ZEVS Forum

Sezona Tornadov 2012

Začel/a Stormchaser, 22. Januar 2012, 10:11:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Aquatic

Potrjenih 13 tornadov, pa niti dobro začelo se še ni.
Davis Vantage Pro2

Stormchaser

Stormchaser

ena iz streama. Wedge Tornado

Edit:Kljub temu mislim, da le ni bilo tako hudo do sedaj kot so predvidevali.Po eni strani kar prav, saj si še od lani niso mogli pobrati od tistega izbruha.Je pa res, da bo še kaki dve uri lepo pokalo in tornadi se bodo pojavljali tudi ponoči, tako da se bo število tornadov še povečalo.Lp

Aquatic

Tornado, ki ga preko live stream-a spremljava s @Stormchaser-jem

Davis Vantage Pro2

Aquatic

Supercelica iz katere sta hkrati nastala dva tornada. Eden je bil zakrit v dežni zavesi, drugega pa so čejserji posneli.
Davis Vantage Pro2

Stormchaser

Stormchaser

Danes se zopet pričakuje precej pestro popoldne in večer v Ameriki, saj bo zopet na delu Moderate Risk in zelo dobre razmere za nastanek močnejših in dolgoživečih tornadov. Verjetnost za nastanek bo od poznega popoldneva ter čez noč po njihovem času, tako da predvidevam, da bo približno okoli 22. ure po našem času že kaj zanimivega za pogledati. Spremljamo

Se bo pa glede na majhnost območja verjetno kar trlo čejserjev, kar pomeni, da bo zelo dobro dokumentirano iz vseh zornih kotov  :icon_wink:

Stormchaser

No danes ponoči oz. včeraj po Ameriškem času je bil kot kaže trenutno "Bust" day ali po naše nateg :D! Trenutno samo 1 report o tornadih. Kot kaže ni in ni hotelo skupaj spraviti vseh razmer. Bo pa drugič bolje  :icon_wink:

sasolaguna

Ledeni

V petek 1.junija proti večeru je tudi kraj, kjer trenutno bivam, zajelo močno neurje, National Weather Service pa je dan kasneje uradno potrdila (na podlagi povzročene škode), da je mesto Petersburg v Virginiji prizadel tornado kategorije EF0, kar pomeni veter okoli 140 km/h.  Tornado je pustošil le kratek čas in je bil verjetno zakrit z dežno zaveso, zato ni menda nobenih slik. Jaz sem bil od tega kraja oddaljen le 6 km, spremljal sem prihod nevihte in oprezal za kakšnim mezociklonom, ampak nisem opazil nič. Ko se je nevihta začela, je najprej dež padal naravnost, nato pa je začel pihati še močan veter. Tukaj pri nas ni bilo kakšne škode, le 2 km proti zahodu pa so še danes pospravljali polomljene veje in drevesa.
Drug tornado je nastal blizu mesta Norfolk in je bil ocenjen v kategorijo EF1.

Link do zgodbe.
http://www.nbc12.com/story/18683186/national-weather-service-confirms-petersburg-tornado

Še slika prihoda nevihte. Slikano proti JZ (naviti kontrasti).

Veter in naliv.

Ledeni

Čeprav je v sezona tornadov že v zatonu, pa se občasno pojavi še kakšna zanimiva situacija.
Takole se jaz danes popoldne peljem iz šole, poslušam radio v avtu in pogledujem proti črnim oblakom na zahodu. Bilo je videti kar strašno, pogled so mi pritegnili fractusi, ki so se hitro dvigali, več pa se zaradi stavb in dreves ni videlo. Naenkrat muzika utihne in iz radija se oglasi sirena. Sledi strog moški glas: "National Weather Service has issued a tornado warning for the following cities in South- Central and South East Virginia: ...Prince George, Petersburg, Colonial Heights, Hopewell.... Seek shelter immediately!  "

Opa, mi je kar srce poskočilo. Hitro oddirjam domov, na hitro preverim radarsko sliko in vzamem fotoaparat. Nato pa na tornado chasing. Tukaj je pa problem, ker Virginija je v tem delu res ravna kot miza, ampak zelo gozdnata. Težko je najti odprt teren z dobrim razgledom. Ker se je sistem bližal od zahoda, krenem proti jugu, da uidem padavinski coni in čimprej dosežem odprt teren s kakšnim parkirplacem. To mi uspe najti kakih 10 km južno od koder stanujem, vseskozi me je lovila padavinska cona. Ko končno dosežem odprt teren, proti zahodu zagledam lijak, ki se je že umikal proti bazi oblakov. Ni bilo časa fotografirati med vožnjo. Ko končno ustavim avto, pa dobim le še tole, kar je na sliki (nič posebnega). Le minuto pozneje me zajame naliv in čejsa je bilo konec.  :-[

še radarska slika v času akcije:

Zamudil sem za nekaj minut, ampak tole sem bil pa najbližje tornadu v svojem življenju.

Edit:
ko sem pregledal NWS tornado report, pa ni nobenega potrdila, da je tornado bil. Verjetno je bilo blizu. Je pa precej poročil o podrtih drevesih.

snowfrick

Lepo da si vzameš čas in poročaš o dogajanju čez lužo :icon_wink: