ZEVS Forum

Vreme kroji razpoloženje, presojo in sproža bolečine - članek PN 17.5.2011

Začel/a gradiščan, 18. Maj 2011, 09:22:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

gradiščan

Smučar

Jaz še vedno ne verjamem, da vreme neposredno vpliva na človeka v smislu, da bi ga bolj bolel hrbet in podobno. Spremembe tlaka so veliko hitrejše in večje že če se peljemo z dvigalom nekaj nadstropij. Relativna vlaga niha vsakodnevno tudi od 100 do 30%. Kako bo potem relativno počasno približevanje fronte z relativno malimi spremembami bolj vplivalo na počutje?
Vpliv je po mojem zgolj posreden oz. psihološki - če dežuje, ne moremo npr. na sprehod v naravo, in smo zato tečni in depresivni, ker sedimo notri.

ŠTROMAR

Zelo zanimiv in poučen intervju, res škoda da gospa Cegnar ni mogla priti na naše srečanje v Bohinj. Bo pa zato upam imela predavanje na naslednjem srečanju.

Citat od: Smučar dne 18. Maj 2011, 09:31:42
Jaz še vedno ne verjamem, da vreme neposredno vpliva na človeka v smislu, da bi ga bolj bolel hrbet in podobno. Spremembe tlaka so veliko hitrejše in večje že če se peljemo z dvigalom nekaj nadstropij. Relativna vlaga niha vsakodnevno tudi od 100 do 30%. Kako bo potem relativno počasno približevanje fronte z relativno malimi spremembami bolj vplivalo na počutje?
Vpliv je po mojem zgolj posreden oz. psihološki - če dežuje, ne moremo npr. na sprehod v naravo, in smo zato tečni in depresivni, ker sedimo notri.
Ko boš malo dlje na svetu, boš še kako začel verjeti, saj boš na lastni koži izkusil vplive in učinke sprememb vremena na organizem.

Smučar

Verjel bom, ko bom prebral več znanstvenih študij, narejenih na vzorcu več tisoč ljudi, kjer bodo izključeni drugi vplivi, razen vremena.
Tudi če znanstvenica o teh stvareh predava, to še ne pomeni da stvar drži, je le hipoteza.

Trenutno verjamem le, da vreme vpliva na nas recimo:
- pri vročem, soparnem vremenu, ko se neprijetno počutimo zaradi pomanjkanja hlajenja telesa,
- ko stojimo na soncu in nas opeče,
- ko mraz povzroča podhladitev ali omrzline,
- ko je zaradi pomanjkanja svetlobe moten naš dnevni ritem.

To so neposredni, znanstveno lahko dokazljivi učinki. Vse ostalo je po mojem zgolj hipoteza, ki jo bo težko dokazati, ker npr. bolečina v kolenu je subjektivna ocena. Potenje, opekline, dnevni cikel melatonina se da pa povsem lepo izmeriti.

Capillatus

Če lahko dodam še svojih nekaj centov:

Vreme ima vsekakor vpliv, vendar ne na vse enako. Tako da tisti ki nima(mo)jo težav s tem, seveda tega ne razumejo v celoti.  :icon_biggrin:

max

@Smučar, ti ne želim, da bi občutil spremembe vremena na kosteh, v mojem primeru na hrbtenici, saj se moraš prej krepko polomiti, če hočeš biti deležen občutenja sprememb brez znanstvenih dokazov :smash:
Je pa res da se to pojavi kakšen dan prej, maksimalno dva, vendar mora to bit konkretna sprememba :icon_neutral:

Smučar

Lej, sploh nisem trdil, da vreme ne vpliva na bolečine v križu, rekel sem samo, da lahko ja ali ne. Kar bi bilo treba dokazati.
Če ti med življenjem v bajti začutiš bolečine zaradi bližajoče se fronte je to lahko izključno zaradi spremembe tlaka in malo zaradi spremembe rel. vlage. Če je bajta dobro klimatizirana, potem se čuti izključno vpliv zračnega tlaka. Nima fronta neke nadnaravne moči.

Veliko vprašanje pa je, kako lahko npr. sprememba tlaka za 10mbar v 2 dneh povzroči bolečine v križu, vzpon na Kofce, kjer se v 3h tlak spremeni za 200mbar pa ne.

gregach

Citat od: Smučar dne 18. Maj 2011, 22:51:24
Lej, sploh nisem trdil, da vreme ne vpliva na bolečine v križu, rekel sem samo, da lahko ja ali ne. Kar bi bilo treba dokazati.
Če ti med življenjem v bajti začutiš bolečine zaradi bližajoče se fronte je to lahko izključno zaradi spremembe tlaka in malo zaradi spremembe rel. vlage. Če je bajta dobro klimatizirana, potem se čuti izključno vpliv zračnega tlaka. Nima fronta neke nadnaravne moči.

Veliko vprašanje pa je, kako lahko npr. sprememba tlaka za 10mbar v 2 dneh povzroči bolečine v križu, vzpon na Kofce, kjer se v 3h tlak spremeni za 200mbar pa ne.

V bistvu jo ima...nekje sem zasledil da se pred prihodom fronte v zraku poveča koncentracija nekih ionov, kar zniža prag bolečine pri ljudeh, zato stare poškodbe ipd. bolj čutimo. Je pa tega že kar dolgo nazaj in se ne spominm najbolj. Morda kdo ve kaj več o tem?
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

ŠTROMAR

Eno majčkeno branje za @Smučarja:

Vplivi vremena na revmatizem

Številni bolniki z vnetnimi revmatičnimi boleznimi doživijo ob slabem, vlažnem, meglenem ali deževnem vremenu poslabšanje revmatične bolezni s hujšimi sklepnimi bolečinami. Znani ameriški revmatolog Hollander je leta 1961 pri bolnikih z revmatoidnim artritisom, zaprtih v posebej prirejen prostor (komoro), izvedel poskus, pri katerem je spreminjal vlažnost zraka in zračni tlak. Pri vseh bolnikih, ki so sodelovali v poskusu, je ob znižanju zračnega tlaka ugotovil zvečanje sklepnih bolečin, otekanja in okorelosti, kar bi bilo lahko posledica draženja živčnih končičev za bolečino zaradi natega sklepne ovojnice.
Nedvomno pa spremembe vremenskih razmer lahko poslabšajo nekatere revmatične bolezni ali določene simptome teh bolezni.  
Pri nekaterih bolnikih s protinom lahko sprememba toplote okolja, vlažnosti zraka in zračnega tlaka sproži protinski napad.
Pri številnih revmatičnih boleznih je zelo moteč bolezenski znak, ki ga imenujemo Raynaudov fenomen. Ob spremembi toplote v okolju (najpogosteje ob hladu) se pri bolniku z Raynaudovim fenomenom zaradi krčenja manjših žil in motenega krvnega pretoka pojavi najprej izrazita bledica prstov, nekoliko pozneje pa zaradi premajhne oskrbe s kisikom prsti pomodrijo, ko se žile ponovno odprejo (na toplem), prsti pordečijo. Bolniki se morajo zato izogibati hladu in hitrim spremembam toplote okolja. V mrazu morajo obleči rokavice in obuti toplo obutev, saj lahko moten pretok krvi v prstih povzroči bolečine, včasih celo kožne razjede.

Gorazd

Citat od: gregach dne 19. Maj 2011, 09:41:19
V bistvu jo ima...nekje sem zasledil da se pred prihodom fronte v zraku poveča koncentracija nekih ionov, kar zniža prag bolečine pri ljudeh, zato stare poškodbe ipd. bolj čutimo. Je pa tega že kar dolgo nazaj in se ne spominm najbolj. Morda kdo ve kaj več o tem?
Google in portal o vremenu:
http://fredek.net/ZEVS_arhiv/viewtopic.php?t=14&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=717219e63300862cddd94ed8844164b3
http://www.dnevnik.si/novice/tehnologije/260502/
http://www.viva.si/%C4%8Clanki-o-boleznih-drugo/1791/Skrivnost-vremensko-ob%C4%8Dutljivih-ljudi

Mejte se radi

max

No, tale tretja Gorazd-ova povezava govori o Gregach-evem postu......

sasolaguna

zelo zanimivo. so pa v Vivi narobe poimenovali veter v Kaliforniji, ta ni Ana, temveč Santa Ana, saj piha iznad polpuščavskih območij Santa Ana Mountains. Ob tem vetru je LA svetovna prestolnica samomorov, umorov in ponorelih živali.

se pa popolnoma podpišem pod to, da se te težave stopnujejo zaradi življenja v klimatiziran objektih, ravno zaradi tega Santa Ana vsako leto povroži več težav, ljudje v LAju preprosto ne znajo več živeti z naravnimi spremmebami, klima je pisarnah je vse leto idealna....