bi se približali Crometeo, sem (kot sem že prej omenil) stopil v projekt prenove našega portala. A eni vseeno ne vidijo mojega truda.  :banghead: :banghead: :banghead:
Če se boste ubadali s tem, kako bom imel za desetinko ali dve različne podatke zaradi tega, ker imam senzor na malo višji višini (ko sem jasno povedal, da je v mojem planu tudi postavitev hiške), ne bomo nikamor prišli. To bo naše društvo pokopalo.

Aha še to. Da ne bo kdo tega sestavka razumel, kot da se želim poviševat med zvezde. Ne. Povedal sem samo dejstva.

mat89

Zdaj pa ste že res vsi tečni o meritvah :icon_evil:,in toliko brezveznega debatiranja ,glede postavitve da glava peče. En bolj trmast od drugega in zato ni kraja te debate.

ribncan,tako je v tem  društvu. Če bi bilo še v tem društvo par takih kot midva bi bilo vse na neprimerno višjem nivoju. Koliko samo porabiva časa za mesečni bilten,ampak eni na tem forumu so slepi.Vsekakor se mora čimprej menjat vodstvo(upravni  odbor) v društvu,ker ne naredijo nič koristnega.
Treba dat prližnost mladim,ne pa da smo vedno na stranskem tiru