ZEVS Forum

Vremenska postaja Neblo, Goriška brda

Začel/a pepo, 22. Januar 2011, 19:08:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

pepo

Pozdravljeni!

Od včeraj obratuje nova vremenska postaja v Neblem v Goriških brdih.
Najprej pojasnilo, zakaj brda z malo začetnico. V trenutno veljavnem pravopisu se Goriška brda piše z malo, čeprav se je od zmeraj uporabljala velika začetnica in si Brici tudi sedaj prizadevamo, da bi se Goriška Brda spet pisalo z veliko.
Nazaj k postaji.

Postaja je postavljena pri hotelu in igralnem salonu Venko v Neblem, na skrajnem zahodnem koncu Brd, v ravninskem delu, na nadmorski višini 82 metrov. Lokacija je prav na robu furlanske nižine. Zaradi tega so jutranje temperature ob mirnih in jasnih nočeh dokaj nizke, dnevne pa so primerljive z ostalimi kraji v okolici, najvišje poletne pa so celo nekoliko višje. Sneg je tukaj prava redkost, zapade mogoče enkrat ali dvakrat na leto, nikoli pa se ne obdrži več kot kakšen dan. Lokacija je dokaj vetrovna (burja pozimi), padavinsko pa je podobna ostalim okoliškim krajem.

Podatke merimo z vremensko postajo Davis Vantage Pro 2, ki jo je seveda priskrbel @Pihe (hvala! :buttrock:). Senzorji so postavljeni na stebru nad travnato površino na dveh metrih, anemometer je na šestih metrih. Steber je dva metra oddaljen od najbližje tlakovane površine, kar sicer ni ravno ugodno in bo verjetno zaradi tega prestavljen. Anemometer je postavljen tako, da so vse smeri, razen jugovzhodne, proste. Glede na to, da tukaj večino leta piha s severovzhoda ter občasno z jugozahoda mislim, da ovira na jugovzhodni strani ne predstavlja resne težave za točnost podatkov.

Trenutno so podatki dostopni zgolj preko vremenskega servisa Weather Underground, ker še čakam na prostor na strežniku, da bodo lahko podatki direktno dostopni.

Povezava do podatkov: http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IPRIMORS17

:icon_wink:

P.S.: Popravil sem nadmorsko višino postaje, saj sem pravkar dobil v roke geodetski elaborat, iz katerega izhaja, da je nadmorska višina 82m in ne 78, kot sem imel napisano prej.

Cimet

Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

jkocki

alze

<- Klik

Est! Est!! Est!!!

Odlična lokacija! Moram reči, da sem velikokrat razmišljal, da bi bilo lepo imeti eno VP v Neblem in evo je! Pa še Daviska za povrh! :icon_wink: Počasi, počasi in bodo Brda kar dobro pokrita. Pravopis in njihove male začetnice naj si pa nekam zataknejo! :icon_evil:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

Aquatic

Odlično, še ena Daviska več. Dobrodošel!  :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

mat89

gradiščan

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Est! Est!! Est!!!

Sem si ogledal še v živo danes. :) Mi je kar všeč postavitev, ta glavne strani neba so dobro pokrite, kar se vetra tiče. Mogoče še kak meter višje, če bi bil vetromer, ampak je tudi tako uredu. Kam boš pa dal podatke na net? Ali bo za server Venko poskrbel?

Duzek

Superca, pozdravljen v družbi amaterskih vremenskih postaj.  :icon_wink: :clap:
In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

pepo

Hvala za čestitke!

@Est! Est!! Est!!!: Ja, glede vetromera vem, da bi lahko bil višje, a vendar mislim, da je zdajšnja višina 6 metrov zadovoljiva. Bolj me skrbi temperatura. Sicer pa bo verjetno vse skupaj premaknjeno na namenski steber kakih 5 metrov zahodno od sedanje lokacije, tako da bo bolj oddaljeno od tlakovanega parkirnega in asfalta. Podatki bodo na serverju od Venkota, upam da že v prihodnjih dneh.
So pa Brda zdaj res dobro pokrita, mogoče bi bilo dobro, da bi bila še kakšna postaja na kakšni višji legi. Že zdaj pa so primerjave med to postajo, tvojo v Kojskem in mojo v Biljani kar zanimive. Neverjetno, kakšne vplive ima mikrolokacija. Čeprav sem v Neblem pričakoval nizke jutranje temperature, me je že danes presenetilo -6.6! To bo še zanimivo!

LP

Est! Est!! Est!!!

Neblo je zanimivo prav zaradi tega ohlajanja ponoči...in seveda neviht poleti! ;D Za višjo lego si še ogledujem primerno lokacijo, a nekaj možnih je...recimo Nozno, pa Vrhovlje pri Kožbani sta (vsaj zame) zanimivi lokaciji, verjamem pa, da se bo našla še kakšna...

pepo

Citat od: Est! Est!! Est!!! dne 23. Januar 2011, 19:05:51
Neblo je zanimivo prav zaradi tega ohlajanja ponoči...in seveda neviht poleti! ;D

Se strinjam! Glede višje lege sem sicer sam imel v mislih kakšen Višnjevik ali Krasno, sta pa tako Nozno, kot Vrhovlje p. K. odlični izbiri.