ZEVS Forum

Napoved vremena (15.02. - 29.02.2008)

Začel/a robi14, 15. Februar 2008, 07:49:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Citat od: paradolf dne 28. Februar 2008, 20:58:10
He he Pihe. A veš...mi samo karte komentiramo...si pozabil  :wise:
Upam da se ti vsaj tisto z dolgimi nosovi izjalovi, burjo pa le imej  :icon_razz:
12Z GFS zopet malo boljši.   :shrug:

Nisem pozabil Robi,nisem.Izgleda pa, da imamo malce različne oči pri gledanju le-teh.Meni je bil 012Z GFS videt namreč, kot en navaden, malce bolj buren prehod fronte in nič več!Zadeva bi po tem zagonu preprosto zbezljala čez nas prehitro, da bi lahko ohladitev, ki bi sledila, spustila kaj več bele luže na tla.Še vedno vztrajam na tem, da dežja sicer bo nekaj, s snegom v nižinah pa bo bolj kilavo, saj bo ohladitev prišla prepozno.In ciklon bo najbrž prehitro posesalo JV od nas.
Edino kar sem dozdaj ziher je to, da nam burja ne uide. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

blazek

Po zadnjem zagonu bomo ostali še dogih nosov. Kajti padavin je precej manj, kot je kazalo pretekle dni. Snega pa skoraj ne bo več.

paradolf

Citat od: blazek dne 29. Februar 2008, 07:15:35
Po zadnjem zagonu bomo ostali še dogih nosov. Kajti padavin je precej manj, kot je kazalo pretekle dni. Snega pa skoraj ne bo več.

Se strinjam blazek, ampak zaenkrat je se predalec za karkoli govorit. Gfs je res slabši saj sem naštel le približno 7 ENS-jev ki namenjajo sigurno sneženje. Par jih je takih ki bi prinesli nekaj sneženja le ob koncu padavin, slaba polovica vseh scenarijev pa le dež.  :shrug:
Se mi pa novi ECMWF zdi boljši saj je narisal globji ciklon in malenkost ugodnejšo pozicijo. Seveda se mi pa poraja vprašanje ali je dovolj blizu za spodobne padavine. Bistveno zaenkrat je da se ciklon še vedno riše :icon_wink:

Tudi novi UKMO ni videti slab. Ravno tako še naprej ciklon. Sicer mogoče malo preveč južno a zaenkrat kot sem rekel je predvsem važno da se zariše ciklon ki bi upočasnil fronto in s tem podaljšal padavine.

GEM in NOGAPS se še nista odločila ali bosta narisala ciklon ali le nekaj podobnega glavnemu zagonu GFS-ja, se pravi prehod fronte zgolj.

Strajnar je zjutraj omenjal da bo v torek poslabšanje z padavinami ki bodo v sredo ponehale in da se bo ohladilo. Sneg ni omenjal a če te besede speljem na svoj mlin vas vprašam. Če se padavine začnejo v torek in končajo v sredo....ali je to zgolj prehod fronte :icon_question:. Bi rekel da ne. Torej je v igri ciklon  :icon_wink:
Ne me držat za besedo in rečt da lahko padavine začnejo v torek proti polnoči in se končajo v sredo zgodaj zjutraj  :icon_haha: :icon_rolleyes:

No, obstoja še naprej možnost novega poslabšanja v četrtek a zaenkrat so to le majhne možnosti.

Gremo naprej  :icon_smile:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

robi14

Jah... ne bomo še vrgli puške v koruzo snegoljubci... ampak zaenkrat res kaže na hiter prehod fronte z malo močnejšimi padavinami sredi noči  :shrug:

Ohladitev bo zamudila glavne padavine, te pa kot da bi jih nekdo silil (SSZ veter), odletijo na jug... pa tudi majhen sekundarc je narisan v J jadranu (predaleč za nas)

Se pa potem kasneje kar lepo ohladi... škoda da ne kak dan prej!  :icon_rolleyes:

bismarck

ni slabo:

Der weitere Trend

Am Montag kein Sturm mehr. Mild und abwechselnd Wolken und Sonne. Weitgehend trocken. Am Dienstag kühler und Regen und Schneefall, Schneefallgrenze 500 bis 900m - es schneit also bis in viele Täler. Am Mittwoch kalt, anfangs Schneefall bis weit herunter, tagsüber zunehmend aufgelockert. Am Donnerstag viel Sonne aber kühl.

sej razumete ne

24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

Ciklon

Včeraj popoldne so Italijani na www.ilmeteo.it še vedno za osrednjo Slovenijo napovedovali okoli 10 cm snega, za jug SLO pa še nekaj več. Včeraj zvečer pa so že zmanjšali padavine in sneg praktično izničili. Tako ostaja tudi danes, s tem da je padavin še manj(5-10mm za osrednjo slovenijo), meja sneženja pa bi se po njihovih napovedih ob koncu padavin (v torek zjutraj) spustila na okoli 1000m. Kakšnih večjih ohladitev po nižinah za naprej pa v njihovi napovedi tudi ni videti.

http://www.ilmeteo.it/portale/meteo-europa?citta=Ljubljanajbrnik&c=42026&g=0

Naj omenim, da je bilo za prejšnjo situacijo (v začetku februarja) podobno in moram reči, da so kar zadeli. :shrug:

Očitno bo šlo le za hiter prehod hladne fronte brez večjega vpliva sekundarnega ciklona, saj bo nastal preveč južno. Tako da po nižinah verjetno snega ne bo. :shrug:

Tale ARSO slikca za torek je pa malo čudna, ali pač vidijo fronto kasneje v sredo. :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

Lazic

Jah GFS 06Z je snegu rekel NE.Ohladitev bo prišla prepozno,takrat ko bodo padavine že nekje sredi Bosne.V slogu letošnje zime,čeprav po pravici povedano nimam nič proti če marec ostane zelen.Tako ali tako ga že naslednji dan močno marčevsko sonce pol pobere,ostane pa blata za 2 tedna.

zigarrdo

Hja če malo pokomentiram GFS 6z, je bistveno boljši od 0z :icon_biggrin: riše nastanek ciklončka, če prav še vedno ne tako izrazito in poglobljeno kot je kazalo recimo včeraj, tako bi šlo za dokaj hiter prehod fronte, kar se snega tiče, le ob koncu padavin, še ta bo stacioniran bolj na jug!
Kar je pa bolj interesantno je pa nadaljevanje in potek vremena dalje od srede naprej,  zelo burno z kar nekaj tudi sneženja po nižinah in tudi nizkimi temperaturami, zgleda se bo trend res obrniu, razplet vsega tega pa je še negotov in ga bo zelo zanimivo spremljati  :clap:
Everywhere you go you always take the weather with you

Ciklon

Citat od: Lazic dne 29. Februar 2008, 11:59:59
Ohladitev bo prišla prepozno,takrat ko bodo padavine že nekje sredi Bosne.

Ja ohladitev ob taki postavitvi sekundarca, kot jo kaže GFS je vsakokrat prepozna za SLO, medtem ko za pokrajne južno od SLO to ne velja.
Za "srečanje" ohladitve in padavin (sneg) nad SLO bistveno vpliva lega in smer gibanja sekundarca. Če bi ta nastal v severni Italiji in potoval proti vzhodu potem vsekakor ohladitev pride pravi čas-(za sneg v SLO).
Raj je v naravi :buttrock:

paradolf

Če gledamo le glavni zagon GFS 06Z seveda slabši.
Pri meni pade v predalček skupaj z dvema ENS-jema kjer je možnost sneženja ob koncu padavin kar seveda ne da snežne odeje v nižinah.

Je pa zato večina ENS-jev precej boljša. Slabši so v krepki manjšini. Nekateri so zares dobri, tako da jaz res ne bi govoril da je to slabši zagon.

Sem pa opazil še eno zadevo in sicer je to seveda v povezavi.
Imamo dva poslabšanja ki se nakazujeta. Prvo v torek-sredo in nato drugo v četrtek-petek.

V scenarijih kjer je prva runda snežena, v drugi rundi ni nikjer omembe vrednega poslabšanja.
V tistih nekaj scenarijih ki prvo rundo ne namenja snega, pa je v drugi rundi sneženje.
Obstoja le en scenariji da obe rundi ni snega in to od 22 variant.
To je že nekaj ane :icon_wink:
Davis Vantage PRO2

robi14

Citat od: paradolf dne 29. Februar 2008, 13:46:03
Imamo dva poslabšanja ki se nakazujeta. Prvo v torek-sredo in nato drugo v četrtek-petek.

V scenarijih kjer je prva runda snežena, v drugi rundi ni nikjer omembe vrednega poslabšanja.
V tistih nekaj scenarijih ki prvo rundo ne namenja snega, pa je v drugi rundi sneženje.

Statistika.... nikoli je nisem maral, je pa res, da velikokrat drži in govori dejstva!
Bomo videli, kako se bo obneslo...  :icon_question:

bismarck

Citat od: paradolf dne 29. Februar 2008, 13:46:03
Če gledamo le glavni zagon GFS 06Z seveda slabši.
Pri meni pade v predalček skupaj z dvema ENS-jema kjer je možnost sneženja ob koncu padavin kar seveda ne da snežne odeje v nižinah.

Je pa zato večina ENS-jev precej boljša. Slabši so v krepki manjšini. Nekateri so zares dobri, tako da jaz res ne bi govoril da je to slabši zagon.

dobra analiza - bravo!!
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

Vremenko

GFS 12z ni kaj prida :icon_sad:
Dež potem prepozna ohladitev,
nekaj sneženja na jugu,
nato nastanek sekundarca J od hrvaške

Res dobro se vidi močna ohladitev v torek popoldne

Pihe

Ob prejšnjem poslabšanju nam je pregrete glave hladil @Mamut.Tokrat prevzemam jaz njegovo vlogo in trdim, da snega tudi tokrat po nižinah ne bo.Prehitro bo zdivjalo čez! Tisto, ko na koncu pada "ko pr norcih" in na hitro malo pobeli, jaz seveda ne štejem za resen sneg. :icon_arrow:
Bo pa očitno na severni strani Alp pestro praktično ves naslednji teden, saj bodo imeli bistveno boljše pogoje, da se kar izdatno odebelijo s snežno odejo. Globok ciklon na severu in istočasno vdor hladnega zraku od tam jim bosta nasula nekaj beline. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

He he Pihe. No pa nas zadržuj pred ograjo  :icon_wink: Jaz pa sem zaenkrat tisti ki vleče kontra  :icon_biggrin:
Jaz bom zelo zadovoljen če bom lahko naredil kako fotko na snegomeru ki bo kazal kak centi več kot 5cm. Vidiš kako sem skromen  :icon_smile:
Lahko da bomo zviseli, nič ne rečem. Mi je prav vseeno po eni strani saj smo navajeni, vendar tokrat imam pa jaz boljši občutek okoli te situacije.

Ob zadnjem poslabšanju ko smo zviseli sem jaz opažal trend da se je vdor risal sprva vzhodno od nas, nato pa vedno bolj proti zahodu. Ob ugodni poziciji smo imeli nekaj časa idealne karte za ciklon in sneženje. A trend premikanja vdora proti zahodu se je nadaljeval in na koncu je bil že toliko zahodno da nas zavetrna stran sploh ni dosegla v celoti in se je ciklon prej izpolnil oziroma se pomaknil predaleč mimo nas proti JJV. Rezultat vemo kakšen je bil.
Tokrat se vdor že kar nekaj dni riše skoraj na istem mestu z nekaj odstopanji V-Z. Zaradi tega menim da imamo realne možnosti da se zgodi morda tudi sneženje ki bi dalo tam med 5-10cm v osrednji slo. Seveda so scenariji zaenkrat v igri ko dobimo le dež a tudi do 30 centimetrov je še v igri.  :icon_wink:

GFS12Z Celo nekoliko boljši v celoti gledano. Naštel "le" 3 scenarije ko dobimo le dež. 4 pa so taki z tam nekje 15-30 mm v snegu. Ostala večina je tam nekje med 5-10mm v snegu in nekaj scenarijev ko bi snežilo le ob koncu padavin.

Prav za to poslabšanje si od večine zagonov zapisujem koliko ENS-jev da le dež, dež in ob koncu padavin prehod v sneg, ter scenarije ko dobimo vsaj večurno sneženje. Zanimivo je kako se spreminja na slabše in bolje.
:icon_smile:

Ja na severni strani bo lepo nabijalo vlago na greben alp drug teden in ob ugodnih temperaturah bo kak "Flachau" lepo zamedlo.
Jutri pa bodo imeli v Nemčiji in Avstriji veselico zaradi vetra. Omenja se tudi nevihte. Mislim da se bo dalo kaj videti tudi v informativnih oddajah.
Davis Vantage PRO2