ZEVS Forum

STORM CHASEING PO EVROPI?

Začel/a pontiacv8, 24. April 2012, 22:28:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

pontiacv8

Pozdravljeni

z kolegi smo se nekaj menili, da bi naredili storm chasing po evropi..kaj menite kje se v evropi zgodi nejveč pojavov tornada? Vemo, da zdaleč nebo kot v usa ampak vseeno probamo srečo kakega v eu dobit. :)

Zanimam kje so tista mesta kje se največ pojavijo v evropi?

hvala

Aquatic

Oprosti, ampak tako vprašanje postavi nekdo, ki nima pojma o lovljenju neviht in vremenu nasploh. Chaser ne postaneš čez noč, ampak v letih preučevanja in spremljanja vremena. In to ni tako enostavno, sploh če nimaš izkušenj. Dinamika vremenskih pojavov je takšna, da ni mogoče točno locirati kje točno se bo kak pojav zgodil. Za tak lov se moraš pripraviti (preučiti vremenske karte, spremljati radarske slike, poznati geografske značilnosti določenega področja, poznati cestno infrastrukturo, itd...) Lovljenje neviht, tornadov predstavlja določene nevarnosti in teh se je treba zavedati. Brezglavo se voziti sem ter tja je popoln nesmisel. Za začetek vam svetujem par čejsov po Sloveniji, po kakšnem letu, dveh Italija in Madžarska. Tornadi so kratkotrajen pojav, ki nastane, ko so za to izpolnjeni določeni pogoji. Lovljenje le-teh po Evropi ni tako kot obiskovati znamenitosti na stacionarnih lokacijah. 
Kratek in dobronameren nasvet: opazujte vreme v Sloveniji!  :icon_kava:
Davis Vantage Pro2

gradiščan

Najbližje ti je zagotovo Mengeško polje, za tujino pa Furlanija. Če boš upošteval, kar ti je Aquatic napisal, potem boš imel zagotovo uspešen lov. In konec koncev bomo mi veseli, ko boš svoje poročanje objavljal na forumu.

Stormchaser

Ja Pontiac nažalost je Aquatic podal pravo mnenje.Glede na to, da sprašuješ imam tudi jaz občutek, da se ne spoznaš na Storm Chasing ali na napovedovanja neviht na splošno.Če bi jo imel, potem bi vedel tudi kje se nahaja največ tornadov v Evropi.Naj ti namignem ITA, NEM, MADŽ., POL,!Vendar kar takole, ej gremo čejsat v Nemčijo, ker je tm največ tornadov v evropi je skrajno neumno.Najprej res probajte s kolegi po Sloveniji, morda zaviti malo čez mejo na Italijansko stran, predvsem pa podučiti, kako pravilno brati vremenske modele, da se ne bo Chase neviht sprevrgel v Chase sonca.In to se ne bo zgodilo v mesecu dveh ampak par letih. To ti lahko jaz potrdim, ker sem se vse sam naučil (z nekaj pomoči določenih forumašev) in lahko rečem, da sem vsako leto boljši kot pri napovedi in tudi po temu, da veš kam se postaviti, ko je nevihta blizu.To vse vpliva na dober in varen čejs, brez kakih poškodb vozil ali morda tudi ljudi.Zatorej najprej dobro premisliti, se učiti in potem šele akcija.Kar takole na HORUK ne bo šlo.Načeloma pa podpiram vsakega, ki ga to zanima in upam, da boste že letos, ko bo pri nas pokalo tudi vi ujeli kaj lepega a pamet v roke  :icon_wink:
P.s.:Ne zameriti Pontiac nič slabo namernega nisem s tem postom mislil, hočem samo povedati da ni Chase kot recimo nedeljsko kosilo v gostilni je precej več.Za dodatna vprašanja smo pa vedno na voljo  :icon_wink:

pontiacv8

hvala vam za hitre odgovore...tak brez pojma tudi ne gremo nikam to tak jasno..imamo 2 v ekipi z skywarna eden sem nam pridruži v aus eden pa v nemčiji oz mi njim...po nekaterih podatkih se na leto v nemčiji zgodi prebližno 20-30 tornado...v aus malo manj...naredili smo si neko ruto nemčija, poljska, madžarska...bomo videli kako bo kaj..

kolegi seveda, da nič ne zamerim in vem, da se nič ne razvije čez noč lahko dam kaj gor slik on mojih chasingov :)

gradiščan

No, potem pa sploh ni panike... Teh 30 tornadov pa vam bo ja uspelo dobit... čeprav ne vem od kje ta podatek o takšnem številu.. :icon_question:

pontiacv8

ja saj če malo pobrskaš kake raziskave po forumih v nemčiji in kaj vprašaš ti nakažejo nekak število tornadov 20-30 na leto ne...dosti sem že  prebral o tem in nekak naj bi te cifre držale ja  :) zdaj pa bi trebalo na lastni koži sprobat.

pontiacv8

evo nekaj slik od mene...imam jih preveč da bi vse naložil na forum...upam, da vam bodo všeć :)

Stormchaser

No super vidiš  :icon_wink: !Imam pa edino eno vprašanje, še zdaj mi ni jasno zakaj za vraga si potem nas spraševal, če si itak v kontaktu z Nemci in ljudi iz Skywarn-a, glede na to, da so predvidevam dobro vremensko podkovani točno vedo kje jih je največ? Ker iz prvega stavka bi človek pomislil, da so to kar eni prijatli in greste skupaj na čejs in ne poznate zadev.Pa brez zamer  ;D

pontiacv8

ne ne :) glej raje imam več informacij kak pa samo eno ne :) več glav več ve :) saj ste vi tudi strokovnjaki in vam zaupam in vem, da ste dobri!

glede skywarna je pa tak ne :) moj bivši sodelave in najbolšji prijatelj dela v avstriji pa pozna dečke pa bo nas nekak povezal.. :D

Stormchaser

No hvala pa veliko sreče z Chase-i potem po Evropi  ;)

pontiacv8

hvala no saj bomo videli kaj bo prinesel čas :) nočem, da imate kak čuden občutek,vem  da sem malo mogoče zakopliciral stvar :)

Thor

Citat od: gradiščan dne 25. April 2012, 19:50:47
No, potem pa sploh ni panike... Teh 30 tornadov pa vam bo ja uspelo dobit... čeprav ne vem od kje ta podatek o takšnem številu.. :icon_question:

@Gradiščan tu so podatki o potrjenih primerih po Nemčiji in res v lanskem letu je bilo potrjenih 33 primerov.Ostalo je pa veliko število funnelov ali pa sum tornada.Takih primerov je bilo lansko leto 147.Tu je povezava do te internetne strani:LISTA TORNADOV ali Tornadoliste.de: www.tornadoliste.de

@pontiacv8 Na tej internetni strani si lahko ogledaš potrjene primere po Nemčiji.

Spodaj piše 33 potrjenih primerov tornada in 147 sumov tornada.

Lp! Thor :icon_wink:
zevs.si[move]