ZEVS Forum

Napoved vremena (15.02. - 29.02.2008)

Začel/a robi14, 15. Februar 2008, 07:49:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Po ogledu 00Z GFS lahko definitivno rečem da je bil včerajšnji 12Z najboljši do sedaj. Sicer je tudi 00Z predvsem z glavnim zagonom zelo lep a ni več tako podprt z ENS-ji. Le polovica nekako jih podpira sneženje v drugi polovici padavin, ostalo je večinoma le dež, oziroma nekaj scenarijev le z manjšimi prehodnimi padavinami. Jasno. Situacija je delikatna in majhne spremembe v postavitvi bodo delale velike razlike. Zato lahko pričakujemo da bi se lahko do takrat še parkrat vse obrnilo tako v eno kot v drugo stran.
Pri tej karti jaz centimetre za nižine nekako prepolovim a tudi če jih je tole še vedno zelo lepo  :icon_wink:

No sedaj ko tudi UKMO že seže tako daleč ga je lepo pogledat  :icon_smile:
Tisti ciklonček nad VB pa je se mi zdi tista varianta ko čez dan dva lahko naredi novo poslabšanje v severnem Sredozemlju  :icon_wink:

Včerajšnji Japonc

Se je pa poslabšal novi ECMWF saj ciklon nastane v Genovskem zalivu in se nato pomakne proti jugu kjer nato nastane odcepljenec. Tukaj pa jaz ne vidim ugodne situacije za sneženje pri nas  :icon_question:

To spodnje je dokaz da je še vse v božjih rokah  :shrug:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

robi14

00Z je jedro ciklona potisnil v osrednji Jadran, kar ima za posledico pravo bombo v Gorskem Kotarju in Liki, pri nas pa Notrenjska in Dolenjska dobita kar lepo porcijo padavin...

Višje od 800 mnm bi znalo kar pošteno pobelit,

Nakazuje se hitra in kar poštena ohladitev, in bi hitro prineslo, ob SSV vetru, sneg tudi do nižin..

Kot pa je Paradolf že omenil, se je stvar malce umirila, tudi snega ni več toliko kot pri prejšnjih zagonih...
Ciklon, ki kasneje pride v Sredozemlje pa se kar hitro posuši...

Važno je, da se spet dogaja!

TWISTER

hmmm...ne vem od kje vam da se je stvar posušila :icon_question:
meni osebno je 00z še naboljši do zdaj ker ima zelo burno dogajanje z močno poglobitvijo ciklona in s tem okrepljenim vetrom najprej JZ potem SV,tako da bi bilo najprej zasneževanje Vogla, ki bi se lahko precej okrepil, morda tudi Bohinja, ob obračanju vetra bi tam padavine slabele, zaradi klina hladnega zraka s SV pa bi se krepile v osrednji in J SLO in sneg bi hitro prišel v nižine,potem je tukaj še možnost neviht in močnejših nalivov(to je komentar 00z gfs da ne bo kake pomote :icon_arrow:)...seveda bojo odločali detajli, ecmwf recimo tudi meni ni všeč, ukmo je carski(sam nas je že zadnjič scat pelu). ENSi so pa tako narejeni na slabši ločljivosti tako da je važno samo to da je stvar podprta torej padavine + ohladitev, koliko in kje in kdaj se pa ne splača po ensih niti gledat :icon_wink:

stog

Tole je treba prilimat:

Kaj nas bodo spet nategnile te karte...  :suspicious:
Na koncu bo spet fronta hitro zbezljala čez Alpe, ohladitev malce zamudila, padavine pa oslabele, ko se bo dovolj ohladilo za sneg.
Do poslabšanja je še kar 130 ur = celo morje kot se je letos izkazalo.
To bo še razočarnj nad zagoni in tudi občasnih radosti nad 20 zagoni, ki še pridejo.

paradolf

Twister. Včerajšnji 12Z je bil carski. Samo en ENS je bil le dež, ostalo juhuhu veselica. Današnji je kot celota slabši. Dvomim da bo kateri zagon še lepši.

Ja stog, saj drugače skoraj ne more biti. Ali gre proti jugu mimo vzhodno od nas, ali se vdre preveč zahodno in gre proti jugu naprej. Tisto vmes pa je zadnje čase zelo redko in zato tolikokrat zvisimo.  :shrug:
Če bomo tudi tokrat me v bistvu ne bi nič presenetilo. Saj smo že navajeni ane. Če ostane vsaj približno tako bom zadovoljen. Seveda kar se tiče karte ki jo je stog prilimal.

Mislim da je počasi čas da se malo Mare oglasi  :icon_smile:
Davis Vantage PRO2

snowman

ja,00Z GFS glavni zagon je kar lepo povečal padavine.

TWISTER

uf kje si ti pri 00z k je že 6z zunaj :icon_haha:

za prvo poslabšanje je sicer malo slabši(vendar je sneg skoraj od začetka) za naprej pa je veliko boljši, za bi šlo za dolgotrajnejšo destabilizacijo z prehodi več front in z zelo hladnim zrakom v višinah :icon_arrow: kar bi lahko pomenilo skoraj vsakodnevne snežne plohe+ fronte vsakih par dni...tudi tak scenarij bi mi bil všeč :clap:

paradolf

Ja situacija se zapleta. :icon_question: :icon_confused:

Vse bolj se kaže da obstoja možnost da bi prihodnji teden lahko dobili prehoda dveh sistemov.
Posledično se nakazuje da prvi ne bi znal biti tako izrazit, tako se tudi možnost sneženja ob prvem sistemu zmanjšuje. Drugi pa ima še precej bolj negotovo pot.

Črn scenarij: Drugi sistem oslabi prvega in snega ni, drugi pa zaluta zahodno od nas proti jugu in ostanemo preveč na privetrni strani in s tem v toplejšem zraku. :banghead:

Seveda obstojajo tudi variante da že pri prvem pokasiramo vsaj nekaj beline in nato fašemo še drugo rundo. Vse skupaj pa bi znalo držat hladni zrak nad nami vsaj en teden. To pa tudi že je nekaj za mesec marec  :icon_wink:
Davis Vantage PRO2

paradolf

Pri Avs pa stoji tole:

Am Dienstag kühler. Ein Adriatief bringt Regen und Schneefall - die Schneefallgrenze sinkt auf 800 bis 400m und damit bis in viele Täler.

Se pravi bistveno je da vidijo "adriatief" jadranski ciklon  :icon_wink:
Davis Vantage PRO2

TWISTER

evo fantje, ecmwf nam je v pravem trenutku ponudil tudi ENS-e...poglejte...kar nekaj jih je podobnih gfs-ju...slabih pa je zelo malo :icon_wink:

http://www.ecmwf.int/samples/d/banner/page.html

Pihe

Malo prehuda evforija vlada tu, ko je še najmanj 4 dni do začetka fešte. :icon_smile:
Jaz iz vsega dosedanjega vidim le zanesljivo burjo na Primorskem, nekaj snega v Gorskem Kotarju, in veliko dolgih nosov(spet). :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

matjaž

Po mojem se tokrat motiš. Nekajletni vremenski vzorec se zna zopet zgoditi. Menim, da če drugega ne, bo meja sneženja zelo blizu nižin in izdatne padavine. Vreme se počasi začenja obnašati po drugem kopitu, saj  je tudi najbolj bistven element - sonce marca nekaj povsem drugega kot v preteklih mesecih.

Ciklon

Karkoli trditi, da sneg bo, je še prezgodaj. Jaz nekako mislim, da se nam bo sneg spet izmuznil kot že tolikokrat to "zimo". Ampak vseeno navijam zanj.  :icon_wink: Zdi se mi da gre vse bolj v to smer, da bo sekundarni ciklon nastal preveč južno, njegova pot pa bo tudi usmerjena na jug. Poleg tega pa kot fronte ne bo pravi (preveč navpično). :shrug:

Lahko le rečem oz. napišem, da trenutne karte še vedno kažejo na sneg ob prehodu hladne fronte v torek popoldne. :icon_wink:
Naj tako tudi ostane in naj se zgodi. :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

paradolf

Citat od: Pihe dne 28. Februar 2008, 18:17:21
Malo prehuda evforija vlada tu, ko je še najmanj 4 dni do začetka fešte. :icon_smile:
Jaz iz vsega dosedanjega vidim le zanesljivo burjo na Primorskem, nekaj snega v Gorskem Kotarju, in veliko dolgih nosov(spet). :icon_haha:

He he Pihe. A veš...mi samo karte komentiramo...si pozabil  :wise:
Upam da se ti vsaj tisto z dolgimi nosovi izjalovi, burjo pa le imej  :icon_razz:
Kljub temu da tašča že šari po vrtu zaenkrat še vztrajam z kablom za ogrevanje dežemera  :icon_smile:

12Z GFS zopet malo boljši. Večina ENS-jev namenja vsaj nekaj snega. Je pa zaenkrat tudi še vedno nekaj možnosti da za to dobimo še en rukar nečesa. Glavni zagon močno dvomim da se bo uresničil saj namenja preplaviti celo EU z hladnim zrakom za dober teden. Glede na celo zimo kar malo neverjetno a pustimo tudi to možnost še odprto. :icon_wink:

Ostajam pa še na realnih tleh. Pripravljen tudi dolg nos  :shrug:
Davis Vantage PRO2

indijanc

Ker sicer trenutno nimam časa redno pregledovati kart, lahko podam samo mnenje, da je glede na vreme tole dogajanje še daleč in  tudi razlike v samih zagonih bodo še vedno, tako kot je že nekdo omenil pred mano...Tako da tudi v primeru če je slabši ecmwf, še ne pomeni, da bi šlo vse rakom žvižgat...