ZEVS Forum

Napoved vremena (01.12.2007-15.12.2007)

Začel/a TWISTER, 28. November 2007, 17:40:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

jaka

se strinjam...glede na to kaj je že kazalo je tole pravi balzam :icon_biggrin: vsaj padavine bodo, kot trenutno kaže, pa upam da vsaj na smučiščih čim več snega, če pa še pride kej v dolino pa super...drgač pa tla so že kar dobro ohlajena oz trenutno se nekoliko zmrznjena na vrhu :icon_wink:

tesovnik

karte kažejo da bodo morda le tam okrog 11.12 padavine, ampak trenutno bodo temperature prave za sneg tam nekje okoli 900-1100m.n.v. :icon_confused:

ampak kot že drugi pravijo je to še zelo daleč :shrug:

iz tega scenarija se lahko razvije še marsikaj, zato počakajmo in uživajmo v tem brezveznem tednu ki je pred nami :icon_haha:

markokorosec.net

Citat od: Pihe dne 02. December 2007, 09:41:50
Zanimiva situacija: Včeraj je GFS risal genovca za 12.12., predvčerajšnjim celo za 13.12., danes nam je pa zadevo približal na 11.12. :icon_wink: Ni kaj rečt, vedno bolje nam gre. :icon_haha:

Po znani praksi GFS-ja to ne pomeni veliko...vsak dan je bližje do 48h pred dogodkom, nato običajno "Genovc" na kartah izgine :icon_lol: :surprised:

Jup še kar vztraja pri spremembi dogajanja okol 10.12., prej ne bo nič resnega neglede na to kolk dni je do tam...trend je jasen. Pa tud tisto dogajanje takrat je deževno, če sploh bo, in nikakor ne sneženo za nižine.

Pa lepo zgleda za jutrišnji prehod fronte...sredi dneva kaže na kar precej plohasto in nevihte predvsem na jugu, padavine niso švoh, sploh pregrade JJZ SLO. Pa hitro bo pritisk norel dol, v 24h bomo znižali tudi za več kot 20hPa ponekod :icon_wink:

No pa se je le ARSO zbudil in dodal opozorilo za danes ponoči in jutri zjutraj a?! :icon_arrow: Max sunki JZ vetra so po Aladinu pričakovani kar okoli 110km/h na območjih Snežnika in Pohorja :drool: Seveda bodo vrhovi kot Snežnik zelo prevetreni, 150+ mu tokrat ne uide :buttrock: V nižinah so pa na udaru glavna območja ta:

1) Ljubno-Trbovlje-Laško-Velenje-Ljubno
2) Rogla-Sl. Konjice-Rogaška Slatina-Ptuj-Maribor-Rogla
3) cel SV del dežele.

Na nekaterih postajah bo precej pestro, sunki bi znali bit tja do 80km/h. Dobro vam bo prepihalo šalčke :icon_mrgreen:

Če bo kak junak poizkusil mal meritev, priporočam Roglo...mu zagotovo ne bo žal. Sunki bi znali tudi čez 120km/h udarjat. Mal za popestritev tega dolgočasnega obdobja pa je le :icon_wink:

polo

Ok,veter veter,zakaj za moj konec velja ravno obratno? Kadar ARSO napove močan JZ veter ga pri meni skoraj da ni.
Včasih ko pa ni napoved za veter se od nekje vzame in piha do 100 km/h in to samo v mojih koncih :icon_question:
Mi kdo ve to objasnit?

Duzek

Murphy :icon_haha: :icon_haha:, sej je tudi pri meni dostikrat tako, zelo je odvisno od smeri s katere piha. 10 stopinj pa je čist drgač.
In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

markokorosec.net

Moč in pojav vetra je precej odvisen od konfiguracije terena. Odvisno pod kakim kotom glede na grebene poteka glavni stržen...in dobiš lokalne okrepitve zarad kanaliziranja in podobno. :icon_wink:

GFS 12z ima "jesenski pattern" za začetek druge dekade :love: Tud za jutri potrjuje dobro močo z nevihtami na jugu in seveda vetrovno noč :buttrock:

tesovnik

JMA je za 5.12. zanimiv glede temperatur na 850hPa in tudi glede padavin.
Tudi NGP je zanimiv glede 5. decembra, obema kartama pa se še pridružuje ENS. :icon_wink:

Po mojem bi znalo nakaj nastat iz tega kar trenutno kaže, kaj bodo pa vetrovi naredili svojega po nižinah bomo pa tudi kaj kmalu videli :icon_cry:

kar bo padlo dol bomo pa še videli; jaz bi dal razmerje: dež(90%) : sneg(10%)

če se motim naj me kdo popravi :suspicious:

markokorosec.net

Glede na kvaliteten sloves teh dveh modelov za napovedi v EU, nista vredna niti centa :icon_biggrin: Sploh pa nevem kaj si ti videl, ob SSZ vetru kaj več kot ploha ali dve ni za pričakovat.

Hehe, je pa ARSO malce popravil opozorilo, spet berejo forum al kako :icon_haha:

2. december 2007
Močan jugozahodni veter
V drugi polovici noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj bo predvsem v vzhodni in severovzhodni Sloveniji jugozahodni veter v izpostavljenih legah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 90 km/h, v višjih legah, predvsem na Pohorju in na planotah Notranjske, tudi prek 100 km/h

Vir: ARSO

Skratka pestro bo in zavidam vam "vzhodnjaki" :drool:

TWISTER

ja imeli bojo kar pestro...no mi v LJ bomo imeli pa kak sunek okol 30km/h...tudi to je nekaj :icon_biggrin:
drugače sta pa ukmo in ecmwf začela še tisto ubogo Genovo ki je bila na kartah pošiljat proti jugu :icon_biggrin:
no da vidimo ecmwf 12 z...
mare kako pa kej ensi ecmwf-ja kažejo za naslednji vikend :icon_wink:

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 02. December 2007, 19:41:07mare kako pa kej ensi ecmwf-ja kažejo za naslednji vikend :icon_wink:

ENS-i ECMWF-ja 00z so padavinsko precej obilni od sobote do ponedeljka, temperature na 850hPa pa okoli 0...

Rotty

Hmmm skrbi me edino komentar Velkavrha, da v doglednem času ni večjih padavin na vidiku. Glede na njihove novejše karte...
T okoli 0°C...vsaj na ~1200 bi bil sneg.
Podarjenemu snegu se ne gleda v višino :icon_wink:

Astra

Citat od: skywarn.si dne 02. December 2007, 19:31:02
Glede na kvaliteten sloves teh dveh modelov za napovedi v EU, nista vredna niti centa :icon_biggrin: Sploh pa nevem kaj si ti videl, ob SSZ vetru kaj več kot ploha ali dve ni za pričakovat.

Hehe, je pa ARSO malce popravil opozorilo, spet berejo forum al kako :icon_haha:

2. december 2007
Močan jugozahodni veter
V drugi polovici noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj bo predvsem v vzhodni in severovzhodni Sloveniji jugozahodni veter v izpostavljenih legah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 90 km/h, v višjih legah, predvsem na Pohorju in na planotah Notranjske, tudi prek 100 km/h

Vir: ARSO

Skratka pestro bo in zavidam vam "vzhodnjaki" :drool:

Pestro bo glede vremena. Danes sem bil na območju Ljubljanskega barja, prav depresivno megleno je bilo. Komaj čakam, da tale veter prepiha tudi naš konec.  :icon_biggrin:

Sicer pa kaže, da bomo na sneg še nekaj časa čakali. No ja, do Božička je še nekaj tednov, Miklavž pa nam ne bo prinesel beline.  :surprised:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

TWISTER

Citat od: Rotty dne 02. December 2007, 20:00:49
Hmmm skrbi me edino komentar Gregorčiča, da v doglednem času ni večjih padavin na vidiku. Glede na njihove novejše karte...
T okoli 0°C...vsaj na ~1200 bi bil sneg.

no ja... to je vse odvisno od postavitev...oziroma pri zelo nizkem pritisku je 850hPa na 1200m :icon_biggrin: se še spomnite november 2005, takrat smo imeli močno sneženje pri +1 na 850hPa...no sam se je pol še naprej ogrevalo :icon_biggrin:
mislim da je za njih dogleden čas cca 5 dni...  Če bi bil Pečenko bi zihr malo drugače govoril :icon_haha:

janez24

Citat od: Astra dne 02. December 2007, 20:10:44
Pestro bo glede vremena. Danes sem bil na območju Ljubljanskega barja, prav depresivno megleno je bilo. Komaj čakam, da tale veter prepiha tudi naš konec.  :icon_biggrin:

Sicer pa kaže, da bomo na sneg še nekaj časa čakali. No ja, do Božička je še nekaj tednov, Miklavž pa nam ne bo prinesel beline.  :surprised:
Menda pa ja bo božič bel no ja vsaj lani je tud bil sam ni bilo več kot zdaj novembra, sam upanje obstaja , kak užitek ven  :icon_lol: :icon_lol: gledat na božični večer ko sneži
letos pa bo

Ledeni

ECMWF 12z riše kar ugodno situacijo za naslednja petek in soboto. Odcepljen ciklon v Sredozemlju in nekaj burje za njim. Ciklon je postavljen sicer malo preveč južno.
Ampak mislim da na koncu se bo vse sfižilo v prehod ene oslabljene fronte ob jugozahodnem vetru. Brez ohladitve seveda. :icon_exclaim: :icon_twisted: