ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

jery_slo

Zanimiv tale Bastardi, sem šel gledati malo njegove napovedi, recimo tole:
Dec. 15-25: You're Freezing if You're in Europe

1. Kot kaže njegovo znanje geografije malo peša, poglejte na 46s, človek kaže na Balkan, se vidi da se mu zagovori pa izjavi centralna Italija
2. Kot drugo je pa tale video svojevrsten dokaz da bolje da ne greš z napovedim tako dalje, namreč na veselo je kazal za 22 december ogromne količine snega, potem pa vemo kaj se je dogajalo prejšnji teden.

walter76

Citat od: jery_slo dne 31. December 2009, 00:15:51
Zanimiv tale Bastardi, sem šel gledati malo njegove napovedi, recimo tole:
Dec. 15-25: You're Freezing if You're in Europe

1. Kot kaže njegovo znanje geografije malo peša, poglejte na 46s, človek kaže na Balkan, se vidi da se mu zagovori pa izjavi centralna Italija
2. Kot drugo je pa tale video svojevrsten dokaz da bolje da ne greš z napovedim tako dalje, namreč na veselo je kazal za 22 december ogromne količine snega, potem pa vemo kaj se je dogajalo prejšnji teden.

Kakor kdo te napovedi vzame.
Zagotovo se ne more it pri teh napovedih neke velike natančnosti.
V smislu,da je mraz napovedal 8.12 za okoli 15.12 ter tudi sneg kasneje za del Europe.
Ponekod je bilo veliko snega druga manj,mraz je bil !
Balkan je tudi dobil sneg in tudi centralna Italiji ,četudi ni glih na Balkanu a spet ni toliko zgrešil.

Zadel je več,kot večina modelov v takih razdaljah.
Prijatelj vremena !

vremenar12

Kot kaže so napovedi za naslednji teden še vedno zelo negotove, saj praktično vsaka posamezna karta kaže drugače.

ECMWF karte kažejo na južno vreme z dežjem, najbolj sredi tedna, po GFS kartah bi naj meja med hladnim in toplim zrakom bila ravno nad nami, GEM karte pa sploh ne kažejo otoplitev in napovedujejo sredi tedna obilno sneženje in mraz.

30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.

Capillatus

Citat od: vremenar12 dne 31. December 2009, 09:39:54
Kot kaže so napovedi za naslednji teden še vedno zelo negotove, saj praktično vsaka posamezna karta kaže drugače.

ECMWF karte kažejo na južno vreme z dežjem, najbolj sredi tedna, po GFS kartah bi naj meja med hladnim in toplim zrakom bila ravno nad nami, GEM karte pa sploh ne kažejo otoplitev in napovedujejo sredi tedna obilno sneženje in mraz.

Citat od: vremenar12 dne 30. December 2009, 09:49:05
Če se uresničijo današnje karte potem Bastardijeva napoved za nas ne bo držala, ker bo v začetku naslednjega tedna spet zapihal južni veter in tako se bo spet ogrelo.

GFS karte kažejo od srede pa vse do konca tedna na dokaj toplo in precej deževno vreme. Hladen zrak s sneženjem pa bo zajel zahodno Evropo. Tudi ostale karte kažejo od torka naprej na bolj južno in deževno vreme, le GEM karte kažejo v drugi polovici tedna na bolj zimsko.

Naj samo povem da se dolgoročne napovedi ne delajo ravno samo iz GFS-ja in EC...-ja  :icon_lol:
GFS je ˝zanesljiv˝ samo na kratek (in to res kratek) rok  :)

Naj povem samo še to, da nikakor ne morete izpodbijati Bastardija z GFS-jem in čem podobnim  :icon_arrow:

TWISTER

Citat od: Pihe dne 28. December 2009, 22:31:05
Twistič, kaj me citiraš samo v izseku!? :icon_arrow: Citiraj vse,kar sem napisal - predvsem zadnji del.Grrr!Ne me jezit. :icon_arrow:
Ti ne posodim kugle in pika! :icon_haha:

Sploh pa vsi "ta stari" vemo,da vse kar je nad 5 dni običajno ni nič odločeno.Komentiram pa lahko tisto kar vidim,al se moram po tvoje vzdržat? :icon_arrow: :icon_haha:

oj starešina s kuglo :icon_mrgreen:  daj še zdaj komentiraj to kar vidiš, pol pa poglej svoj post od 4 dni nazaj :buttrock:
hotel sem ti pač povedat da komentarji z gfs kart v dolgoročnih napovedih nimajo kaj za iskat :icon_arrow: , ker boš sam sebe v blamažo spravil, pol pa lahko 100krat rečeš da si komentiral samo to kar vidiš...pri daljših napovedih moraš pač gledat več stvari, ne sam gfs 384...to zna danes vsak prebrat s kart :icon_wink:

no primerjaj tole s trenutnimi kartami
Citat od: TWISTER dne 28. December 2009, 08:08:46

jaz vidim na kaj on računa,letos je na severu prisotno ogromno območje visokega pritiska, NAO index bo zopet padel do -2 ali še nižje, kar bi skoraj avtomatično pomenilo da se hladen zrak zopet spusti proti J...moje osebno mnenje je da se bo Evropa dobesedno razdelila na dve polovice...velik mraz na severu, vmes malo manjši mraz in obilica padavin na J pa toplo, kje pa se bo izoblikovala ta meja pa bomo videli. Torej čisto možno je da bi se zonalni tip vremena nadaljeval, je pa čisto verjetno da bi se pomaknil zelo južno...   

ali pa tole

Citat od: Pihe dne 27. December 2009, 16:15:30
Na podlagi tistega kar je dostopno nam, bi rekel, da trenutno ni najmanjših izgledov za kak vdor sibirca. Vsaj nekje do 10.1. se riše mogočna prevlada Atlantika nad praktično večine Evrope. Atlantik = toplota. :banghead:

pa verjemi da nimam kakih drugačnih dostopov kot ti :icon_lol:

v glavnem dogaja se to kar sem pričakoval, sedaj je pa le od sreče odvisno, kje se bo postavila ta meja med toplim in hladnim zrakom...seveda navijam da ostane tako kot trenutno kaže... torej sneženje do onemoglosti :buttrock:

Pihe

Twisti.Veš kaj me moti pri tebi? Da me začneš driblat tisti čas, ko so zadeve že precej jasne,kako bodo! To me nervira.Zakaj ne izpostaviš jasno svojega mnenja takrat,ko npr.: jaz komentiram neko dogajanje v daljni prihodnosti(pa čeprav to delam zelo redko,ker se zavedam, da je to "spolzek teren" za napovedovalca).Zmeniva se tako: ko bom jaz dal kako napoved za daleč naprej(na primer), daj isti čas svojo napoved napisat.Ne zdaj, po petih dnevih od takrat,ko sem jaz svojo napisal in se zadeve bolj ali manj kristalizirajo.
Take vrste pametovanje in soljenje pameti mi gre preprosto na živce. :icon_arrow:
In še enkrat(pa čeprav misliš,da se s tem ven "vadim"): nisem takrat gledal samo GFS, ampak tudi druge modele,ki so pač kazali južno vreme za daljše obdobje.In tudi moja kugla tisti cajt ni kazala ohladitve,ki nas bo verjetno le dosegla v naslednjih dneh. :icon_haha: Pa tudi tokrat ta ni tako pribita,kot nekateri mladinci tu zmagoslavno ugotavljajo.Kaj lahko se bomo hitro znašli v malo toplejšem luftu in sanje o snegu bi vsaj za južno polovico države bile lahko pokopane.Ampak zdaj trenutno ne kaže na to. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Pihe, valda da zdaj pametujem ker ti lahko na kartah pokažem kako gromozansko si se zmotil, če bi ti prej bi itak začel ene karte gor limat ki nimajo veze z napovedjo na daljši rok... sej sem tudi svojo napoved citiral ki je bila dana 16UR in ne 5 dni po tvoji  :icon_arrow:
živcira te pa to, da nimaš prav in da ti kdo to pove in čisto nič drugega :smash: sam veš da imam prav, pa lahko napišeš karkoli...se vse lepo vidi po postih :icon_kava: Pa če smo natančni pojdi malo nazaj preverit, takrat ko sem jaz svojo napoved pisal se je na kartah risala še večja južina!
zgleda da je na tem forumu res bolje da nič ne pišeš, ker če bolje veš kot nekateri drugi, potem že pametuješ in soliš pamet,napada je pač najboljša obramba :shrug:
no ne skrbi, ne bom te več driblal, pametoval in ti solil pameti... upam le da boš vsaj kdaj priznal svoje napake v napovedovanju in ne samo napadal ljudi ki ti to razložijo na tak ali drugačen način :icon_wink:
bojo pa naslednji teden zihr kaki čejsi, tko da se mogoče še kaj vidimo :beerchug: :icon_wink:

polo

Vajino debato,kdo ima prav in kdo ni imel,prosim nadaljujta preko ZS ali kako drugače.

TWISTER

Ja Polo, sej maš prav...samo malo me je pogrelo to da pametujem...se opravičujem. :angel:

evo moje dolgoročne napovedi iz dne 22.12.09 in 30.12.2009

Postao/la TWISTER » uto pro 22, 2009 12:51 pm
ja ostajem kod svog posta izpred par dana...to je obična Božična južina i stvari če se poslije Božiča polako normalizirati(temp. vratit u prosjek) ka bude sreče možda i snjeg sa kojom sredozemnom ciklonom... pogledajte NAO...to jest samo jedan od faktora ali ako je -2 u negativi onda Atlantik jednostavno ne može biti aktivan duže vrijeme...u stvari može bit aktivan ali gura ciklone južnije u sredozemlje...to je razmerje izmedju nizkog tlaka na Islandu i visokog iznad Azora i jednostavno ne može da laže osim u nekim rijetkim slučajevima kao je ovaj...valda onda znači i pozicioniranje ovih pritiska ali generalno gledano uz jače negativan NAO ne može bit duže razdoblje južine kod nas. Prije ili poslije če i GFS prihvatit blokadu Atlantika...ne znam šta tu nije jasno :? u ensima se vidi da če NAO sada malo porasti a još uvjek se ni na dugi rok ne vidi da bi išao u pozitivu. Tako da mislim da če se zimska situacija postavit još ove godine ili možda u najgorem slučaju u početku Nove... pustite v karte za duže periode...karte se prate za krače periode, a za duže potrebno je gledat i druge faktore.
Ali istina je da je ovo u proteklom tjednu možda bio vrhunac ove zime jer je treba priznati da su se dešavale stvari sa 20-30 godišnjom povratnom dobu. Zima može biti i malo milija sa više snjega :wink:
zaboravili smo i reči da je ove godine vrlo aktivan i el nino, šta bi trebalo značit jake ali dinamične sustave.znači slično kao je bilo do sada. jaka blokada ali se brzo ruši, onda sada imamo jako aktivan atlantik pa vjerovatno ne dugo...znači brže promjene sa večim temp. odstupanjima sa nekoliko više oborina. u stvari to bi se onda na kraju sve sakrilo u prosjek kojeg predvidjaju meteo uredi.

Postao/la TWISTER » sri pro 30, 2009 10:19 am
Evo počelo je :lol: ja još uvjek mislim da ide sve po planu. Možda čak bolje...prije je izgledalo da bi trebalo biti hladnije ali sa ne puno oborina ali El nino radi svoje, pa tako imamo vrlo turbolentnu zimu sa velikim odstupanjima. Sada če se stvari početi preokretati i to če se vidjeti i na kartama... ako bolje pogledate sve modele imamo ciklone jedno za drugom koje u tom momentu idu još previše sjeverno za nas ali to je u tom momentu jer je NAO baš sada najviši (malo izpod 0) pa je tako blok previše S i Z...NAO če prem nekim prognozama u sledečih par dana pasti možda čak do -3 šta bih značilo da bi blok ojačao i djelovao i na nas. U istom momentu pogurno bih sve ciklone južnije šta bi značilo da bi mogli u prvoj polovini mjeseca dobiti i puno snjega...sada ovisi koliko če blok ojačati i kako če gurniti ciklone ali mislim da za S polovinu ex yu ne bi smjelo biti problema sa temp.
Mislim da čemo se več u roku 2-3 dana veselit kartama koje če se nacrtati. Gledao sam i ens-e (u kartama ne u crtama) svaki put kad zatopli je hladan zrak vrlo blizu, tako da je dovoljno da se sva situacija pomakne za kojih 200km južnije i ne treba nam ništa drugo.
Na S su uvjek prisutne velike i jake AC koje prave zalihe hladnog zraka, pa i prošli put se ljepo vidjelo da zahladjenja nije bilo na kartama do par dana prije... mislim da če se u pšrvom mjesecu sledeče godine još puno dogadjati i to zimskih stvari :kava:

max

Off:
Lepo bi bilo, če bi takšno napoved napisal takrat tudi v ZEVS forumu v resni temi(včasih si jo) :icon_rolleyes:

joze

Eh, tipično slovensko!! :banghead: Raje piše pri sosedih kot pa za nas, tipično... :(
Slovenci smo copate

walter76

Bastardi je spet nekaj povedal :
SATURDAY 5 PM

LOOK OUT ENGLAND, A BAD MOONS A RISING.

POTENTIAL CRIPPLING SNOWSTORM ON THE HORIZON FOR SOUTHERN AND CENTRAL ENGLAND!

Remember, the issuance of major cold was for Jan 1-10 so this is day 2. Judging by some of my email, people dont understand that Jan 1-10 is not Dec 30. Another unfortunate announcement, I cant answer all email.

But there are some big ticket items showing up including the threat of the biggest snows in england in years later next week ( jan 7-12) as major cold is entrenched in much of Europe north of the Alps and west of Italy by Tuesday. Low pressure should develop west of Italy Tuesday and drift northeast, then pull north. This the center of the storm coming up into Germany and the major northeast flow that develops surface to 15,000 ft over England sets the stage for a major nationwide winter event for later next week. The cold is major enough, but the threat of snows for much of northwest Europe all the way into France the next 10 days are such that this really could be sticking out like a frozen soar thumb. The slow movement west and deep easterly flow means a 3-5 day event that could tax englands ability to combat winter weather. Its as ugly as I have seen a set up as the Scandinavian high sets up west east to the north and keeps cold air flowing westward with the cyclonic disturbance turning west under England. It will be interesting to see what other private sources ( Piers Corbyn, the The Weather Outlook) are saying here and as one who wants people as up on things as possible, I would recomend seeing their opinions. This column is not meant to go for individual weather events, but this kind of event could be the winter storm of a life time for alot of northwest Europe I would rather be perfect on any idea, but if I have to be wrong, I would rather be overdone on this because I am nervous about the complacency over the years as far as the threat of the kind of winter weather that was common years many many years ago, and may become more common in the near future.

The storm will start in France first as arctic air spreads back southwest tom night and Monday and the upper feature moves east first through Spain. Its a wild set up

In the meantime keep warm! Southeast europe, from the balkans southeast are overall mild in this pattern as I emphasized in the issuances this is a big 3 industrial area of the world, far east, the plains east on the US and northern and eastern Europe that is in the tank.

It could be interesting for the dairy farmers out there. I mean what do you do when its so cold your cows are giving ice cream instead of milk (lol)?

I hope the energy people in europe understand what they are dealing with this winter.

http://translate.google.si/#
Prijatelj vremena !

walter76

EXTREME COLD TAKING COLD FROM SPAIN TO THE UKRAINE AND NORTH. EURO SNOWCOVER EXPANDS A NEW

After two days of the world wide Jan 1-10 temp challenges, the selected cities in the far east, north America and Europe combined stand at -6! The core of the cold is just starting its attack. This forecast was issued back at Christmas and its only now that the media picked up on my ideas.

The threat of crippling snows looks to be less for England as the storm track is too far southeast. However there will be plenty of snow in this part of Europe the next 7-10 days and we can all argue with each other on which was worse, the cold or snow. I am starting here because I appear I was overdone yesterday on the late week snow threat. It is going to snow, but not as much a I thought in over such a wide area. There will be areas that have their deepest winter snow cover in many years by the 10th.

But for the continent as a whole, this next week to 10 days will be as severe as any in the past 20 years. I hear talk of it being the worst in 100 years, I dont know about that, since I had not researched back that far. One could have snuck in without me seeing it. But the winter, as I opined earlier is going to one overall that will remind us of what Dickens would write about.

Overall the storm is moving further south and east and what spares England from the widespread extreme event ( Again most places are going to see significant snow over the next week to 10 days, but the specific storm threat is something I believe I erred on. I am sure my detractors will come after me.. which amuses me since most of them had no idea this kind of winter was on the way in the first place) However further southeast, it means the snow cover spreads back south again and it may even snow a second time on the Riviera... isnt that Nice?

Overall, for the continent, its the second surge, and worse than the first, of weather that leads to more hardship than the general European public was lead to believe would happen from the non private sources.

:zaba: :beerchug: :clap:
Prijatelj vremena !